StoryEditorOCM
ProstorijaSVE JE DO UREĐENJA

Pogledajte kako je Splićanin u svega 25 kvadrata uspio funkcionalno i moderno uklopiti sve što je potrebno za život

Piše Vanesa Tenžera
2. listopada 2023. - 14:53

Trenutne astronomske cijene stanova na tržištu nekretnina ostavljaju malo izbora za kupnju stana velike kvadrature. Čak i onda kad je kupnja stana moguća, renoviranje i dekoriranje istog košta pravo bogatstvo, stoga su manji stanovi danas postali idealna alternativa i ekonomičnije rješenje.

No život u malom stanu često umije biti stresan,; sudaranje s ukućanima ili pak kućanskim namještajem, nedovoljno prostora za pohranu i nabacanost u kojoj se, u trenutcima žurbe, traženje ključa ili jakne čini vječnim i nemogućim.

Nefunkcionalnost prostora nije predispozicija malenog prostora niti nešto predodređeno samo za garsonijere i studio apartmane, već je posljedica nepoznavanja stambene jedinice koje na posljetku, nikako ne može dovesti do maksimalne iskorištenosti kvadrata kojima raspolažemo. 

Kako bi se najbolje iskoristio mali prostor, i od malenog prostora dobio dojam veličine, treba prvenstveno poznavati i prostor kojeg namjeravamo redizajnirati. Treba biti svjestan veličine stana, ali ponajviše treba proučiti raspored prostorija, postaviti prioritete u skladu sa mogućnostima kako bi se maksimalni potencijal izvukao iz svake.

Svaka je stambena jedinica jedinstvena, stoga je posebice kod onih male kvadrature, renovacija posao koji iziskuje raznovrsne strategije ukoliko iz malenog prostora želimo izvući najviše. Vlasnik studio apartmana, odlučio je s nama podijeliti neke od svojih savjeta koje je i sam primijenio u uređenju garsonijere od svega 25 kvadrata.

- Ovaj sam studio apartman napravio sam, od početka! Isprva je to bio jedan stan od 50 kvadrata,a zatim sam ga razdijelio na dva još manja. Najveća je prepreka bila od ovako malog studio apartmana napraviti prostor funkcionalan za život i prostor koji će pokriti sve životne potrebe, a da u njemu ostane prostora, i da ne izgleda natrpano. Izazov je u malom prostoru dobiti što više korisnog prostora, treba malo kemijati, upotrijebiti glavu. Najbitnije je da se na kraju cijelog uređenja, ima gdje hodati, a ne da nabacite svega i svačega, potrošite silne novce i na kraju shvatite da se, zahvaljujući rasporedu namještaja, ne možete ni polukružno okrenuti.- priznaje nam on. 

Sa nama je podijelio i fotografije svoje garsonijere, i doista, gledajući ih, teško bi tko ovom studio apartmanu iz prve pogodio kvadraturu:

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Kvadratura stana može se podići estetski i vizualno, pitanje je samo dobre organizacije, i nekoliko trikova. Ukoliko je to vaš cilj, bilo bi korisno pročitati savjete koje smo za vas pripremili.

Koristite svjetlije boje

Svjetlije boje reflektiraju prirodno svjetlo i čine prostoriju većom. S druge strane, tamnije boje prostoru daju posebnu notu intime, no umanjuju vizualni doživljaj prostora. Ako želite prostoriju učiniti većom, odabir svijetle i neutralne palete boja bit će učinkovitiji. Blijedosiva, krem i bijela boja najprikladniji su odabir.

Odlučite se držati jedne boje umjesto korištenja više nijansi i boja zidova, jer jednako obojani zidovi pridonose percepciji  proporcija vašeg prostora. Ukoliko ipak želite neke varijacije u bojama sobe, možete obojiti lajsne, prozore i obloge vrata u jednu nijansu svjetlije od ostatka sobe.

