stdClass Object ( [id] => 1357421 [title] => Panceta - da ili ne? Peka s krumpirima - izbjegavati ili ne? Nutricionistice daju odgovor, upozoravaju na jednu stvar [alias] => panceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Reci mi što jedeš i reći ću ti jesi li zdrav. Tako nekako ide uzrečica kojom se nutricionizam polako uvukao u naše živote. Zanimalo nas je stoga je li nutricionizam – istinska potreba ili je tek moda?

– Nutricionizam je definitivno potreba, ali je i pomodnost. Potreba proizlazi iz sve veće svijesti o važnosti pravilne prehrane za opće dobrobiti i prevenciju bolesti. S druge strane, popularnost dijeta i trendova u prehrani često dovodi do toga da se pravilna prehrana doživljava kao modni trend te bi se, naravno, trebalo pripaziti na to gdje i od koga izvlačimo informacije o prehrani – kazuje nam Tea Vučković, nutricionistica koja je svoje znanje stekla na diplomskom studiju Human Nutrition u Kopenhagenu. Tamo se educirala za specifično područje znanosti o prehrani – za molekularni nutricionizam. Područje interesa i rada joj je zdravlje crijevnog mikrobioma i upotreba preciznog nutricionizma u praksi.

Dotaknuvši onaj "modni" izričaj došli smo i do mitova o prehrani. Nasmijali se na nedavnu duhovitu opservaciju holivudske zvijezde Ryana Reynoldsa koji je kazao kako se zbog općeg straha od glutena u Kaliforniji banka može orobiti s – francuskim kruhom. Ima li uistinu smisla izbacivati iz prehrane ugljikohidrate, spomenuti gluten, ali i meso?

– Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom. Ugljikohidrati su esencijalni za energiju, a strah od glutena opravdan je kod osoba s celijakijom, određenim autoimunim bolestima i naravno osoba koji imaju alergiju ili intoleranciju na gluten. Izbacivanje mesa iz prehrane može odgovarati određenim pojedincima ako se pravilno nadoknadi potreban unos esencijalnih aminokiselina, vitamina i mineralnih tvari – objašnjava nam nutricionistica Petra Mijić, kojoj je od posebnog interesa prehrana djece vrtićke i školske dobi.

Postavljamo potom vječno pitanje "Panceta – da ili ne?". I doznajemo kako panceta može biti dio uravnotežene prehrane ako se konzumira umjereno. Sadrži zasićene masnoće, pa je bitno paziti na količinu koju unosimo. Narežite, ali ne gomilu. Zanimalo nas je i koliko je omiljena teleća peka dobra po naše zdravlje, s obzirom kako je riječ o kombinaciji za koju mnogi kažu kako je valja izbjegavati.

Svjesno jedenje

– Nema značajnih dokaza koji bi ukazivali na to da je kombinacija proteina i krumpira loša. Važno je gledati na ukupan balans i količinu unosa u obrocima – napomenule su nam stručnjakinje.

Velik broj naših sugrađana nesvjesno jede. Kako, pitate se. Pa, lijepo, narežu nešto, sjednu pred televizor, pa zaneseni programom niti znaju što su jeli, niti koliko su pojeli, a bome nisu ni u hrani uživali. Svjesno jedenje, dragi naši, iznimno je bitno.

---

image

Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost, poručuju Petra i Tea

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost. Ova praksa podrazumijeva angažiranje svih osjetila – ukusa, mirisa, vida i dodira, kako bi se potpuno doživjela tekstura, aroma i vizualni izgled hrane. Pristup potiče dublje razumijevanje i uživanje u obroku, promiče zdraviji i svjesniji odnos prema prehrani – poručuju naše stručnjakinje.

Kada smo taj dio apsolvirali, važno je dotaknuti se i esencijalnih namirnica za zdravo življenje. Jasno vam je kako je ogromna razlika između brze hrane i domaćeg, mediteranskog obroka.

– Za zdrav život, "must have" namirnice su sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ali i zdrave masti. Namirnice koje se mogu ograničiti su prerađena hrana, zasićene masti, visoki unos šećera i soli – veli nam Tea.

A nas je zanimalo smijemo li jesti navečer. Naime, puno nas se s posla vraća kući gladno "ko vukovi", a ura je već visoka... Je li dozvoljeno "nabubati se propisno" ili valja pripaziti? Je li nam noćni obrok neprijatelj?

