StoryEditorOCM
Slanoodlična ideja

Balancane - na salatu? O, da. Ovo jelo spaja patlidžan sa slasnim sastojcima, radi se lako, a može biti prilog ili obrok

Piše T. S. M.
15. srpnja 2024. - 15:40

Svašta ukusno i sezonsko ovih dana jedemo na salatu - od poma i krastavaca, preko paprika i fažoleti pa sve do tikvica (mladih, naravno), pa do mladog kupusa i kukuruza. A što kažete na balancane na salatu? Zvuči čudno, ali u praksi je savršeno i pravi je specijalitet bliskoistočne kuhinje.

Za ovo jelo koje može poslužiti kao salata, prilog ili kao samostalno jelo patlidžane najprije treba ispeći na grillu ili u pećnici, a zatim im slijedi zabavni dio: miješanje sa različitim finim sastojcima, među koje neizostavno ide sir. Možete koristiti feta sir ili neki njemu sličan, ali poslužit će i vrste poput sira iz mišine, krupno ribanog parmezana i tome slično. Sve će pucati od okusa. Jasno, možete malo "smiriti igru" korištenjem mozzarelle i drugih vrsta blagog okusa, no tada ćete trebati malo "napucati" preljev.

image
Shutterstock

A preljev treba biti što zanimljiviji. Razmislite o vinagraitte umaku s malo Dijon senfa ili pak o aromatiziranom octu (onaj od nara u ovoj kombinaciji je osobito dobar), a možete koristiti i neku vrstu pesta, razrijeđenu vodom i uz dodatak limunovog soka po potrebi.

Salati će dodatnu gastronomsku dimenziju, ali i dozu hranjivosti, dati tostirani orašasti plodovi i sjemenke, a ne smijete zaboraviti ni obilje začinskog bilja pri čemu su peršin i metvica osobito dobar izbor. Koja šaka grožđica ili suhih marelica doprinijet će autentičnosti jela, no nisu neophodni, a ako želite malo pojačati ovu kombinaciju i učiniti je potpunim obrokom, ubacite tunjevinu iz konzerve ili rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 14:48