StoryEditorOCM
Zdravljeza dobro jutro

Niste jutarnji tip? Evo sedam trikova za koje sigurno niste čuli, a koji će vam pomoći da se s lakoćom budite na vrijeme

Piše MOZAIK SD
11. listopada 2023. - 13:01

Malo tko će za sebe reći da ustaje s lakoćom, no kad nam se često događa da "prespavamo" pet, šest alarma, kasnimo na posao, i ne funkcioniramo do podne, treba mijenjati navike!

Britanski psiholozi koji se bave promjenom ponašanja i navika navode da to muči više od 30 posto zaposlenika i savjetuju da u samo sedam koraka možete postati "jutarnji tip" koji bez problema funkcionira kad se probudi.

Britanci su uvjereni da je za jutarnji elan važan položaj u kojem spavate, zvuk alarma, pa čak i boja stvari koje ujutro gledate.

image
/Shutterstock

- Umjesto da jutarnje buđenje odgađate jer ćete biti umorni i loše raspoloženi, primijenite sljedećih nekoliko trikova i neka vam postanu rutina. Ova formula će vas pokrenuti i napuniti energijom kako biste svaki novi dan dočekali s osmijehom - rekla je psihologinja Joe Hemmings koja je sa svojim timom izdvojila sedam važnih točaka.

Spavanje na lijevoj strani

Spavanje na lijevoj strani puno je bolje za tijelo, tvrde psiholozi. Srce zbog gravitacije bolje pumpa krv jer je na lijevoj strani, a kako je s te strane spoj tankog i debelog crijeva, njihov rad je ubrzan pa nema problema s probavnim sustavom i cirkulacijom, prenosi Kurir.

Zvukovi prirode

Istraživanja su pokazala da Britanci u prosjeku odgode budilicu na telefonu 18 minuta i zbog toga obično kasne na svoje dužnosti. Zato vas treba probuditi omiljena pjesma ili zvukovi prirode.

- Ne gasite alarm ni vikendom, osim ako baš morate, jer ćete ući u rutinu i postati pravi jutarnji tip. Kad otvorite oči, malo povucite kosu da se probudite – kaže Hemmings.

Jutarnja akcija

Umjesto jutarnje gimnastike, psihologinja savjetuje seks! Tijekom seksa oslobađa se hormon oksitocin koji opušta i izaziva osjećaj zadovoljstva.

Mislite na vrat

Dok obavljate jutarnju higijenu, pomičite mišiće vrata laganim kružnim pokretima minutu do dvije.

Hladna voda

Tuširanje će vas razbuditi, ali pokušajte izdržati barem tri minute pod hladnom vodom.

Žuta boja

Ako ne nosite pidžamu ili spavate goli, požutite posteljinu, ručnik ili jutarnju šalicu kave. Ova boja je boja sreće, zabave i igre, a korisno je za vaš mozak da je registrira nakon sna.

Obavezan doručak

Doručak je najvažniji obrok koji bi trebao dati snagu da započnete dan i ne preskačite ga, piše Kurir.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:27