StoryEditorOCM
ZdravljeISTRAŽIVANJE

Jedno umjetno sladilo, koje se često koristi u žvakama, slasticama i drugoj hrani, može dovesti do ozbiljnog poremećaja. Evo o čemu se radi

Piše PSD
15. prosinca 2022. - 15:48

Rezultati nove američke studije tvrde da konzumiranje umjetnih zaslađivača potječe tjeskobu, piše Dnevnik.hr.

Aspartam je od 1981. odobren od američke Uprave za hranu i lijekove, a od tada se koristi u niskokaloričnoj hrani i pićima. Danas je prisutan u gotovo 5000 različitih prehrambenih proizvoda.

Spomenuta studija objavljena je u znanstvenom časopisu PNAS, a ona spominje da su miševi koji su pili vodu zaslađenu s većom dozom aspartama od preporučene, pokazivali ponašanje koje podsjeća na tjeskobu.

Učinci su bili vidljivi i na potomke tih miševa - i to do dvije naredne generacije. Time je zaključeno da konzumacijom umjetnog zaslađivača, osim što ugrožavamo sebe, ugrožavamo i svoje potomke. 

- Ovo istraživanje pokazuje da se moramo osvrnuti na čimbenike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 17:17