StoryEditor
ZdravljeNE TREBA FILOZOFIRATI

U ovoj zemlji žive najdugovječniji i nazdraviji ljudi na svijetu i stvar je u hrani: sve ove namirnice imamo i mi i nisu skupe; Tajna je i u začinu, otkrivamo njegove sastojke

Piše R. N.
3. svibnja 2019. - 15:33

Kavkaska regija je poznata po tome što mnogo ljudi doživi stotinu godina i više. Jedan od najpoznatijih predstavnika njihove impresivne skupine dugovječnih bio je Magomed Labazanov, stanovnik Dagestana, koji je umro u dobi od 122 godine, navodi Ruski vjesnik. 

Dok prosječan životni vijek ljudi ruske nacionalnosti iznosi 72 godine, u kavkaskim republikama (Ingušetija, Dagestan, Karbadino-Balkarija itd.) prosjek je neusporedivo viši.

Ljudi u Ingušetiji, primjerice, svi dostižu 80 godina, prema službenoj statistici iz 2017. godine. Zato vrijedi saznati nešto o predispozicijama za takav uspjeh.

Liječnici apostrofiraju kako je tajna njihove dugovječnosti u njihovoj prehrani. Ovo je njihova lista preporučenih namirnica za duži, zdraviji i sretniji život.

Fermentirani mliječni proizvodi

Ljudi u ovoj regiji stoljećima uzgajaju krave i koze tako da su mlijeko i ukiseljeni mliječni proizvodi dio svakodnevne prehrane.

Piju svježe, kuhano i kiselo mlijeko. Dodaju mu med i tako dobivaju ukusan napitak, ali njihova glavna tajna su proizvodi od fermentiranog mlijeka koje prave uz pomoć posebnih fermenata: ajran, maconi i narine.

Zaključak je da ovi proizvodi pomažu da se u probavnom traktu održi zdrava mikroflora i smanjuju rizik od raka.

Sirevi

Ljudi u kavkaskoj regiji ne prave puno vrsta sireva poput Francuza, ali su na njih s pravom ponosni. Najpoznatiji je slani suluguni.

Sirevi od kiselog mlijeka mogu se miješati s adžikom (tradicionalni umak od mješavine začina kojeg čine ljuta paprika, češnjak, sol i začinske trave) ili metvicom ili korijanderom. Što je tako posebno kod sireva koji se tamo prave? Oni imaju samo 20-30 posto masnoće i lako se probavljaju.

Kukuruz

Glavno svakodnevno jelo je gusta kukuruzna kaša, mamaliga, koja se pravi od kukuruznog brašna i uobičajena je poput kruha.

Od kukuruza se prave i deserti za odrasle i djecu, ali i čurek, kukuruz s medom ili sa sirom i orasima. Kukuruz ima nisku razinu esencijalne aminokiseline triptofana. Prema nekim istraživanjima, prehrana u kojoj ima malo triptofana produžava život, premda  u ranoj dobi može povećati smrtnost.

Meso

Ljudi u kavkaskoj regiji jedu ovčetinu, janjetinu i govedinu. Hinkali je jedno od poznatih jela za praznike. To je tijesto punjeno janjećim i goveđim mesom.

Druga tradicionalna jela su pečena piletina i pile na ražnju, kuhano pile s adžikom, varivo od peradi u umaku od oraha sa začinskim biljem.

Povrće

Jede se mnogo povrća, kuhaju se jela od graha, korabe, cikle i kupusa. Salate se često začinjavaju adžikom, orasima i začinskim biljem (korijander, kopar ili peršin). Ovako začinjena hrana regulira krvni tlak i poboljšava cirkulaciju.

Orasi

Regija obiluje plodovima oraha, pa nije čudo što se obilno koriste u lokalnoj kuhinji. Dodaju se salatama, jelima s mesom, umacima, pecivu i mliječnim proizvodima. Također se koristi orahovo ulje. Orasi sadrže sedam puta više kalorija od goveđeg mesa i imaju proteine, šećere i aminokiseline koji su važni za zdravlje.

Manje slatkiša, više voća i meda

Mnogi turisti s Kavkaza donose čurčhelu. Ova poslastica se pravi od oraha, brašna i grožđa ili soka od nara. Kavkažani također umjereno jedu med, baklavu, halvu i voće.

Vino

Crno vino se pravi u mnogim kavkaskim obiteljima, a piju ga umjereno, piše Ruski vjesnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 21:32