stdClass Object ( [id] => 1231151 [title] => Danas nemamo vremena za ništa, a onda smo imali za sve! Takne li i vas u dušu goblen? Naša novinarka se dala u potragu za nekad omiljenim kućnim ukrasom, evo što je sve otkrila [alias] => danas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gdje su nestali gobleni? Zidne tapiserije izvezene na oslikanim rupičastim podlogama i uramljene u zlatne, raskošno vitičaste drveno-gipsane okvire?

Svako od nas se sjeća barem jednog mamina ili bakina goblena, proizvedenog u “Unitasovoj” tvornici s pripadajućim snopovima raznobojnih konaca.

A onda, među njima i najpoznatijih Wiehlerovih goblena, sitnijih, bojama razigranijih i zahtjevnijih za rad, koji su se nekoć naručivali iz daleke Njemačke.

Skupi za obiteljski budžet srednje klase, predstavljali su simbol prestiža među onima koji su bili vješti u toj disciplini, spremnih sate potrošiti u kontemplaciji i očiju uprtih u djelo svojih razigranih prstiju.

Taj nekad omiljeni zidni kućni ukras bio je i dijelom školskog programa domaćinstva, prve “punte” učilo se ubadati preko jednostavnih dječjih motiva, poput Kalimera, lika iz crtića, toliko je goblen bio ukorijenjen u tradiciju ovih krajeva.

Ali zašto su nestali sa zidova i ustuknuli pred drugim oblicima dekoracija u interijeru; pripadaju li oni prošlom vremenu?

Uči se na YouTubeu

Nisu! Wiehlerovi gobleni su i dandanas popularni, ali pored njih postoji bogata ponuda drugih proizvođača. Suvremenija tehnika izrade omogućila je da se približi mladima, danas ga pomodno nazivaju DIY proizvodom (“do it yourself”), a ne ručnim radom, a vještina badanja polukružića na podlozi uči se na YouTube kanalima, a ne od – mame, bake ili tetke.

---

image

Boris Šitum i Ana Čukušić.
 

Saša Burić/Cropix
---


Tematsku izložbu koja skida prašinu s tog prvog i najprepoznatljivijeg DIY proizvoda u našim krajevima pod nazivom “Gobleni u vremenu (Slijepo crijevo)” u splitskoj Galeriji Kvart na Trsteniku postavili su Ana Čukušić i Boris Šitum, a u ovaj relativno novi galerijski prostor koji je dotjeran volontiranjem umjetnika (DIY galerija!) i uz pomoć velikodušnih prijatelja, privukla je baš veliki broj zainteresiranih.

Možda kao ni jedna izložba do sada, kaže Boris Šitum, voditelj Galerije.

Kustosica izložbe Ana Čukušić o njoj kaže:

– Svjesni da je budućnost bez ručnog rada amputirana budućnost, osiromašena na svim razinama, estetsko, kulturno i vrjednosno nasilje, izložba postaje platforma za širenje apela, povećanje vidljivosti i promjenu percepcije goblena.

---

image

Ana Čukušić u carstvu goblena, u donjem lijevom kutu je možda najpoznatiji goblem - ‘Djevojka koja čita knjigu‘

Saša Burić/Cropix
---


Može li se za goblene još uvijek pronaći mjesta u modernom kućanstvu ili su već duže vremena njegovo slijepo crijevo, koje u evolucijskom maršu gubi funkciju? Kako goblene učiniti dijelom našeg postojanja danas? Može li ih se uklopiti u vrijeme novih digitalnih medija, brze produkcije, konzumacije i zaborava, inkorporirati u globalna kretanja, suvremeni stil života i pripadajuće mu navike? – pita se kustosica.

Djevojka koja čita knjigu

Na izložbi sudjeluje pedesetak izlagača, a sudeći po zastupljenosti nekih prezimena, jasno je da su rodbinske i prijateljske veze osigurale najviše eksponata. Skupljalo se očito po poznatim kućanstvima i šupama, ali i dojavama, te preko kvartovskog Facebooka.

---

image

Isus Krist

Privatni album
---

Iz prve će vas kad uđete u Galeriju Kvart vratiti u prošlost poznati prizori makova, jelena, jedrenjaka, konja, dvorca Miramare, žene s pladnjem voća, cvijeća, mlinova, psihe, četiriju godišnjih doba, vodarice... Pa kršćanski motivi Djevice i malenog Isusa, a ima i motiva koji su bili u modi u prošlom ideološkom vremenu i predstavljaju pravi kuriozitet – portret Tita, njegove rodne kuće u Kumrovcu ili Džamonjin Spomenik revolucije na Kozari.

---

image

Kalimero je mnogima zadao muke na satu domaćinstva

Privatni album
------
image

Spomenik na Kozari

Privatni album
---

– I neke ranije izložbe u protekle dvije godine radili smo u interakciji s građanima, susjedima i prijateljima. Možda me na ovu ponukalo to što je umrla jedna meni draga susjeda, a jedina uspomena na tetu Anu koju sam htio imati je goblen “Djevojke koja čita knjigu”. On me podsjeća na nju. Ima tu neke nostalgije, gobleni me uvlače u prošlost, u vrijeme koje je nestalo, ima tu života i smrti – objašnjava Boris Šitum.

– Puno njih je bacilo obiteljske goblene, neki ih čuvaju kao uspomene, ali ne više na zidovima. Karin Grenc je donijela divnih komada iz svoje obitelji, na primjer, ali oni nisu više na zidu. Nije više trend – kaže Šitum.

