stdClass Object ( [id] => 1170214 [title] => Razmišljate o kupnji montažne kuće i bijegu u svoj mali raj? Donosimo veliki vodič o izgradnji, dozvolama i cijenama - doznajte je li ovo idealno rješenje za vas [alias] => razmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. elemenata prethodno proizvedenih u tvornici. Gotovi djelovi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena. 

Za razliku od klasično građenih kuća, montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća. Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vidljiva drvena konstrukcija što im daje poseban, prirodan izgled.

Ove kuće izvode se iz poluoblica ili trupaca, a ujedinjuju najbolje aspekte klasičnog obrta i suvremene tehnologije: koriste visoko kvalitetne, trajne i ekološki prihvatljive materijale posebno zaštićene od požara i propadanja, te su uz to i energetski izuzetno štedljive.

Svojim izgledom odlično se uklapaju u prirodne krajolike, te se često mogu vidjeti bilo kao vikendice, bilo kao obiteljske kuće u okolici Zagreba, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Navedeni tipovi montažnih kuća izvode se "suhim" postupkom, tj. za povezivanje konstruktivnih elemenata se ne koriste "mokri" postupci, kao što su betoniranje ili zidanje mortom, piše Webgradnja.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući "skrojenoj" prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit.

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplinske izolacije.

Time se debljina standardnog vanjskog zida povećava na preko 40 cm, što izravno utječe na smanjenje neto korisne površine objekta. Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10 posto veću neto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod bruto površine od 100 m2 (one koju plaćate), odabirom montažne kuće dobivate cijelu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Na našem tržištu je relativno malo tvrtki specijaliziranih za gradnju obiteljskih kuća, jer se one uglavnom bave profitabilnijom stanogradnjom. Ova činjenica znatno komplicira upuštanje u gradnju ili adaptaciju malim investitorima: pronalazak majstora, njihova koordinacija i nadgledanje, neizvjesni rokovi koji se pomiču unedogled, problemi oko eventualnih reklamacija itd.

Sve nabrojano može naknadno povisiti planirane troškove klasične gradnje, a tu su i popratne pojave karakteristične za "mokru gradnju". Montažna kuća se izvodi "suhim postupkom", te je useljiva za dva mjeseca, pri čemu je investitor pravno osiguran Ugovorom o gradnji, u kojem su precizirani svi radovi i rokovi izvedbe, kao i ugovorene cijene koje garantira izvođač.

Financijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tomu su tvrtke izvođači koje često promoviraju montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (10 do 20 posto) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Često se mogu čuti procjene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno.

Prema nekim procjenama, montažne kuće trenutno zauzimaju do 5 posto ukupne stambene izgradnje na prostoru Hrvatske. Iako je ovaj postotak još uvijek vrlo nizak, pogotovo u usporedbi sa zemljama Europske unije, tržišni udio montažnih kuća u zadnjih desetak godina neprestano raste, posebno među mladom populacijom. Na ovaj tip izgradnje posebno rado se odlučuju mlađe obitelji, ekološki svjesne i dobro informirane o suvremenim tendencijama u stanogradnji.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Montažne kuće nisu jeftine kuće, iako se često reklamiraju kao takve, što stvara zabunu među kupcima. Prosječno, izgradnja montažne kuće do visokog "roh-bau" nivoa stoji od 350 do 450 eura po metru kvadratnom, zavisno o debljini zidova, uključenim radovima i drugo. Gradnja po principu "ključ u ruke" ima širi raspon cijena: od 550 do prosječno 750 eura, s time da gornja granica ovisi o cijeni materijala koje bira sam kupac.

Završni radovi u vlastitom aranžmanu mogu stajati od 150 eura/m2 na više. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Kuću poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi itd.

Pod pretpostavkom da se koriste jednako kvalitetni materijali, montažna kuća je u startu oko 10 posto jeftinija od zidane. U obzir treba uzeti i činjenicu da je montažna kuća spremna za useljenje u roku od 2 mjeseca, dok se zidana kuća gradi od 6 mjeseci do godine dana. Ukoliko ste u tom roku podstanar, montažna kuća je i do 20 posto povoljnija opcija od klasične gradnje. 

