StoryEditorOCM
ShowbizLEGENDA SE LIJEČI

Fanovi razočarani, Springsteen odgodio još tri koncerta zbog zdravlja; Od depresije do čira, brojne su njegove tegobe...

Piše Marija-Maja Čović
27. svibnja 2024. - 17:37

Nakon odgode subotnjeg koncerta u Marseillesu, obožavatelje Brucea Springsteena razočarala je objava da se odgađaju još tri koncerta njegove turneje, onaj u Pragu prvobitno zakazan za 28. svibnja, te dva u Milanu 1. i 3. lipnja.

U pitanju su problemi s glasom, liječnici su preporučili da ne nastupa deset dana i "Boss" ih je poslušao, a europsku bi turneju trebao nastaviti 12. lipnja u Madridu. Novi termini odgođenih koncerata trebali bi se uskoro doznati, a oni koji žele natrag novac za kupljene ulaznice, mogu ga dobiti na izvornom mjestu kupnje.

image

Bruce Springsteen i E Street Band na početku ovogodišnje europske turneje 5. svibnja na stadionu u Cardiffu

Jules Annan/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Jules Annan/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Nije ovo prvi put da je rokerska legenda morala odgoditi koncerte zbog zdravstvenih problema, u rujnu prošle godine je Bruce, koji će u rujnu proslaviti 75. rođendan, odgodio sve koncerte koje je imao zakazane do kraja godine.

Bolovi u trbuhu

Razlog je bio peptički ulkus, a radi se o ranicama koje nastaju na sluznici probavnog trakta. Bolest se najčešće javlja u gornjem dijelu probavnog trakta, u želucu ili dvanaesniku, prema statistikama svaka deseta osoba u zapadnom svijetu razvije čir tijekom života, a dva najčešća uzročnika su bakterija Helicobacter pylori i nesteroidni antireumatici.

Nakon nekoliko mjeseci liječenja vratio se na pozornicu u dobroj formi, a u jednom razgovoru kazao je kako su ga bolovi u trbuhu onemogućavali u pjevanju i to je potrajalo dva-tri mjeseca. Najviše se bojao, priznao je, da više nikad neće moći pjevati i nastupati.

Jesu li novi problemi s glasom posljedica prošlojesenskih tegoba, nije poznato, ali Bruce je bio dobro raspoložen prije nekoliko dana kad je dobio najvišu nagradu, članstvo u Ivors Academy, britanskoj akademiji tekstopisaca i skladatelja.

Springsteen je prvi međunarodni glazbenih koji je dobio tu prestižnu nagradu, a uručio mu je kolega Sir Paul McCartney na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli Ivor Novello nagrada u Londonu.

image

Bruce Springsteen sa suprugom Patti Scialfa i djecom Evanom, Samom i Jessicom na dodjeli nagrada Tony u lipnju 2018. godine

Angela Weiss/Afp

Uručujući Bruceu nagradu, legendarni člane Beatlesa je kazao "Bit ću kratak, kao i Bruceovi koncerti", a onda se nastavio šaliti kako "nema prikladnijeg dobitnika nagrade, osim možda Boba Dylana ili Paula Simona, ili Billyja Joela, Beyonce ili Taylor Swift".

– Poznat je kao američki radnik, ali sam priznaje kako nikad u životu nije radio ni dana – dodao je dobro raspoloženi McCartney, koji je istu nagradu dobio prije 20 godine.

Oscar za ‘Philadelphiju‘

Springsteen je prodao više od 140 milijuna albuma širom svijeta, osvojio je 20 nagrada Grammy, dva Zlatna globusa, posebnu nagradu Tony za svoju predstavu na Broadwayju i Oscara za najbolju originalnu pjesmu za skladbu "Streets of Philadelphia" iz filma "Philadelphia", koja je, među brojnim drugim priznanjima, uvrštena u 500 pjesama Kuće slave rock and rolla koje su oblikovale rock and roll.

Brucea je 2010. magazin "Rolling Stone" uvrstio na 23. mjesto svoje liste sto najvećih glazbenika svih vremena, opisavši ga kao utjelovljenje rock & rolla.

Karijera koja traje desetljećima i energični nastupi na koncertima koji ponekad traju i više od četiri sata, premda nikad nije, poput brojnih kolega, imao posla s drogama, neminovno ostavljaju traga na zdravlju, a Bruce je bio otvoren i vezano za probleme s depresijom.

Pisao je o njoj i u svojoj biografiji "Born To Run", govorio i o svom ocu kojemu je bila dijagnosticirana shizofrenija, što je imalo velikog utjecaja na Bruceovo mentalno zdravlje. Premda ga depresija i dalje prati, uzima lijekove i naučio je, zahvaljujući terapiji, vrijedne alate uz pomoć kojih se uspješno nosi s bolnim mislima i osjećajima.

Jedan od zdravstvenih problema s kojima se suočio u prošlosti bio je kad je tijekom turneje "Working on a Dream" 2009. godine primijetio da mu lijeva ruka postaje slabija i da je teže kontrolira. Bila je to noćna mora jer voli svirati gitaru i to je značajan dio njegovih nastupa.

image

Bruce Springsteen tijekom koncerta u Münchenu u srpnju 2009. godine

Sebastian Widmann/Ddp Images Via Afp

Pokazalo se da problemi sa zatiljnim diskovima na lijevoj strani vrata otupljuju živce na lijevoj strani tijela i morao je na operaciju tijekom koje mu je otvoreno grlo i glasnice privremeno pomaknute u stranu. Bilo je prilično zastrašujuće iskustvo i nije mogao pjevati tri mjeseca, ali operacija je bila uspješna i nakon oporavka je mogao nastaviti raditi ono što najviše voli.

‘Težak‘ 650 milijuna dolara

I loša prehrana, ovisnost o fast foodu, negativno je utjecala na njegovo zdravlje pa je prešao na uglavnom vegetarijansku prehranu, a tri puta tjedno vježba s utezima i trči do deset kilometara na pokretnoj traci.

U intervjuu s Tomom Hanksom 2017. godine, Springsteen je priznao da je svjesno izbjegavao plaćanje poreza tijekom rane karijere jer poreznici tome nisu pridavali pozornost do njegove pojave na naslovnici magazine "Time" 1975. godine.

Većina njegove zarade sljedećih godina otišla je na plaćanje poreznih dugova i 30. rođendan je dočekao sa samo 20.000 dolara na računu, usprkos brojnim uspješnim albumima i turnejama.

No, u međuvremenu se to promijenilo, danas se bogatstvo 74-godišnjeg Springsteena, koji će se, nadaju se njegovi obožavatelji, uspješno oporaviti i odraditi sve koncerte, procjenjuje na 650 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 18:08