StoryEditor
ProstorijaPoklanja nacrte

Razgovarali smo s njemačkim dizajnerom s plemenitom vizijom, Maxmilian Hansen ima misiju izgraditi zeleniji svijet: Karton će pobijediti plastiku!

8. listopada 2020. - 16:37
Nordwerk Design

Naslonjači, sofe, stolovi, klupe, paviljoni za izložbe, scenografije televizijskih emisija... čak i cijeli interijer jedne prodavaonice sportske obuće u Dresdenu koji je 2018. osvojio nagradu German Design Award kao najbolji komunikacijski dizajn arhitekture maloprodaje... a sve napravljeno od kartona u Nordwerk Designu.

Kad smo pitali Maximiliana Hansena, osnivača i glavnog dizajnera njemačke tvrtke Nordwerk Design, koja je njihova misija u oblikovanju predmeta od recikliranog materijala, jedva je čekao odgovoriti:

– Ovo je moja omiljena tema! Naša je misija izgraditi bolji, zeleniji i ljepši svijet. Što to znači? Kako bismo podigli svijest, mi komuniciramo kroz dizajn, pokazujući mogućnosti alternativnih, zelenih materijala, uglavnom kartona. No, što je još važnije, nacrte dijelimo i besplatno, tako da druge tvrtke i dizajneri imaju dobre predloške za rad. To se možda čini neobičnim, ali stvar je u tome da želimo da što više ljudi radi izvrstan dizajn, i što je veća vjerojatnost za podizanje svijesti o ovom materijalu, to je bolje za nas. Vjerujem u svijet u kojemu je karton ozbiljna alternativa konvencionalnim materijalima, i na kraju ćemo se riješiti plastike i materijala koji se ne mogu reciklirati, pogotovo na događajima, priredbama i sajmovima. Jedino što preziremo više od plastike jest loš dizajn kartona, jer to šteti percepciji materijala.

image
Maximilian Hansen
Tobias Ritz

Snažna poslovna vizija

Maximilian Hansen već nam je ovakvim početkom otvorio oči, a mi smo htjeli porazgovarati o kartonskom namještaju ili, bolje, o namještaju od recikliranog papira prerađenog u karton, ni ne sluteći koliko je snažna poslovna vizija tima u Nordwerk Designu, specijaliziranom za arhitekturu i dizajn kartona.

Nordwerk Design startao je 2013. u Dresdenu, a od 2017. imaju ured i u Vancouveru.

– Kao inženjeri, fokusiramo se na karton kao materijal za izgradnju građevina velikih razmjera. Budući da smo tvrtku osnovali bez financijskih sredstava, u početku smo moj bivši poslovni partner i ja započeli ručnu proizvodnju, doslovno smo sve rezali ručno, a upotrebljavali smo samo korišteni materijal iz otpada. Kako smo rasli, počeli smo kupovati reciklirani materijal. Prednost je bila u tome što smo mogli dobiti prekrasan bijeli materijal. Godine 2015. počeli smo raditi i veće paviljone.

No, dvije godine kasnije, 2017., Hansenov partner izišao je iz ovog zajedničkog posla.

image
Naslonjači MC 205 i stolić
Thomas Schorke

– Tada sam počeo istraživati ​​mogućnosti i završili smo u Vancouveru, u Kanadi. Budući da me često pitaju kako je mala njemačka tvrtka bez financijskih sredstava dospjela u Kanadu, želim ispričati tu priču. Početkom te 2017. jedna kanadska kompanija obratila nam se s namjerom da kupe naše nacrte naslonjača MC 205. Pitao sam se zašto bi se oni obraćali nama kad im je jedno od najvećih svjetskih tržišta, SAD, pred vratima, no pokazalo se da jedva da se može pronaći visokokvalitetan kartonski dizajn pa su nam se zbog toga i obratili.

No, Maximiliana Hansena tada su više zanimale instalacije veće od namještaja, pa se ponudio da nauči kanadski tim izrađivati ​​arhitekture velikih razmjera. Kanađani su u Njemačku poslali svojeg čovjeka, a u to je vrijeme Nordwerk Design radio veliki projekt u Stuttgartu. Kanađanin im se pridružio, a kad je projekt završen, u Kanadi su odlučili pokušati napraviti isto.

– Dvaput sam letio tamo, podučio sam tim i dao im naš marketinški materijal. Vrlo brzo nakon toga Microsoft je pokazao zanimanje za naš dizajn, a tada je i počelo naše partnerstvo u Kanadi. Tako smo tamo i došli – govori Hansen.

Nordwerk Design sve izrađuje od recikliranog materijala, kako smo rekli na početku.