Na samu cijenu montažne kuće potrebno je dodati i trošak pripremnih radova. Kupac treba imati osigurano gradilište i valjano Rješenje o uvjetima građenja, čija cijena zavisi o lokaciji. Procedura za montažne kuće ponešto se razlikuje od standardne, a njena brzina ovisi dijelom i o angažiranoj tvrtki.

Nadalje, kupac treba izvesti temelje prema projektu i osigurati sve potrebne komunalne priključke, te omogućiti dovoljan kolni pristup za potrebe montaže objekta, što iznosi dodatnih 80 do 100 eura/m2. Svakako obratite pozornost na eventualne "skrivene" troškove koji mogu doseći i 30 do 40 eura/m2: neke tvrtke zaračunavaju 10 do 15 eura/m2 za projektnu dokumentaciju, naplaćuju troškove prijevoza i dizalice od 300 do 500 eura, smještaj radnika i slično.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Što je potrebno kako bi se počelo sa izradom projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole? Prvi korak je sklapanje ugovora o projektiranju kako bi se moglo krenuti u izradu projekta. Prije izrade projekta potrebno je dostaviti geodetski situacijski nacrt predmetne građevne čestice. Geodetska situacija stvarnog stanja je sastavni dio geodetskog elaborata. Geodetsku situaciju stvarnog stanja izrađuje ovlašteni inženjer geodezije nakon izlaska na teren i izmjere predmetne građevne čestice. Nakon toga se izrađuje opis prikaza zahvata u prostoru na temelju kojeg se ishode posebni uvjeti od javnopravnih tijela koji su potrebni za izradu glavnog projekta.

Geodetski elaborat je sastavni dio glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole. Geodetskim elaboratom se usklađuje stanje u katastru, zemljišnoj knjizi i na terenu (ako je to potrebno), formira se građevna čestica u katastru, te određuje smještaj građevine na građevinskoj čestici, provodi iskolčenje i evidentiranje građevine u katastru i zemljišnoj knjizi. 

Za ishođenje građevinske dozvole potrebno je izraditi glavni projekt. Glavni projekt mora biti usklađen sa svim posebnim uvjetima odnosno uvjetima priključenja koje izdaju nadležna javnopravna tijela (elektra, vodovodno poduzeće, komunalno poduzeće, općina i sl.). Posebni uvjeti se pribavljaju putem sustava e-dozvole, na temelju izrađenog opisa i prikaza planiranog zahvata u prostoru (idejno rješenje planirane kuće).  Nakon što se prikupe svi posebni uvjeti izrađuje se glavni projekt u skladu sa važećim Zakonima, tehničkim propisima i izdanim posebnim uvjetima. Kada je glavni projekt gotov, predaje se u fizičkom i digitalnom obliku u nadležni odjel za graditeljstvo za ishođenje građevinske dozvole.

