stdClass Object ( [id] => 1313581 [title] => Za ovaj posao ključno je srce! Nekoć su figurirali su kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju... [alias] => za-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Rudar je staro zanimanje. Teško je reći da je najstarije jer rudarstvo podrazumijeva određeni tehnološki napredak da bi ruda uopće bila potrebna i da bi se mogla vaditi. Ali zato su rudari jedno od temeljnih radničkih zanimanja, doslovno simbol rada i radnika. Nije slučajno blizak korijen riječi raditi i rudariti, rudnik i radnik.

Budući da je riječ o jednom od najtežih i najopasnijih poslova, biti rudar je ekskluzivno jer se njime ne može svatko baviti pa ne pokriva najšire slojeve radništva. Vojnički rečeno, rudari su specijalci, elitne postrojbe radnika.

Da se vidi o kakvoj je vrsti posla riječ, dovoljno je pročitati što o njemu piše Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru E-usmjeravanja:

”Rudari rade u rudnicima ili na površinskim iskopima i bave se iskapanjem i iznošenjem na površinu ugljena, rudače i mineralnih sirovina. Formalno obrazovanje za ovo zanimanje ne provodi se u RH ili se provodi na radnom mjestu nakon završenog srodnog zanimanja.

Buka, prašina, vlaga

Prije no što započne s radom, rudar mora provjeriti stanje radilišta (je li rov siguran ili može li doći do urušavanja, ima li plina i vode, jesu li poduzete sve higijensko-tehničke zaštitne mjere i sl.). Rudari najčešće rade u grupi, u tri smjene. Izloženi su buci i prašini, te moraju zaštititi oči, uši, nos i usta. Na podzemnim radilištima često kaplje voda, zrak pojačano struji, vlažniji je i nedovoljno se ventilira, što dodatno otežava uvjete rada u fizičkom, ali i psihičkom smislu. Osvjetljenje na kojem rade je umjetno i vrlo često slabo. Rudari posao obavljaju u različitim tjelesnim položajima: uspravni, pognuti, ležeći, klečeći, ovisno o dimenzijama rudničke jame. Podižu teret težine i do 30 kilograma. Izloženi su stalnoj opasnosti od trovanja, eksplozije, požara, urušavanja hodnika, proboja podzemnih voda i pokliznuća, zbog čega im stalno prijeti mogućnost ozljeđivanja”, piše HZZ i zaključno dodaje što sve mora imati netko tko bi htio biti rudar:

”Za obavljanje posla rudara neophodna je fizička snaga i odlično zdravstveno stanje. Rudar mora razumjeti tehničke i fizičke zakonitosti i imati razvijenu sposobnost snalaženja u prostoru. Zbog velikih napora i stalne životne ugroženosti, rudari trebaju biti smireni, otporni na stresove i disciplinirani u izvršavanju zadataka. Bilo kakvi psihički ili fizički problemi i oboljenja su kontraindikacija za obavljanje ovog posla”, zaključuje opis rudarskog posla Hrvatski zavod za zapošljavanje i napominje da u Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomima. Naravno, budući rudari zbog toga ne trebaju očajavati jer posla za njih ima svuda, budući da ispod površine zemlje granice ne postoje.

Svima je jasno da rad u rudniku nije za svakoga, da je posao težak, a opasnosti velike i da zato rudari s razlogom zaslužuju poštovanje i priznanje, kao i dobru plaću. Nije bez vraga da Njemačka rudarima s 15 godina staža daje pravo na starosnu mirovinu. Teško da ikome bolje od rudara pristaje naslov romana Raymonda Chandlera “Opasnost je moj posao”. Članovi rudarskih obitelji strepe od svakoga telefonskog poziva, a naročito od noćnog, zvona ili sirene, pripadnici malo kojeg zanimanja tako sa strahom svakodnevno odlaze na posao.

Kombinatori politike plaća odavno su uspjeli smisliti i da se tako opasan posao može raditi za crkavicu, kako je opisao Emile Zola u “Germinalu”, ili da se od njega može platiti samo kupnja na dug u dućanu i nekoliko tura pića na dan isplate kao u filmu Johna Forda “Kako je bila zelena moja dolina”. Stanje nije bilo puno bolje ni u hrvatskim rudnicima u Siveriću, Labinu ili Raši, gotovo kao i danas bilo je važno samo da se radi, da imaš bilo kakav posao. Bolje raditi za crkavicu nego doslovno crknuti.