Strip junaci

No, usprkos trendu goblene je izložila nekolicina suvremenih umjetnika koji se izražavaju u toj kod nas “demodiranoj” tehnici. Poput Vinka Golembiowskog, Lane Stojićević, Borisa Novaka i Dore Voska.

Riječki heavy metalac, bubnjar Vinko Golembiowski veze na goblenu omiljene strip junake ili likove iz filmova i videoigrica, poput Darth Vadera.

---

image

’Darth Vader’, goblen Vinka Golembiowskog

Privatni album
---


Lana Stojićević je svoju temu o arhitektonski neukusnim kućama prenijela i u medij “igle i šarenog konca”, a Boris Novak je osmislio svoj autoportret na goblenu – doduše njemu ga je izvezla prijateljica. Dora Voska iz “Šarene vrane” izvezla je prigodne poruke poput “Sita sam svega” i “Smrt je blizu”.

---

image

Ne bi li ovaj motiv danas bio pomalo pedofilski?

Privatni album
---

– Ima ljudi koje goblen zanima – pojašnjava Šitum. – Među njima je Hvaranin Toni Faver Lavander koji je kolekcionar. On obilazi “buvljake” i kupuje ih, kao i druge antikvitete. Imamo suludih primjera koji svjedoče o vremenu koje je nestalo. Primjerice, motiv djevojčice koja pokazuje guzu, zar danas to ne bi bilo na rubu pedofilije?

---

image

Mona Lisa

Privatni album
---


Poseban šarm izložbi daju gobleni s nedostacima, poput onoga s Mona Lisom. Njezin prepoznatljiv osmijeh i pogled su totalno “fulani”, ne znamo što joj se dogodilo. Jedna kolegica je za nju rekla da izgleda kao da se Leonardo skinuo gol ispred nje.

Vještina je ključna

Ili goblen na kojem je vezilji nestalo konca u određenoj boji pa je nastavila s drugim koji je imala pri ruci. Nijansa je skroz druga, što govori o njezinu socijalnom statusu.

A imamo i savršene, vrhunske, opsesivno odrađene – sve to odražava ljudsku prirodu. A vještina je ključna! – veli Boris Šitum.

– Ova je izložba vezivo komunikacijskih sistema suvremenosti, novih iskustava s uspomenama, koje su nevidljiv, ali značajan činitelj izložbe. Uspomene se poput izložaka prostiru uokolo po galerijskom prostoru... Izložba priziva minula vremena, no sadrži jasno ishodište u trenutku i prodoran pogled u budućnost.

---

image

Rad Lane Stojićević

Privatni album
---

Danas kada mirna vremena s manje stresa i gradske vreve gledamo u retrovizoru, a još uvijek nismo odvozili predaleko da se slika zauvijek izgubi u horizontu, pravo je vrijeme da vrijednim i požrtvovnim autoricama i autorima goblena izrazimo zahvalnost, a ručnom radu damo priznanje koje nerijetko izostaje – zaključit će kustosica Ana Čukušić. 

---

KADA JE NASTAO GOBLEN?

Goblen je dobio ime prema braći Gillesu i Jeanu Gobelin podrijetlom iz Reimsa, koji su oko 1450. u Parizu osnovali radnju za bojenje tkanina, Manufacture des Gobelins.

Njihove ručno rađene slike od vune i finog konca postale su veoma tražene, pa je 1662. godine francuski vladar Luj XIV. odlučio njihovu radionicu pripojiti kraljevskoj radionici za izradu namještaja.

Danas Manufacture Nationale des Gobelins radi kao muzej u istom kvartu gdje je i nastala, Saint-Marcel.

U Berlinu je 1893. godine počela s radom radnja s goblenima, vezom i posteljinama koju je otvorio Jakob Wiehler čiji su proizvodi sedamdesetih godina prošlog stoljeća našli put i do naših majki i baka.

Po definiciji goblen je uobičajen naziv za tapiserije, slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike, ukrasni jastuci, torbice, teške i čvrste dekorativne tkanine za presvlaku namještaja, izradu zastora i stolnjaka.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE SU NESTALI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GDJE SU NESTALI? 2 0 6493 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-02 13:07:18 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-10 10:17:04 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2022-10-10 09:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 115 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23562848.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23499436.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23499427.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23499432.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23499423.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518064.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518065.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518067.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518068.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518070.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518071.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518072.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518073.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518075.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518076.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518077.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/02\/23518078.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Boris \u0160itum i Ana \u010cuku\u0161i\u0107.
\n\u00a0<\/p>","

Ana \u010cuku\u0161i\u0107 u carstvu goblena, u donjem lijevom kutu je mo\u017eda najpoznatiji goblem - \u2018Djevojka koja \u010dita knjigu\u2018<\/p>","","

Boris \u0160itum ka\u017ee da je \u2018goblenska izlo\u017eba\u2019 od svih dosada\u0161njih privukla najvi\u0161e publike<\/p>","

Mona Lisa<\/p>","

Kalimero je mnogima zadao muke na satu doma\u0107instva<\/p>","

Ne bi li ovaj motiv danas bio pomalo pedofilski?<\/p>","

Mar\u0161al Tito<\/p>","

Titova rodna ku\u0107a u Kumrovcu<\/p>","

Spomenik na Kozari<\/p>","

Isus Krist<\/p>","

\u2019Darth Vader\u2019, goblen Vinka Golembiowskog<\/p>","