Neke od hrvatskih firmi koje se bave proizvodnjom montažnih drvenih kućica su Azelija, Male kuće, Krešoval i IBS.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => montažna slobodica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => montažna slobodica 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-22 20:48:26 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-24 14:56:15 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2022-02-23 20:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035250.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035244.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035246.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035248.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035252.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035254.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035256.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035258.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/21035260.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Markicevic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Neja Markicevic\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Jure Miskovic\/Cropix","Tea Cimas\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21035250_1920.jpg":"1920x1080","k_21035250_1280.jpg":"1280x1280","k_21035250_1024.jpg":"1024x1024","k_21035250_640.jpg":"640x640","k_21035250_480.jpg":"480x480","k_21035250_340.jpg":"340x340","k_21035250_220.jpg":"220x220","o_21035250_1280.jpg":"1280x853","o_21035250_1024.jpg":"1024x682","o_21035250_640.jpg":"640x426","o_21035250_480.jpg":"480x320","o_21035250_340.jpg":"340x226","o_21035250_220.jpg":"220x146","h_21035250_1280.jpg":"1280x854","h_21035250_1024.jpg":"1024x683","h_21035250_640.jpg":"640x427","h_21035250_480.jpg":"480x320","h_21035250_340.jpg":"340x227","h_21035250_220.jpg":"220x147","pp_21035250_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035250_1024.jpg":"805x1024","pp_21035250_640.jpg":"503x640","pp_21035250_480.jpg":"377x480","pp_21035250_340.jpg":"267x340","pp_21035250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035244_1920.jpg":"1920x1080","k_21035244_1280.jpg":"1280x1280","k_21035244_1024.jpg":"1024x1024","k_21035244_640.jpg":"640x640","k_21035244_480.jpg":"480x480","k_21035244_340.jpg":"340x340","k_21035244_220.jpg":"220x220","o_21035244_1280.jpg":"1280x853","o_21035244_1024.jpg":"1024x682","o_21035244_640.jpg":"640x426","o_21035244_480.jpg":"480x320","o_21035244_340.jpg":"340x226","o_21035244_220.jpg":"220x146","h_21035244_1280.jpg":"1280x854","h_21035244_1024.jpg":"1024x683","h_21035244_640.jpg":"640x427","h_21035244_480.jpg":"480x320","h_21035244_340.jpg":"340x227","h_21035244_220.jpg":"220x147","pp_21035244_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035244_1024.jpg":"805x1024","pp_21035244_640.jpg":"503x640","pp_21035244_480.jpg":"377x480","pp_21035244_340.jpg":"267x340","pp_21035244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035246_1920.jpg":"1920x1080","k_21035246_1280.jpg":"1280x1280","k_21035246_1024.jpg":"1024x1024","k_21035246_640.jpg":"640x640","k_21035246_480.jpg":"480x480","k_21035246_340.jpg":"340x340","k_21035246_220.jpg":"220x220","o_21035246_1280.jpg":"1280x853","o_21035246_1024.jpg":"1024x682","o_21035246_640.jpg":"640x426","o_21035246_480.jpg":"480x320","o_21035246_340.jpg":"340x226","o_21035246_220.jpg":"220x146","h_21035246_1280.jpg":"1280x854","h_21035246_1024.jpg":"1024x683","h_21035246_640.jpg":"640x427","h_21035246_480.jpg":"480x320","h_21035246_340.jpg":"340x227","h_21035246_220.jpg":"220x147","pp_21035246_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035246_1024.jpg":"805x1024","pp_21035246_640.jpg":"503x640","pp_21035246_480.jpg":"377x480","pp_21035246_340.jpg":"267x340","pp_21035246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1309","hd_21035248_1920.jpg":"1920x1080","k_21035248_1280.jpg":"1280x1280","k_21035248_1024.jpg":"1024x1024","k_21035248_640.jpg":"640x640","k_21035248_480.jpg":"480x480","k_21035248_340.jpg":"340x340","k_21035248_220.jpg":"220x220","o_21035248_1280.jpg":"1280x872","o_21035248_1024.jpg":"1024x698","o_21035248_640.jpg":"640x436","o_21035248_480.jpg":"480x327","o_21035248_340.jpg":"340x231","o_21035248_220.jpg":"220x149","h_21035248_1280.jpg":"1280x854","h_21035248_1024.jpg":"1024x683","h_21035248_640.jpg":"640x427","h_21035248_480.jpg":"480x320","h_21035248_340.jpg":"340x227","h_21035248_220.jpg":"220x147","pp_21035248_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035248_1024.jpg":"805x1024","pp_21035248_640.jpg":"503x640","pp_21035248_480.jpg":"377x480","pp_21035248_340.jpg":"267x340","pp_21035248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035252_1920.jpg":"1920x1080","k_21035252_1280.jpg":"1280x1280","k_21035252_1024.jpg":"1024x1024","k_21035252_640.jpg":"640x640","k_21035252_480.jpg":"480x480","k_21035252_340.jpg":"340x340","k_21035252_220.jpg":"220x220","o_21035252_1280.jpg":"1280x853","o_21035252_1024.jpg":"1024x682","o_21035252_640.jpg":"640x426","o_21035252_480.jpg":"480x320","o_21035252_340.jpg":"340x226","o_21035252_220.jpg":"220x146","h_21035252_1280.jpg":"1280x854","h_21035252_1024.jpg":"1024x683","h_21035252_640.jpg":"640x427","h_21035252_480.jpg":"480x320","h_21035252_340.jpg":"340x227","h_21035252_220.jpg":"220x147","pp_21035252_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035252_1024.jpg":"805x1024","pp_21035252_640.jpg":"503x640","pp_21035252_480.jpg":"377x480","pp_21035252_340.jpg":"267x340","pp_21035252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035254_1920.jpg":"1920x1080","k_21035254_1280.jpg":"1280x1280","k_21035254_1024.jpg":"1024x1024","k_21035254_640.jpg":"640x640","k_21035254_480.jpg":"480x480","k_21035254_340.jpg":"340x340","k_21035254_220.jpg":"220x220","o_21035254_1280.jpg":"1280x853","o_21035254_1024.jpg":"1024x682","o_21035254_640.jpg":"640x426","o_21035254_480.jpg":"480x320","o_21035254_340.jpg":"340x226","o_21035254_220.jpg":"220x146","h_21035254_1280.jpg":"1280x854","h_21035254_1024.jpg":"1024x683","h_21035254_640.jpg":"640x427","h_21035254_480.jpg":"480x320","h_21035254_340.jpg":"340x227","h_21035254_220.jpg":"220x147","pp_21035254_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035254_1024.jpg":"805x1024","pp_21035254_640.jpg":"503x640","pp_21035254_480.jpg":"377x480","pp_21035254_340.jpg":"267x340","pp_21035254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035256_1920.jpg":"1920x1080","k_21035256_1280.jpg":"1280x1280","k_21035256_1024.jpg":"1024x1024","k_21035256_640.jpg":"640x640","k_21035256_480.jpg":"480x480","k_21035256_340.jpg":"340x340","k_21035256_220.jpg":"220x220","o_21035256_1280.jpg":"1280x853","o_21035256_1024.jpg":"1024x682","o_21035256_640.jpg":"640x426","o_21035256_480.jpg":"480x320","o_21035256_340.jpg":"340x226","o_21035256_220.jpg":"220x146","h_21035256_1280.jpg":"1280x854","h_21035256_1024.jpg":"1024x683","h_21035256_640.jpg":"640x427","h_21035256_480.jpg":"480x320","h_21035256_340.jpg":"340x227","h_21035256_220.jpg":"220x147","pp_21035256_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035256_1024.jpg":"805x1024","pp_21035256_640.jpg":"503x640","pp_21035256_480.jpg":"377x480","pp_21035256_340.jpg":"267x340","pp_21035256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035258_1920.jpg":"1920x1080","k_21035258_1280.jpg":"1280x1280","k_21035258_1024.jpg":"1024x1024","k_21035258_640.jpg":"640x640","k_21035258_480.jpg":"480x480","k_21035258_340.jpg":"340x340","k_21035258_220.jpg":"220x220","o_21035258_1280.jpg":"1280x853","o_21035258_1024.jpg":"1024x682","o_21035258_640.jpg":"640x426","o_21035258_480.jpg":"480x320","o_21035258_340.jpg":"340x226","o_21035258_220.jpg":"220x146","h_21035258_1280.jpg":"1280x854","h_21035258_1024.jpg":"1024x683","h_21035258_640.jpg":"640x427","h_21035258_480.jpg":"480x320","h_21035258_340.jpg":"340x227","h_21035258_220.jpg":"220x147","pp_21035258_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035258_1024.jpg":"805x1024","pp_21035258_640.jpg":"503x640","pp_21035258_480.jpg":"377x480","pp_21035258_340.jpg":"267x340","pp_21035258_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21035260_1920.jpg":"1920x1080","k_21035260_1280.jpg":"1280x1280","k_21035260_1024.jpg":"1024x1024","k_21035260_640.jpg":"640x640","k_21035260_480.jpg":"480x480","k_21035260_340.jpg":"340x340","k_21035260_220.jpg":"220x220","o_21035260_1280.jpg":"1280x853","o_21035260_1024.jpg":"1024x682","o_21035260_640.jpg":"640x426","o_21035260_480.jpg":"480x320","o_21035260_340.jpg":"340x226","o_21035260_220.jpg":"220x146","h_21035260_1280.jpg":"1280x854","h_21035260_1024.jpg":"1024x683","h_21035260_640.jpg":"640x427","h_21035260_480.jpg":"480x320","h_21035260_340.jpg":"340x227","h_21035260_220.jpg":"220x147","pp_21035260_1280.jpg":"1006x1280","pp_21035260_1024.jpg":"805x1024","pp_21035260_640.jpg":"503x640","pp_21035260_480.jpg":"377x480","pp_21035260_340.jpg":"267x340","pp_21035260_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38782252 Threads: 3 Questions: 7124463754 Slow queries: 3310165 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609033640 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/razmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas-1170214 [printLink] => /mozaik/prostorija/razmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas-1170214?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312614 [name] => montažne kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => montazne-kuce [link] => /tag/montazne-kuce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 668417 [name] => drvene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-23 21:24:37 [main_article_id] => 0 [alias] => drvene [link] => /tag/drvene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => montažna slobodica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Razmišljate o kupnji montažne kuće i bijegu u svoj mali raj? Donosimo veliki vodič o izgradnji, dozvolama i cijenama - doznajte je li ovo idealno rješenje za vas [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035250.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markicevic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035250.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035244.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035246.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035248.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035252.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035254.jpg [title] => Neja Markicevic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035256.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035258.jpg [title] => Jure Miskovic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/21035260.jpg [title] => Tea Cimas/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. elemenata prethodno proizvedenih u tvornici. Gotovi djelovi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena. 

