StoryEditorOCM
Zdravljenajmanje istražen

Počnimo na vrijeme: savjeti kako dobiti najbolje od vlastitog - mozga! Izađimo iz zone komfora

Piše L.G.
3. ožujka 2024. - 10:59

Jedan od najmanje istraženih dijelova naše anatomije je mozak; ipak, postoje egzaktno utvrđene činjenice koje mogu pomoći u očuvanju njegova zdravlja. Nije zgorega znati, primjerice, kako možemo usporiti neumirno starenje mozga, odnosno sačuvati se od demencije; o tome govori znanstvenik-neurolog, profesor Charan Ranganath. Riječ je o nekolicini navuika koje treba primjenjivati, odnosno – izbjegavati, a sve u svrhu očuvanja što funkcionalnijeg mozga, tog "dirigenta" cijelog našeg orkestra zvanog tijelo, figurativno rečeno.

Prvi na popisu za izbjegavanje je multitasking; dokazano je da ne možemo istodobno biti kvalitetno usredotočeni na obavljanje više stvari (nemojmo se samozavaravati), a ta navada opterećuje prefrontalni korteks, ometajući fokus i oštećujući formiranje sjećanja.

Izađimo iz zone komfora! Suočavanje s novim iskustvima i raznolikost pomaže u stvaranju živopisnih epizodnih sjećanja, povezanih s mjestom i vremenom. Rječju: monotonija ubija (mozak).

image

The young and conceptual image of a large stone in the shape of the human brain

/Shutterstock

Nedostatak kvalitetnog sna također je dugoročno štetan; dobro spavanje važno je za ispiranje metaboličkog otpada iz mozga i uspostavljanje veza između različitih sjećanja. Nadalje, previše ufanja u sposobnost pamćenja sadržaja također je kontraproduktivno, učinkovitije se uči kad se suočimo s izazovima i pokušamo se sjetiti informacija (ukoliko smo u prilici), smatra neuroznanstvenik.

K tomu, uputno je sebi priuštiti vrijeme za – ljenčarenje; pauze za meditaciju, primjerice, dobar su odmor (kao i u teretani, između vježbanja). U kombinaciji sa kvalitetnim spavanjem i suočavanjem s novim intelektualnim izazovima, možemo – laički rečeno – dobiti najbolje od svog mozga. Ili, kako self-help majstori vole reći: "biti najbolja verzija sebe", s obzirom da iznimnu ulogu ipak igra i vlastiti genetski potencijal.

image

 

 

Dragan Matic/Cropix

Nije zgorega, na poslijetku, imati na umu i prozaičan detalj poput – hidratacije; naime, mozak u svom sastavu ima čak 70 posto vode, dakle, priuštimo mu i dovoljno tekućine (ne alkohola!), kako bi optimalno "plivao" uvijek, tijekom cijelog životnog vijeka - faze rasta (djetinjstvo), pa do neumitnog smanjivanja obujma (od srednje dobi ka starosti).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:58