Boris Novak, autoportret<\/p>","

Rad Lane Stoji\u0107evi\u0107<\/p>","

Goblen Lane Stoji\u0107evi\u0107<\/p>","

Dora Voska ima poruku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["39:36","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1139","hd_23562848_1920.jpg":"1920x1080","k_23562848_1280.jpg":"1280x1280","k_23562848_1024.jpg":"1024x1024","k_23562848_640.jpg":"640x640","k_23562848_480.jpg":"480x480","k_23562848_340.jpg":"340x340","k_23562848_220.jpg":"220x220","o_23562848_1280.jpg":"1280x759","o_23562848_1024.jpg":"1024x607","o_23562848_640.jpg":"640x379","o_23562848_480.jpg":"480x284","o_23562848_340.jpg":"340x201","o_23562848_220.jpg":"220x130","h_23562848_1280.jpg":"1280x854","h_23562848_1024.jpg":"1024x683","h_23562848_640.jpg":"640x427","h_23562848_480.jpg":"480x320","h_23562848_340.jpg":"340x227","h_23562848_220.jpg":"220x147","pp_23562848_1280.jpg":"1280x1628","pp_23562848_1024.jpg":"1024x1303","pp_23562848_640.jpg":"640x814","pp_23562848_480.jpg":"480x611","pp_23562848_340.jpg":"340x432","pp_23562848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23499436_1920.jpg":"1920x1080","k_23499436_1280.jpg":"1280x1280","k_23499436_1024.jpg":"1024x1024","k_23499436_640.jpg":"640x640","k_23499436_480.jpg":"480x480","k_23499436_340.jpg":"340x340","k_23499436_220.jpg":"220x220","o_23499436_1280.jpg":"1280x853","o_23499436_1024.jpg":"1024x682","o_23499436_640.jpg":"640x426","o_23499436_480.jpg":"480x320","o_23499436_340.jpg":"340x226","o_23499436_220.jpg":"220x146","h_23499436_1280.jpg":"1280x854","h_23499436_1024.jpg":"1024x683","h_23499436_640.jpg":"640x427","h_23499436_480.jpg":"480x320","h_23499436_340.jpg":"340x227","h_23499436_220.jpg":"220x147","pp_23499436_1280.jpg":"1280x1628","pp_23499436_1024.jpg":"1024x1303","pp_23499436_640.jpg":"640x814","pp_23499436_480.jpg":"480x611","pp_23499436_340.jpg":"340x432","pp_23499436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23499427_1920.jpg":"1920x1080","k_23499427_1280.jpg":"1280x1280","k_23499427_1024.jpg":"1024x1024","k_23499427_640.jpg":"640x640","k_23499427_480.jpg":"480x480","k_23499427_340.jpg":"340x340","k_23499427_220.jpg":"220x220","o_23499427_1280.jpg":"1280x853","o_23499427_1024.jpg":"1024x682","o_23499427_640.jpg":"640x426","o_23499427_480.jpg":"480x320","o_23499427_340.jpg":"340x226","o_23499427_220.jpg":"220x146","h_23499427_1280.jpg":"1280x854","h_23499427_1024.jpg":"1024x683","h_23499427_640.jpg":"640x427","h_23499427_480.jpg":"480x320","h_23499427_340.jpg":"340x227","h_23499427_220.jpg":"220x147","pp_23499427_1280.jpg":"1280x1628","pp_23499427_1024.jpg":"1024x1303","pp_23499427_640.jpg":"640x814","pp_23499427_480.jpg":"480x611","pp_23499427_340.jpg":"340x432","pp_23499427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1181","hd_23499432_1920.jpg":"1920x1080","k_23499432_1280.jpg":"1280x1280","k_23499432_1024.jpg":"1024x1024","k_23499432_640.jpg":"640x640","k_23499432_480.jpg":"480x480","k_23499432_340.jpg":"340x340","k_23499432_220.jpg":"220x220","o_23499432_1280.jpg":"1280x787","o_23499432_1024.jpg":"1024x629","o_23499432_640.jpg":"640x393","o_23499432_480.jpg":"480x295","o_23499432_340.jpg":"340x209","o_23499432_220.jpg":"220x135","h_23499432_1280.jpg":"1280x854","h_23499432_1024.jpg":"1024x683","h_23499432_640.jpg":"640x427","h_23499432_480.jpg":"480x320","h_23499432_340.jpg":"340x227","h_23499432_220.jpg":"220x147","pp_23499432_1280.jpg":"1280x1628","pp_23499432_1024.jpg":"1024x1303","pp_23499432_640.jpg":"640x814","pp_23499432_480.jpg":"480x611","pp_23499432_340.jpg":"340x432","pp_23499432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_23499423_1920.jpg":"1920x1080","k_23499423_1280.jpg":"1280x1280","k_23499423_1024.jpg":"1024x1024","k_23499423_640.jpg":"640x640","k_23499423_480.jpg":"480x480","k_23499423_340.jpg":"340x340","k_23499423_220.jpg":"220x220","o_23499423_1280.jpg":"1280x837","o_23499423_1024.jpg":"1024x669","o_23499423_640.jpg":"640x418","o_23499423_480.jpg":"480x314","o_23499423_340.jpg":"340x222","o_23499423_220.jpg":"220x143","h_23499423_1280.jpg":"1280x854","h_23499423_1024.jpg":"1024x683","h_23499423_640.jpg":"640x427","h_23499423_480.jpg":"480x320","h_23499423_340.jpg":"340x227","h_23499423_220.jpg":"220x147","pp_23499423_1280.jpg":"1280x1628","pp_23499423_1024.jpg":"1024x1303","pp_23499423_640.jpg":"640x814","pp_23499423_480.jpg":"480x611","pp_23499423_340.jpg":"340x432","pp_23499423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x625","hd_23518064_1920.jpg":"1920x1080","k_23518064_1280.jpg":"1280x1280","k_23518064_1024.jpg":"1024x1024","k_23518064_640.jpg":"640x640","k_23518064_480.jpg":"480x480","k_23518064_340.jpg":"340x340","k_23518064_220.jpg":"220x220","o_23518064_1280.jpg":"1280x1666","o_23518064_1024.jpg":"1024x1333","o_23518064_640.jpg":"640x833","o_23518064_480.jpg":"480x625","o_23518064_340.jpg":"340x442","o_23518064_220.jpg":"220x286","h_23518064_1280.jpg":"1280x854","h_23518064_1024.jpg":"1024x683","h_23518064_640.jpg":"640x427","h_23518064_480.jpg":"480x320","h_23518064_340.jpg":"340x227","h_23518064_220.jpg":"220x147","pp_23518064_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518064_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518064_640.jpg":"640x814","pp_23518064_480.jpg":"480x611","pp_23518064_340.jpg":"340x432","pp_23518064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x601","hd_23518065_1920.jpg":"1920x1080","k_23518065_1280.jpg":"1280x1280","k_23518065_1024.jpg":"1024x1024","k_23518065_640.jpg":"640x640","k_23518065_480.jpg":"480x480","k_23518065_340.jpg":"340x340","k_23518065_220.jpg":"220x220","o_23518065_1280.jpg":"1280x1602