StoryEditorOCM
ProstorijaVRLO POVOLJNO

S ovih šest trikova i malo novca dobit ćete gotovo isti efekt kao da ste renovirali kupaonicu! Svi će vas pitati kako

Piše VANESA TENŽERA
28. rujna 2023. - 12:07

Kada je riječ o renoviranju stana, upravo su kuhinja i kupaonica prostorije čije remodeliranje iziskuje najviše financijskih sredstava, vremena, radne snage, ali i živaca. Samo osnovna renovacija stajat će vas negdje od 2000 eura pa naviše, a potpuna je laž da sveobuhvatna renovacija ne traje dugo – ona se može rastegnuti i do osam mjeseci.

Ono što renoviranje kupaonice čini skupim jest iskustvo i pažljivost koji se očekuju od izvođača radova, a ako se niste susretali s bušilicom, nemate želje za rušenjem, a ni vještina za gradnju i instalacije, najbolje je da to onda ne budete vi.

Renoviranje toaleta zahtjevan je pothvat koji se brzo omakne kontroli, i premda je kozmetičku, "površinsku" redekoraciju moguće učiniti sam, značajnije zahvate, koji podrazumijevaju same instalacije poput vodovodnih, kanalizacijskih i električnih, najbolje je ipak prepustiti rukama majstora.

Ako još ne namjeravate svoju kupaonicu pretvoriti prvo u ratnu zonu, a zatim u gole zidove, već joj samo priželjkujete udahnuti novi život, ili barem malo više stila, srećom za one kreativne, voljne rada i željne promjena, imamo pregršt dobrih savjeta kako u tome uspjeti.

Pločice ne moraju ići svugdje

Iako su pločice moderne i vizualno privlačne, skupe su i teške za postavljanje. Kako biste smanjili troškove, preporučujemo da popločate zidove ili podove, ali ne oboje. Preuređenje vaše kupaonice bit će isplativije ako u potpunosti izbjegnete pločice.

Kao dobra alternativa pločicama može biti konstruirano drvo. Drveni podovi nisu dobri za kupaonice, pogotovo jer nisu vodootporni. Ako želite autentičan dojam drvenih podova u svojoj kupaonici, razmislite o upotrebi konstruiranog drva. Manje je osjetljiv na vlagu i može se postaviti superljepilom ili pištoljem za čavle.

Samoljepljive pločice ispunjavaju element vizualne privlačnosti podnih pločica, a koštaju tek djelić cijene pravih pločica. Ova strategija renovacije koštat će vas nekoliko eura, koliko uglavnom po četvornome metru i koštaju. Osim toga, ova kupaonička podna obloga koja se jednostavno postavlja poštedjet će vas nebrojenih sati rada. A ako poslije odlučite promijeniti uzorak, lakše ga je ukloniti nego obične pločice.

Ako pločice ostaju, možete promijeniti boju

Ovaj način renovacije omiljen je među kreativcima i štedišama jer, zaista, jedino što će vam biti potrebno je dan-dva slobodnog vremena, čvrsta ruka, kanta-dvije boje i valjak za boju. Ono na što treba paziti jest, naravno, da uzmemo vodonepropusnu boju za pločice, i da se dobro odlučimo za boju koju želimo i koja bi najbolje pristajala ostatku stana. Ružičasti zidovi kupaonice, s crnim elementima i detaljima, ili pak bojenje pločica u crno i dodavanje zlatnih elemenata, osvježit će kupaonicu i učiniti je prostorijom u kojoj ćemo voljeti provoditi vrijeme.

Novo osvjetljenje i ne mora biti novo

Kada je riječ o finijim aspektima, poput rasvjetnih tijela i držača toaletnog papira, pokušajte kupovati jeftinije varijante. Preko mnogih platformi može se kupiti već rabljena, ali neoštećena i u potpunosti ispravna roba. Razbijte strah od "second hand shopa", na zapadu je to ustaljen način kupovanja već godinama.

Dekoracije zlata vrijede

Ali one ne moraju biti od zlata! Zbog viška vlage u zraku, vrijedne umjetnine mogu se lako oštetiti, a konstantna para će ih u potpunosti dokrajčiti. Općenito, uokvirene fotografije i posteri dobro prolaze u kupaonicama. Također možete odabrati keramičke komade, poput ukrasnog tanjura ili metalne zidne umjetnosti. Iznenadit će vas koliko jednostavni detalj može pridonijeti ukupnom dojmu prostorije.

Iskoristite prazan prostor

Koristite košare. Čuvajte losion, dodatni toaletni papir i druge toaletne potrepštine u košarama za pohranu. To će vam dati više protuprostora, a njihov dezen uvijek možete prilagoditi stilu kupaonice, pa će i same košare biti dekoracija.

Koristite vrata svoje kupaonice. Objesite ručnike i kućni ogrtač iza vrata kako ih ne biste vidjeli.

Ako imate goli zid iznad WC-a ili pokraj umivaonika, ugradite police kako biste učinkovito iskoristili taj prostor. Osim što tamo možete pohraniti toaletne potrepštine, možete izložiti slike i druge ukrase koji će vizualno vašu kupaonicu učiniti privlačnijom.

Iskoristite pregrade za ladice. Neka vaše kupaoničke ladice budu organizirane i bez nereda pomoću pregrada kako bi što više stvari moglo stati u njih. Označite svaki odjeljak za šminku, četkice za zube, gumice za kosu itd. Zadnje što vam treba je još jedna ladica sa svim i svačim.

I ponovno – boja

Ako ste odlučili sasvim promijeniti izgled svoje kupaonice, najbitnije je da imate shemu palete boja koju ćete koristiti. Dvije do tri boje maksimalno trebale bi prevladavati prostorom. Ovisno o stilu, trebalo bi spajati svjetlije sa svjetlijima, dok one boje koje su u kontrastu mogu kupaonicu činiti neurednom i neorganiziranom, pa, primjerice, korištenje kričavo žute i zelene može stvoriti dojam jedino amazonske prašume, no ako vam je to cilj, zašto ne.

Ako ste već obojili svoje pločice i ne kanite ili ne možete kupovati nove elemente, uvijek je moguće i njih prebojiti. Izblijedjele bijele police mogle bi postati sjajne, crne.

Igrajte se s detaljima

Bijeli čupavi tepih, zlatni držač sapuna, novi crni ručnici, slavina sa svjetlucavim detaljima? Detalji, ako su dobro ukomponirani u shemu palete boja prisutnih u kupaonici, u ovu će prostoriju unijeti dašak stila i glamura.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 02:48