– Večernji obrok trebao bi biti bogat proteinima i vlaknima, a siromašan teškim ugljikohidratima i mastima. Savjetuje se izbjegavanje obroka neposredno prije spavanja kako ne bi utjecalo na kvalitetu sna – tako će, jednostavno i jasno, Petra.

I ona i kolegica joj Tea su aktivne članice udruge "Zdravi dan", pa inzistiraju u napomeni:

– Nažalost, danas je sve veći broj djece s prekomjernom težinom, na to bi se trebalo reagirati na vrijeme. Roditelji mogu pomoći uključivanjem djece u aktivnosti na svježem zraku, ograničavanjem vremena provedenog pred ekranima, osiguravanjem uravnotežene i raznovrsne prehrane.

Potroši više negoli uneseš

Imaju i dodatne savjete za naše čitatelje, pa sljedeće upamtite.

– Bitno je naglasiti važnost umjerenosti i raznolikosti u prehrani, kao i redovitog kretanja. Mentalno zdravlje također igra veliku ulogu u ukupnom zdravlju, stoga je važno njegovati i psihičku dobrobit – naglašavaju Tea i Petra.

---

image

Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom, ističu nutricionistice

Jakov Prkić/Cropix
---

Pa se sve tako, zaigrane pričom o hrani i njenoj važnosti, ali i o neumjerenosti u jelu i pilu, dotičemo namirnica koje smo možda i smetnuli s uma, zaboravili, a koje su nam nužne za zdravo življenje.

– Često zaboravljamo na tradicionalne namirnice poput fermentirane hrane. Neki od primjera su jogurt, kefir i kiseli kupus koji su bogati probioticima. Oni pomažu u balansiranju crijevne flore, što je važno za dobru probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološki sustav – kažu nam nutricionistice.

Na svoju listu za kupovinu stoga obavezno dodajte i jogurt i kefir i kiseli kupus. Valja poslušati one koji znaju. Za kraj smo ostavili savjete za one među vama koji žele izgubiti koji kilogram, ali i za one koje muče sezonske viroze...

– Savjeti za vaše čitatelje koji žele izgubiti određenu tjelesnu težinu su vrlo jednostavni. Važno je uspostaviti zdrav odnos s hranom, uvesti uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, Petra i Tea samo jednostavno plasiraju onu vječitu mudroliju: potroši više negoli si unio u tijelo.

– Za osobe koje su se zarazile gripom preporučuje se unos puno tekućine, ali i laganija hrana bogata vitaminom C. Za one, pak bez apetita, važno je jesti male, ali nutritivno bogate obroke – vele naše sugovornice.

---

Greške u prehrani

Nutricionistice su nam ukazale na najveće greške u prehrani i jedenju.

– Često se vjeruje da preskakanje obroka pomaže u gubitku kilograma, no to zapravo može voditi do prejedanja u kasnijim obrocima. Važno je težiti uravnoteženoj prehrani, paziti na porcije, te izbjegavati preskakanje obroka – kazale su nam.

To je bila dobra prilika za upitati koliko smisla ima takozvani "16:8" način prehrane, odnosno dijeta s povremenim postom.

– Ova metoda podrazumijeva post u trajanju od 16 sati s prozorom za jelo od 8 sati. Ako se pravilno provodi može biti korisna za kontrolu kalorijskog unosa, uravnoteženje osjećaja gladi i sitosti i poboljšanje metaboličkog zdravlja, ali nije prikladna za sve i treba je provoditi pod nadzorom stručnjaka – naglasile su Tea i Petra.

---

---

Što jesti ujutro, a što navečer

Postoje namirnice koje smatramo "dijetalnim", a u biti mogu debljati. Na primjer, orašasti plodovi su nutritivno bogati i pružaju brojne zdravstvene koristi. Oni su odličan izvor zdravih masnoća, proteina, vlakana i raznih vitamina i minerala.

Međutim, važno je biti svjestan njihove kalorijske gustoće i umjereno ih konzumirati.