","o_23518065_1024.jpg":"1024x1282","o_23518065_640.jpg":"640x801","o_23518065_480.jpg":"480x601","o_23518065_340.jpg":"340x425","o_23518065_220.jpg":"220x275","h_23518065_1280.jpg":"1280x854","h_23518065_1024.jpg":"1024x683","h_23518065_640.jpg":"640x427","h_23518065_480.jpg":"480x320","h_23518065_340.jpg":"340x227","h_23518065_220.jpg":"220x147","pp_23518065_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518065_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518065_640.jpg":"640x814","pp_23518065_480.jpg":"480x611","pp_23518065_340.jpg":"340x432","pp_23518065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"329x640","hd_23518067_1920.jpg":"1920x1080","k_23518067_1280.jpg":"1280x1280","k_23518067_1024.jpg":"1024x1024","k_23518067_640.jpg":"640x640","k_23518067_480.jpg":"480x480","k_23518067_340.jpg":"340x340","k_23518067_220.jpg":"220x220","o_23518067_1280.jpg":"1280x2489","o_23518067_1024.jpg":"1024x1991","o_23518067_640.jpg":"640x1244","o_23518067_480.jpg":"480x933","o_23518067_340.jpg":"340x661","o_23518067_220.jpg":"220x427","h_23518067_1280.jpg":"1280x854","h_23518067_1024.jpg":"1024x683","h_23518067_640.jpg":"640x427","h_23518067_480.jpg":"480x320","h_23518067_340.jpg":"340x227","h_23518067_220.jpg":"220x147","pp_23518067_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518067_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518067_640.jpg":"640x814","pp_23518067_480.jpg":"480x611","pp_23518067_340.jpg":"340x432","pp_23518067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x627","hd_23518068_1920.jpg":"1920x1080","k_23518068_1280.jpg":"1280x1280","k_23518068_1024.jpg":"1024x1024","k_23518068_640.jpg":"640x640","k_23518068_480.jpg":"480x480","k_23518068_340.jpg":"340x340","k_23518068_220.jpg":"220x220","o_23518068_1280.jpg":"1280x1672","o_23518068_1024.jpg":"1024x1337","o_23518068_640.jpg":"640x836","o_23518068_480.jpg":"480x627","o_23518068_340.jpg":"340x444","o_23518068_220.jpg":"220x287","h_23518068_1280.jpg":"1280x854","h_23518068_1024.jpg":"1024x683","h_23518068_640.jpg":"640x427","h_23518068_480.jpg":"480x320","h_23518068_340.jpg":"340x227","h_23518068_220.jpg":"220x147","pp_23518068_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518068_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518068_640.jpg":"640x814","pp_23518068_480.jpg":"480x611","pp_23518068_340.jpg":"340x432","pp_23518068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23518070_1920.jpg":"1920x1080","k_23518070_1280.jpg":"1280x1280","k_23518070_1024.jpg":"1024x1024","k_23518070_640.jpg":"640x640","k_23518070_480.jpg":"480x480","k_23518070_340.jpg":"340x340","k_23518070_220.jpg":"220x220","o_23518070_1280.jpg":"1280x960","o_23518070_1024.jpg":"1024x768","o_23518070_640.jpg":"640x480","o_23518070_480.jpg":"480x360","o_23518070_340.jpg":"340x255","o_23518070_220.jpg":"220x165","h_23518070_1280.jpg":"1280x854","h_23518070_1024.jpg":"1024x683","h_23518070_640.jpg":"640x427","h_23518070_480.jpg":"480x320","h_23518070_340.jpg":"340x227","h_23518070_220.jpg":"220x147","pp_23518070_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518070_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518070_640.jpg":"640x814","pp_23518070_480.jpg":"480x611","pp_23518070_340.jpg":"340x432","pp_23518070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23518071_1920.jpg":"1920x1080","k_23518071_1280.jpg":"1280x1280","k_23518071_1024.jpg":"1024x1024","k_23518071_640.jpg":"640x640","k_23518071_480.jpg":"480x480","k_23518071_340.jpg":"340x340","k_23518071_220.jpg":"220x220","o_23518071_1280.jpg":"1280x1706","o_23518071_1024.jpg":"1024x1365","o_23518071_640.jpg":"640x853","o_23518071_480.jpg":"480x640","o_23518071_340.jpg":"340x453","o_23518071_220.jpg":"220x293","h_23518071_1280.jpg":"1280x854","h_23518071_1024.jpg":"1024x683","h_23518071_640.jpg":"640x427","h_23518071_480.jpg":"480x320","h_23518071_340.jpg":"340x227","h_23518071_220.jpg":"220x147","pp_23518071_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518071_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518071_640.jpg":"640x814","pp_23518071_480.jpg":"480x611","pp_23518071_340.jpg":"340x432","pp_23518071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x602","hd_23518072_1920.jpg":"1920x1080","k_23518072_1280.jpg":"1280x1280","k_23518072_1024.jpg":"1024x1024","k_23518072_640.jpg":"640x640","k_23518072_480.jpg":"480x480","k_23518072_340.jpg":"340x340","k_23518072_220.jpg":"220x220","o_23518072_1280.jpg":"1280x1605","o_23518072_1024.jpg":"1024x1284","o_23518072_640.jpg":"640x802","o_23518072_480.jpg":"480x602","o_23518072_340.jpg":"340x426","o_23518072_220.jpg":"220x275","h_23518072_1280.jpg":"1280x854","h_23518072_1024.jpg":"1024x683","h_23518072_640.jpg":"640x427","h_23518072_480.jpg":"480x320","h_23518072_340.jpg":"340x227","h_23518072_220.jpg":"220x147","pp_23518072_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518072_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518072_640.jpg":"640x814","pp_23518072_480.jpg":"480x611","pp_23518072_340.jpg":"340x432","pp_23518072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"480x619","hd_23518073_1920.jpg":"1920x1080","k_23518073_1280.jpg":"1280x1280","k_23518073_1024.jpg":"1024x1024","k_23518073_640.jpg":"640x640","k_23518073_480.jpg":"480x480","k_23518073_340.jpg":"340x340","k_23518073_220.jpg":"220x220","o_23518073_1280.jpg":"1280x1650","o_23518073_1024.jpg":"1024x1320","o_23518073_640.jpg":"640x825","o_23518073_480.jpg":"480x619","o_23518073_340.jpg":"340x438","o_23518073_220.jpg":"220x283","h_23518073_1280.jpg":"1280x854","h_23518073_1024.jpg":"1024x683","h_23518073_640