stdClass Object ( [id] => 1110263 [title] => Posjetili smo šoltansku oazu splitskog bračnog i modnog para Anite i Marija Galića: pustite uvozne tulipane, nije dalmatinska kuća bez đirana i hortenzija! A kod njih je raj, pričaju kako im uspijeva [alias] => posjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nekada su naši stari momcima za ženidbu govorili, nađi sine divojku iz našeg vrta. Iz svog sela, iz kraja.

Jer ta će se mlada najbolje priviknuti na sve što život donosi. Bogme se to pravilo na puno stvari u životu primijeniti može. Evo nam i primjera, stiže sa Šolte, iz malog primorskog mjesta, iz kuće Anite i Maria Galića, s njihove fascinantne terase. Zbira milijuna cvjetića koji se počnu otvarati s prvim natruhama proljeća, i tako traju do prvih zimskih dana.

E sada zašto ona narodna mudrost s početka teksta? Zato što je ovaj bračni par, nekoć vodeći u modnom dizajnu Splita i Dalmacije čije su kreacije "putovale" diljem Hrvatske i svijeta, uvidio kako trudili se, ne trudili, u njihovom raju ipak najbolje uspijeva tradicionalno, domaće cviće.

Možeš ti donijeti iz bijelog svijeta i najskupljeg tulipana, ali isto nema njemu budućnosti pored naših đirana i hortezija. Namučiš se kao pas dok ga digneš, a onda on odjednom "prkne" i ode na nebeske cvjetne livade.

---

image
Privatni Album
---


A tu našu domaću hortenziju samo držiš u sjeni, dobro je navečer napojiš, i evo ti je na, počasti te cvjetnim oblakom u boji. Teraca Galićevih otvara još jedno pitanje, može li i jedna dalmatinska stara kuća s onim lipim dvorom i odrinom proći bez đirana?

Amsterdamski tulipan, kaktus iz Tunisa

– Izgleda da ne može. On je neuništiv, kod nas najbolje uspijeva. Puno putujemo i uvijek doma donesemo pokoju biljčicu. Tako je stigao i tulipan iz Amsterdama, prvu godinu se pojavio, i drugu, a treću je već nestao.

Iz Tunisa smo doveli na Šoltu kaktus. Nije ovo bio kraj za njega. Pa smo zasadili i rimsku lozu, stigla je s nama iz svog kraja. To je ona vrsta što baca crveni list. Ajde, digla se, ali isto je ova naša divlja jede li jede.

Naša je dominantnija, jača, oduzima joj teritorij. Uvidjeli smo kako je ipak naše domaće najžilavije, najotpornije i samo preživljavajuće dok smo mi na putu. Sad na našoj teraci imamo đirane, hortenzije, margaritele, gladiole, ljiljane, šparoge… – veli nam Anita.

---

image
Privatni Album
---


Pa kada sve to zamiriše, rodi se u harmoniji boja, to je divota života, slažu se Anita i Mario. Svoju su estetiku proširili i na okoliš u kojem žive, pa nam s ponosom kažu kako s prvim toplijim danima život na njihovoj bojama okupanoj terasi bukne preko noći.

Kaže nam Anita kako se šoltanski projekt na kraju pokazao kao najbolja moguća investicija. No do trenutka kada je ona postala dom, trebalo je puno i posla i truda. Uz kamenu kuću dočekao ih je i okoliš prepun grmolikog bilja, starih stabala, grmova ružmarina, loze i smilja.

Velike smo estete, uživamo

Danas je to cvjetna oaza pojačana i maslinama i oleandrima, ali i plodnim terasastim povrtnjacima, posebnoj priči ove vrijedne obitelji.

– Uistinu smo veliki estete i zato toliko uživamo u pogledu na prelijevajući vodopad boja što traje mjesecima. Više ne znam kako bismo bez toga živjeli. Vrijeme čini svoje, prve velike vrućine nam lagano smiruju ruže, ali tješi nas ona mala patuljasta narančasta, koja cvjeta više puta u godini. Nevjerojatna je.

---

image
Ljiljani daju posebni ugođaj vrtu
Privatni Album
---


Đirana ćemo imati cijelo ljeto, a margaritele su najbolje u proljeće. Bijele su najžilavije, ali jako volim i žutu, i one rozih nijansi.

A što se tiče pitara, oduševili su nas kameni, iako koristimo i stare lonce i tegle. Fenomenalna mi je ta fora sa starim tećama. To baca na vintage, romantični stil i odlično se uklapa u cijelu priču – veli Anita.

Hortenzije u svim bojama

A da vidite te njihove hortenzije, to je tek posebna priča. Imaju ih u svim nijansama, ali kažu kako im je plava top. Za đirane su otkrili kako su oni crvene boje najjači, pa su zaključili kako vjerojatno imaju neki oriđiđi gen.

Istina je, često su na putu, ali biljkama to ne smeta. Ako ostanu koji dan duže, u goste im stigne njihova susida Luce i donese im osvježenje. Ništa im ne fali, kažu nam Galići, od kojih smo saznali i jednu zanimljivu stavku.

---

image
Privatni Album
---


Tu da je Mario zapravo priličan znalac u pogledu poljoprivrede. Štoviše, ima on to u svojim genima s obzirom na to da potječe iz stare, poznate, cijenjene težačke trogirske obitelji. Sada nam je jasno zašto u ovom dvoru sve buja.

Tajne održavanja

– Polje je moju familiju othranilo. To nam je dalo sve što imamo. Kako je moj otac na njemu radio, tako sam i ja od njega puno toga naučio. I to znanje prenio i u ovaj naš otočni dom. Da vam kažem malo svojih tajni?

