StoryEditor
ZdravljeRiječ stručnjaka

Simptomi cijepljenih i necijepljenih pacijenata nisu isti: evo koje su razlike među zaraženima

Piše PSD
15. rujna 2021. - 09:03

Otkako se pojavio delta soj često se postavlja pitanje koji su simptopmi pacijenata koji su cijepljeni koronavirusom u odnosu na one koji nisu. Prosječna dob hospitaliziranih osoba je 69 godina i ključni je problem što nisu primili cjepivo.

Voditelj Kriznog stožera KB-a Dubrava, infektolog Bruno Baršić za Index je objasnio da bez obzira što cijepljene osobe mogu dobiti Covid, oni nakon toga imaju puno lakše oblike bolesti.

"Cijepljeni puno blaže obole, malo šmrcaju, boli ih grlo, imaju malo temperaturu i to im prođe. Samo nam je jedna cijepljena osoba završila na intenzivnoj i umrla. Riječ je o osobi od 90 godina, on je bio pozitivan, ali nije umro od covida, primljen je kod nas radi epileptičkog napada. Od covida nam od cijepljenih nitko nije umro", objašnjava dr. Baršić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Među osobama koje su obolile od Covida, a završile su na intenzivnnoj njezi bilo je i mlađih pacijenata, međutim oni mahon nisu primili cjepivo.

"Nemamo puno hospitaliziranih koji su cijepljeni. Uglavnom su to necijepljene osobe, među kojima ima i mlađih. Imali smo 12 pacijenata mlađih od 50 godina. Umrla nam je jedna ženska osoba koja je rođena 1972. Nije imala kroničnih bolesti, umrla je od upale pluća uzrokovane covidom. Nije bila cijepljena", dodao je dr. Baršić.

"Najmlađi koji je imao pneumoniju je 87. godište, drugi 84. godište, imamo dosta onih koji su 70. godište. Nitko od njih nije cijepljen, a imaju teške kliničke slike", zaključio je.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su rekli da su najčešći simptomi kod osoba oboljelih od covida-19 koje nisu cijepljene povišena tjelesna temperatura, kašalj, umor, bolovi u mišićima, grlobolja, proljev, gubitak okusa i/ili mirisa, dok se kod osoba koje razviju ozbiljnije simptome javlja osjećaj nedostatka zraka, kratak dah, bolovi ili pritisak u prsima.

item - id = 1127387
related id = 0 -> 1108293
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2021 10:06