Zato je i rudarima bilo bolje u socijalizmu, gdje su postali simbol, a kako i neće kada su bili radna elita u radničkom samoupravljanju i ubrzanoj industrijalizaciji. Ono što su narodni heroji bili u ratu, rudari su bili u miru. Uostalom jedni i drugi često su mogli postati pali. Osim toga, u rukama radnika i seljaka srp i čekić imali su veću težinu ako je potonji rudarski, pneumatski. K tome, rudari su eksploatatorima i njihovim slugama mogli priprijetiti i dugom lopatom.

Alija bolji od Alekseja

Kao takvi rudari su više puta završili i na novčanicama, i to sve do propasti države koja ih je slavila. Tako je rudar iz BiH Alija Sirotanović, koji je debelo nadmašio najpoznatijeg ruskoga rudara Alekseja Stahanova, bio slavljen kao što su danas slavljeni osvajači zlatnih medalja. Samo su tada, i nikada više, rudari figurirali kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju.

---

image

Alija Sirotanović

Shutterstock
---

U takvom društvenom uređenju i redu vrijednosti, ne čudi da su rudari bili i opjevani, i to u rock-glazbi osamdesetih godina. Aluzija na Aliju Sirotanovića može se pronaći u pjesmi Zabranjenog pušenja “Srce, ruke i lopata” o komšiji Avdiji koji “sve što je imao od oružja/ To su srce, ruke i lopata”, ali koji je već 80-ih zaboravljen jer “imamo dovoljno bagera”.

Neke od rudarskih tragedija, koje emotivno potresu cijele države, pa i šire, nadahnule su još jednu pjesmu Zabranjenog pušenja “Put u središte rudnika Kreka Banovići” sa stihovima: “Raspotočje gori/ To mu ču žena Vinka, panika i vika/ Na stolu dvije zdjele i telegrami sućuti/ Njegov duh sada gleda TV/ I smije se na dobrotvorne koncerte/ Njegov duh obilazi zamkove/ Revolucionara iz pedeset i neke/ Njegov duh plaši njihovu malu djecu/ Al’ šta mu vrijedi kad i ta djeca/ Više ne vjeruju u duhove”...

Labinski rudari inspirirali su Đorđa Balaševića za pjesmu “Put u središte zemlje” s toplim stihovima: “Knjiga piše da postoji mesto/ usred zemlje neko sunce sja/ Tamo se može i s milion dvesto!/ Tražim srce zemlje stare i sunce za rudare./ Kopam, đavoli se kote,/ tri planine pritiska mi vrat./ O, baš i nisi drugar, moj živote,/ al’ neka, neka, biće slađe /kad srce zemlje nađem/ kad srce zemlje pronađem!”

Kako vidimo, srce je ključno za rudare, bilo da pokreće ruke i lopatu, bilo da se ide do opjevanoga srca Zemlje Julesa Vernea. Bez srčanosti nema rudara, tko nije takav, bolje da ostane čeprkati po površini ili da ide u teretanu.

Inače su posao i život rudara nadahnjujući u svim medijima i na svim meridijanima. Važna pjevačica country glazbe Loretta Lynn napisala je autobiografsku pjesmu – hit “Coal Miner’s Daughter”, “Rudareva kći”, što je poslije bio temelj i za uspješan film.

Sudbini 33 čileanska rudara, koji su 2010. godine proveli više od 60 dana pod zemljom na 800 metara dubine u rudniku zlata, što je pratio cijeli svijet, posvećen je film “33” s Antoniom Banderasom.

S takvom velikom radnom specifičnom težinom, gibanja rudara imala su odraz i na društvena i politička zbivanja. Štrajkovi rudara, naročito na Kosovu, naznačili su završni stupanj krize i kraj Jugoslavije. Tada je još bila jača solidarnost, ljudi su se masovno s njima identificirali. Kada štrajkaju rudari, koji rade tako težak posao za tako malo novca, onda je stvarno svima voda došla do grla. Možemo samo zamisliti što bi bilo danas da rudari, da ih ima, dođu pred Vladu ili u Sabor, kako bi se proveli od ministara i zastupnika koji su u stanju ignorirati i djecu s posebnim potrebama ili teškim bolestima?

’Čelični’ Plenković

Iako ni Čelične Lady ne bi bilo da nije bilo željeza i rudara, baš je preko lomljenja rudarskoga štrajka, pa i štrajka glađu, Margaret Thatcher radila društveni preustroj i ustrojavala današnji liberalni kapitalizam. Otprilike kao da danas u nerudarskim vremenima Andrej Plenković preko štrajka sudskih službenica i namještenica lomi i preustrojava hrvatsko društvo.