Evo ovako, cviće uvik ljeti zalijevam u sumrak, oko osam sati. Posebno napojim hortenzije koje vole puno vode. I sjenu. Znači njih nikada ne stavljajte direktno na sunce.

---

image
Privatni Album
---


Skinem joj osušene cvjetove, a u jesen je odrežem na nekih sedam do osam centimetara. Ima ljudi koji je skinu i do dva, ja se još nisam usudio. Pokrijem je, stavim je na zaklonjeno mjesto i pustim da spava do proljeća. Điranima samo skidam uvele cvitove i lipo ih napojim vodom.

Redovno ih pognojim i cvjetnim gnojivom, oni to vole, i vrate mi gustim cvitom. Đirani će narasti i u važu od marmelade na malo zemlje – kaže Mario.

Ljiljana i gladiola imaju u 20 boja, posadili su ih prije 15 godina i svake sljedeće su sve ljepši i ljepši. Na Sv. Antu su, veli Mario najbolji, a onda polako počnu odlaziti. Tada im odreže gornji dio i više ih do sljedećeg proljeća ne dira.

---

image
Privatni Album
---


Ima on tretman uljepšavanja i za predivnu divlju lozu, dođe im kao najljepši zaklon od sunca, pokriva čak 40 kvadrata dvora. Veli da ju je posadio u razmacima od tri do četiri metra, usmjerio je na stupove, dobro je zalijeva, skida joj redovito starije listove. I kao i ostali uživa u visuljcima koji padaju s njezina zelenog stropa.

Povrću treba minjat misto

– U priču su se uvela i naša djeca Gala i Sebastian, koji su nastavili obiteljsku ljubav prema biljkama i njihovoj estetici u prostoru.

Sebastian, inače magistar morskog ribarstva, uhvatio se motike i mašklina i s terasaste padine iskrčio staro korijenje. Odgurnuo velike komade stijenja. Trebalo je vremena dok je ispod svega toga otkrio plodnu zemlju – vele ponosni Anita i Mario.

---

image
Privatni Album
---


Onda su zajednički napravili suhozide, i zasadili poljoprivredne kulture. I evo ih danas, na svojem malom polju na kojem je niknulo toliko rukole da je i susidima na dar donose.

– Znate što sam još naučio od oca, to da svakoj povrtnoj biljci druge godine moraš dat novo misto. Nikada se ne smije saditi na isto. I dok još ne iznikne iz zemlje moraš je ojačati s malo umjetnoga gnojiva.

---

image
Privatni Album
---


Ali ono nikada ne smije dotaknuti biljku jer će je izgoriti. I još nešto, biljci moraš pričati, i cvitu i kumpiru, i paprati i šparogi, isto kao i rikuli. Ili kako je mi zovemo po trogirski garda.

