StoryEditorOCM
Zdravlještiti mozak

Ukusno i sočno, a dovoljno je samo jedno na dan: Ovo voće može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti

Piše MOZAIK SD
19. rujna 2023. - 23:04

Australski prehrambeni znanstvenik i klinički nutricionist, dr. Vincent Candrawinat, rekao je da postoje dokazi koji ukazuju na to da redovita konzumacija jabuka može poboljšati pamćenje i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti.

Zdravstveni istraživač iz Sydneya rekao je da više jabuka može pomoći u održavanju dobrog pamćenja u kasnijem životu jer sadrže vitamine i minerale povezane s očuvanjem pamćenja, piše slobodna-bosna.ba.

Voće bogato fenolima poput flavonoida može pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti štiteći mozak od štetnih tvari.

Flavonoidi se mogu pronaći u mnogim drugim vrstama voća i povrća, a također su snažni antioksidansi koji mogu ublažiti simptome depresije i tjeskobe, rekao je dr. Vincent.

Dobrobiti flavonoida

Istraživanja pokazuju da flavonoidi pomažu kod nekih probavnih problema i doprinose zaštiti od raka, bolesti srca i degeneracije uzrokovane starenjem. Najviše ga ima u sljedećem voću i povrću:

jabuke (po mogućnosti svježe, neprerađene)

kruške (u kori i do kore, najbolje je cijeli plod)

bobičasto voće (birati tamnije i zrelije bobice)

luk (uglavnom u vanjskim slojevima blizu kože)

crno grožđe

Dr. Vincent je citirao američku studiju na 2800 sudionika u dobi od 50 i više godina, koja je pokazala da su oni koji su jeli hranu bogatu flavonoidima imali dva do četiri puta veću vjerojatnost da će razviti Alzheimerovu bolest i povezane demencije u razdoblju od 20 godina.

"Flavonoidi su fenolni spojevi koji se pojavljuju u voću poput jabuka i krušaka te povrću poput kelja i špinata. Možete ih pronaći čak i u čokoladi i vinu! Ti spojevi, kada se pravilno apsorbiraju, korisni su za naše zdravlje", rekao je.

Pojasnio je da veći unos jabuka može tijelu osigurati važne vitamine i minerale koji štite moždane stanice od neurotoksičnosti koja može dovesti do neurodegenerativnih poremećaja.

"Neurotoksičnost se javlja kada je tjelesni živčani sustav izložen prirodnim ili umjetnim toksičnim tvarima i mijenja normalnu aktivnost živčanog sustava. U konačnici, to bi moglo dovesti do poremećaja ili ubijanja moždanih neurona", rekao je.

Neurotoksičnost se može pojaviti kao posljedica izloženosti tvarima koje se koriste u kemoterapiji, liječenju zračenjem, terapiji lijekovima ili čak izloženosti teškim metalima kao što su živa i određeni dodaci hrani, pesticidi, industrijska otapala i otapala za čišćenje i kozmetika.

Dr. Vincent je istaknuo da iako nema lijeka za Alzheimerovu bolest, pa čak ni poznatog uzroka, postoje načini da se smanji mogućnost razvoja bolesti.

"Zdrav životni stil, uključujući uravnoteženu prehranu i održavanje forme, izvrsni su načini da se smanji rizik od razvoja bolesti. Nevjerojatno je pomisliti da jednostavno voće poput jabuke može igrati tako važnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja Alzheimerove bolesti," On je rekao.

Dr. Vincent je također istaknuo da dodavanje svježih jabuka vašoj svakodnevnoj prehrani može imati mnoge dobrobiti, uključujući mentalno zdravlje.

"Jabuke su dobar izvor pektina, topivih vlakana. Studije i istraživanja su otkrila da je konzumacija velike količine ove vrste vlakana povezana s manjim rizikom od simptoma depresije. Voće i povrće vrlo su korisni za mentalno zdravlje, a ljudi koji često konzumiraju sirovo voće i povrće imaju manju vjerojatnost da će patiti od simptoma depresije i anksioznosti", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:15