I danas, kada odavno nemamo rudara ni na radnim mjestima ni na novčanicama, sjećanje na to časno zanimanje još je živo. I danas se za težak rad kaže “Rudarski je to posao”, pa i rad s kriptovalutama naziva se rudarenjem. I danas brojni slabo plaćeni radni rudari u pogonima i u uredima kao Alija Sirotanović samo traže veću lopatu, dok zlatari i draguljari okreću profit.

Energetska kriza zbog rata u Ukrajini otvorit će zatvorene rudnike ugljena, rudare se i bakar, kobalt, zlato, dijamanti te ruda našeg vremena – litij. Prema tome, ima i bit će posla za rudare. Možda nije preoptimistično očekivati da bi nove rude i tehnologije, robotizacija i umjetna inteligencija mogle dovesti do toga da će posao za sve rjeđe rudare biti puno sigurniji. Kada glupe i krvave ratove mogu voditi roboti, oni bi mogli ići i u rudnike, a da ih sa sigurnog vode pravi, iskusni rudari koji su nam kroz dugu i tešku povijest donijeli toliko toga vrijednoga, noseći glavu u torbi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => radnička zanimanja 0 8620 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-03 06:58:48 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-09 15:15:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-09 15:15:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za ovaj posao ključno je srce! Nekoć su figurirali su kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju... [metakey] => radnička zanimanja, Leksikon radničkih zanimanja, rudari [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25411452.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/03\/25212791.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogu\u0107nost zapo\u0161ljavanja u kamenolomima<\/p>","

Alija Sirotanovi\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25411452_1920.jpg":"1920x1080","k_25411452_1280.jpg":"1280x1280","k_25411452_1024.jpg":"1024x1024","k_25411452_640.jpg":"640x640","k_25411452_480.jpg":"480x480","k_25411452_340.jpg":"340x340","k_25411452_220.jpg":"220x220","o_25411452_1280.jpg":"1280x853","o_25411452_1024.jpg":"1024x682","o_25411452_640.jpg":"640x426","o_25411452_480.jpg":"480x320","o_25411452_340.jpg":"340x226","o_25411452_220.jpg":"220x146","h_25411452_1280.jpg":"1280x854","h_25411452_1024.jpg":"1024x683","h_25411452_640.jpg":"640x427","h_25411452_480.jpg":"480x320","h_25411452_340.jpg":"340x227","h_25411452_220.jpg":"220x147","pp_25411452_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411452_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411452_640.jpg":"640x814","pp_25411452_480.jpg":"480x611","pp_25411452_340.jpg":"340x432","pp_25411452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_25212791_1920.jpg":"1920x1080","k_25212791_1280.jpg":"1280x1280","k_25212791_1024.jpg":"1024x1024","k_25212791_640.jpg":"640x640","k_25212791_480.jpg":"480x480","k_25212791_340.jpg":"340x340","k_25212791_220.jpg":"220x220","o_25212791_1280.jpg":"1280x848","o_25212791_1024.jpg":"1024x678","o_25212791_640.jpg":"640x424","o_25212791_480.jpg":"480x318","o_25212791_340.jpg":"340x225","o_25212791_220.jpg":"220x145","h_25212791_1280.jpg":"1280x854","h_25212791_1024.jpg":"1024x683","h_25212791_640.jpg":"640x427","h_25212791_480.jpg":"480x320","h_25212791_340.jpg":"340x227","h_25212791_220.jpg":"220x147","pp_25212791_1280.jpg":"1280x1628","pp_25212791_1024.jpg":"1024x1303","pp_25212791_640.jpg":"640x814","pp_25212791_480.jpg":"480x611","pp_25212791_340.jpg":"340x432","pp_25212791_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15487603 Threads: 2 Questions: 3201503650 Slow queries: 7207067 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236004234 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/za-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju-1313581 [printLink] => /mozaik/panorama/za-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju-1313581?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 662753 [name] => radnička zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-11 13:06:52 [main_article_id] => 0 [alias] => radnicka-zanimanja [link] => /tag/radnicka-zanimanja ) [1] => stdClass Object ( [id] => 660393 [name] => Leksikon radničkih zanimanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-19 10:20:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leksikon-radnickih-zanimanja [link] => /tag/leksikon-radnickih-zanimanja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 172965 [name] => rudari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rudari [link] => /tag/rudari ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za ovaj posao ključno je srce! Nekoć su figurirali su kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25411452.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

U Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25411452.jpg [title] => Shutterstock

U Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomima

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/03/25212791.jpg [title] => Shutterstock

Alija Sirotanović

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Rudar je staro zanimanje. Teško je reći da je najstarije jer rudarstvo podrazumijeva određeni tehnološki napredak da bi ruda uopće bila potrebna i da bi se mogla vaditi. Ali zato su rudari jedno od temeljnih radničkih zanimanja, doslovno simbol rada i radnika. Nije slučajno blizak korijen riječi raditi i rudariti, rudnik i radnik.

