StoryEditorOCM
Zdravljepo šumama i gorama

Rješenje za zdravlje i manji stres postoji pored nas, Japanci ga zovu shinrin-yoku i daje rezultate

Piše mozaik sd
23. kolovoza 2023. - 23:02

Život koji velik dio nas živi pun je stresa i negativne energije i često nemamo vremena, a još više ideje o tome da je rješenje nadohvat ruke.

I to u šumama, kakvih se nađe i pored najbetoniranijih mjesta.

Istraživanja provedena unazad nekoliko godina pokazuju da boravak u šumi jača imunološki sustav, a postoji i well- being trend šumsko kupanje, odnosno shinrin-yoku, što u doslovnom prijevodu znači ‘‘primiti u sebe šumsko ozračje‘‘. Trend je nastao 80-ih godina u Japanu, a riječ je o običnom odlasku u prirodu bez društvenih mreža i svega što nas ‘‘koči‘‘. Brojne studije pokazale su da nadahnuće i osjećaj ispunjenosti koje čovjek osjeća kada je okružen prirodom stvara osjećaj sigurnosti, što potiče opuštanje i smanjuje razinu stresa.

Šume su i prava riznica ljekovitog bilja, na primjer eterično ulje jele ublažava dišne tegobe i opušta mišiće, a hrastova kora pomaže smirenju upala kože i sluznica, piše Večernji.hr.

Šume su i na ovim visokim temeperaturama ugodno mesto za boravak, sa sjenom koju stvaraju i vlažnošću zraka. Dakle, što čekati, prvu slobodnu priliku iskoristite za odlazak u šume.

image

Nije nužno doslovno grliti stabla, dovoljno se prošetati i ‘okupati šumom‘ (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:36