StoryEditorOCM
ZdravljeWHO UPOZORAVA

Usamljenost jednako škodi zdravlju kao pušenje 15 cigareta na dan! Evo koji su smrtonosni rizici od nje za starije osobe

Piše I.P.
19. studenog 2023. - 16:41

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je usamljenost hitnom zdravstvenom prijetnjom koju uspoređuju sa štetnim utjecajem pušenja 15 cigareta dnevno.

Svatko može biti usamljen ili društveno izoliran što ima ozbiljan utjecaj na naše fizičko i mentalno zdravlje, kao i na dobrobit naše zajednice i društva, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija.

WHO je pokrenuo međunarodnu komisiju, koju predvode američki glavni kirurg dr. Vivek Murthy i izaslanik mladih Afričke unije Chido Mpemba, od 11 zagovornika i ministara vlade, uključujući Ralpha Regenvanua, ministra prilagodbe klimatskim promjenama u Vanuatuu i Ayuko Kato, ministrica zadužena za mjere za usamljenost i izolaciju u Japanu.

Do osnivanja komisije je došlo nakon što je pandemija Covida-19 zaustavila ekonomske i društvene aktivnosti, povećala razinu usamljenosti, ali i usred nove svijesti o važnosti problema. Komisija će raditi tri godine.

Kod starijih osoba, usamljenost je povezana s 50 posto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 posto povećanim rizikom od incidentne koronarne arterijske bolesti ili moždanog udara.

Između 5 posto i 15 posto adolescenata je usamljeno, prema brojkama koje su vjerojatno podcijenjene.

Mladi ljudi koji su usamljeni u školi vjerovatnije će napustiti fakultet. Također može dovesti do lošijih ekonomskih rezultata. Osjećaj nepovezanosti i nepodržavanja na poslu može dovesti do slabijeg zadovoljstva poslom i učinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:50