.jpg":"640x427","h_23518073_480.jpg":"480x320","h_23518073_340.jpg":"340x227","h_23518073_220.jpg":"220x147","pp_23518073_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518073_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518073_640.jpg":"640x814","pp_23518073_480.jpg":"480x611","pp_23518073_340.jpg":"340x432","pp_23518073_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x471","hd_23518075_1920.jpg":"1920x1080","k_23518075_1280.jpg":"1280x1280","k_23518075_1024.jpg":"1024x1024","k_23518075_640.jpg":"640x640","k_23518075_480.jpg":"480x480","k_23518075_340.jpg":"340x340","k_23518075_220.jpg":"220x220","o_23518075_1280.jpg":"1280x942","o_23518075_1024.jpg":"1024x753","o_23518075_640.jpg":"640x471","o_23518075_480.jpg":"480x353","o_23518075_340.jpg":"340x250","o_23518075_220.jpg":"220x161","h_23518075_1280.jpg":"1280x854","h_23518075_1024.jpg":"1024x683","h_23518075_640.jpg":"640x427","h_23518075_480.jpg":"480x320","h_23518075_340.jpg":"340x227","h_23518075_220.jpg":"220x147","pp_23518075_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518075_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518075_640.jpg":"640x814","pp_23518075_480.jpg":"480x611","pp_23518075_340.jpg":"340x432","pp_23518075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"640x431","hd_23518076_1920.jpg":"1920x1080","k_23518076_1280.jpg":"1280x1280","k_23518076_1024.jpg":"1024x1024","k_23518076_640.jpg":"640x640","k_23518076_480.jpg":"480x480","k_23518076_340.jpg":"340x340","k_23518076_220.jpg":"220x220","o_23518076_1280.jpg":"1280x862","o_23518076_1024.jpg":"1024x689","o_23518076_640.jpg":"640x431","o_23518076_480.jpg":"480x323","o_23518076_340.jpg":"340x228","o_23518076_220.jpg":"220x148","h_23518076_1280.jpg":"1280x854","h_23518076_1024.jpg":"1024x683","h_23518076_640.jpg":"640x427","h_23518076_480.jpg":"480x320","h_23518076_340.jpg":"340x227","h_23518076_220.jpg":"220x147","pp_23518076_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518076_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518076_640.jpg":"640x814","pp_23518076_480.jpg":"480x611","pp_23518076_340.jpg":"340x432","pp_23518076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23518077_1920.jpg":"1920x1080","k_23518077_1280.jpg":"1280x1280","k_23518077_1024.jpg":"1024x1024","k_23518077_640.jpg":"640x640","k_23518077_480.jpg":"480x480","k_23518077_340.jpg":"340x340","k_23518077_220.jpg":"220x220","o_23518077_1280.jpg":"1280x1706","o_23518077_1024.jpg":"1024x1365","o_23518077_640.jpg":"640x853","o_23518077_480.jpg":"480x640","o_23518077_340.jpg":"340x453","o_23518077_220.jpg":"220x293","h_23518077_1280.jpg":"1280x854","h_23518077_1024.jpg":"1024x683","h_23518077_640.jpg":"640x427","h_23518077_480.jpg":"480x320","h_23518077_340.jpg":"340x227","h_23518077_220.jpg":"220x147","pp_23518077_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518077_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518077_640.jpg":"640x814","pp_23518077_480.jpg":"480x611","pp_23518077_340.jpg":"340x432","pp_23518077_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23518078_1920.jpg":"1920x1080","k_23518078_1280.jpg":"1280x1280","k_23518078_1024.jpg":"1024x1024","k_23518078_640.jpg":"640x640","k_23518078_480.jpg":"480x480","k_23518078_340.jpg":"340x340","k_23518078_220.jpg":"220x220","o_23518078_1280.jpg":"1280x1706","o_23518078_1024.jpg":"1024x1365","o_23518078_640.jpg":"640x853","o_23518078_480.jpg":"480x640","o_23518078_340.jpg":"340x453","o_23518078_220.jpg":"220x293","h_23518078_1280.jpg":"1280x854","h_23518078_1024.jpg":"1024x683","h_23518078_640.jpg":"640x427","h_23518078_480.jpg":"480x320","h_23518078_340.jpg":"340x227","h_23518078_220.jpg":"220x147","pp_23518078_1280.jpg":"1280x1628","pp_23518078_1024.jpg":"1024x1303","pp_23518078_640.jpg":"640x814","pp_23518078_480.jpg":"480x611","pp_23518078_340.jpg":"340x432","pp_23518078_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15383901 Threads: 2 Questions: 3189167012 Slow queries: 7162359 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235760300 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/danas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila-1231151 [printLink] => /mozaik/prostorija/danas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila-1231151?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 400523 [name] => gobleni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gobleni [link] => /tag/gobleni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693507 [name] => vezenje goblena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-10 12:10:40 [main_article_id] => 0 [alias] => vezenje-goblena [link] => /tag/vezenje-goblena ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE SU NESTALI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danas nemamo vremena za ništa, a onda smo imali za sve! Takne li i vas u dušu goblen? Naša novinarka se dala u potragu za nekad omiljenim kućnim ukrasom, evo što je sve otkrila [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23562848.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23562848.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23499436.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Boris Šitum i Ana Čukušić.
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23499427.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Ana Čukušić u carstvu goblena, u donjem lijevom kutu je možda najpoznatiji goblem - ‘Djevojka koja čita knjigu‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23499432.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23499423.jpg [title] => Saša Burić/Cropix

