StoryEditorOCM
ZdravljeUPOZORENJE

Ovo je opasna greška koja se radi kad mjerimo tlak, a nekad je znaju napraviti i liječnici. Pazite, ovo nikako ne radite

Piše mozaik sd
9. kolovoza 2023. - 14:16

Jedan od osnovnih preduvjeta za dobivanje točnih rezultata pri mjerenju krvnog tlaka je pravilan odabir veličine manšete za mjerenje tlaka, tj. komada tkanine kojim se obavija nadlaktica. Također, jako je bitno i njezino pravilno postavljanje. Mora odgovarati opsegu vaše nadlaktice. Zato bi univerzalna manšeta za krvni tlak koju koristi većina liječničkih ordinacija mogla biti opasna za vaše zdravlje, upozoravaju stručnjaci. Ne sama po sebi opasna, ali može vam dati krive rezultate vašeg tlaka. I tako možete biti uvjereni da je sve O.K., ali nije...

Nova studija, objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, otkrila je da standardne "narukvice" za krvni tlak mogu dati netočna očitanja za pacijente kojima je potrebna drukčija veličina, posebno za one koji trebaju veće manšete Točni rezultati ključni su za dijagnosticiranje stanja kao što je visoki krvni tlak, također poznat kao hipertenzija, koji je vodeći uzrok bolesti srca u cijelom svijetu.

Stručnjaci upozoravaju da se najčešće koriste manšete srednje veličine. To je veličina kojom se krvni tlak najčešće mjeri kod kuće. Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta "Johns Hopkins" analizirali su očitanja krvnog tlaka kod 195 odraslih osoba sa širokim rasponom opsega do sredine ruke.

Nakon dvije minute hodanja, sudionicima je izmjeren krvni tlak pomoću tri različite veličine manšeta: standardne veličine, odgovarajuće i premale ili prevelike. Otkrili su da su oni kojima je trebala mala manšeta - prijavljivali stalno nizak krvni tlak. S druge strane, oni koji su trebali veliku manšetu - prijavili su rezultate visokog krvnog tlaka. Objašnjenje je da ako previše zategnete manžetu, tada će vaš krvni tlak biti viši nego što zapravo jest.

"Bili smo šokirani kada smo vidjeli kolika je to razlika", rekla je glavna autorica studije dr. Tammy Brady. Naposljetku, stručnjaci su zaključili da tradicionalni pristup vrlo često daje pogrešna očitanja krvnog tlaka, što onda dovodi liječnike u zabludu, što dovodi do pogrešnih dijagnoza i zdravstvenih savjeta.

Liječnici preporučuju da se manšeta postavi tako da joj rub bude dva do tri centimetra iznad pregiba lakta. U tom slučaju "crijevo" bi trebalo biti s unutarnje strane ruke, a je li vam pretijesna, saznat ćete tako da prije uključivanja tlakomjera stavite prst između manšete i ruke. Ako ga prije "napuhivanja" manšete jedva provučete onda bi to moglo značiti da vam je ona premala, ako pak prst samo upadne bez otpora, možda vam je prevelika. U svakom slučaju obratite se liječnicima i kućno mjerenje tlaka ne uzimajte sa stopostotnom sigurnošću, radije otiđite do vašeg liječnika i neka vam on profesionalnim aparatom izmjeri tlak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:49