StoryEditorOCM
Spiza pluslako izvedivo

Želite smršaviti, ali jesti zdravo? Ovaj način prehrane je pravi izbor, evo što je preporučeno, a što ne. Imamo jelovnik

Piše Spiza SD
12. studenog 2023. - 08:10

Svi smo se u nekom trenutku našli pred odlukom da ćemo skinuti koji suvišni kilogram, no mnogima je pritom važno dobro i zdravo jesti. Je li moguće pomiriti ta dva zahtijeva? Da, ako se držimo  - mediteranske dijete.

Namirnice koje dominiraju u tom tipu prehrane su voće i povrće, riba i morski plodovi, mahunarke, žitarice, ali i vino. Brojna istraživanja pokazala su da mediteranska prehrana omogućuje postupno mršavljenje te da je ujedno korisna za cjelokupno zdravlje jer promovira konzumiranje zdravih i hranljivih namirnica. Evo što je sve preporučljivo jesti u okviru mediteranske dijete.

image
Shutterstock

Povrće: rajčica, kupus, blitva, raštika, brokula, kelj, špinat, cvjetača, prokulice, krastavci

Voće: jabuke, naranče, grožđe, dinja, lubenica, nar, smokve, breskve, kruške, šljive, bobičasto voće

Orašasti plodovi i sjemenke: bademi, različite vrste oraha, lješnjaci, pistacije, sjemenke suncokreta, lana, sezama i tikve te maslaci od orašastih plodova i preporučenih sjemenki

Korjenasto povrće: mrkva, cikla, korijen celera, krumpir, batat

Mahunarke: grah, grašak, slanutak, leća

image
Shutterstock

Žitarice: zob, smeđa riža, raž, ječam, kukuruz, heljda, kruh od cjelovite pšenice i integralna tjestenina

Riba i morski plodovi: srdele, tuna, skuša, lubin, orada, škarpina, gire, škampi i drugi rakovi, kamenice, dagnje i druge školjke

Meso i jaja: preporučuje se perad, no povremeno se može konzumirati junetina, janjetina i divljač

Mliječni proizvodi: sir, jogurt, mlijeko

Začini: češnjak, luk bosiljak, metvica, ružmarin, kadulja, muškatni oraščić, cimet, papar

Zdrave masti: masline, avokado, ekstra djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje, laneno ulje i ulje avokada

image
Shutterstock

Određene namirnice ne biste smjeli konzumirati ako ćete se držati ovog načina prehrane, a kao što možete i pretpostaviti, izbjegava se sva hrana koja vodi do debljanja. Evo što biste trebali izostaviti iz prehrane ili barem jesti što rjeđe.

Hrana sa dodanim šećerima: kolači, peciva, slatkiši, sladoled, sokovi, sirupi i gazirana pića

Prerađene žitarice i proizvodi od tih žitarica: bijeli kruh, tjestenine, tortilje, grickalice, krekeri

Transmasnoće: nalaze se u margarinu, prženoj hrani i drugoj prerađenoj hrani

Rafinirana ulja: sojino ulje, ulje kanole, ulje sjemenki pamuka, ulje sjemena grožđa

Prerađeno meso: kobasice, hrenovke, salame i slični suhomesnati proizvodi

Jako prerađena hrana: fast food, gotova jela, instant jela, granola pločice, grickalice

image
Elvis Barukčić/Afp

Što se tiče pića, na mediteranskoj dijeti voda bi trebalo biti glavni napitak, ali ova dijeta takođe podrazumijeva umjerenu količinu crnog vina - oko jedne čaše uz obrok - pod uvjetom da konzumiranje alkohola ne isključuje specifično zdravstveno stanje osobe na dijeti.

Na mediteranskoj dijeti kava i čaj su također dozvoljeni, ali trebali biste izbjegavajte dodavanje većih količina šećera i mlijeka s visokim postotkom masti. Voćni sok je prihvatljiv u umjerenim količinama.

image
Shutterstock

Što se tiče međuobroka, birajte gore spomenute preporučene namirnice, a ako vam ponestane ideja evo ih nekoliko: šaka oraha, voće, štapići od mrkve s humusom, jogurt s malo bobičastog voća, tvrdo kuhano jaje, prutići od jabuke s maslacem od badema, prutići od paprike sa šalšom ili umakom od avokada i rajčice, sir sa svježim voćem, chia puding s obranim mlijekom i svježim voćem.

Primjer jelovnika za 7 dana:

Ponedjeljak

Doručak:  jogurt s voćem i chia semenkama

Ručak: sendvič od integralnog kruha s humusom i povrćem

Večera: salata od tunjevine sa zelenim povrćem i maslinovim uljem, kao i voćna salata

Utorak

Doručak: zobena kaša s borovnicama i obranim mlijekom

Ručak: rezanci od tikvice s mozzarelom, cherry rajčicom, maslinovim uljem i accetom balsamicom

Večera: salata s rajčicama, maslinama, krastavcima, grilanom piletinom i feta sirom

Srijeda

Doručak: omlet s gljivama, rajčicama i crvenim lukom

Ručak: sendvič od integralnog kruha sa sirom i sviježim povrćem

Večera: lazanje od integralne tjestenine, umaka od rajčice, sira i špinata

Četvrtak

Doručak: jogurt s voćem i orašastim plodovima

Ručak: salata od slanutka, sira i narezanog svježeg povrća

Večera: pečena riba s kuhanim krumpirom ili smeđom rižom uz povrće

Petak

Doručak: šakšuka s tostom od cijelog zrna pšenice

Ručak: povrtno varivo s grilanom puretinom

Večera: janjetina na žaru sa miješanom salatom

Subota

Doručak: zobena kaša s jabukom, suhim voćem i orasima

Ručak: sendvič od integralnog kruha sa sirom i grilanim povrćem

Večera: pizza od integralnog tijesta, umaka od rajčice, sira, povrća i maslina

Nedjelja

Doručak: omlet s povrćem i maslinama

Ručak: falafel u pita pecivu s feta sirom, lukom i rajčicama

Večera: piletina s roštilja sa povrćem, pomfrit od batata i svježe voće

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. studeni 2024 04:34