Boris Šitum kaže da je ‘goblenska izložba’ od svih dosadašnjih privukla najviše publike

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518064.jpg [title] => Privatni album

Mona Lisa

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518065.jpg [title] => Privatni album

Kalimero je mnogima zadao muke na satu domaćinstva

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518067.jpg [title] => Privatni album

Ne bi li ovaj motiv danas bio pomalo pedofilski?

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518068.jpg [title] => Privatni album

Maršal Tito

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518070.jpg [title] => Privatni album

Titova rodna kuća u Kumrovcu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518071.jpg [title] => Privatni album

Spomenik na Kozari

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518072.jpg [title] => Privatni album

Isus Krist

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518073.jpg [title] => Privatni album

’Darth Vader’, goblen Vinka Golembiowskog

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518075.jpg [title] => Privatni album

Boris Novak, autoportret

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518076.jpg [title] => Privatni album

Rad Lane Stojićević

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518077.jpg [title] => Privatni album

Goblen Lane Stojićević

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/02/23518078.jpg [title] => Privatni album

Dora Voska ima poruku

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gdje su nestali gobleni? Zidne tapiserije izvezene na oslikanim rupičastim podlogama i uramljene u zlatne, raskošno vitičaste drveno-gipsane okvire?

Svako od nas se sjeća barem jednog mamina ili bakina goblena, proizvedenog u “Unitasovoj” tvornici s pripadajućim snopovima raznobojnih konaca.

A onda, među njima i najpoznatijih Wiehlerovih goblena, sitnijih, bojama razigranijih i zahtjevnijih za rad, koji su se nekoć naručivali iz daleke Njemačke.

Skupi za obiteljski budžet srednje klase, predstavljali su simbol prestiža među onima koji su bili vješti u toj disciplini, spremnih sate potrošiti u kontemplaciji i očiju uprtih u djelo svojih razigranih prstiju.

Taj nekad omiljeni zidni kućni ukras bio je i dijelom školskog programa domaćinstva, prve “punte” učilo se ubadati preko jednostavnih dječjih motiva, poput Kalimera, lika iz crtića, toliko je goblen bio ukorijenjen u tradiciju ovih krajeva.

Ali zašto su nestali sa zidova i ustuknuli pred drugim oblicima dekoracija u interijeru; pripadaju li oni prošlom vremenu?

Uči se na YouTubeu

Nisu! Wiehlerovi gobleni su i dandanas popularni, ali pored njih postoji bogata ponuda drugih proizvođača. Suvremenija tehnika izrade omogućila je da se približi mladima, danas ga pomodno nazivaju DIY proizvodom (“do it yourself”), a ne ručnim radom, a vještina badanja polukružića na podlozi uči se na YouTube kanalima, a ne od – mame, bake ili tetke.

