StoryEditor
Prostorijapotreba a ne luksuz

Ovlaživači zraka vrlo su važni u borbi protiv zaraze koronavirusom, čim vlaga počne padati, tijelo pati. Evo kako odabrati najprikladniji za vaš dom

Piše Javorka Luetić
25. listopada 2020. - 14:03

Svatko od nas naišao je na oglašavanje ovlaživača zraka, međutim nisu svi razmišljali o prednostima takvog uređaja kod kuće. Možda su ga smatrali i nepotrebnim luksuzom koji im zapravo i ne treba. Što rade ovi uređaji?

Odgovor je jednostavan - vlaže zrak. Najbolji postotak vlažnosti kreće se od 40 do 60. U takvom se prostoru osoba osjeća ugodno, koža i sve sluznice su dovoljno navlažene i lakše se diše. Čim vlaga u zraku počne padati, tijelo počinje patiti. To je zato što zrak počinje nadoknađivati izgubljenu vlagu na sve moguće načine: od biljaka, akvarija (ako ih ima) i, naravno, od ljudi.

Svi znamo da je čovjek sastavljen od 74 posto vode. Ovaj postotak počinje brzo padati u vrlo suhom prostoru, što pogoršava zdravlje. Oči i nosna šupljina brzo se isušuju, javlja se nelagoda, stvaraju se mikropukotine koje olakšavaju ulaz virusa u tijelo. Zbog toga su ovlaživači zraka itekako dobra pomoć u vrijeme korona-pandemije.

Stoga, nastojte što prije normalizirati postotak vlažnosti zraka.

Kada trebamo ovlaživač?

To ovisi o mnogim čimbenicima: površini prostorije, općoj vlažnosti zraka u mjestu prebivališta, broju ljudi koji su stalno na okupu, prisutnosti vegetacije i akvarija, kao i o godišnjem dobu. Vlažnost se mjeri posebnim uređajem koji se naziva higrometar. No, u doba moderne tehnologije nije ga potrebno kupovati. Dovoljno je aplikaciju preuzeti na pametni telefon – i odmah ćete dobiti odgovor koliki je postotak vlage u svakoj sobi.

Postoji nekoliko vrsta ovih uređaja: ultrazvučni, tradicionalni, parni, višenamjenski kompleksi. Da biste razumjeli koji je ovlaživač zraka prikladan za vaš stan, morate znati više o svakoj vrsti.

Ultrazvučni: Princip njegova rada je da se tekućina koja pada na ploču koja stalno vibrira razdijeli u raspršivač vode. Te sitne kapljice tvore "oblak" pare koji se djelomično izlučuje u prostoriju i zasićuje zrak okrepljujućom vlagom. Drugim riječima, ovaj princip rada stvara neku vrstu „magle“ u kući. Tiho i učinkovito. Vodena suspenzija potpuno je sigurna za ljude i životinje i hladna je, što eliminira mogućnost opeklina. Ultrazvučni ovlaživač zraka autonomno održava optimalnu razinu vlažnosti, radi automatski (uključuje se i isključuje), pa ne morate brinuti o tome koliko često treba biti uključen. Takav uređaj troši manje energije i kompaktniji je od svojih konkurenata. Jedini nedostatak mu je zamjenjivi uložak koji trebate redovito mijenjati novim, jer će se inače cijeli postupak vlaženja prekinuti. Trenutno je ovaj uređaj vrlo popularan među građanima.

Tradicionalni: Najjednostavniji je po svom dizajnu i principu rada. Voda se ulijeva u poseban spremnik i spušta na paletu, gdje usisava i vlaži zrak uz pomoć ventilatora i sustava filtera. U usporedbi s ultrazvučnim, ovaj je uređaj bučniji, iako ga možemo čuti samo u potpunoj tišini. Također ima zamjenjive filtre. Njegova je prednost ta što u spremnik možete dodati neko eterično ulje i tako prostor ispuniti ne samo ugodnom vlagom nego i prekrasnim mirisom. Ako se bavite jogom i drugim opuštajućim tretmanima takav ovlaživač zraka za stan bio bi idealna, jeftina opcija.

Parni: Načelo rada i dizajna je poput kotla. Voda se zagrijava u spremniku i u određenom trenutku ispušta vruću parnu struju. Temperature se kreću od 52 do 63 Celzijeva stupnja. Stoga takav ovlaživač treba instalirati dalje od mjesta na kojima se kreću djeca, životinje, pa čak i odrasli. Zrak se istovremeno vlaži i zagrijava, što nije slučaj s prva dva uređaja. Veliki nedostatak je velika potrošnja energije i dosta buke. Jedina prednost ovog uređaja je mogućnost da se koristi kao inhalator za prehladu i prevenciju. U kompletu se ponekad prodaju posebne mlaznice za inhalaciju.

Višenamjenski: Često ih nazivaju "peračima". Najsličniji su tradicionalnim ovlaživačima ali su ipak savršeniji jer istodobno brzo vlaže i ioniziraju zrak. Potrošni materijal je jednostavno voda, H2O, što uvelike pojednostavljuje njihovu upotrebu, bez zamjenjivih traka ili filtera. Gotovo tiho, ali prilično skupo. Ako trebate ovlaživač zraka za djecu, ovo je svakako najbolja opcija i ujedno najbolji izbor za vrtiće.

Ovlaživači se razlikuju i prema kontrolnom mehanizmu.

To mogu biti mehanički (jednostavniji, 1-2 kontrolne tipke) i elektronički (zaslon, tipke na dodir). Svi ovlaživači zraka namijenjeni za stan odgovarat će svima koji ga žele imati. Pri odabiru sve ovisi o financijskim mogućnostima i željama kupca, pri čemu treba obratiti pažnju na veličinu prostorije u kojoj će se uređaj instalirati i na specifičnosti zdravlja članova obitelji (mogu postojati kontraindikacije za vlažni, odnosno vrući zrak). U slučaju da je kupac potpuno zbunjen i ne zna što kupiti, pomoći će mu stručni savjetnici.

Na što obratiti posebnu pažnju

Prije upotrebe ovlaživača svakako pročitajte upute za upotrebu kako ne biste greškom ulijevali običnu vodu iz vodovoda u skupi ultrazvučni uređaj.
Pratite funkcioniranje higrometra, u slučaju da mehanizam ima i tu funkciju.

Brojke se trebaju kretati između 46 i 61 u prostorijama u kojima borave odrasli, te između 49 i 72 u sobama u kojima borave djeca.
Vodite računa o redovitoj zamjeni filtara i pravilnom smještaju uređaja, jer i visoka vlažnost može imati loše posljedice.

Ako ne poštujete pravila o redovitom mijenjanju filtera u tradicionalnim uređajima, oni mogu postati hranilište za patogene organizme, koji će se zajedno s vlažnim zrakom raspršivati u prostorije, što može uzrokovati alergije i druge bolesti kod svih članova obitelji.
Parni ovlaživač može biti opasan zbog vruće pare, što može škoditi živim organizmima. Može oštetiti neke električne uređaje ako ih, primjerice, postavite u njihovoj blizini, ali i oštetiti slike i druge vrijedne predmete.

Ultrazvučni ovlaživači na vodu, koji se ne koriste prema uputama, mogu širiti štetne nečistoće, parazite i bakterije, koje se otopljene u takvoj tekućini raspršuju i ulaze u ljudsko tijelo prilikom disanja, a ostatak se polako taloži po kaučima i televizorima. Stoga je bitno da uvijek koristite destiliranu vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 17:35