Za razliku od klasično građenih kuća, montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća. Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vidljiva drvena konstrukcija što im daje poseban, prirodan izgled.

Ove kuće izvode se iz poluoblica ili trupaca, a ujedinjuju najbolje aspekte klasičnog obrta i suvremene tehnologije: koriste visoko kvalitetne, trajne i ekološki prihvatljive materijale posebno zaštićene od požara i propadanja, te su uz to i energetski izuzetno štedljive.

Svojim izgledom odlično se uklapaju u prirodne krajolike, te se često mogu vidjeti bilo kao vikendice, bilo kao obiteljske kuće u okolici Zagreba, središnjoj i gorskoj Hrvatskoj. Navedeni tipovi montažnih kuća izvode se "suhim" postupkom, tj. za povezivanje konstruktivnih elemenata se ne koriste "mokri" postupci, kao što su betoniranje ili zidanje mortom, piše Webgradnja.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Montažne kuće su idealne za ljude koji žele živjeti u obiteljskoj kući "skrojenoj" prema vlastitim potrebama, ali ih gradnja kao proces ne zanima ili o njoj ne znaju dovoljno, nemaju iskustva te vrste niti vremena da se gradnjom bave. Razlog tomu je što izvođači montažnih kuća kupca oslobađaju većine zamornih poslova vezanih uz gradnju: od izrade potrebne dokumentacije, izbora i koordinacije radnika pa sve do papira za kredit.

Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost svakako je jedna od prednosti montažne kuće oko koje nema spora. Naravno, niskoenergetski standard moguće je postići i kod klasične gradnje, ali tada to znači dodatnih desetak centimetara toplinske izolacije.

Time se debljina standardnog vanjskog zida povećava na preko 40 cm, što izravno utječe na smanjenje neto korisne površine objekta. Konkretno, niskoenergetska montažna kuća ima oko 10 posto veću neto korisnu površinu od zidane kuće istih karakteristika. To znači da kod bruto površine od 100 m2 (one koju plaćate), odabirom montažne kuće dobivate cijelu jednu sobu više nego kod gradnje klasične zidane kuće istih karakteristika.

Montažne kuće imaju rok trajnosti, za razliku od klasične zidane gradnje za koju se smatra da, uz dobro održavanje, traje vremenski neograničeno. Ovdje je potrebno razlikovati ono što je tehnički izvedivo od onoga što je ekonomski opravdano. Naime, rok trajnosti kod montažnih kuća obično je oko 150 godina, nakon čega se smatra da objekt više nije isplativo održavati. Objekt se tada vrlo jednostavno i jeftino može demontirati i potom reciklirati.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Na našem tržištu je relativno malo tvrtki specijaliziranih za gradnju obiteljskih kuća, jer se one uglavnom bave profitabilnijom stanogradnjom. Ova činjenica znatno komplicira upuštanje u gradnju ili adaptaciju malim investitorima: pronalazak majstora, njihova koordinacija i nadgledanje, neizvjesni rokovi koji se pomiču unedogled, problemi oko eventualnih reklamacija itd.

