StoryEditorOCM
ZdravljeIZNIMNO SU RANJIVI

Duševna bolest je, nakon životne dobi, drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od Covida-19. Psihijatar Pollack: Ovi rezultati zvone na uzbunu!

Piše Hina
8. veljače 2021. - 13:51
Oboljeli od shizofrenije su ionako među najranjivijim članovima društva, o kojima se većina zdravstvenih sustava u svijetu nedovoljno brineIlustracija/AFP

Američki znanstvenici otkrili su da je shizofrenija, nakon starije životne dobi, drugi najrizičniji faktor za smrtni ishod od posljedica covida-19, piše portal Science Alert.

Studija je provedena između ožujka i svibnja prošle godine na 7.350 Njujorčana koji su bili pozitivni na koronavirus, a znanstvenici su ih pratili 45 dana nakon postavljanja dijagnoze.

Među njima je bilo i 75 pacijenata koji su bolovali od shizofrenije. Studija je pokazala da je rizik od smrtnog ishoda od covida kod tih pacijenata bio gotovo triput veći u odnosu na pacijente koji nisu bolovali od tog poremećaja, ustanovili su znanstvenici.

Dakle, u spomenutoj grupi ispitanika shizofrenija je bila na drugome mjestu po riziku od smrti od covida, odmah iza starije životne dobi.

“Naši rezultati pokazali...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 07:42