Ako vam je ostalo riže od prethodnog obroka i ne znate što biste s njom, a žao vam ju je baciti, imamo rješenje i to jako ukusno. Napravite arancine. Ne, ne mislimo na one ušećerene korice narače nego arancine di riso, ponos sicilijanske kuhinje.
Na Siciliji ih ima posvuda i u svako doba, nude se u brojnim pržionicama, zajedno s cazzillima i panelleom: od grada do grada često mijenjaju oblik i veličinu, poprimajući ovalne, kruškaste ili okrugle oblike, ovisno o punjenju. Postoji ih čak stotinjak varijanti: od najklasičnijih punjenih raguom, do onih originalnijih kao što su arancini od pistacija, špinata ili čak s umakom od graha.
Najčešće se rade tako da se u omotač od riže utisne slasni nadjev, nakon čega se oblukuju kuglice koje se potom pohaju, no postoji i druga, brža varijanta u kojoj se riži još prije oblikovanja u loptice dodaju sastojci koji podižu okus.
Upoznajte ih kroz jedan lijepi jednostavni recept sa šunkom i mozzarellom.
Arancini sa sirom i šunkom
Sastojci:
700 g skuhane riže
1 vrećica šafrana
30 g maslaca
150 g mozzarelle
30 g kuhane šunke u komadu
100 g brašna
100 g krušnih mrvica
1 jaje
ulje za prženje
sol, papar
Priprema:
Šafran razmutite u malo tople vode i pustite da kratko odstoji.
Riži dodajte malo vode pa je zagrijte je dok ne postane topla. Ubacite 100 g naribane mozzarelle i vodu sa šafranom te dobro promiješajte.
Šunku i ostatak sira narežite na kockice pa se bacite na izradu arancina. Za njihovo oblikovanje trebat će vam žlica i zdjela s vodom u kojoj ćete po potrebi močiti ruke jer trebaju biti vlažne.
Uzmite 2 žlice riže, stavite ih na dlan i napravite malo udubljenje pa u njega stavite šunku i sir te poklopite dodatnom žlicom riže. Oblikujte okruglicu pa je stavite sa strane. Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Na kraju uvaljajte arancine u brašno, razmućeno jaje i krušne mrvice pa ih pržite u vrelom ulju. Izvadite ih na upijajući papir i odmah poslužite.