StoryEditorOCM
ZdravljeNEMOJTE TO RADITI

Veliki broj žena nikad ne doživi orgazam! Seksologinja otkriva tri važna koraka za vrhunac iz snova, svi preskaču prvi

Piše Nina Čiča/ Živim
25. ožujka 2024. - 14:15

Orgazmi nisu samo način da dovršite posao koji ste započeli u krevetu. Oni imaju dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, no ipak su već stoljećima obavijeni velom tajni. Naime, mnoga istraživanja sugeriraju da otprilike polovica žena nije zadovoljna time koliko često uspije postići orgazam, a 10 do 15 posto njih nikada u životu uopće nije doživjelo orgazam. Muškarci imaju nešto manje problema s postizanjem orgazma, odnosno samo njih oko 5 do 10 posto ga teško postiže, prema studiji objavljenoj u časopisu Sexual Medicine. Ipak, i dalje je to prilično velik broj muškaraca koji ili sami ne mogu postići orgazam ili se osjećaju nesigurno i frustrirano ako ga partnerica ne može postići. Naravno, svako tijelo je različito, no znanstvenici i stručnjaci se slažu u tome da su ova tri faktora ključna za postizanje vrhunca.

Što zapravo znači stimulacija?

- Ono najvažnije kad je riječ o tipu stimulacije koji vam je potreban jest odgovarajuća kombinacija pritiska i ritma. Vršenje odgovarajućeg pritiska na erogene zone, poput klitorisa, penisa ili ušiju, pomaže u izazivanju seksualnog uzbuđenja i nadraženosti te s vremenom dovodi do kontrakcija mišića, a to je neophodan fizički korak koji vodi prema orgazmu - pojašnjava dr. Laurie Mintz, seksologinja i autorica knjige „Becoming Cliterate”, piše Živim.

image
/Shutterstock

Dodaje i da pritisak treba vršiti u dobrom ritmu, za što neki čak tvrde da je ključ za postizanje orgazma. Stručnjaci, uključujući i dr. Mintz, slažu se u tome da je uključivanje vibratora u seks odličan način da pronađete G točku. Ulaženje u dobar ritam može tako intenzivno usmjeriti pažnju na seksualni čin da tjera u stranu svaku druga misao i svjesnost o sebi. To je pomalo nalik na neko stanje transa koje naposljetku djeluje kao okidač za klimaks, pokazala je studija objavljena u časopisu Socioaffective Neuroscience&Psychology.

Mindfulness

Kako biste došli u stanje seksualnog transa, morate se usredotočiti na senzacije seksualnog iskustva i biti prisutni u trenutku.

- Mindfulness znači dovesti tijelo i um na isto mjesto u isto vrijeme, a mnogi od nas to nisu u stanju postići ni u svakodnevnom životu, a kamoli u seksu. Za vrijeme seksa potpuno smo usredotočeni na glavu i bavimo se s pitanjima poput „Kako izgledam?, Što trebam raditi?, Činim li to dobro?” i slično, a orgazam je nemoguće postići ako niste prisutni u svom tijelu. Morate naučiti kako biti prisutni u tijelu - poručuje dr. Mintz te savjetuje svima da isprobaju meditaciju ili jogu kako bi vježbali mindfulness u svakodnevnom životu ili da vode ljubav uz glazbu.

image
/Shutterstock

- Mit o mindfulnessu je da je za njega potrebno mnogo vježbanja i da morate svaki dan meditirati. To nije točno, možete vrlo jednostavno prakticirati mindfulness u svakodnevnom životu, na primjer dok perete zube. Sljedeći put kad budete prali zube usredotočite se na senzacije. Kad vam misli odlutaju, vratite ih na senzacije. Mindfulness možete naučiti u svakodnevnim aktivnostima i zatim ga primijeniti u spavaćoj sobi - kaže dr. Mintz.

Komunikacija

Nakon što upotrijebite mindfulness da otkrijete koji pritisak i ritam vas vode prema vrhuncu, trebate to reći svom partneru.

- Parovi, bilo samo usputni ili oni u dugim vezama, koji razgovaraju o seksu i o onome što trebaju u seksu mnogo lakše i češće postižu orgazam - tvrdi dr. Mintz dodajući da je raširen mit da bi partner trebao znati što želite i bez da mu to kažete.

Nitko ne čita misli, za to nam služi komunikacija. Iako stenjanje i uzdisanje može poslužiti kao nit vodilja partneru, ipak je najsigurnije da ga verbalno uputite kako da vam pomogne da postignete orgazam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:34