StoryEditorOCM
PanoramaTISUĆLJETNI MISTERIJ

Zašto nas od crnog vina može zaboljeti glava već nakon konzumacije male količine tog pića?

Piše HINA
27. studenog 2023. - 08:24
Nekoliko je pretpostavki o tomu zbog čega se već pola sata nakon konzumiranja čak i manje količine crnog vina kod pojedinaca može pojaviti glavoboljaShutterstock

Američki su znanstvenici možda otkrili zbog čega neke ljude zaboli glava već nakon konzumacije male količine crnog vina, premda se sa sličnim problemom ne susreću pri konzumaciji ostalih vrsta alkohola, piše BBC. 

Tim s Kalifornijskog sveučilišta kaže da je razlog tomu spoj prisutan u crnome grožđu koji može utjecati na razgradnju alkohola u organizmu. Riječ je o antioksidansu ili flavanolu, spoju poznatom kao kvercetin koji nalazimo u kožici grožđa.

"Ako se grožđe uzgaja na prostoru s više sunca, tada ono proizvodi više kvercetina. To znači da bi za ljude sklonije glavobolji konzumacija skupljih, a ne jeftinijih crnih vina mogla predstavljati veći problem", kazao je BBC-ju jedan od istraživača, profesor Andrew Waterhouse.

"Jeftine sorte grožđa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 20:47