Stoga smo naše stručnjakinje zamolili da nam daju primjere zdravih i ukusnih doručaka i večera.
– Dobri izbori za nutritivno bogat i ukusan doručak uključuju zobenu kašu s voćem i orašatim plodovima, omlet sa špinatom i feta sirom, ili integralni tost sa krem sirom i dimljenim lososom. Za večeru, nutritivno bogate opcije uključuju pečenu ribu s blitvom i krumpirom, piletinu na žaru s povrćem ili salatu s mahunarkama po izboru – naučile su nas.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo umjereno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => samo umjereno 2 0 6092 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 11:42:33 [created_by] => 3182 [created_by_alias] => Milena Budimir [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-23 09:29:41 [modified_by] => 3182 [publish_up] => 2024-01-23 09:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Panceta - da ili ne? Peka s krumpirima - izbjegavati ili ne? Nutricionistice daju odgovor, upozoravaju na jednu stvar page_title=Panceta - da ili ne? Peka s krumpirima - izbjegavati ili ne? Nutricionistice daju odgovor, upozoravaju na jednu stvar [metakey] => nutricionisti, nutricionistica, Petra Mijić, Tea Vučković, zdrava prehrana, pravilna prehrana, panceta, teleća peka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26426229.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/16916128.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/23360375.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/23675430.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26407439.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26407444.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26407443.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26407442.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/24131950.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Shutterstock","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nutricionistice Petra Miji\u0107 i Tea Vu\u010dkovi\u0107 odgovorile su na \u2018vje\u010dna\u2018 pitanja i ukazale na najve\u0107e gre\u0161ke u prehrani<\/p>","

Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti odre\u0111enih namirnica mo\u017ee biti problemati\u010dno za na\u0161 odnos s hranom, isti\u010du nutricionistice<\/p>","

\u017ditne zobene pahuljice
\n\u00a0<\/p>","

Magistrica nutricionizma Tea Vu\u010dkovi\u0107, asistentica na odjelu za gastronomiju u Aspiri
\n\u00a0<\/p>","

Svjesno jedenje podrazumijeva pa\u017eljivo i svjesno u\u017eivanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna va\u017enost, poru\u010duju Petra i Tea<\/p>","

Nutricionistice Petra Miji\u0107 i Tea Vu\u010dkovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Nutricionistice Petra Miji\u0107 i Tea Vu\u010dkovi\u0107
\n\u00a0<\/p>","

