StoryEditorOCM
ZdravljeVISOKOVRIJEDNA BILJKA

Muče vas nadutost i vjetrovi? Obični koromač će vas spasiti! Evo kako regulirati problematičnu probavu, ako se pravilno čuvaju, osušeni listovi trajat će vam dvije godine

17. kolovoza 2021. - 10:00

Još od antičkih vremena koromač/komorač (Foeniculum vulgare) je poznat po svojim dobrim svojstvima kod problema s bubrezima i želucem te slabog vida.

Danas je poznat kao biljka kućne ljekarne, uglavnom se koristi kod djece s probavnim smetnjama i kašljem.

Uzgaja se uglavnom u srednjoj i istočnoj Europi, Rumunjskoj i Egiptu. Raste na stjenovitim padinama u blizini mora, gdje ima puno sunca, ali možemo ga uzgojiti u svom kućnom vrtu. Ne treba ga miješati s gomoljastim komoračem koji jedemo kao povrće.

Skupljaju se ne sasvim zrele kobule koromača, koje sušimo, a zatim otresemo plodove s kobula. Eterično ulje dobiva se iz svježih sjemenki destilacijom vode.


Ulje je slatkastog, gorućeg okusa i vrlo karakterističnog mirisa. Plodovi sadrže 4 posto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 00:04