StoryEditorOCM
ProstorijaIMA SMISLA

Znate li kako se riješite plijesni u kupaonici uz pomoć obične bijele svijeće? Donosimo postupak

Piše MOZAIK SD
9. srpnja 2023. - 08:31

Uklanjanje plijesni u kupaonici jedan je od najzamornijih i najsloženijih zadataka. Iako je ovo uobičajeno, pojava ovih gljivica na zidovima, pločicama, fugama i drugim skrivenim mjestima donosi i prateće probleme, ali za njih postoje rješenja, piše Dom & Dizajn.

Zašto nastaje plijesan?

Prije nego što shvatite kako se riješiti plijesni u kupaonici, trebali biste razumjeti koji čimbenici doprinose njenom pojavljivanju kako biste spriječili njezin povratak. Kako bismo izbjegli naknadno širenje, možete uključiti rutinske mjere koje mogu značajno utjecati na higijenu.

image
Shutterstock

Jedan od uzroka koji nas tjera da kasnije moramo ukloniti plijesan u kupaonici je učestalo nakupljanje vlage. Ono što u tim slučajevima trebamo učiniti je otvoriti prozore i vrata odmah nakon tuširanja. To pomaže cirkulaciji zraka i osušiti će površine natopljene vodenom parom. Također morate ukloniti prašinu, jer ona pomaže plijesni da se razvija. Također, ne ostavljajte ručnike složene i vlažne u kupaonici, pazite da se potpuno osuše.

Kako se riješiti plijesni u kupaonici

Uklonimo li estetski aspekt koji ti "stanari" ostavljaju u našoj kupaonici, dajući izrazit osjećaj prljavštine, moramo shvatiti da problemi mogu ići i dalje, čak i na štetu našeg zdravlja. Plijesan može biti loša za vaše zdravlje i za sve one koji žive s vama u kući. Stalna izloženost ovim gljivicama može nam uzrokovati ozbiljne probleme kroz alergije, infekcije i druge tegobe, stoga nije naodmet kontrolirati njihov rast kod kuće.

image
Shutterstock

Rast plijesni na raznim gore spomenutim kupaonskim površinama može uzrokovati njihovo kvarenje. Stoga je dobro ukloniti i očistiti ih što prije, kako bi se spasili od problema u budućnosti. Za fenomenalnu smjesu za uklanjanje plijesni sa zidova i ostalih stvari u kupaonici potrebna su tri dijela sode bikarbone i jedan dio hidrogen peroksida.

Nakon što se stave u zdjelu, ove sastojke je potrebno pomiješati i četkom prijeći preko dijela gdje se stvorila plijesan. Na kraju tretmana jednostavno isperite tretirano područje i ostavite da se osuši ili upotrijebite krpu od mikrovlakana.

Kao završni tretman uzmite običnu svijeću iste boje kao i spojevi, dakle obično bijele. Vrhom svijeće počnite trljati fuge, jer kerozin koji svijeće sadrže štiti i posvjetljuje u isto vrijeme. Na kraju postupka uklonite sve ostatke voska suhom krpom od mikrovlakana, ponovno isperite i osušite.

Kerozin stvara tanak vodonepropusni sloj. Ovaj tretman traje nekoliko dana, a za održavanje ove zaštite dovoljno je ponoviti barem jednom mjesečno, piše Dom & Dizajn.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 04:06