StoryEditorOCM
ProstorijaKORISTAN SAVJET

Prodajete stan? Ove greške u uređenju mogu spustiti prodajnu cijenu za čak nekoliko tisuća eura. Nemojte ih činiti!

Piše MOZAIK SD
3. listopada 2023. - 13:00

Uređenje doma jasno, stvar je osobnog ukusa i individualnih preferencija. Također, unutrašnji dizajn i dekoriranje vlastitog prostora smatraju se osobnim pečatom i mjestom idealnim za ispoljavanje kreativnosti.  Težnja mnogih kod uređenja prostora jest udahnuti prostoriji notu sebe i svoje osobnosti, no razlike u poimanju stila unutrašnjeg uređenja, umjesto željenih uzdaha divljenja, može izazvati ne baš bezbolno "rušenje" cijene nekretnine. 

image
Temirlan Nurbatyrov/

Potencijalni kupci gledaju na svaku sitnicu kako bi snizili cijenu stana, pogotovo danas kada su cijene poprilično visoke, a ako želite zadržati traženu cijenu nekretnine, ne smijete raditi ove greške u uređenju doma, piše Nova.rs

Loš izbor zidnih boja

Prije svega, vrlo je bitno da stan bude svježe obojen jer to može podići cijenu stana i do 1000 eura, iako je to znatno manja investicija ako bojate sami. Ipak, važno je obratiti pozornost na boju zidova.

Stručnjaci preporučuju da izbjegavate tamne i jake boje. Iako su tamne, prigušene nijanse vrlo popularne posljednjih godina, važno je zapamtiti da izgledaju sjajno na društvenim mrežama, ali ne i u stvarnom životu, pogotovo ako imate mali stan.

Idealno bi bilo da su zidovi bijele boje ili nekih neutralnih nijansi jer ne samo da će prostor izgledati veći, već i budućim vlasnicima pomažete da lakše zamisle svoj prostor, prenosi Nova.rs

image
Mihail Čekalov/

Nedostatak svjetla

Dnevni boravak mjesto je okupljanja obitelji i prijatelja te prostorija u kojoj uglavnom provodimo najviše vremena. Važno je ovu sobu učiniti privlačnom, stoga se trebate usredotočiti na poboljšanje prirodnog svjetla.

Tome u prilog idu otvoreni prostori i svijetli namještaj i zidovi, kao i pravilan odabir rasvjete, pogotovo ako je orijentacija stana sjeverna, a dnevnog svjetla nema dovoljno.

Kratke zavjese

Želite li svom domu dati moderan dojam, odaberite duge zavjese. Odaberite i neutralne tonove koji propuštaju svjetlost kako bi osvijetlili prostoriju.

Najlakši način da izračunate koliko vam materijala treba za zavjese je da izmjerite širinu prozora i pomnožite je s tri. Na taj ćete način dobiti ukupnu širinu zavjesa koja vam je potrebna za taj luksuzni izgled.

image
Oleksandr Kondriyanenko//

Tepisi

Tepisi od zida do zida su stvar prošlosti. Zato ih je bolje čak i potpuno skloniti. Dizajnirajte ih prema rasporedu prostora u koji ih želite postaviti. Neka budu samo malo veći od kauča ili stola za blagovanje.

Pogrešan izbor poda

To je stavka o kojoj mnogi ne razmišljaju, a često biraju pod koji dobro izgleda na tuđim fotografijama. No baš kao i boja zidova, i podovi utječu na izgled vašeg stana.

Zlatno pravilo je da odabir drvenog poda pri jačem svjetlu stvara iluziju većeg prostora. Međutim, to nije jedino na što biste trebali obratiti pozornost. Smjer poda također ima velik utjecaj na to hoće li prostorija izgledati prostrano ili skučeno, a kako biste izvukli maksimum najbolje je da daske budu paralelne s najdužim zidom. Tako je fokus stavljen na najdulji dio prostora, što stvara iluziju veće prostorije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:27