StoryEditor

Vrijeme je prihrane vinograda, Braća Plančić potaknuti višegodišnjim dobrim iskustvom odlučili su se za Plantellu

Piše PR
21. listopada 2020. - 15:41
Savjetovanje na terenu Antun Plančić i Milica Sekulić

Otok Hvar ima dugu poljoprivrednu tradiciju. U prošlosti je značaj poljoprivrede za život mještana bio daleko veći nego danas. Od davnina se proizvodilo vino, maslinovo ulje, med, kantarionovo i lavandino ulje, ljekovito bilje. Stanovnici otoka naslijedili su rimsku poljoprivrednu praksu koja je uključivala uzgoj vinove loze, maslina i agruma, zajedno s proizvodnjom žita.

Danas na otoku Hvaru ima nekoliko svjetski poznatih vinara, proizvodi se hvarsko lavandino ulje, aromatično bilje, agrumi  a maslinovo ulje s otoka Hvara ima ljubitelje diljem svijeta.

Vinogradi Braće Plančić s otoka Hvara

Vinarija Braća Plančić nakon više godina tišine konačno je otvorila svoj podrum i počela s obnovom svojih vinograda koje vode tri brata Plančić i kćer jednog od braće, Magdalena. Sjedište vinarije je u mjestu Vrbanj a godišnja proizvodnja vina  je 75.000 boca. Sva vina proizvedena su od grožđa isključivo od autohtonih hvarskih sorti, bijelih  Bogdanuša i Parč, te crnih  Darnekuša i Plavac mali.

image
Vinogradi Braće Plančić u Dubju na otoku Hvaru

Posebnu pažnju posvećuju najboljem lokalitetu  Dubje s kojeg se dobiva  Pharos Grand Cru vrhunsko suho crno vino, kontroliranog zemljopisnog podrijetla hvarskog vinogorja. Proizvode ga na 220 terasa sa visinskom razlikom od 150 metara. Ručno izabiru najbolje grožđe, a prosiječan urod je od 0,5 kg po čokotu od autohtone dalmatinske sorte Plavac mali te autohtone hvarske sorte Darnekuša.

Na ovako specifičnoj lokaciji u srcu otoka Hvara, s puno kamena, a malo zemlje treba znati ručnom obradom njegovati vinograd,  kako bi se dobilo najbolje od grožđa. Uz  rezidbu i zaštitu od bolesti jednako važan je pristup gnojidbi vinograda.

Kako gnoje vinograd

Propusno tlo s malo organske tvari tražilo je primjenu kvalitetnog organskog gnojiva. Nakon berbe jako je važno odraditi jesensku organsku gnojidbu. Zbog dobrog petogodišnjeg iskustva s Plantella gnojivima i ove godine se gnoji s Plantella Organikom za vinograde. Gnojidba se obavlja kad otpadne list a sokovi se krenu povlačiti u zonu korijena. Gnojivo je  peletirano s visokim postotkom suhe i organske tvari kako bi se tlo obogatilo humusom a tako se lakše usvajaju hranjiva koja samo gnojivo sadrži.  Gnojivo sadrži sve važna makro i mikro hranjiva ( N, P, K, Ca , B , Mg...) u organskom obliku koja se oslobađaju tijekom 6-8 mjeseci ali u gnojivo su  dodani su prirodni BENTONIT I ZEOLIT sa mnogo prirodnih minerala. Zeolitna brašna bolje zadržavaju dušikove spojeve, dok bentonit ima sposobnost bubrenja da veže i zadržava velike količine vode. To sprječava ispiranje hranjivih tvari i vode, rahli tla i olakšava cirkulaciju. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest i štetnike. Visoki udio organske tvari poboljšava kationsku izmjenu u tlu. Sve to utiče na rodnost, kvalitetu i na veći prirast od 30%. Gnojivo sadrži i ŽELJEZO u obliku kelata i sulfata, koji su iznimno brzo topivi i zato najučinkovitije djeluju i sprječavaju pojavu kloroze.

Gnojimo u količini 1 t/ha, a kod manjih vinograda 100 kg na 1000 kvadratnih metara.

Kod sadnje novih vinograda gnojimo pojedinačno i dodajemo 200 do 300 g Plantella Organika za vinograde po sadnici.

Gnojidbom Plantella Organikom za vinograde zadnjih 5 godina na lokaciji Dubje, dobivamo vrhunsko grožđe za vrhunsko vino Pharos Grand Cru Braće Plančić.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik za Plantellu  Unichem Agro d.o.o.

Vrtlarite s nama! Stručni savjeti na NapraviVrt.hr

092 194 1694 i 01 621 39 66, milica.sekulic@unichem-agro.hr

image
Plantella Organik za vinograde

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. studeni 2020 06:34