---

image

Boris Šitum i Ana Čukušić.
 

Saša Burić/Cropix
---


Tematsku izložbu koja skida prašinu s tog prvog i najprepoznatljivijeg DIY proizvoda u našim krajevima pod nazivom “Gobleni u vremenu (Slijepo crijevo)” u splitskoj Galeriji Kvart na Trsteniku postavili su Ana Čukušić i Boris Šitum, a u ovaj relativno novi galerijski prostor koji je dotjeran volontiranjem umjetnika (DIY galerija!) i uz pomoć velikodušnih prijatelja, privukla je baš veliki broj zainteresiranih.

Možda kao ni jedna izložba do sada, kaže Boris Šitum, voditelj Galerije.

Kustosica izložbe Ana Čukušić o njoj kaže:

– Svjesni da je budućnost bez ručnog rada amputirana budućnost, osiromašena na svim razinama, estetsko, kulturno i vrjednosno nasilje, izložba postaje platforma za širenje apela, povećanje vidljivosti i promjenu percepcije goblena.

---

image

Ana Čukušić u carstvu goblena, u donjem lijevom kutu je možda najpoznatiji goblem - ‘Djevojka koja čita knjigu‘

Saša Burić/Cropix
---


Može li se za goblene još uvijek pronaći mjesta u modernom kućanstvu ili su već duže vremena njegovo slijepo crijevo, koje u evolucijskom maršu gubi funkciju? Kako goblene učiniti dijelom našeg postojanja danas? Može li ih se uklopiti u vrijeme novih digitalnih medija, brze produkcije, konzumacije i zaborava, inkorporirati u globalna kretanja, suvremeni stil života i pripadajuće mu navike? – pita se kustosica.

Djevojka koja čita knjigu

Na izložbi sudjeluje pedesetak izlagača, a sudeći po zastupljenosti nekih prezimena, jasno je da su rodbinske i prijateljske veze osigurale najviše eksponata. Skupljalo se očito po poznatim kućanstvima i šupama, ali i dojavama, te preko kvartovskog Facebooka.

---

image

Isus Krist

Privatni album
---

Iz prve će vas kad uđete u Galeriju Kvart vratiti u prošlost poznati prizori makova, jelena, jedrenjaka, konja, dvorca Miramare, žene s pladnjem voća, cvijeća, mlinova, psihe, četiriju godišnjih doba, vodarice... Pa kršćanski motivi Djevice i malenog Isusa, a ima i motiva koji su bili u modi u prošlom ideološkom vremenu i predstavljaju pravi kuriozitet – portret Tita, njegove rodne kuće u Kumrovcu ili Džamonjin Spomenik revolucije na Kozari.

---

image

Kalimero je mnogima zadao muke na satu domaćinstva

Privatni album
------
image

Spomenik na Kozari

Privatni album
---

– I neke ranije izložbe u protekle dvije godine radili smo u interakciji s građanima, susjedima i prijateljima. Možda me na ovu ponukalo to što je umrla jedna meni draga susjeda, a jedina uspomena na tetu Anu koju sam htio imati je goblen “Djevojke koja čita knjigu”. On me podsjeća na nju. Ima tu neke nostalgije, gobleni me uvlače u prošlost, u vrijeme koje je nestalo, ima tu života i smrti – objašnjava Boris Šitum.

– Puno njih je bacilo obiteljske goblene, neki ih čuvaju kao uspomene, ali ne više na zidovima. Karin Grenc je donijela divnih komada iz svoje obitelji, na primjer, ali oni nisu više na zidu. Nije više trend – kaže Šitum.

Strip junaci

No, usprkos trendu goblene je izložila nekolicina suvremenih umjetnika koji se izražavaju u toj kod nas “demodiranoj” tehnici. Poput Vinka Golembiowskog, Lane Stojićević, Borisa Novaka i Dore Voska.

Riječki heavy metalac, bubnjar Vinko Golembiowski veze na goblenu omiljene strip junake ili likove iz filmova i videoigrica, poput Darth Vadera.

---

image

’Darth Vader’, goblen Vinka Golembiowskog

Privatni album
---


Lana Stojićević je svoju temu o arhitektonski neukusnim kućama prenijela i u medij “igle i šarenog konca”, a Boris Novak je osmislio svoj autoportret na goblenu – doduše njemu ga je izvezla prijateljica. Dora Voska iz “Šarene vrane” izvezla je prigodne poruke poput “Sita sam svega” i “Smrt je blizu”.

---

image

Ne bi li ovaj motiv danas bio pomalo pedofilski?

Privatni album
---

– Ima ljudi koje goblen zanima – pojašnjava Šitum. – Među njima je Hvaranin Toni Faver Lavander koji je kolekcionar. On obilazi “buvljake” i kupuje ih, kao i druge antikvitete. Imamo suludih primjera koji svjedoče o vremenu koje je nestalo. Primjerice, motiv djevojčice koja pokazuje guzu, zar danas to ne bi bilo na rubu pedofilije?

---

image

Mona Lisa

Privatni album
---


Poseban šarm izložbi daju gobleni s nedostacima, poput onoga s Mona Lisom. Njezin prepoznatljiv osmijeh i pogled su totalno “fulani”, ne znamo što joj se dogodilo. Jedna kolegica je za nju rekla da izgleda kao da se Leonardo skinuo gol ispred nje.

