StoryEditorOCM
PanoramaUVIK KONTRA

Zašto mačke prate svoje vlasnike pri odlasku na WC? Postoji odgovor...

Piše SD Mozaik
27. svibnja 2023. - 23:20
Zagreb, 190323. King Cross. Best in Show izbor najljepsih macaka Na fotografiji: macke na izlozbi.Tomislav Kristo/Cropix

Mnogi ljubitelji mačaka znaju za njihovu luckastu naviku praćenja pri odlasku svojih vlasnika na WC. Iza tog neobičnog mačjeg ponašanja krije se nekoliko mogućih objašnjenja, piše Radio Sarajevo.

Mačke su znatiželjna i zaigrana bića i inače ne vole kad ih ljudi gledaju dok obavljaju nuždu, ali zato vole praviti društvo svojim vlasnicima dok oni čine isto.

Razlog tog šašavog mačjeg ponašanja možda leži u činjenici što su mačke predatori s instinktom lovca. No, zbog svoje veličine također znaju kako mogu biti i meta. S obzirom da svog vlasnika doživljavaju kao čuvara ili zamjenu za roditelja, mogu se osjećati ranjivo kad je odsutan.

Mačke su također "mikro menadžeri". Poznata je uzrečica "znatiželja je ubila mačku", pa kada njezin vlasnik uđe u prostoriju i zatvori vrata za sobom, maca to doživljava kao znak da se iza tih vrata odvija nešto tajanstveno.

Mačka dom svog gazde doživljava kao vlastiti teritorij, pa je tako i kupaonica za nju dopuštena zona i može se naljutiti ukoliko joj pred nosom zatvorite njezina vrata.

Životinje moraju procijeniti vrijednost nečega kako bi odlučile što im je prioritet. Visoku vrijednost ima ono što žele odmah i šta ih motivira na akciju. Stručnjaci za biheviorizam životinja koriste ove značajke kako bi motivirali životinje dok ih treniraju, koristeći sistem nagrađivanja.

Kada za nešto postoji kompeticija, vrijednost toga se povećava, a vi to radite svaki put kad zatvorite vrata kupaonice, odnosno toaleta. Procjenjujete vrijednost prostora uzimajući ga za sebe i zabranjujući mački pristup.

Ranjivost, znatiželja i procjenjivanje vrijednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo vjeruju da je razlog ipak nešto drugo. Mačke, naime, uvijek kontriraju, to im je u prirodi.

U njihovom je DNK-u da žele ono što ne mogu imati. Pustite mačku unutra i ona će željeti van. Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali neka je napola prazna, odmah će prigovarati. Jednostavno zato što su – mačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 11:34