StoryEditorOCM
Savjetiza top rezultat

Ovo je jedina tajna savršenog mesa s roštilja: jednom kad ovo naučite gradelavat ćete bolje od ikoga i uživati kao nikad

Piše T. S. M.
21. srpnja 2024. - 13:58

Baš ste naložili vatru za baciti koju bržolicu, biftek, batak ili kobasicu na gradele? Odlično, dok se vatra ne razgori i prijeđe u žeravu, taman imate vremena proučiti ovaj savjet koji jaamči najukusnije, najsočnije i najmekše - ma ukratko, najbolje pečeno - meso s roštilja. Nije jako teško, a jednom kad sve pohvatate nitko se više neće moći mjeriti s vama u pečenju mesa na taj omiljeni način.

Kao i kod drugih metoda pripreme mesa, ključne su dvije stvari - temperatura i vrijeme pečenja.

image
Shutterstock

Kad je već riječ o duljini pečenja, juneći odrezak debeo 2 centimetra peče se 3-5 minuta sa svake strane, a onaj dvostruko deblji 7 do 8 minuta po strani i to najprije na jako vrućoj vatri pa potom na srednjoj. Ovo je jednostavno, zar ne? Da biste to proveli u djelo trebat će vam sat i jedan mali trik koji slijedi na kraju, kad prođemo kroz pravila o duljini pečenja za ostale mesne delikatese s roštilja.

Za svinjske odreske po pitanju minutaže vrijedi isto (3-5 minuta sa svake strane), uz dodatne dvije minute po strani ako je riječ o odresku s kostima, a što se tiče postupka, obrnut je: najprije na srednje pa na jako. Vratina se, pak, peče na srednje jakoj vatri po 4 do 5 minuta sa svake strane. 

Pileći bataci peku se također na srednje jakoj vatri 8 do 12 minuta sa svake strane, a krila 8 do 10 minuta, a prsa se peku na jakoj vatri 10 do 15 minuta po strani.

image
Shutterstock

Što se tiče kobasica, vrijeme pečenja je 10 minuta sa svake strane, a može ga se skratiti ako ih najprije kratko prokuhate. 

Evo sad i malog trika uz pomoć kojeg ćete lako detektirati koliko su točno gradele vruće. Neće vam trebati nikakvo pomagalo, poslužit ćete se svojim dlanom.

Stavite ga iznad gradela i provjerite koliko ga dugo možete zadržati: iznad jako vruće vatre nećete izdržati dulje od 3 do 4 sekunde, iznad vruće ćete izdržati maksimalnmo 5 sekundi,  jako tople 7, a iznad tople će vas dlan početi peći nakon 10 sekundi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2024 15:33