StoryEditorOCM
ZdravljeZIMSKI PROBLEMI

Loša kvaliteta zraka i dugi boravak u zatvorenim prostorima dovodi do pada imunosnog sustava

Piše MOZAIK SD
18. prosinca 2023. - 22:07

Nema ljepšeg osjećaja od onog kad iz hladnog, vlažnog i vjetrovitog vremena provedenog na otvorenom uđemo u topli dom. Jednako tako, višestruke koristi se događaju u našem tijelu kada izađemo na svjež zrak. Iako je ugodno provoditi vrijeme na toplini uz razne električne grijalice te radijatore, njihovo pretjerano korištenje zimi može naštetiti zdravlju. Grijanje prostorija u ovom razdoblju može imati šest neželjenih posljedica, piše Živim.

1. Suha koža

Upotreba raznih grijača smanjuje razinu vlažnosti što dovodi do suhe kože i iritacija, oba stanja koja su posebice problematična za one sa osjetljivom kožom te one s postojećim kožnim bolestima. Osim toga, one osobe koje pate od suhoće očiju će posebno u ovom periodu osjećati probleme te će morati pojačano vlažiti oči koristeći umjetne suze.

2. Respiratorni problemi

Smanjena vlaga u zraku može rezultirati suhoćom grla, a potom i kašljem. To može dodatno pogoršati stanje kod onih osoba koje imaju problema s astmom.

image
Shutterstock

3. Dehidracija

Kontinuirana izloženost direktnoj toplini može uzrokovati dehidraciju zbog činjenice da se tijelo pojačano znoji i time gubi vlagu.

4. Pad imuniteta

Nagla promjena temperature u prostoru u kojem boravimo može se znatno razlikovati od normalne tjelesne temperature što može dovesti do slabljenja našeg imunosnog sustava. Zbog toga smo izloženiji raznim virusima i prehladama.

5. Alergije

Grijalice doprinose stvaranju i širenju prašine i sitnih čestica u zraku koje mogu izazvati alergije i respiratorne probleme kod posebno osjetljivih pojedinaca.

6. Loša kvaliteta zraka

Loša kvaliteta zraka i dugi boravak u zatvorenim prostorima, a zatim izlazak može također doprinijeti promjeni tjelesne temperature. To može oslabiti imunosni sustav i izazvati prehlade.

Redovito provjetravanje

Kako biste ublažili gornje negativne učinke, važno je održavati ravnotežu temperature u prostorijama u kojima boravimo, ostati hidrirani te raditi pauze odlazeći na svježi zrak. Korištenje ovlaživača također može pomoći u stvaranju vlage u prostoriji kao i njihovo redovito provjetravanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:03