Znate li zašto se domaći kolači, čak i kada koristimo iste recepte, jako razlikuju od kuće do kuće? Razloga je puno, uključujući jačinu pećnice i miksera, a svakako svoju ulogu ima i vještina, no jedan od glavnih krivaca su mali detalji. Oni, jednostavno, čine razliku.
Svi mi uvijek barem mrvicu promijenimo recepte po kojima pripremamo kolače - ponekad nam fali još mrvicu nekog sastojka pa ga "nadožuntamo" drugim, ponekad se odlučimo eksperimentirati, nadajući se najboljem, a ponekad, osobito ako već imamo određeno iskustvo u pripremi slastica, znamo da je neke sastojke iz recepta bolje zamijeniti drugima.
Eto, recimo, jedno je vrijeme bilo jako popularno koristiti margarin pa ga recepti za prhka tijesta i kreme iz tog razdoblja neizostavno navode na popisu sastojaka, no svi oni koji žele bolje kolače bez pardona ga mijenjaju maslacem.
Detalji, kao što smo već zaključili, čine razliku, a to potvrđuje i recept za cimet-rolice koji smo dobili od Valentine Jurin. Ova Dalmatinka, koju možete pratiti na njenom Instagram profilu, peče rolice po receptu u kojem su neke sitne ali bitne stvari malo drugačije, poput preljeva kojim se pečeni kolač premazuje.
Tamo gdje drugi koriste krem sir i slične sastojke, Valentina koristi mascarpone. Tamo gdje drugi koriste obični smeđi šećer, ona koristi muscovado, dok brašno za dizano tijesto obavezno prosije prije miješanja s drugim sastojcima.
Ispecite popularnu slasticu po njenom receptu i doznajte što je još drugačije i bolje kad se peku po njemu.
Cimet-rolice
Sastojci:
Tijesto:
420 prosijanog glatkog brašna
60 g šećera
1 suhi kvasac
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer
1 jaje
1 kiselo vrhnje
prstohvat soli
Nadjev:
60 g otopljenog maslaca
60 g muscovado šećera
2 žličice cimeta
Preljev:
120 g mascarponea
100 g šećera u prahu
30 g otopljenog maslaca
Priprema:
Umijesite glatko tijesto i ostavite ga na toplom mjestu oko sat vremena. Tanko ga razvaljajte, premažite ga maslacem, pospite šećerom i cimetom pa ga zarolajte. Rolat narežite na kriške pa ih složite u kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da se dižu 30 minuta pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 175 ℃ 30 - 40 minuta.
Pomiješajte sve sastojke za preljev pa ga prelijte po rolicama dok su još vruće.