StoryEditorOCM
Pričeantički specijalitet

Jeste li čuli za blitvenjak? Tajne tisućljetnog jela otkrila nam je Podgorka u čijem vrtu raste čak i opjevani kaloper

Piše Dada Batinić
14. svibnja 2023. - 18:28

Ovog je vikenda u Brelima prvi put održana manifestacija Brela Food & Wine u organizaciji TZ Brela, a među najzapaženijim izlagačima bila je Vedrana Vela Puharić koja je za posjetitelje pripremala blitvenjak čija receptura, kaže nam, datira još iz antike.

-To jelo je staro ko i soparnik, a ima ga na Hvaru i kod nas u Primorju. U Brelima su puno držali do toga, a svako misto je imalo svoju verziju blitvenjaka. Bogatije kuće su ga radile s medon, oravima i bajamima, a siromašnije s onin šta su imali. Neki danas u smjesu stavljaju i mladi sir, ali u našem kraju se sir nikad nije meća u blitvenjak. Ja dodan i kap ružolina zbog arome.

U Vedraninom vrtu začinskog bilja uspijeva sve osim kapara, a najponosnija je na "miris, miris kalopera"

- Mislin da većina ljudi nikad nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2024 13:13