Nutricionistice Petra Miji\u0107 i Tea Vu\u010dkovi\u0107
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1303x939","hd_26426229_1920.jpg":"1920x1080","k_26426229_1280.jpg":"1280x1280","k_26426229_1024.jpg":"1024x1024","k_26426229_640.jpg":"640x640","k_26426229_480.jpg":"480x480","k_26426229_340.jpg":"340x340","k_26426229_220.jpg":"220x220","o_26426229_1280.jpg":"1280x922","o_26426229_1024.jpg":"1024x737","o_26426229_640.jpg":"640x461","o_26426229_480.jpg":"480x345","o_26426229_340.jpg":"340x245","o_26426229_220.jpg":"220x158","h_26426229_1280.jpg":"1280x854","h_26426229_1024.jpg":"1024x683","h_26426229_640.jpg":"640x427","h_26426229_480.jpg":"480x320","h_26426229_340.jpg":"340x227","h_26426229_220.jpg":"220x147","pp_26426229_1280.jpg":"1280x1628","pp_26426229_1024.jpg":"1024x1303","pp_26426229_640.jpg":"640x814","pp_26426229_480.jpg":"480x611","pp_26426229_340.jpg":"340x432","pp_26426229_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_16916128_1920.jpg":"1920x1080","k_16916128_1280.jpg":"1280x1280","k_16916128_1024.jpg":"1024x1024","k_16916128_640.jpg":"640x640","k_16916128_480.jpg":"480x480","k_16916128_340.jpg":"340x340","k_16916128_220.jpg":"220x220","o_16916128_1280.jpg":"1280x838","o_16916128_1024.jpg":"1024x670","o_16916128_640.jpg":"640x419","o_16916128_480.jpg":"480x314","o_16916128_340.jpg":"340x222","o_16916128_220.jpg":"220x144","h_16916128_1280.jpg":"1280x854","h_16916128_1024.jpg":"1024x683","h_16916128_640.jpg":"640x427","h_16916128_480.jpg":"480x320","h_16916128_340.jpg":"340x227","h_16916128_220.jpg":"220x147","pp_16916128_1280.jpg":"1280x1628","pp_16916128_1024.jpg":"1024x1303","pp_16916128_640.jpg":"640x814","pp_16916128_480.jpg":"480x611","pp_16916128_340.jpg":"340x432","pp_16916128_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x667","hd_23360375_1920.jpg":"1920x1080","k_23360375_1280.jpg":"1280x1280","k_23360375_1024.jpg":"1024x1024","k_23360375_640.jpg":"640x640","k_23360375_480.jpg":"480x480","k_23360375_340.jpg":"340x340","k_23360375_220.jpg":"220x220","o_23360375_1280.jpg":"1280x853","o_23360375_1024.jpg":"1024x683","o_23360375_640.jpg":"640x426","o_23360375_480.jpg":"480x320","o_23360375_340.jpg":"340x226","o_23360375_220.jpg":"220x146","h_23360375_1280.jpg":"1280x854","h_23360375_1024.jpg":"1024x683","h_23360375_640.jpg":"640x427","h_23360375_480.jpg":"480x320","h_23360375_340.jpg":"340x227","h_23360375_220.jpg":"220x147","pp_23360375_1280.jpg":"1280x1628","pp_23360375_1024.jpg":"1024x1303","pp_23360375_640.jpg":"640x814","pp_23360375_480.jpg":"480x611","pp_23360375_340.jpg":"340x432","pp_23360375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2491","hd_23675430_1920.jpg":"1920x1080","k_23675430_1280.jpg":"1280x1280","k_23675430_1024.jpg":"1024x1024","k_23675430_640.jpg":"640x640","k_23675430_480.jpg":"480x480","k_23675430_340.jpg":"340x340","k_23675430_220.jpg":"220x220","o_23675430_1280.jpg":"1280x1660","o_23675430_1024.jpg":"1024x1328","o_23675430_640.jpg":"640x830","o_23675430_480.jpg":"480x622","o_23675430_340.jpg":"340x441","o_23675430_220.jpg":"220x285","h_23675430_1280.jpg":"1280x854","h_23675430_1024.jpg":"1024x683","h_23675430_640.jpg":"640x427","h_23675430_480.jpg":"480x320","h_23675430_340.jpg":"340x227","h_23675430_220.jpg":"220x147","pp_23675430_1280.jpg":"1280x1628","pp_23675430_1024.jpg":"1024x1303","pp_23675430_640.jpg":"640x814","pp_23675430_480.jpg":"480x611","pp_23675430_340.jpg":"340x432","pp_23675430_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_26407439_1920.jpg":"1920x1080","k_26407439_1280.jpg":"1280x1280","k_26407439_1024.jpg":"1024x1024","k_26407439_640.jpg":"640x640","k_26407439_480.jpg":"480x480","k_26407439_340.jpg":"340x340","k_26407439_220.jpg":"220x220","o_26407439_1280.jpg":"1280x864","o_26407439_1024.jpg":"1024x691","o_26407439_640.jpg":"640x432","o_26407439_480.jpg":"480x324","o_26407439_340.jpg":"340x229","o_26407439_220.jpg":"220x148","h_26407439_1280.jpg":"1280x854","h_26407439_1024.jpg":"1024x683","h_26407439_640.jpg":"640x427","h_26407439_480.jpg":"480x320","h_26407439_340.jpg":"340x227","h_26407439_220.jpg":"220x147","pp_26407439_1280.jpg":"1280x1628","pp_26407439_1024.jpg":"1024x1303","pp_26407439_640.jpg":"640x814","pp_26407439_480.jpg":"480x611","pp_26407439_340.jpg":"340x432","pp_26407439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2943","hd_26407444_1920.jpg":"1920x1080","k_26407444_1280.jpg":"1280x1280","k_26407444_1024.jpg":"1024x1024","k_26407444_640.jpg":"640x640","k_26407444_480.jpg":"480x480","k_26407444_340.jpg":"340x340","k_26407444_220.jpg":"220x220","o_26407444_1280.jpg":"1280x1962","o_26407444_1024.jpg":"1024x1569","o_26407444_640.jpg":"640x981","o_26407444_480.jpg":"480x735","o_26407444_340.jpg":"340x521","o_26407444_220.jpg":"220x337","h_26407444_1280.jpg":"1280x854","h_26407444_1024.jpg":"1024x683","h_26407444_640.jpg":"640x427","h_26407444_480.jpg":"480x320","h_26407444_340.jpg":"340x227","h_26407444_220.jpg":"220x147","pp_26407444_1280.jpg":"1280x1628","pp_26407444_1024.jpg":"1024x1303","pp_26407444_640.jpg":"640x814","pp_26407444_480.jpg":"480x611","pp_26407444_340.jpg":"340x432","pp_26407444_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2830","