StoryEditor
Zdravljeprotiv upala

Liječnik otkrio što morate piti četrdeset dana nakon covida, savjetovao i na koje simptome trebate pripaziti te u kojem slučaju se hitno obratiti kardiologu

Piše PSD
24. studenog 2021. - 21:05

Prof. doktor Predrag Mitrović, kardiolog Urgentnog centra Srbije, u razgovoru za “Blic” objašnjava da se nakon preboljene korone preporučuje uzimanje acetilsalicilne kiseline, bez obzira na to je li klinička slika bila teža ili lakša.

- Acetilsalicilna kiselina se preporuča jer sprječava umnožavanje virusa u akutnoj fazi, kao i nastanak tromba, odnosno bilo kakve tromboze te smanjuje upalne procese ukoliko postoje. Ovi lijekovi korisni su u akutnoj fazi, ali i u produljenom liječenju jer sprječavaju nastanak tromba ili nakon prethodne komplikacije koronavirusa, kada je u pitanju tromboza. Što se tiče perioda, prema nekim studijama, savjetuje se minimalno 40 dana, neki kažu tri mjeseca, a neke studije kažu i do šest mjeseci, tvrdi Mitrović. 

Nastavlja kako godine nisu ni najmanje bitne te da svi koji znaju da nemaju kontraindikacije na lijek trebaju uzeti acetilsalicilnu kiselinu nakon preboljenja koronavirusa. 

- U principu, dob ne igra nikakvu granicu, postoji razlika u metabolizmu u odnosu na dob i u brzini stvaranja tromba, kao i u stupnju upalnog procesa. U svakom slučaju, preporuča se uzimati svima koji mogu i koji nemaju kontraindikacije - objašnjava liječnica.

Virus prvenstveno napada pluća, a zatim i sve ostale organe.

- Sada znamo da virus ne napada samo pluća već sve naše organe i tako može doći i do nekih manjih upalnih procesa i u živčanom tkivu, i na srčanom mišiću. Dalje, može doći i do upale bubrega i jetre… Dakle, virus napada sve naše organe - objašnjava Mitrović.

Ovisno o težini kliničke slike, upale mogu biti izraženije ili slabije, a neke ne moramo ni osjetiti. Ipak, upala pluća je očigledna i daje konkretne simptome. 

- Postoje upale koje tinjaju, a mi ih ne osjećamo, zato je jako bitno da poslije preležane korone, bez obzira jeste li bili u kući ili  u bolnici, 40 dana mirujete. Ne treba se zamarati, ne smijete imati neku pretjeranu fizičku aktivnost, tvrdi. 

Kada je srce u pitanju, tokom korone i poslije preležane bolesti, najčešće dolazi do poremećaja srčanog ritma, ali i do upalnih procesa. Kod poremećaja ritma može se dogoditi ubrzan srčani rad, tahikardija, preskakanje srca…

- Kada se to javi, treba se odmah javiti liječniku, da se ustanovi o čemu se točno radi. Drugo što se može javiti je upala srčanog mišića, miokarditis, zatim upala perikarda, srčane maramice, zato je potrebno voditi računa o svemu tome i javiti se liječniku na vrijeme, poručuje prof.dr Predrag Mitrović, kardiolog UCS.

item - id = 1145801
related id = 0 -> 1145789
related id = 1 -> 1145716
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 21:06