StoryEditorOCM
StilHAJDEMO U PLANINE

Gdje ove zime na skijanje? Imamo super prijedlog pogodan za iskusne skijaše i početnike! Nudi zabavu za cijelu obitelj

Piše PIŠE: Žarko TIČINOVIĆ SNIMIO: Tom DUBRAVEC
20. prosinca 2023. - 19:59

Bliži se još jedna skijaška sezona. Treba provjeriti skije, pancerice, kacige, rukavice i svu ostalu opremu. Tu vam pomoći ne možemo, ali možemo u potrazi za skijaškom destinacijom koja bi stazama i sadržajem zadovoljila sve kategorije skijaša, one iskusnije i zahtjevnije, pa sve do djece i početnika koji tek otkrivaju čari koje samo skijanje nudi. Ovaj put nećemo o terminima, siječnju, veljači, školskim praznicima, ipak je na vama je da odlučite koji je tjedan vaš skijaški tjedan.

Traži se logično najbolji omjer cijene (od smještaja i ski passa do troškova prijevoza) i onoga što se nudi, pri čemu je oduvijek važilo pravilo proskijanog kilometra. I tu se, među nizu drugih, kao jedna od naj-destinacija čini Val di Fiemme, jedan od 12 bisera talijanskih Dolomita.

Otkrili ga Riječani

Posljednjih godina ovo skijalište sve više otkrivaju Dalmatinci, pa tako u svim terminima preuzimaju primat svojom brojnošću što se tiče Hrvata koji tamo skijaju.

image

Val di Fiemme

Tom Dubravec/Cropix

U Italiji i Austriji, naravno, ima i nekima boljih i razvikanijih skijališta, ali Val di Fiemme ima svoje atribute upravo u spomenutom omjeru cijene i kvalitete. Dio je sustava Dolomiti Superski i cijena 6-dnevnog ski passa je u rasponu njegovih okvira, znači više od 200 eura, pokriva svih 5 područja i uključuje ski-bus servis. Sve drugo, a mislim u prvom redu na smještaj i hranu, je cjenovno ispod Austrije, Francuske, da ne spominjemo Švicarsku, pa čak i Sloveniju. Zahvaljujući tome minimalno veća stavka prijevoza (od prijelaza na Rupama ima 360 kilometara)ne bi trebala predstavljati prepreku u odluci da krenete put Dolomita.

Val di Fiemme sa svojih preko 100 kilometara staza smješten je na pet predjela. Od toga najveći broj, preko 40 km, otpada na Latemar/Obereggen koji povezuje mjesta Predazzo, Pampeago i Obereggen. Startaju na 1500 metara i uzdižu se do 2500 m, a radi se o mahom plavim i crvenim stazama, idealnima kako za početnike tako i one koji žele izbrusiti svoju tehniku.

Sva ta skijaška čuda protežu se iznad još nekoliko malih pitoresknih talijanskih mjesta regije Trentino. Cavallese, Tesero, Moena, Varena, Daiano... maleni su gradići koji imaju štošta za ponuditi nakon što završite s dnevnim aktivnostima.

Navedena mjesta nude veliki izbor lokalnih specijaliteta u restoranima čije cijene čak i ne odskaču puno od onih kod nas, klizališta, bazene pa čak i dvije zvjezdarnice.

image

Val di Fiemme - prekrasna panorama

Tom Dubravec/Cropix

Također je tu i ski bus koji povezuje sva ova mjesta s već spomenutim skijalištima, a na klizalište i bazen ulazite slobodno ukoliko imate ski pass. Klizaljke naravno morate iznajmiti, a dobro je sa sobom ponijeti i obaveznu kapicu za bazen.

Staze za svakoga

Iznad Cavalesea je drugo područje, Alpe Cermis, gdje ljubitelji prave strmine dolaze na svoje sa 7,5 kilometara dugom crnom stazom Olimpia i visinskom razlikom od 1370 metara. Kvalitetom staza ne zaostaju ni druga dva dijela - Alpe Lusia/Bellamonte i Passo Role, dok je Oclini/Jochgrimm po našem mišljenju ipak za klasu ispod.

Val di Fiemme ima što ponuditi i onima koji preferiraju skijaško trčanje. Službeno je to 150 kilometara staza, a jedan od razloga što iz godine u godinu privlači sve veći broj langlaufera jest i nadaleko poznata utrka Marcialonga, koju organiziraju s Val di Fassom.

image

Val di Fiemme - zabava za djecu

Tom Dubravec/Cropix

A što je sa snijegom? Tu brige nema jer su Južnotirolci pravi eksperti osnježivanja, pa čak i u vremenski za to nepovoljnim uvjetima garantiraju 100 dana skijanja. I još jedan bitan podatak, Val di Fiemme ima i velik broj sunčanih dana, a malo vjetrovitih pa je razumljivo nezaobilazno skijalište na karti svih zaljubljenika bijelih spustova.

Ugostiteljski objekti na stazama i u mjestima podno staza cijenama su prilično konkurentni, bilo da se radi o običnom espressu ili pak specijalitetima domaće kuhinje, od pizze pa nadalje.

Ulaganja iz godine u godinu

Val di Fiemme svake godine ulaže u infrastrukturu i iznenadi nekom novotarijom. Skijašima je uz ispeglane staze svakako najvažniji vertikalni transport. Na svakom koraku čekaju udobne i brze četvero i šesterosjedežnice, većina sa zaštitom od vjetra. Na skijama se možete spustiti do Obereggena i Pampeaga; do Predazza (i od njega) vozi gondola iz koje se se pruža lijep pogled na ski-skakaonicu pored mjesta. Ukoliko nemate volje spuštati se skijama, ljubazni djelatnici uvijek će vam dopustiti i spuštanje četverosjedom. Za ljubitelje adrenalina tu je i alpski rollercoaster, smješten kraj gornje stanice gondole za Predazzo.

Sve u svemu, Val di Fiemme teško da će razočarati i najprobirljivije ovisnike o bijelom pokrivaču. Kada se vratite doma i podvučete crtu, shvatit ćete da se svaki potrošeni euro višestruko isplatio. Zato se ovom skijalištu mnogi poput hrvatskih novinara rado vraćaju iz godine u godinu.

SJEĆANJE NA KOLEGU
Utrka novinara fotoreportera i
u čast Srđana Vrančića - Vrane

A da su Hrvati u Dolomitima dragi gosti potvrđuju i mnoga prijateljstva nastala kroz ovih dvadesetak godina od kada Sekcija novinara skijaša pohodi ovu destinaciju. Između ostalih i predsjednik komiteta za promociju skijanja regije Val di Fiemme Pietro De Godenz bio je prijatelj s našim prerano preminulim fotoreporterom Srđanom Vrančićem. Osim što je predstavnik u Talijanskom skijaškom savezu, De Godenz je odgovoran i za vertikalni transport u Val Di Fiemmeu. Kako je i organizator jedne od najpoznatijih utrka u nordijskom skijanju, ove godine se i on zajedno s Danijelom Popovićem uključio u organizaciju tradicionalne utrke novinara skijaša na Papmeagu koja će ubuduće nositi ime Trofej Vrana. Poziv je upućen i Hrvatskom skijaškom savezu, te se na novinarskoj utrci u Val Di Fiemmeu očekuju i neki od naših skijaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 20:04