Vještina je ključna

Ili goblen na kojem je vezilji nestalo konca u određenoj boji pa je nastavila s drugim koji je imala pri ruci. Nijansa je skroz druga, što govori o njezinu socijalnom statusu.

A imamo i savršene, vrhunske, opsesivno odrađene – sve to odražava ljudsku prirodu. A vještina je ključna! – veli Boris Šitum.

– Ova je izložba vezivo komunikacijskih sistema suvremenosti, novih iskustava s uspomenama, koje su nevidljiv, ali značajan činitelj izložbe. Uspomene se poput izložaka prostiru uokolo po galerijskom prostoru... Izložba priziva minula vremena, no sadrži jasno ishodište u trenutku i prodoran pogled u budućnost.

---

image

Rad Lane Stojićević

Privatni album
---

Danas kada mirna vremena s manje stresa i gradske vreve gledamo u retrovizoru, a još uvijek nismo odvozili predaleko da se slika zauvijek izgubi u horizontu, pravo je vrijeme da vrijednim i požrtvovnim autoricama i autorima goblena izrazimo zahvalnost, a ručnom radu damo priznanje koje nerijetko izostaje – zaključit će kustosica Ana Čukušić. 

---

KADA JE NASTAO GOBLEN?

Goblen je dobio ime prema braći Gillesu i Jeanu Gobelin podrijetlom iz Reimsa, koji su oko 1450. u Parizu osnovali radnju za bojenje tkanina, Manufacture des Gobelins.

Njihove ručno rađene slike od vune i finog konca postale su veoma tražene, pa je 1662. godine francuski vladar Luj XIV. odlučio njihovu radionicu pripojiti kraljevskoj radionici za izradu namještaja.

Danas Manufacture Nationale des Gobelins radi kao muzej u istom kvartu gdje je i nastala, Saint-Marcel.

U Berlinu je 1893. godine počela s radom radnja s goblenima, vezom i posteljinama koju je otvorio Jakob Wiehler čiji su proizvodi sedamdesetih godina prošlog stoljeća našli put i do naših majki i baka.

Po definiciji goblen je uobičajen naziv za tapiserije, slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike, ukrasni jastuci, torbice, teške i čvrste dekorativne tkanine za presvlaku namještaja, izradu zastora i stolnjaka.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album
Saša Burić/Cropix

Boris Šitum i Ana Čukušić.
 

Saša Burić/Cropix

Ana Čukušić u carstvu goblena, u donjem lijevom kutu je možda najpoznatiji goblem - ‘Djevojka koja čita knjigu‘

Saša Burić/Cropix

Boris Šitum kaže da je ‘goblenska izložba’ od svih dosadašnjih privukla najviše publike

Privatni album

Mona Lisa

Privatni album

Kalimero je mnogima zadao muke na satu domaćinstva

Privatni album

Ne bi li ovaj motiv danas bio pomalo pedofilski?

Privatni album

Maršal Tito

Privatni album

Titova rodna kuća u Kumrovcu

Privatni album

Spomenik na Kozari

Privatni album

Isus Krist

Privatni album

’Darth Vader’, goblen Vinka Golembiowskog

Privatni album

Boris Novak, autoportret

Privatni album

Rad Lane Stojićević

Privatni album

Goblen Lane Stojićević

Privatni album

Dora Voska ima poruku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/danas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila-1231151 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cc99b8a2357ade5d8acd3260c7135661ca204676 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danas+nemamo+vremena+za+ni%C5%A1ta%2C+a+onda+smo+imali+za+sve%21+Takne+li+i+vas+u+du%C5%A1u+goblen%3F+Na%C5%A1a+novinarka+se+dala+u+potragu+za+nekad+omiljenim+ku%C4%87nim+ukrasom%2C+evo+%C5%A1to+je+sve+otkrila&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fdanas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila-1231151 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fdanas-nemamo-vremena-za-nista-a-onda-smo-imali-za-sve-takne-li-i-vas-u-dusu-goblen-nasa-novinarka-se-dala-u-potragu-za-nekad-omiljenim-kucnim-ukrasom-evo-sto-je-sve-otkrila-1231151 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GDJE SU NESTALI? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaGDJE SU NESTALI?

Danas nemamo vremena za ništa, a onda smo imali za sve! Takne li i vas u dušu goblen? Naša novinarka se dala u potragu za nekad omiljenim kućnim ukrasom, evo što je sve otkrila

10. listopada 2022. - 11:18

Gdje su nestali gobleni? Zidne tapiserije izvezene na oslikanim rupičastim podlogama i uramljene u zlatne, raskošno vitičaste drveno-gipsane okvire?

Svako od nas se sjeća barem jednog mamina ili bakina goblena, proizvedenog u “Unitasovoj” tvornici s pripadajućim snopovima raznobojnih konaca.

A onda, među njima i najpoznatijih Wiehlerovih goblena, sitnijih, bojama razigranijih i zahtjevnijih za rad, koji su se nekoć naručivali iz daleke Njemačke.

Skupi za obiteljski budžet srednje klase, predstavljali su simbol prestiža među onima koji su bili vješti u toj disciplini, spremnih sate potrošiti u kontemplaciji i očiju uprtih u djelo svojih razigranih prstiju.

Taj nekad omiljeni zidni kućni ukras bio je i dijelom školskog programa domaćinstva, prve “punte” učilo se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:29