StoryEditorOCM
Slanos puno sira

Ne bacajte skuhanu tjesteninu, trebat će vam za izvrsno jelo: gotovo je za 20-tak minuta i lijepo zapečeno - bez pećnice

Piše T. S. M.
19. lipnja 2024. - 12:38

Mi smo danas raspoloženi za manistru, a vi? Ubrajate li se u ljubitelje tjestenine, trebali biste znati za ovo staro talijansko jelo koje je izvorno smišljeno za iskoristiti paštu preostalu od prethodnog obroka, ali kad se dobro napravi, toliko je ukusno da mnogi kuhaju tjesteninu samo kako bi je mogli iskoristiti na ovaj način.

Najbolje će vam uspjeti koristite li špagete, jer će se najbolje zapeći, a ključno je da su pomalo tvrdi, nikako raskuhani, i da su dobro ocijeđeni kako bi se bolje zapekli.

Bez brige, nećete trebati paliti pećnicu, jer ovo se jelo priprema na štednjaku, a gotovo je za dvadesetak minuta - čak i manje ako koristite prethodno skuhanu manistru.

image
Shutterstock

Zapečeni špageti

Sastojci:

350 g špageta
5 jaja
100 ml mlijeka
50 g sira parmigiano reggiano 
100 g dimljenog sira scamorza
50 g pancete
1 grančica timijana
1 režanj češnjaka
sol, papar

Priprema:

Kuhajte špagete dok ne budu jako al dente pa ih ocijedite i prelijte s malo maslinovog ulja.

U međuvremenu napravite nadjev. Pancetu i sir scamorza narežite na kockice, dodajte im jaja, naribani sir parmigiano, listiće timijana, mlijeko, sol i papar pa izmiješajte.

Dodajte tjesteninu u nadjev i promiješajte.

Veliku tavu (promjera oko 30 cm) zagrijte, dodajte ulje i na njemu zažutite češnjak (cijeli, lagano spljošten). Maknite češnjak pa dodajte špagete i ravnomjerno ih rasporediti špatulom.

Pecite ih na jakoj vatri oko minutu, zatim smanjite vatru, poklopite i pecite još 15 minuta. Protresite da se odlijepi, okrenite (bit će vam lakše ako je poklopite tanjurom, preokrenete pa vratite u tavu) i pecite još pet minuta nepoklopljeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2024 12:38