Pri odabiru boja zidova, treba obratiti pažnju i na boju poda u prostoriji, jer dobro sparivanje i odabir sličnih nijansi stvoriti će vizualnu koheziju i ravnotežu umjesto isticanja razlika u površinama, što će prostoriju učiniti manjom i nižom.

Jednak pod u cijeloj prostori

Jednak uzorak i materijal za prekrivanje poda u cijelom domu značajno će utjecati na osjećaj prostora i dojam o njegovoj veličini. Postavljanje podnih dasaka izvrsno je rješenje jer se mogu koristiti u raznim prostorijama uključujući dnevne prostore, kuhinje i spavaće sobe. Isto tako, i pločice su vrlo zahvalne, lako se čiste, stoga i njih možete koristiti kako bi pokrili površinu cijelog stana, u tom slučaju, dodavanje tepiha učinkovit je način dodavanja topline bez vizualnog smanjivanja prostora.

Kada birate tepih, najbolje je suzdržati se od jako kričavih, vividnih i šarolikih dezena i umjesto toga se držati jednostavnijeg, minimalističkog uzorka. Primjerice, pruge koje se protežu najdužom dužinom prostorije, prostor će  učiniti vizualno dužim, a samim tim i većim.

Ogledala su dobrodošla

Ogledala reflektiraju sunčevu svjetlost, dopuštajući joj da se odbija po prostoriji i stvara iluziju prostora, stoga se ne libite dodati još jedno, dva zrcala u vašu prostoriju. Ako spadate u one odvažnije, postavljanje ogledala od zida do zida vrlo je učinkovito i efektno kad je riječ o stvaranju dojma velikog prostora, a ona će dodatno, vaš prostor učiniti svjetlijim. 

Ono gdje mnogi griješe kada uređuju malene prostore je njihovo ispunjavanje manjim komadima namještaja. Naravno, prevelika duboka modularna sofa možda nije prikladna, ali vjerovali ili ne, opremanje vašeg doma s nekoliko većih komada može učiniti prostor većim.

Manje je više

Česta greška u uređivanju malenih prostora je u krivoj procijeni - mnogi smatraju da veliki komadi namještaja nisu prikladni za mali prostor, stoga najčešće od njega odustanu, i prostor ispune sa više komada manjeg namještaja, koji posljedično, stvara dojam previše ispunjenog prostora u kojem nema mjesta za kretanje.

No par većih komada namještaja prostor zapravo čine većim, ostavljajući više praznog prostora, samim tim, ostavljajući i dojam veličine. Treba birati komade koji će poslužiti u mnoge svrhe, kao što je otoman koji služi i kao stolić za kavu ili stolić za kavu s ugrađenim spremištem.

Ako tražite fotelju, tražite onu koja je uzdignuta od tla, a pri odabiru blagovaonskih stolica, odaberite one s otvorenim okvirom. Zamijenite svoj pravokutni blagovaonski stol za okrugli. Sve su to trikovi stvaranja iluzije većeg prostora kroz izbor namještaja.

No čak ni ovi trikovi neće postići željeno ukoliko se ne uzme u obzir raspored namještaja. Prostor mora disati, a u malim stanovima, potrebno je odmaknuti namještaj od zida i stvoriti dojam pokretljivosti u prostoru.

Oprezno s ukrasima

Na kraju treba ostati suzdržan pri ukrašavanju svog prostora. Manji prostori zahtijevaju selektivnost u pogledu onoga što odaberete za dekoracije ukoliko vam je cilj učiniti oku proporcije većima. Odaberite nekoliko stvari koje volite da ih stavite u sobu, ali nikako primjerice na stol, ili blizu ulaznih vrata, jer su to mjesta najčešćeg brzinskog odlaganja u stvari, i uz pregršt dekoracija, lako je napraviti nered u trenutku žurbe, a stalan nered nikako ne ide uz vizualno velik prostor.

Nakon što rasporedite te predmete u sobi, uklonite jedan ili dva ukrasa dok ne postignete savršenu ravnotežu između vizualnog interesa i suzdržanosti.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:29