Evo vam i savršenog recepta za rikulu, skuvaš kumpir na lešo i kada se malo oladi ubaciš gardu, posoliš, popapriš, dodaš maslinova ulja. I više ti niša ne triba – vele nam Galići.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADI CIJELA FAMILIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RADI CIJELA FAMILIJA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-29 09:35:29 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-04 14:27:03 [modified_by] => 3217 [publish_up] => 2021-07-04 12:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 47 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288838.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288850.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288848.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288844.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288842.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288840.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288802.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288800.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288798.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288796.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288794.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288780.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288782.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288784.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288786.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288788.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288790.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288778.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288776.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288774.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288768.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/29\/18288764.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album","Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Ljiljani daju posebni ugo\u0111aj vrtu","Ljiljani\u00a0","","Zalijevanje obavezno treba obavljati u sumrak","A u vrtu svega ima","","","","","\u0110irani, \u0111irani, i kameni pitari","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_18288838_1920.jpg":"1920x1080","k_18288838_1280.jpg":"1280x1280","k_18288838_1024.jpg":"1024x1024","k_18288838_640.jpg":"640x640","k_18288838_480.jpg":"480x480","k_18288838_340.jpg":"340x340","k_18288838_220.jpg":"220x220","o_18288838_1280.jpg":"1280x960","o_18288838_1024.jpg":"1024x768","o_18288838_640.jpg":"640x480","o_18288838_480.jpg":"480x360","o_18288838_340.jpg":"340x255","o_18288838_220.jpg":"220x165","h_18288838_1280.jpg":"1280x854","h_18288838_1024.jpg":"1024x683","h_18288838_640.jpg":"640x427","h_18288838_480.jpg":"480x320","h_18288838_340.jpg":"340x227","h_18288838_220.jpg":"220x147","pp_18288838_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288838_1024.jpg":"805x1024","pp_18288838_640.jpg":"503x640","pp_18288838_480.jpg":"377x480","pp_18288838_340.jpg":"267x340","pp_18288838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1600","hd_18288850_1920.jpg":"1920x1080","k_18288850_1280.jpg":"1280x1280","k_18288850_1024.jpg":"1024x1024","k_18288850_640.jpg":"640x640","k_18288850_480.jpg":"480x480","k_18288850_340.jpg":"340x340","k_18288850_220.jpg":"220x220","o_18288850_1280.jpg":"1280x2560","o_18288850_1024.jpg":"1024x2048","o_18288850_640.jpg":"640x1280","o_18288850_480.jpg":"480x960","o_18288850_340.jpg":"340x680","o_18288850_220.jpg":"220x440","h_18288850_1280.jpg":"1280x854","h_18288850_1024.jpg":"1024x683","h_18288850_640.jpg":"640x427","h_18288850_480.jpg":"480x320","h_18288850_340.jpg":"340x227","h_18288850_220.jpg":"220x147","pp_18288850_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288850_1024.jpg":"805x1024","pp_18288850_640.jpg":"503x640","pp_18288850_480.jpg":"377x480","pp_18288850_340.jpg":"267x340","pp_18288850_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1600","hd_18288848_1920.jpg":"1920x1080","k_18288848_1280.jpg":"1280x1280","k_18288848_1024.jpg":"1024x1024","k_18288848_640.jpg":"640x640","k_18288848_480.jpg":"480x480","k_18288848_340.jpg":"340x340","k_18288848_220.jpg":"220x220","o_18288848_1280.jpg":"1280x2560","o_18288848_1024.jpg":"1024x2048","o_18288848_640.jpg":"640x1280","o_18288848_480.jpg":"480x960","o_18288848_340.jpg":"340x680","o_18288848_220.jpg":"220x440","h_18288848_1280.jpg":"1280x854","h_18288848_1024.jpg":"1024x683","h_18288848_640.jpg":"640x427","h_18288848_480.jpg":"480x320","h_18288848_340.jpg":"340x227","h_18288848_220.jpg":"220x147","pp_18288848_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288848_1024.jpg":"805x1024","pp_18288848_640.jpg":"503x640","pp_18288848_480.jpg":"377x480","pp_18288848_340.jpg":"267x340","pp_18288848_220.jpg":"173x220"},{"size0":"800x1600","hd_18288844_1920.jpg":"1920x1080","k_18288844_1280.jpg":"1280x1280","k_18288844_1024.jpg":"1024x1024","k_18288844_640.jpg":"640x640","k_18288844_480.jpg":"480x480","k_18288844_340.jpg":"340x340","k_18288844_220.jpg":"220x220","o_18288844_1280.jpg":"1280x2560","o_18288844_1024.jpg":"1024x2048","o_18288844_640.jpg":"640x1280","o_18288844_480.jpg":"480x960","o_18288844_340.jpg":"340x680","o_18288844_220.jpg":"220x440","h_18288844_1280.jpg":"1280x854","h_18288844_1024.jpg":"1024x683","h_18288844_640.jpg":"640x427","h_18288844_480.jpg":"480x320","h_18288844_340.jpg":"340x227","h_18288844_220.jpg":"220x147","pp_18288844_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288844_1024.jpg":"805x1024","pp_18288844_640.jpg":"503x640","pp_18288844_480.jpg":"377x480","pp_18288844_340.jpg":"267x340","pp_18288844_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18288842_1920.jpg":"1920x1080","k_18288842_1280.jpg":"1280x1280","k_18288842_1024.jpg":"1024x1024","k_18288842_640.jpg":"640x640","k_18288842_480.jpg":"480x480","k_18288842_340.jpg":"340x340","k_18288842_220.jpg":"220x220","o_18288842_1280.jpg":"1280x1706","o_18288842_1024.jpg":"1024x1365","o_18288842_640.jpg":"640x853","o_18288842_480.jpg":"480x640","o_18288842_340.jpg":"340x453","o_18288842_220.jpg":"220x293","h_18288842_1280.jpg":"1280x854","h_18288842_1024.jpg":"1024x683","h_18288842_640.jpg":"640x427","h_18288842