Sve nabrojano može naknadno povisiti planirane troškove klasične gradnje, a tu su i popratne pojave karakteristične za "mokru gradnju". Montažna kuća se izvodi "suhim postupkom", te je useljiva za dva mjeseca, pri čemu je investitor pravno osiguran Ugovorom o gradnji, u kojem su precizirani svi radovi i rokovi izvedbe, kao i ugovorene cijene koje garantira izvođač.

Financijska isplativost montažnih kuća često je predmet raznih diskusija. Razlog tomu su tvrtke izvođači koje često promoviraju montažnu gradnju kao jeftinu, pri čemu može doći do nesporazuma. Montažne kuće nisu jeftine, ali su svakako nešto povoljnije (10 do 20 posto) od klasičnih zidanih kuća jednako kvalitetnih karakteristika. Često se mogu čuti procjene troškova zidanja klasične kuće na tristotinjak eura po metru kvadratnom, što je naprosto nerealno.

Prema nekim procjenama, montažne kuće trenutno zauzimaju do 5 posto ukupne stambene izgradnje na prostoru Hrvatske. Iako je ovaj postotak još uvijek vrlo nizak, pogotovo u usporedbi sa zemljama Europske unije, tržišni udio montažnih kuća u zadnjih desetak godina neprestano raste, posebno među mladom populacijom. Na ovaj tip izgradnje posebno rado se odlučuju mlađe obitelji, ekološki svjesne i dobro informirane o suvremenim tendencijama u stanogradnji.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Montažne kuće nisu jeftine kuće, iako se često reklamiraju kao takve, što stvara zabunu među kupcima. Prosječno, izgradnja montažne kuće do visokog "roh-bau" nivoa stoji od 350 do 450 eura po metru kvadratnom, zavisno o debljini zidova, uključenim radovima i drugo. Gradnja po principu "ključ u ruke" ima širi raspon cijena: od 550 do prosječno 750 eura, s time da gornja granica ovisi o cijeni materijala koje bira sam kupac.

Završni radovi u vlastitom aranžmanu mogu stajati od 150 eura/m2 na više. Treba napomenuti da odstupanja od tipskih projekata znače i odstupanja od cijene koja mogu ići i do 50 eura po kvadratu. Kuću poskupljuju dodatni uglovi, neobični kutovi, niše, razvedeni krovovi itd.

Pod pretpostavkom da se koriste jednako kvalitetni materijali, montažna kuća je u startu oko 10 posto jeftinija od zidane. U obzir treba uzeti i činjenicu da je montažna kuća spremna za useljenje u roku od 2 mjeseca, dok se zidana kuća gradi od 6 mjeseci do godine dana. Ukoliko ste u tom roku podstanar, montažna kuća je i do 20 posto povoljnija opcija od klasične gradnje. 

Na samu cijenu montažne kuće potrebno je dodati i trošak pripremnih radova. Kupac treba imati osigurano gradilište i valjano Rješenje o uvjetima građenja, čija cijena zavisi o lokaciji. Procedura za montažne kuće ponešto se razlikuje od standardne, a njena brzina ovisi dijelom i o angažiranoj tvrtki.

Nadalje, kupac treba izvesti temelje prema projektu i osigurati sve potrebne komunalne priključke, te omogućiti dovoljan kolni pristup za potrebe montaže objekta, što iznosi dodatnih 80 do 100 eura/m2. Svakako obratite pozornost na eventualne "skrivene" troškove koji mogu doseći i 30 do 40 eura/m2: neke tvrtke zaračunavaju 10 do 15 eura/m2 za projektnu dokumentaciju, naplaćuju troškove prijevoza i dizalice od 300 do 500 eura, smještaj radnika i slično.

