StoryEditorOCM
ZdravljeSTRUČAN SAVJET

Danica često osjeća umor, ima vrtoglavice i teže diše, upitala je liječnika treba li se bojati srčanog; evo što je rekao

Piše MOZAIK SD
23. prosinca 2023. - 08:34

Imam 56 godina i već nekoliko mjeseci osjećam se jako umorno i često imam vrtoglavice. Primijetila sam da mi otiču noge, posebno navečer. Dah mi je kraći nego inače. U menopauzi sam. Može li to ukazivati na srčane probleme i što bih trebala poduzeti?

Danica K., Zagreb

Odgovara: prof. dr. sc. Goran Krstačić, kardiolog, Poliklinika Srčana, Zagreb

Naveli ste nekoliko simptoma od kojih ističem osjećaj umora, oticanje nogu (uvečer), zaduhu, vrtoglavice. Svakako napravite laboratorijske nalaze s uvidom u eventualnu anemiju (slabokrvnost), ali i nalaz hormona štitnjače koji bi, u slučaju smanjene funkcije, mogao izazivati simptome umora, zaduhe, oticanja nogu. Nadalje, oticanje nogu može se objektivizirati - možda je uzrok u poremećenoj venskoj cirkulaciji nogu pa bih preporučio kolor-dopler vena, po mogućnosti i arterija nogu.

Čest uzrok vrtoglavica je poremećena anatomska i funkcionalna struktura vratne kralježnice pa treba napraviti rendgenske snimke vratne kralježnice i kolor-dopler karotidnih arterija i TCD vratne kralježnice.

Redovito mjerite arterijski tlak kako bi se vidjelo patite li od niskog tlaka, odnosno imate li nereguliranu arterijsku hipertenziju, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 16:05