– Da, sve je napravljeno od recikliranog papira. Međutim, s nekim progresivnijim i strukturnijim izazovima počeli smo koristiti novi papir, ali kupujemo ga samo od tvrtke Re-board u Švedskoj, budući da se njihova ploča kartona može u potpunosti reciklirati, a i koriste samo drvo iz održivih švedskih šuma, što znači da ne sijeku više stabala nego što ih može ponovno narasti. Nova su vlakna jača i ponekad nam treba ta čvrstoća u kartonu.

Izdržljivost

Jedno je sigurno, a to je da Nordwerk Design 99 posto svojih proizvoda koji se mogu vidjeti na njihovim internetskim stranicama i profilima izrađuje od recikliranog papira. No, pitamo se koliko je karton izdržljiv.

– Karton je vrlo izdržljiv! Naš naslonjač, poput MC 205, može podnijeti težinu od 400 kilograma. Naša dva modela MC 205 su u kafićima u New Westminsteru, Britanskoj Kolumbiji, Kanadi i koriste se svakodnevno već tri godine u javnom prostoru, a i dalje izgledaju sjajno. Mi ih možemo napraviti tako da budu otporni na vatru, a nakon tretmana i dalje se mogu reciklirati kao papir. S određenim otiscima možemo ih učiniti čak i vodootpornima do određenog stupnja. To bismo, na primjer, učinili s pločama stolova. Također, ovi otisci boje ne utječu negativno na mogućnost recikliranja.

Inače, MC 205 bio je prvi dizajn Maximiliana Hansena i Nordwerk Designa. Ovaj zanimljiv naslonjač napravljen je 2012. godine i, kako kaže Hansen, usko je povezan s poviješću tvrtke.

image
IDS Vancouver

– Budući da smo u početku morali puno prototipirati, a izrada naslonjača zapravo je težak zadatak, dali smo svim nacrtima brojeve. Evo što znači MC 205: MC je skraćenica za Max, to sam ja, i Chair. Brojka 2 je druga serija dizajna, a 5 je peti model. Prva serija počinje od 101 to 109, ali ti modeli nisu bili dobri – ili nisu bili udobni ili nisu izgledali dobro ili su imali drugih problema. Tek je model MC 109 dobro funkcionirao. No, budući da smo ga napravili u našoj radionici, zaboravili smo na jedan vrlo važan detalj – trebao je proći kroz vrata. A model MC 109 bio je prevelik, pa smo sjeli i preradili ga. No, kako nije bilo dovoljno samo smanjiti ga, trebalo ga je i preoblikovati. Trebalo je još pet pokušaja dok nismo uspjeli, zbog toga se i zove MC 205.

I konačno, MC 205 našao se kao dio scenografije u televizijskim emisijama u Njemačkoj, Francuskoj i Sjedinjenim Državama.

– Posebno sam ponosan na činjenicu da ga je NBC u SAD-u imao u uredu jedne sporedne glumice u televizijskoj humorističkoj seriji "Zoey’s extraordinary playlist". To je još uvijek jedan od najboljih trenutaka u mojoj profesionalnoj karijeri – zadovoljan je Hansen. – Napravili smo puno dizajna za mnoge velike klijente, među kojima su Microsoft, Volvo, Mercedes Benz, BMW, Adobe, Levi's i mnogi drugi. Bilo je to veliko putovanje za nas, pogotovo jer smo došli "iz pozadine", kad nitko nije vjerovao u našu tvrtku. Zaista smo se morali potruditi.

Nesebično dijele znanje

Nordwerk Design danas besplatno dijeli znanje i rade na platformi koja će pomoći ljudima da nauče kako raditi s kartonom. Ali to je za budućnost, dodaje Hansen.

– Nacrt modela naslonjača MC 302 podijelili smo besplatno. To smo učinili na početku pandemije kako bismo podržali zajednicu dizajnera, jer naš dizajn obično dobro prolazi i dobro se prodaje. I ako se nečiji poslovi mogu spasiti dodavanjem ovakvih nacrta u nečiji portfelj, nama to vrijedi puno više od novca koji smo mogli zaraditi. To je dio socijalne održivosti, koji je također dio našeg programa. Budući da bolji svijet ne znači samo brinuti se o okolišu, on također govori o socijalnoj pravdi i jednakim mogućnostima. I to je također razlog zašto dajemo svoje znanje. Mi smo vrlo ozbiljni u pogledu boljeg svijeta!

image
Model MC 205, čiji su nacrt dijelili besplatno
Chop Value

I na kraju recimo još da se model MC 302 danas proizvodi u mnogim zemljama, u Kanadi, Meksiku, Boliviji, Kolumbiji, Argentini, Brazilu, Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Belgiji, Švedskoj, Ukrajini, Tunisu, Egiptu, Indiji i Indoneziji.

– Meni je to nevjerojatno – kaže Maximilian Hansen, a mi bismo tek dodali kako je nevjerojatno da se ne izrađuje i u Hrvatskoj, tim više što je nacrt za ovaj model naslonjača besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 10:40