---

image
Neja Markicevic/Cropix
---

Što je potrebno kako bi se počelo sa izradom projektne dokumentacije za ishođenje građevinske dozvole? Prvi korak je sklapanje ugovora o projektiranju kako bi se moglo krenuti u izradu projekta. Prije izrade projekta potrebno je dostaviti geodetski situacijski nacrt predmetne građevne čestice. Geodetska situacija stvarnog stanja je sastavni dio geodetskog elaborata. Geodetsku situaciju stvarnog stanja izrađuje ovlašteni inženjer geodezije nakon izlaska na teren i izmjere predmetne građevne čestice. Nakon toga se izrađuje opis prikaza zahvata u prostoru na temelju kojeg se ishode posebni uvjeti od javnopravnih tijela koji su potrebni za izradu glavnog projekta.

Geodetski elaborat je sastavni dio glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole. Geodetskim elaboratom se usklađuje stanje u katastru, zemljišnoj knjizi i na terenu (ako je to potrebno), formira se građevna čestica u katastru, te određuje smještaj građevine na građevinskoj čestici, provodi iskolčenje i evidentiranje građevine u katastru i zemljišnoj knjizi. 

Za ishođenje građevinske dozvole potrebno je izraditi glavni projekt. Glavni projekt mora biti usklađen sa svim posebnim uvjetima odnosno uvjetima priključenja koje izdaju nadležna javnopravna tijela (elektra, vodovodno poduzeće, komunalno poduzeće, općina i sl.). Posebni uvjeti se pribavljaju putem sustava e-dozvole, na temelju izrađenog opisa i prikaza planiranog zahvata u prostoru (idejno rješenje planirane kuće).  Nakon što se prikupe svi posebni uvjeti izrađuje se glavni projekt u skladu sa važećim Zakonima, tehničkim propisima i izdanim posebnim uvjetima. Kada je glavni projekt gotov, predaje se u fizičkom i digitalnom obliku u nadležni odjel za graditeljstvo za ishođenje građevinske dozvole.

Neke od hrvatskih firmi koje se bave proizvodnjom montažnih drvenih kućica su Azelija, Male kuće, Krešoval i IBS.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markicevic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Neja Markicevic/Cropix Jure Miskovic/Cropix Jure Miskovic/Cropix Tea Cimas/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/razmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas-1170214 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=830372078ead54ba9619594d9623d3449c30b7bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Razmi%C5%A1ljate+o+kupnji+monta%C5%BEne+ku%C4%87e+i+bijegu+u+svoj+mali+raj%3F+Donosimo+veliki+vodi%C4%8D+o+izgradnji%2C+dozvolama+i+cijenama+-+doznajte+je+li+ovo+idealno+rje%C5%A1enje+za+vas&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Frazmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas-1170214 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Frazmisljate-o-kupnji-montazne-kuce-i-bijegu-u-svoj-mali-raj-donosimo-veliki-vodic-o-izgradnji-dozvolama-i-cijenama-doznajte-je-li-ovo-idealno-rjesenje-za-vas-1170214 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => montažna slobodica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Prostorijamontažna slobodica

Razmišljate o kupnji montažne kuće i bijegu u svoj mali raj? Donosimo veliki vodič o izgradnji, dozvolama i cijenama - doznajte je li ovo idealno rješenje za vas

Piše PSD
23. veljače 2022. - 21:24

Montažne kuće (ili gotove kuće) su objekti izvedeni iz prefabriciranih elemenata tj. elemenata prethodno proizvedenih u tvornici. Gotovi djelovi se prevoze i montiraju na predviđenom mjestu, nakon čega slijedi završna obrada prema želji krajnjeg korisnika. Najčešće spominjane prednosti montažnih kuća su brzina izvedbe, energetska učinkovitost i cijena. 

Za razliku od klasično građenih kuća, montažne kuće se izvode znatno brže, imaju garantirana konačna svojstva, te ugovorom regulirane rokove izvedbe kao i ukupne troškove.

Na našem tržištu dostupne su klasične montažne kuće koje se sastoje od gotovih panela iz drvenih materijala, a svojim vanjskim izgledom ni po čemu se ne razlikuju od klasičnih zidanih kuća. Također su dostupne i drvene montažne kuće kod kojih je vi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 10:22