_480.jpg":"480x320","h_18288842_340.jpg":"340x227","h_18288842_220.jpg":"220x147","pp_18288842_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288842_1024.jpg":"805x1024","pp_18288842_640.jpg":"503x640","pp_18288842_480.jpg":"377x480","pp_18288842_340.jpg":"267x340","pp_18288842_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_18288840_1920.jpg":"1920x1080","k_18288840_1280.jpg":"1280x1280","k_18288840_1024.jpg":"1024x1024","k_18288840_640.jpg":"640x640","k_18288840_480.jpg":"480x480","k_18288840_340.jpg":"340x340","k_18288840_220.jpg":"220x220","o_18288840_1280.jpg":"1280x1706","o_18288840_1024.jpg":"1024x1365","o_18288840_640.jpg":"640x853","o_18288840_480.jpg":"480x640","o_18288840_340.jpg":"340x453","o_18288840_220.jpg":"220x293","h_18288840_1280.jpg":"1280x854","h_18288840_1024.jpg":"1024x683","h_18288840_640.jpg":"640x427","h_18288840_480.jpg":"480x320","h_18288840_340.jpg":"340x227","h_18288840_220.jpg":"220x147","pp_18288840_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288840_1024.jpg":"805x1024","pp_18288840_640.jpg":"503x640","pp_18288840_480.jpg":"377x480","pp_18288840_340.jpg":"267x340","pp_18288840_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1348x2592","hd_18288802_1920.jpg":"1920x1080","k_18288802_1280.jpg":"1280x1280","k_18288802_1024.jpg":"1024x1024","k_18288802_640.jpg":"640x640","k_18288802_480.jpg":"480x480","k_18288802_340.jpg":"340x340","k_18288802_220.jpg":"220x220","o_18288802_1280.jpg":"1280x2461","o_18288802_1024.jpg":"1024x1968","o_18288802_640.jpg":"640x1230","o_18288802_480.jpg":"480x922","o_18288802_340.jpg":"340x653","o_18288802_220.jpg":"220x423","h_18288802_1280.jpg":"1280x854","h_18288802_1024.jpg":"1024x683","h_18288802_640.jpg":"640x427","h_18288802_480.jpg":"480x320","h_18288802_340.jpg":"340x227","h_18288802_220.jpg":"220x147","pp_18288802_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288802_1024.jpg":"805x1024","pp_18288802_640.jpg":"503x640","pp_18288802_480.jpg":"377x480","pp_18288802_340.jpg":"267x340","pp_18288802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288800_1920.jpg":"1920x1080","k_18288800_1280.jpg":"1280x1280","k_18288800_1024.jpg":"1024x1024","k_18288800_640.jpg":"640x640","k_18288800_480.jpg":"480x480","k_18288800_340.jpg":"340x340","k_18288800_220.jpg":"220x220","o_18288800_1280.jpg":"1280x720","o_18288800_1024.jpg":"1024x576","o_18288800_640.jpg":"640x360","o_18288800_480.jpg":"480x270","o_18288800_340.jpg":"340x191","o_18288800_220.jpg":"220x123","h_18288800_1280.jpg":"1280x854","h_18288800_1024.jpg":"1024x683","h_18288800_640.jpg":"640x427","h_18288800_480.jpg":"480x320","h_18288800_340.jpg":"340x227","h_18288800_220.jpg":"220x147","pp_18288800_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288800_1024.jpg":"805x1024","pp_18288800_640.jpg":"503x640","pp_18288800_480.jpg":"377x480","pp_18288800_340.jpg":"267x340","pp_18288800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288798_1920.jpg":"1920x1080","k_18288798_1280.jpg":"1280x1280","k_18288798_1024.jpg":"1024x1024","k_18288798_640.jpg":"640x640","k_18288798_480.jpg":"480x480","k_18288798_340.jpg":"340x340","k_18288798_220.jpg":"220x220","o_18288798_1280.jpg":"1280x720","o_18288798_1024.jpg":"1024x576","o_18288798_640.jpg":"640x360","o_18288798_480.jpg":"480x270","o_18288798_340.jpg":"340x191","o_18288798_220.jpg":"220x123","h_18288798_1280.jpg":"1280x854","h_18288798_1024.jpg":"1024x683","h_18288798_640.jpg":"640x427","h_18288798_480.jpg":"480x320","h_18288798_340.jpg":"340x227","h_18288798_220.jpg":"220x147","pp_18288798_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288798_1024.jpg":"805x1024","pp_18288798_640.jpg":"503x640","pp_18288798_480.jpg":"377x480","pp_18288798_340.jpg":"267x340","pp_18288798_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288796_1920.jpg":"1920x1080","k_18288796_1280.jpg":"1280x1280","k_18288796_1024.jpg":"1024x1024","k_18288796_640.jpg":"640x640","k_18288796_480.jpg":"480x480","k_18288796_340.jpg":"340x340","k_18288796_220.jpg":"220x220","o_18288796_1280.jpg":"1280x720","o_18288796_1024.jpg":"1024x576","o_18288796_640.jpg":"640x360","o_18288796_480.jpg":"480x270","o_18288796_340.jpg":"340x191","o_18288796_220.jpg":"220x123","h_18288796_1280.jpg":"1280x854","h_18288796_1024.jpg":"1024x683","h_18288796_640.jpg":"640x427","h_18288796_480.jpg":"480x320","h_18288796_340.jpg":"340x227","h_18288796_220.jpg":"220x147","pp_18288796_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288796_1024.jpg":"805x1024","pp_18288796_640.jpg":"503x640","pp_18288796_480.jpg":"377x480","pp_18288796_340.jpg":"267x340","pp_18288796_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288794_1920.jpg":"1920x1080","k_18288794_1280.jpg":"1280x1280","k_18288794_1024.jpg":"1024x1024","k_18288794_640.jpg":"640x640","k_18288794_480.jpg":"480x480","k_18288794_340.jpg":"340x340","k_18288794_220.jpg":"220x220","o_18288794_1280.jpg":"1280x720","o_18288794_1024.jpg":"1024x576","o_18288794_640.jpg":"640x360","o_18288794_480.jpg":"480x270","o_18288794_340.jpg":"340x191","o_18288794_220.jpg":"220x123","h_18288794_1280.jpg":"1280x854","h_18288794_1024.jpg":"1024x683","h_18288794_640.jpg":"640x427","h_18288794_480.jpg":"480x320","h_18288794_340.jpg":"340x227","h_18288794_220.jpg":"220x147","pp_18288794_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288794_1024.jpg":"805x1024","pp_18288794_640.jpg":"503x640","pp_18288794_480.jpg":"377x480","pp_18288794_340.jpg":"267x340","pp_18288794_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_18288780_1920.jpg":"1920x1080","k_18288780_1280.jpg":"1280x1280","k_18288780_1024.jpg":"1024x1024","k_18288780_640.jpg":"640x640","k_18288780_480.jpg":"480x480","k_18288780_340.jpg":"340x340","k_18288780_220.jpg":"220x220","o_18288780_1280.jpg":"1280x2275","o_18288780_1024.jpg":"1024x1820","o_18288780_640.jpg":"640x1137","o_18288780_480.jpg":"480x853","o_18288780_340.jpg":"340x604","o_18288780_220.jpg":"220x391","h_18288780_1280.jpg":"1280x854","h_18288780_1024.jpg":"1024x683","h_18288780_640.jpg":"640x427","h_18288780_480.jpg":"480x320","h_18288780_340.jpg":"340x227","h_18288780_220.jpg":"220x147","pp_18288780_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288780_1024.jpg":"805x1024","pp_18288780_640.jpg":"503x640","pp_18288780_480.jpg":"377x480","pp_18288780_340.jpg":"267x340","pp_18288780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288782_1920.jpg":"1920x1080","k_18288782_1280.jpg":"1280x1280","k_18288782_1024.jpg":"1024x1024","k_18288782_640.jpg":"640x640","k_18288782_480.jpg":"480x480","k_18288782_340.jpg":"340x340","k_18288782_220.jpg":"220x220","o_18288782_1280.jpg":"1280x720","o_18288782_1024.jpg":"1024x576","o_18288782_640.jpg":"640x360","o_18288782_480.jpg":"480x270","o_18288782_340.jpg":"340x191","o_18288782_220.jpg":"220x123","h_18288782_1280.jpg":"1280x854","h_18288782_1024.jpg":"1024x683","h_18288782_640.jpg":"640x427","h_18288782_480.jpg":"480x320","h_18288782_340.jpg":"340x227","h_18288782_220.jpg":"220x147","pp_18288782_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288782_1024.jpg":"805x1024","pp_18288782_640.jpg":"503x640","pp_18288782_480.jpg":"377x480","pp_18288782_340.jpg":"267x340","pp_18288782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288784_1920.jpg":"1920x1080","k_18288784_1280.jpg":"1280x1280","k_18288784_1024.jpg":"1024x1024","k_18288784_640.jpg":"640x640","k_18288784_480.jpg":"480x480","k_18288784_340.jpg":"340x340","k_18288784_220.jpg":"220x220","o_18288784_1280.jpg":"1280x720","o_18288784_1024.jpg":"1024x576","o_18288784_640.jpg":"640x360","o_18288784_480.jpg":"480x270","o_18288784_340.jpg":"340x191","o_18288784_220.jpg":"220x123","h_18288784_1280.jpg":"1280x854","h_18288784_1024.jpg":"1024x683","h_18288784_640.jpg":"640x427","h_18288784_480.jpg":"480x320","h_18288784_340.jpg":"340x227","h_18288784_220.jpg":"220x147","pp_18288784_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288784_1024.jpg":"805x1024","pp_18288784_640.jpg":"503x640","pp_18288784_480.jpg":"377x480","pp_18288784_340.jpg":"267x340","pp_18288784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288786_1920.jpg":"1920x1080","k_18288786_1280.jpg":"1280x1280","k_18288786_1024.jpg":"1024x1024","k_18288786_640.jpg":"640x640","k_18288786_480.jpg":"480x480","k_18288786_340.jpg":"340x340","k_18288786_220.jpg":"220x220","o_18288786_1280.jpg":"1280x720","o_18288786_1024.jpg":"1024x576","o_18288786_640.jpg":"640x360","o_18288786_480.jpg":"480x270","o_18288786_340.jpg":"340x191","o_18288786_220.jpg":"220x123","h_18288786_1280.jpg":"1280x854","h_18288786_1024.jpg":"1024x683","h_18288786_640.jpg":"640x427","h_18288786_480.jpg":"480x320","h_18288786_340.jpg":"340x227","h_18288786_220.jpg":"220x147","pp_18288786_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288786_1024.jpg":"805x1024","pp_18288786_640.jpg":"503x640","pp_18288786_480.jpg":"377x480","pp_18288786_340.jpg":"267x340","pp_18288786_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288788_1920.jpg":"1920x1080","k_18288788_1280.jpg":"1280x1280","k_18288788_1024.jpg":"1024x1024","k_18288788_640.jpg":"640x640","k_18288788_480.jpg":"480x480","k_18288788_340.jpg":"340x340","k_18288788_220.jpg":"220x220","o_18288788_1280.jpg":"1280x720","o_18288788_1024.jpg":"1024x576","o_18288788_640.jpg":"640x360","o_18288788_480.jpg":"480x270","o_18288788_340.jpg":"340x191","o_18288788_220.jpg":"220x123","h_18288788_1280.jpg":"1280x854","h_18288788_1024.jpg":"1024x683","h_18288788_640.jpg":"640x427","h_18288788_480.jpg":"480x320","h_18288788_340.jpg":"340x227","h_18288788_220.jpg":"220x147","pp_18288788_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288788_1024.jpg":"805x1024","pp_18288788_640.jpg":"503x640","pp_18288788_480.jpg":"377x480","pp_18288788_340.jpg":"267x340","pp_18288788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_18288790_1920.jpg":"1920x1080","k_18288790_1280.jpg":"1280x1280","k_18288790_1024.jpg":"1024x1024","k_18288790_640.jpg":"640x640","k_18288790_480.jpg":"480x480","k_18288790_340.jpg":"340x340","k_18288790_220.jpg":"220x220","o_18288790_1280.jpg":"1280x2275","o_18288790_1024.jpg":"1024x1820","o_18288790_640.jpg":"640x1137","o_18288790_480.jpg":"480x853","o_18288790_340.jpg":"340x604","o_18288790_220.jpg":"220x391","h_18288790_1280.jpg":"1280x854","h_18288790_1024.jpg":"1024x683","h_18288790_640.jpg":"640x427","h_18288790_480.jpg":"480x320","h_18288790_340.jpg":"340x227","h_18288790_220.jpg":"220x147","pp_18288790_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288790_1024.jpg":"805x1024","pp_18288790_640.jpg":"503x640","pp_18288790_480.jpg":"377x480","pp_18288790_340.jpg":"267x340","pp_18288790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_18288778_1920.jpg":"1920x1080","k_18288778_1280.jpg":"1280x1280","k_18288778_1024.jpg":"1024x1024","k_18288778_640.jpg":"640x640","k_18288778_480.jpg":"480x480","k_18288778_340.jpg":"340x340","k_18288778_220.jpg":"220x220","o_18288778_1280.jpg":"1280x2275","o_18288778_1024.jpg":"1024x1820","o_18288778_640.jpg":"640x1137","o_18288778_480.jpg":"480x853","o_18288778_340.jpg":"340x604","o_18288778_220.jpg":"220x391","h_18288778_1280.jpg":"1280x854","h_18288778_1024.jpg":"1024x683","h_18288778_640.jpg":"640x427","h_18288778_480.jpg":"480x320","h_18288778_340.jpg":"340x227","h_18288778_220.jpg":"220x147","pp_18288778_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288778_1024.jpg":"805x1024","pp_18288778_640.jpg":"503x640","pp_18288778_480.jpg":"377x480","pp_18288778_340.jpg":"267x340","pp_18288778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1836x3264","hd_18288776_1920.jpg":"1920x1080","k_18288776_1280.jpg":"1280x1280","k_18288776_1024.jpg":"1024x1024","k_18288776_640.jpg":"640x640","k_18288776_480.jpg":"480x480","k_18288776_340.jpg":"340x340","k_18288776_220.jpg":"220x220","o_18288776_1280.jpg":"1280x2275","o_18288776_1024.jpg":"1024x1820","o_18288776_640.jpg":"640x1137","o_18288776_480.jpg":"480x853","o_18288776_340.jpg":"340x604","o_18288776_220.jpg":"220x391","h_18288776_1280.jpg":"1280x854","h_18288776_1024.jpg":"1024x683","h_18288776_640.jpg":"640x427","h_18288776_480.jpg":"480x320","h_18288776_340.jpg":"340x227","h_18288776_220.jpg":"220x147","pp_18288776_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288776_1024.jpg":"805x1024","pp_18288776_640.jpg":"503x640","pp_18288776_480.jpg":"377x480","pp_18288776_340.jpg":"267x340","pp_18288776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_18288774_1920.jpg":"1920x1080","k_18288774_1280.jpg":"1