hd_26407443_1920.jpg":"1920x1080","k_26407443_1280.jpg":"1280x1280","k_26407443_1024.jpg":"1024x1024","k_26407443_640.jpg":"640x640","k_26407443_480.jpg":"480x480","k_26407443_340.jpg":"340x340","k_26407443_220.jpg":"220x220","o_26407443_1280.jpg":"1280x1886","o_26407443_1024.jpg":"1024x1509","o_26407443_640.jpg":"640x943","o_26407443_480.jpg":"480x707","o_26407443_340.jpg":"340x501","o_26407443_220.jpg":"220x324","h_26407443_1280.jpg":"1280x854","h_26407443_1024.jpg":"1024x683","h_26407443_640.jpg":"640x427","h_26407443_480.jpg":"480x320","h_26407443_340.jpg":"340x227","h_26407443_220.jpg":"220x147","pp_26407443_1280.jpg":"1280x1628","pp_26407443_1024.jpg":"1024x1303","pp_26407443_640.jpg":"640x814","pp_26407443_480.jpg":"480x611","pp_26407443_340.jpg":"340x432","pp_26407443_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1262","hd_26407442_1920.jpg":"1920x1080","k_26407442_1280.jpg":"1280x1280","k_26407442_1024.jpg":"1024x1024","k_26407442_640.jpg":"640x640","k_26407442_480.jpg":"480x480","k_26407442_340.jpg":"340x340","k_26407442_220.jpg":"220x220","o_26407442_1280.jpg":"1280x841","o_26407442_1024.jpg":"1024x673","o_26407442_640.jpg":"640x420","o_26407442_480.jpg":"480x315","o_26407442_340.jpg":"340x223","o_26407442_220.jpg":"220x144","h_26407442_1280.jpg":"1280x854","h_26407442_1024.jpg":"1024x683","h_26407442_640.jpg":"640x427","h_26407442_480.jpg":"480x320","h_26407442_340.jpg":"340x227","h_26407442_220.jpg":"220x147","pp_26407442_1280.jpg":"1280x1628","pp_26407442_1024.jpg":"1024x1303","pp_26407442_640.jpg":"640x814","pp_26407442_480.jpg":"480x611","pp_26407442_340.jpg":"340x432","pp_26407442_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24131950_1920.jpg":"1920x1080","k_24131950_1280.jpg":"1280x1280","k_24131950_1024.jpg":"1024x1024","k_24131950_640.jpg":"640x640","k_24131950_480.jpg":"480x480","k_24131950_340.jpg":"340x340","k_24131950_220.jpg":"220x220","o_24131950_1280.jpg":"1280x1920","o_24131950_1024.jpg":"1024x1536","o_24131950_640.jpg":"640x960","o_24131950_480.jpg":"480x720","o_24131950_340.jpg":"340x510","o_24131950_220.jpg":"220x330","h_24131950_1280.jpg":"1280x854","h_24131950_1024.jpg":"1024x683","h_24131950_640.jpg":"640x427","h_24131950_480.jpg":"480x320","h_24131950_340.jpg":"340x227","h_24131950_220.jpg":"220x147","pp_24131950_1280.jpg":"1280x1628","pp_24131950_1024.jpg":"1024x1303","pp_24131950_640.jpg":"640x814","pp_24131950_480.jpg":"480x611","pp_24131950_340.jpg":"340x432","pp_24131950_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15343733 Threads: 1 Questions: 3184660666 Slow queries: 7147271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235674972 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/panceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar-1357421 [printLink] => /mozaik/zdravlje/panceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar-1357421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 412091 [name] => nutricionisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionisti [link] => /tag/nutricionisti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 438582 [name] => nutricionistica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionistica [link] => /tag/nutricionistica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 336610 [name] => Petra Mijić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petra-mijic [link] => /tag/petra-mijic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 745021 [name] => Tea Vučković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-22 13:43:28 [main_article_id] => 0 [alias] => tea-vuckovic [link] => /tag/tea-vuckovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 244058 [name] => zdrava prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdrava-prehrana [link] => /tag/zdrava-prehrana ) [5] => stdClass Object ( [id] => 256877 [name] => pravilna prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pravilna-prehrana [link] => /tag/pravilna-prehrana ) [6] => stdClass Object ( [id] => 171054 [name] => panceta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => panceta [link] => /tag/panceta ) [7] => stdClass Object ( [id] => 745022 [name] => teleća peka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-22 13:43:28 [main_article_id] => 0 [alias] => teleca-peka [link] => /tag/teleca-peka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo umjereno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Panceta - da ili ne? Peka s krumpirima - izbjegavati ili ne? Nutricionistice daju odgovor, upozoravaju na jednu stvar [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3182 [name] => Milena Budimir [username] => milena-budimir [email] => milena-budimir@sd.hr [password] => $2y$10$Ve7rkxZYSohKBXnLKsNTFeohOvEelBI.lX4kcLddML9SgOSzIQIEa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/milena-budimir-3182 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1700 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f3ad8a64fccdb1b5a5a7e87c9f38ea46?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26426229.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković odgovorile su na ‘vječna‘ pitanja i ukazale na najveće greške u prehrani

