StoryEditorOCM
Savjetikontroverzno

Mnogi vjeruju da se uz pomoć ovog trika jaje savršeno skuha i da ga je lakše oguliti. Postupak ne može biti lakši, ali...

Piše Spiza SD
25. rujna 2023. - 07:05

Jeste li možda na društvenim mrežama, u nekom filmu ili možda čak uživo vidjeli kako netko poduzima naoko sasvim bizaran potez prije nego stavi kuhati jaje? Mislimo na običaj da se jajetu probuši ljuska, u pravilu na onom donjem, malo debljem kraju. Nas je zaintrigiralo o čemu se zapravo radi i koja je svrha toga pa smo i doznali.

Razlog ovog običaja leži u tome što se na spomenutom kraju svakog jaja nalazi mala šupljina ispunjena zrakom. Upravo je ona zaslužna za to što većiba tvrdo kuhanih jaja ima malo udubljenje na tom kraju pa nije savršeno ovalno.

Kada se jaje kuha utvrdo,  zrak u šupljini se zagrijava, širi i izlazi kroz pore u ljusci - ali ne prije nego što se bjelanjak stegne. Pomognete li zraku da brže izađe - bušenjem sićušne rupice u ljusci - dobit ćete tvrdo kuhano jaje s glatko zaobljenim krajem. 

Ovaj je zahvat ipak pomalo kontroverzan: neki kažu da probijanje ljuske jajeta pribadačom povećava šanse da će mu ljuska puknuti za vrijeme kuhanja, dok drugi tvrde kako rupica omogućiti vodi da prodre između ljuske i unutarnje membrane jajeta, zbog čega će jaje kasnije biti lakše oguliti.

Odlučite li se u praksi uvjeriti ima li ovaj trik smisla ili ne, pripazite na veličinu rupice. Trebala bi biti jako mala, a takvu ćete najlakše napraviti uz pomoć pribadače, sigurnosne igle (da vam prevedemo: šigurece) ili sličnog uskog, oštrog predmeta. Također, s obzirom da mu je ljuska sada oštećena, jaje u vodu ubacite vrlo oprezno, najbolje uz pomoć žlice, jer u protivnom bi moglo, udari li od dno posude za kuhanje, doći do pucanja ljuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2024 23:56