280x1280","k_18288774_1024.jpg":"1024x1024","k_18288774_640.jpg":"640x640","k_18288774_480.jpg":"480x480","k_18288774_340.jpg":"340x340","k_18288774_220.jpg":"220x220","o_18288774_1280.jpg":"1280x720","o_18288774_1024.jpg":"1024x576","o_18288774_640.jpg":"640x360","o_18288774_480.jpg":"480x270","o_18288774_340.jpg":"340x191","o_18288774_220.jpg":"220x123","h_18288774_1280.jpg":"1280x854","h_18288774_1024.jpg":"1024x683","h_18288774_640.jpg":"640x427","h_18288774_480.jpg":"480x320","h_18288774_340.jpg":"340x227","h_18288774_220.jpg":"220x147","pp_18288774_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288774_1024.jpg":"805x1024","pp_18288774_640.jpg":"503x640","pp_18288774_480.jpg":"377x480","pp_18288774_340.jpg":"267x340","pp_18288774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1620x2160","hd_18288768_1920.jpg":"1920x1080","k_18288768_1280.jpg":"1280x1280","k_18288768_1024.jpg":"1024x1024","k_18288768_640.jpg":"640x640","k_18288768_480.jpg":"480x480","k_18288768_340.jpg":"340x340","k_18288768_220.jpg":"220x220","o_18288768_1280.jpg":"1280x1706","o_18288768_1024.jpg":"1024x1365","o_18288768_640.jpg":"640x853","o_18288768_480.jpg":"480x640","o_18288768_340.jpg":"340x453","o_18288768_220.jpg":"220x293","h_18288768_1280.jpg":"1280x854","h_18288768_1024.jpg":"1024x683","h_18288768_640.jpg":"640x427","h_18288768_480.jpg":"480x320","h_18288768_340.jpg":"340x227","h_18288768_220.jpg":"220x147","pp_18288768_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288768_1024.jpg":"805x1024","pp_18288768_640.jpg":"503x640","pp_18288768_480.jpg":"377x480","pp_18288768_340.jpg":"267x340","pp_18288768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"356x1042","hd_18288764_1920.jpg":"1920x1080","k_18288764_1280.jpg":"1280x1280","k_18288764_1024.jpg":"1024x1024","k_18288764_640.jpg":"640x640","k_18288764_480.jpg":"480x480","k_18288764_340.jpg":"340x340","k_18288764_220.jpg":"220x220","o_18288764_1280.jpg":"1280x3746","o_18288764_1024.jpg":"1024x2997","o_18288764_640.jpg":"640x1873","o_18288764_480.jpg":"480x1404","o_18288764_340.jpg":"340x995","o_18288764_220.jpg":"220x643","h_18288764_1280.jpg":"1280x854","h_18288764_1024.jpg":"1024x683","h_18288764_640.jpg":"640x427","h_18288764_480.jpg":"480x320","h_18288764_340.jpg":"340x227","h_18288764_220.jpg":"220x147","pp_18288764_1280.jpg":"1006x1280","pp_18288764_1024.jpg":"805x1024","pp_18288764_640.jpg":"503x640","pp_18288764_480.jpg":"377x480","pp_18288764_340.jpg":"267x340","pp_18288764_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15483153 Threads: 6 Questions: 3200916661 Slow queries: 7204984 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235991955 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/posjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva-1110263 [printLink] => /mozaik/prostorija/posjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva-1110263?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642843 [name] => Anita i Mario Galić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-04 14:52:06 [main_article_id] => 0 [alias] => anita-i-mario-galic [link] => /tag/anita-i-mario-galic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642844 [name] => kuća na Šolti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-04 14:52:07 [main_article_id] => 0 [alias] => kuca-na-solti [link] => /tag/kuca-na-solti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 305738 [name] => cvijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cvijece [link] => /tag/cvijece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADI CIJELA FAMILIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Posjetili smo šoltansku oazu splitskog bračnog i modnog para Anite i Marija Galića: pustite uvozne tulipane, nije dalmatinska kuća bez đirana i hortenzija! A kod njih je raj, pričaju kako im uspijeva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288838.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni Album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288838.jpg [title] => Privatni Album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288850.jpg [title] => Privatni AlbumLjiljani daju posebni ugođaj vrtu ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288848.jpg [title] => Privatni AlbumLjiljani  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288844.jpg [title] => Privatni Album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288842.jpg [title] => Privatni AlbumZalijevanje obavezno treba obavljati u sumrak ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288840.jpg [title] => Privatni AlbumA u vrtu svega ima ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288802.jpg [title] => Privatni Album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288800.jpg [title] => Privatni Album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288798.jpg [title] => Privatni Album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288796.jpg [title] => Privatni Album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288794.jpg [title] => Privatni AlbumĐirani, đirani, i kameni pitari ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288780.jpg [title] => Privatni Album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288782.jpg [title] => Privatni Album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288784.jpg [title] => Privatni Album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288786.jpg [title] => Privatni Album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288788.jpg [title] => Privatni Album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288790.jpg [title] => Privatni Album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288778.jpg [title] => Privatni Album ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288776.jpg [title] => Privatni Album ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288774.jpg [title] => Privatni Album ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288768.jpg [title] => Privatni Album ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/29/18288764.jpg [title] => Privatni Album ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nekada su naši stari momcima za ženidbu govorili, nađi sine divojku iz našeg vrta. Iz svog sela, iz kraja.