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26426229.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković odgovorile su na ‘vječna‘ pitanja i ukazale na najveće greške u prehrani

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/16916128.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom, ističu nutricionistice

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/23360375.jpg [title] => Shutterstock

Žitne zobene pahuljice
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/23675430.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Magistrica nutricionizma Tea Vučković, asistentica na odjelu za gastronomiju u Aspiri
 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26407439.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost, poručuju Petra i Tea

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26407444.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26407443.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26407442.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/24131950.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Reci mi što jedeš i reći ću ti jesi li zdrav. Tako nekako ide uzrečica kojom se nutricionizam polako uvukao u naše živote. Zanimalo nas je stoga je li nutricionizam – istinska potreba ili je tek moda?

– Nutricionizam je definitivno potreba, ali je i pomodnost. Potreba proizlazi iz sve veće svijesti o važnosti pravilne prehrane za opće dobrobiti i prevenciju bolesti. S druge strane, popularnost dijeta i trendova u prehrani često dovodi do toga da se pravilna prehrana doživljava kao modni trend te bi se, naravno, trebalo pripaziti na to gdje i od koga izvlačimo informacije o prehrani – kazuje nam Tea Vučković, nutricionistica koja je svoje znanje stekla na diplomskom studiju Human Nutrition u Kopenhagenu. Tamo se educirala za specifično područje znanosti o prehrani – za molekularni nutricionizam. Područje interesa i rada joj je zdravlje crijevnog mikrobioma i upotreba preciznog nutricionizma u praksi.

Dotaknuvši onaj "modni" izričaj došli smo i do mitova o prehrani. Nasmijali se na nedavnu duhovitu opservaciju holivudske zvijezde Ryana Reynoldsa koji je kazao kako se zbog općeg straha od glutena u Kaliforniji banka može orobiti s – francuskim kruhom. Ima li uistinu smisla izbacivati iz prehrane ugljikohidrate, spomenuti gluten, ali i meso?

– Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom. Ugljikohidrati su esencijalni za energiju, a strah od glutena opravdan je kod osoba s celijakijom, određenim autoimunim bolestima i naravno osoba koji imaju alergiju ili intoleranciju na gluten. Izbacivanje mesa iz prehrane može odgovarati određenim pojedincima ako se pravilno nadoknadi potreban unos esencijalnih aminokiselina, vitamina i mineralnih tvari – objašnjava nam nutricionistica Petra Mijić, kojoj je od posebnog interesa prehrana djece vrtićke i školske dobi.

Postavljamo potom vječno pitanje "Panceta – da ili ne?". I doznajemo kako panceta može biti dio uravnotežene prehrane ako se konzumira umjereno. Sadrži zasićene masnoće, pa je bitno paziti na količinu koju unosimo. Narežite, ali ne gomilu. Zanimalo nas je i koliko je omiljena teleća peka dobra po naše zdravlje, s obzirom kako je riječ o kombinaciji za koju mnogi kažu kako je valja izbjegavati.

Svjesno jedenje

– Nema značajnih dokaza koji bi ukazivali na to da je kombinacija proteina i krumpira loša. Važno je gledati na ukupan balans i količinu unosa u obrocima – napomenule su nam stručnjakinje.