Jer ta će se mlada najbolje priviknuti na sve što život donosi. Bogme se to pravilo na puno stvari u životu primijeniti može. Evo nam i primjera, stiže sa Šolte, iz malog primorskog mjesta, iz kuće Anite i Maria Galića, s njihove fascinantne terase. Zbira milijuna cvjetića koji se počnu otvarati s prvim natruhama proljeća, i tako traju do prvih zimskih dana.

E sada zašto ona narodna mudrost s početka teksta? Zato što je ovaj bračni par, nekoć vodeći u modnom dizajnu Splita i Dalmacije čije su kreacije "putovale" diljem Hrvatske i svijeta, uvidio kako trudili se, ne trudili, u njihovom raju ipak najbolje uspijeva tradicionalno, domaće cviće.

Možeš ti donijeti iz bijelog svijeta i najskupljeg tulipana, ali isto nema njemu budućnosti pored naših đirana i hortezija. Namučiš se kao pas dok ga digneš, a onda on odjednom "prkne" i ode na nebeske cvjetne livade.

---

image
Privatni Album
---


A tu našu domaću hortenziju samo držiš u sjeni, dobro je navečer napojiš, i evo ti je na, počasti te cvjetnim oblakom u boji. Teraca Galićevih otvara još jedno pitanje, može li i jedna dalmatinska stara kuća s onim lipim dvorom i odrinom proći bez đirana?

Amsterdamski tulipan, kaktus iz Tunisa

– Izgleda da ne može. On je neuništiv, kod nas najbolje uspijeva. Puno putujemo i uvijek doma donesemo pokoju biljčicu. Tako je stigao i tulipan iz Amsterdama, prvu godinu se pojavio, i drugu, a treću je već nestao.

Iz Tunisa smo doveli na Šoltu kaktus. Nije ovo bio kraj za njega. Pa smo zasadili i rimsku lozu, stigla je s nama iz svog kraja. To je ona vrsta što baca crveni list. Ajde, digla se, ali isto je ova naša divlja jede li jede.

Naša je dominantnija, jača, oduzima joj teritorij. Uvidjeli smo kako je ipak naše domaće najžilavije, najotpornije i samo preživljavajuće dok smo mi na putu. Sad na našoj teraci imamo đirane, hortenzije, margaritele, gladiole, ljiljane, šparoge… – veli nam Anita.

---

image
Privatni Album
---


Pa kada sve to zamiriše, rodi se u harmoniji boja, to je divota života, slažu se Anita i Mario. Svoju su estetiku proširili i na okoliš u kojem žive, pa nam s ponosom kažu kako s prvim toplijim danima život na njihovoj bojama okupanoj terasi bukne preko noći.

Kaže nam Anita kako se šoltanski projekt na kraju pokazao kao najbolja moguća investicija. No do trenutka kada je ona postala dom, trebalo je puno i posla i truda. Uz kamenu kuću dočekao ih je i okoliš prepun grmolikog bilja, starih stabala, grmova ružmarina, loze i smilja.

Velike smo estete, uživamo

Danas je to cvjetna oaza pojačana i maslinama i oleandrima, ali i plodnim terasastim povrtnjacima, posebnoj priči ove vrijedne obitelji.

– Uistinu smo veliki estete i zato toliko uživamo u pogledu na prelijevajući vodopad boja što traje mjesecima. Više ne znam kako bismo bez toga živjeli. Vrijeme čini svoje, prve velike vrućine nam lagano smiruju ruže, ali tješi nas ona mala patuljasta narančasta, koja cvjeta više puta u godini. Nevjerojatna je.

---

image
Ljiljani daju posebni ugođaj vrtu
Privatni Album
---


Đirana ćemo imati cijelo ljeto, a margaritele su najbolje u proljeće. Bijele su najžilavije, ali jako volim i žutu, i one rozih nijansi.

A što se tiče pitara, oduševili su nas kameni, iako koristimo i stare lonce i tegle. Fenomenalna mi je ta fora sa starim tećama. To baca na vintage, romantični stil i odlično se uklapa u cijelu priču – veli Anita.

Hortenzije u svim bojama

A da vidite te njihove hortenzije, to je tek posebna priča. Imaju ih u svim nijansama, ali kažu kako im je plava top. Za đirane su otkrili kako su oni crvene boje najjači, pa su zaključili kako vjerojatno imaju neki oriđiđi gen.

Istina je, često su na putu, ali biljkama to ne smeta. Ako ostanu koji dan duže, u goste im stigne njihova susida Luce i donese im osvježenje. Ništa im ne fali, kažu nam Galići, od kojih smo saznali i jednu zanimljivu stavku.

---

image
Privatni Album
---


Tu da je Mario zapravo priličan znalac u pogledu poljoprivrede. Štoviše, ima on to u svojim genima s obzirom na to da potječe iz stare, poznate, cijenjene težačke trogirske obitelji. Sada nam je jasno zašto u ovom dvoru sve buja.

Tajne održavanja

– Polje je moju familiju othranilo. To nam je dalo sve što imamo. Kako je moj otac na njemu radio, tako sam i ja od njega puno toga naučio. I to znanje prenio i u ovaj naš otočni dom. Da vam kažem malo svojih tajni?

Evo ovako, cviće uvik ljeti zalijevam u sumrak, oko osam sati. Posebno napojim hortenzije koje vole puno vode. I sjenu. Znači njih nikada ne stavljajte direktno na sunce.

---

image
Privatni Album
---


Skinem joj osušene cvjetove, a u jesen je odrežem na nekih sedam do osam centimetara. Ima ljudi koji je skinu i do dva, ja se još nisam usudio. Pokrijem je, stavim je na zaklonjeno mjesto i pustim da spava do proljeća. Điranima samo skidam uvele cvitove i lipo ih napojim vodom.

Redovno ih pognojim i cvjetnim gnojivom, oni to vole, i vrate mi gustim cvitom. Đirani će narasti i u važu od marmelade na malo zemlje – kaže Mario.

Ljiljana i gladiola imaju u 20 boja, posadili su ih prije 15 godina i svake sljedeće su sve ljepši i ljepši. Na Sv. Antu su, veli Mario najbolji, a onda polako počnu odlaziti. Tada im odreže gornji dio i više ih do sljedećeg proljeća ne dira.

---

image
Privatni Album
---


Ima on tretman uljepšavanja i za predivnu divlju lozu, dođe im kao najljepši zaklon od sunca, pokriva čak 40 kvadrata dvora. Veli da ju je posadio u razmacima od tri do četiri metra, usmjerio je na stupove, dobro je zalijeva, skida joj redovito starije listove. I kao i ostali uživa u visuljcima koji padaju s njezina zelenog stropa.

Povrću treba minjat misto

– U priču su se uvela i naša djeca Gala i Sebastian, koji su nastavili obiteljsku ljubav prema biljkama i njihovoj estetici u prostoru.

Sebastian, inače magistar morskog ribarstva, uhvatio se motike i mašklina i s terasaste padine iskrčio staro korijenje. Odgurnuo velike komade stijenja. Trebalo je vremena dok je ispod svega toga otkrio plodnu zemlju – vele ponosni Anita i Mario.

---

image
Privatni Album
---


Onda su zajednički napravili suhozide, i zasadili poljoprivredne kulture. I evo ih danas, na svojem malom polju na kojem je niknulo toliko rukole da je i susidima na dar donose.

– Znate što sam još naučio od oca, to da svakoj povrtnoj biljci druge godine moraš dat novo misto. Nikada se ne smije saditi na isto. I dok još ne iznikne iz zemlje moraš je ojačati s malo umjetnoga gnojiva.

---

image
Privatni Album
---


Ali ono nikada ne smije dotaknuti biljku jer će je izgoriti. I još nešto, biljci moraš pričati, i cvitu i kumpiru, i paprati i šparogi, isto kao i rikuli. Ili kako je mi zovemo po trogirski garda.

Evo vam i savršenog recepta za rikulu, skuvaš kumpir na lešo i kada se malo oladi ubaciš gardu, posoliš, popapriš, dodaš maslinova ulja. I više ti niša ne triba – vele nam Galići.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album Privatni Album
Privatni Album
Ljiljani daju posebni ugođaj vrtu
Privatni Album
Ljiljani 
Privatni Album
Zalijevanje obavezno treba obavljati u sumrak
Privatni Album
A u vrtu svega ima
Privatni Album
Đirani, đirani, i kameni pitari
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/posjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva-1110263 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40bbc2c20db08cf384e348e9964ac44c86e905b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Posjetili+smo+%C5%A1oltansku+oazu+splitskog+bra%C4%8Dnog+i+modnog+para+Anite+i+Marija+Gali%C4%87a%3A+pustite+uvozne+tulipane%2C+nije+dalmatinska+ku%C4%87a+bez+%C4%91irana+i+hortenzija%21+A+kod+njih+je+raj%2C+pri%C4%8Daju+kako+im+uspijeva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fposjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva-1110263 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fposjetili-smo-soltansku-cvjetnu-oazu-splitskog-bracnog-i-modnog-para-anite-i-marija-galica-pustite-uvozne-tulipane-nije-dalmatinska-kuca-bez-dirana-i-hortenzija-a-kod-njih-je-raj-otkrivaju-kako-im-sve-uspijeva-1110263 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RADI CIJELA FAMILIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaRADI CIJELA FAMILIJA

Posjetili smo šoltansku oazu splitskog bračnog i modnog para Anite i Marija Galića: pustite uvozne tulipane, nije dalmatinska kuća bez đirana i hortenzija! A kod njih je raj, pričaju kako im uspijeva

4. srpnja 2021. - 14:44

Nekada su naši stari momcima za ženidbu govorili, nađi sine divojku iz našeg vrta. Iz svog sela, iz kraja.

Jer ta će se mlada najbolje priviknuti na sve što život donosi. Bogme se to pravilo na puno stvari u životu primijeniti može. Evo nam i primjera, stiže sa Šolte, iz malog primorskog mjesta, iz kuće Anite i Maria Galića, s njihove fascinantne terase. Zbira milijuna cvjetića koji se počnu otvarati s prvim natruhama proljeća, i tako traju do prvih zimskih dana.

E sada zašto ona narodna mudrost s početka teksta? Zato što je ovaj bračni par, nekoć vodeći u modnom dizajnu Splita i Dalmacije čije su kreacije "putovale" diljem Hrvatske i svijeta, uvidio kako trudili se, ne trudili, u njihovom raju ipak najbolje uspijeva tradicionalno, domaće cviće.

Možeš ti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 16:03