Velik broj naših sugrađana nesvjesno jede. Kako, pitate se. Pa, lijepo, narežu nešto, sjednu pred televizor, pa zaneseni programom niti znaju što su jeli, niti koliko su pojeli, a bome nisu ni u hrani uživali. Svjesno jedenje, dragi naši, iznimno je bitno.

---

image

Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost, poručuju Petra i Tea

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost. Ova praksa podrazumijeva angažiranje svih osjetila – ukusa, mirisa, vida i dodira, kako bi se potpuno doživjela tekstura, aroma i vizualni izgled hrane. Pristup potiče dublje razumijevanje i uživanje u obroku, promiče zdraviji i svjesniji odnos prema prehrani – poručuju naše stručnjakinje.

Kada smo taj dio apsolvirali, važno je dotaknuti se i esencijalnih namirnica za zdravo življenje. Jasno vam je kako je ogromna razlika između brze hrane i domaćeg, mediteranskog obroka.

– Za zdrav život, "must have" namirnice su sezonsko voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, ali i zdrave masti. Namirnice koje se mogu ograničiti su prerađena hrana, zasićene masti, visoki unos šećera i soli – veli nam Tea.

A nas je zanimalo smijemo li jesti navečer. Naime, puno nas se s posla vraća kući gladno "ko vukovi", a ura je već visoka... Je li dozvoljeno "nabubati se propisno" ili valja pripaziti? Je li nam noćni obrok neprijatelj?

– Večernji obrok trebao bi biti bogat proteinima i vlaknima, a siromašan teškim ugljikohidratima i mastima. Savjetuje se izbjegavanje obroka neposredno prije spavanja kako ne bi utjecalo na kvalitetu sna – tako će, jednostavno i jasno, Petra.

I ona i kolegica joj Tea su aktivne članice udruge "Zdravi dan", pa inzistiraju u napomeni:

– Nažalost, danas je sve veći broj djece s prekomjernom težinom, na to bi se trebalo reagirati na vrijeme. Roditelji mogu pomoći uključivanjem djece u aktivnosti na svježem zraku, ograničavanjem vremena provedenog pred ekranima, osiguravanjem uravnotežene i raznovrsne prehrane.

Potroši više negoli uneseš

Imaju i dodatne savjete za naše čitatelje, pa sljedeće upamtite.

– Bitno je naglasiti važnost umjerenosti i raznolikosti u prehrani, kao i redovitog kretanja. Mentalno zdravlje također igra veliku ulogu u ukupnom zdravlju, stoga je važno njegovati i psihičku dobrobit – naglašavaju Tea i Petra.

---

image

Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom, ističu nutricionistice

Jakov Prkić/Cropix
---

Pa se sve tako, zaigrane pričom o hrani i njenoj važnosti, ali i o neumjerenosti u jelu i pilu, dotičemo namirnica koje smo možda i smetnuli s uma, zaboravili, a koje su nam nužne za zdravo življenje.

– Često zaboravljamo na tradicionalne namirnice poput fermentirane hrane. Neki od primjera su jogurt, kefir i kiseli kupus koji su bogati probioticima. Oni pomažu u balansiranju crijevne flore, što je važno za dobru probavu, apsorpciju hranjivih tvari i imunološki sustav – kažu nam nutricionistice.

Na svoju listu za kupovinu stoga obavezno dodajte i jogurt i kefir i kiseli kupus. Valja poslušati one koji znaju. Za kraj smo ostavili savjete za one među vama koji žele izgubiti koji kilogram, ali i za one koje muče sezonske viroze...

– Savjeti za vaše čitatelje koji žele izgubiti određenu tjelesnu težinu su vrlo jednostavni. Važno je uspostaviti zdrav odnos s hranom, uvesti uravnoteženu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, Petra i Tea samo jednostavno plasiraju onu vječitu mudroliju: potroši više negoli si unio u tijelo.

– Za osobe koje su se zarazile gripom preporučuje se unos puno tekućine, ali i laganija hrana bogata vitaminom C. Za one, pak bez apetita, važno je jesti male, ali nutritivno bogate obroke – vele naše sugovornice.

---

Greške u prehrani

Nutricionistice su nam ukazale na najveće greške u prehrani i jedenju.

– Često se vjeruje da preskakanje obroka pomaže u gubitku kilograma, no to zapravo može voditi do prejedanja u kasnijim obrocima. Važno je težiti uravnoteženoj prehrani, paziti na porcije, te izbjegavati preskakanje obroka – kazale su nam.

To je bila dobra prilika za upitati koliko smisla ima takozvani "16:8" način prehrane, odnosno dijeta s povremenim postom.

– Ova metoda podrazumijeva post u trajanju od 16 sati s prozorom za jelo od 8 sati. Ako se pravilno provodi može biti korisna za kontrolu kalorijskog unosa, uravnoteženje osjećaja gladi i sitosti i poboljšanje metaboličkog zdravlja, ali nije prikladna za sve i treba je provoditi pod nadzorom stručnjaka – naglasile su Tea i Petra.

---

---

Što jesti ujutro, a što navečer

Postoje namirnice koje smatramo "dijetalnim", a u biti mogu debljati. Na primjer, orašasti plodovi su nutritivno bogati i pružaju brojne zdravstvene koristi. Oni su odličan izvor zdravih masnoća, proteina, vlakana i raznih vitamina i minerala.

Međutim, važno je biti svjestan njihove kalorijske gustoće i umjereno ih konzumirati.

Stoga smo naše stručnjakinje zamolili da nam daju primjere zdravih i ukusnih doručaka i večera.
– Dobri izbori za nutritivno bogat i ukusan doručak uključuju zobenu kašu s voćem i orašatim plodovima, omlet sa špinatom i feta sirom, ili integralni tost sa krem sirom i dimljenim lososom. Za večeru, nutritivno bogate opcije uključuju pečenu ribu s blitvom i krumpirom, piletinu na žaru s povrćem ili salatu s mahunarkama po izboru – naučile su nas.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Jakov Prkić/Cropix Shutterstock Saša Burić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković odgovorile su na ‘vječna‘ pitanja i ukazale na najveće greške u prehrani

Jakov Prkić/Cropix

Pretjerivanje s mitovima o nezdravosti određenih namirnica može biti problematično za naš odnos s hranom, ističu nutricionistice

Shutterstock

Žitne zobene pahuljice
 

Saša Burić/Cropix

Magistrica nutricionizma Tea Vučković, asistentica na odjelu za gastronomiju u Aspiri
 

Božidar Vukičević/Cropix

Svjesno jedenje podrazumijeva pažljivo i svjesno uživanje u hrani, gdje se vremenu obroka pridaje posebna važnost, poručuju Petra i Tea

Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

Božidar Vukičević/Cropix

Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/panceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar-1357421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=861a3b81239fc42c1e7fe5f2cd4b84c363a2d2bf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Panceta+-+da+ili+ne%3F+Peka+s+krumpirima+-+izbjegavati+ili+ne%3F+Nutricionistice+daju+odgovor%2C+upozoravaju+na+jednu+stvar&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpanceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar-1357421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpanceta-da-ili-ne-peka-s-krumpirima-izbjegavati-ili-ne-nutricionistice-daju-odgovor-upozoravaju-na-jednu-stvar-1357421 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => samo umjereno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljesamo umjereno

Panceta - da ili ne? Peka s krumpirima - izbjegavati ili ne? Nutricionistice daju odgovor, upozoravaju na jednu stvar

Piše Milena Budimir
23. siječnja 2024. - 10:29
Nutricionistice Petra Mijić i Tea Vučković odgovorile su na ‘vječna‘ pitanja i ukazale na najveće greške u prehraniBožidar Vukičević/Cropix

Reci mi što jedeš i reći ću ti jesi li zdrav. Tako nekako ide uzrečica kojom se nutricionizam polako uvukao u naše živote. Zanimalo nas je stoga je li nutricionizam – istinska potreba ili je tek moda?

– Nutricionizam je definitivno potreba, ali je i pomodnost. Potreba proizlazi iz sve veće svijesti o važnosti pravilne prehrane za opće dobrobiti i prevenciju bolesti. S druge strane, popularnost dijeta i trendova u prehrani često dovodi do toga da se pravilna prehrana doživljava kao modni trend te bi se, naravno, trebalo pripaziti na to gdje i od koga izvlačimo informacije o prehrani – kazuje nam Tea Vučković, nutricionistica koja je svoje znanje stekla na diplomskom studiju Human Nutrition u Kopenhagenu. Tamo se educirala za specifično područje znanosti o prehrani...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:19