Budući da je riječ o jednom od najtežih i najopasnijih poslova, biti rudar je ekskluzivno jer se njime ne može svatko baviti pa ne pokriva najšire slojeve radništva. Vojnički rečeno, rudari su specijalci, elitne postrojbe radnika.

Da se vidi o kakvoj je vrsti posla riječ, dovoljno je pročitati što o njemu piše Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru E-usmjeravanja:

”Rudari rade u rudnicima ili na površinskim iskopima i bave se iskapanjem i iznošenjem na površinu ugljena, rudače i mineralnih sirovina. Formalno obrazovanje za ovo zanimanje ne provodi se u RH ili se provodi na radnom mjestu nakon završenog srodnog zanimanja.

Buka, prašina, vlaga

Prije no što započne s radom, rudar mora provjeriti stanje radilišta (je li rov siguran ili može li doći do urušavanja, ima li plina i vode, jesu li poduzete sve higijensko-tehničke zaštitne mjere i sl.). Rudari najčešće rade u grupi, u tri smjene. Izloženi su buci i prašini, te moraju zaštititi oči, uši, nos i usta. Na podzemnim radilištima često kaplje voda, zrak pojačano struji, vlažniji je i nedovoljno se ventilira, što dodatno otežava uvjete rada u fizičkom, ali i psihičkom smislu. Osvjetljenje na kojem rade je umjetno i vrlo često slabo. Rudari posao obavljaju u različitim tjelesnim položajima: uspravni, pognuti, ležeći, klečeći, ovisno o dimenzijama rudničke jame. Podižu teret težine i do 30 kilograma. Izloženi su stalnoj opasnosti od trovanja, eksplozije, požara, urušavanja hodnika, proboja podzemnih voda i pokliznuća, zbog čega im stalno prijeti mogućnost ozljeđivanja”, piše HZZ i zaključno dodaje što sve mora imati netko tko bi htio biti rudar:

”Za obavljanje posla rudara neophodna je fizička snaga i odlično zdravstveno stanje. Rudar mora razumjeti tehničke i fizičke zakonitosti i imati razvijenu sposobnost snalaženja u prostoru. Zbog velikih napora i stalne životne ugroženosti, rudari trebaju biti smireni, otporni na stresove i disciplinirani u izvršavanju zadataka. Bilo kakvi psihički ili fizički problemi i oboljenja su kontraindikacija za obavljanje ovog posla”, zaključuje opis rudarskog posla Hrvatski zavod za zapošljavanje i napominje da u Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomima. Naravno, budući rudari zbog toga ne trebaju očajavati jer posla za njih ima svuda, budući da ispod površine zemlje granice ne postoje.

Svima je jasno da rad u rudniku nije za svakoga, da je posao težak, a opasnosti velike i da zato rudari s razlogom zaslužuju poštovanje i priznanje, kao i dobru plaću. Nije bez vraga da Njemačka rudarima s 15 godina staža daje pravo na starosnu mirovinu. Teško da ikome bolje od rudara pristaje naslov romana Raymonda Chandlera “Opasnost je moj posao”. Članovi rudarskih obitelji strepe od svakoga telefonskog poziva, a naročito od noćnog, zvona ili sirene, pripadnici malo kojeg zanimanja tako sa strahom svakodnevno odlaze na posao.

Kombinatori politike plaća odavno su uspjeli smisliti i da se tako opasan posao može raditi za crkavicu, kako je opisao Emile Zola u “Germinalu”, ili da se od njega može platiti samo kupnja na dug u dućanu i nekoliko tura pića na dan isplate kao u filmu Johna Forda “Kako je bila zelena moja dolina”. Stanje nije bilo puno bolje ni u hrvatskim rudnicima u Siveriću, Labinu ili Raši, gotovo kao i danas bilo je važno samo da se radi, da imaš bilo kakav posao. Bolje raditi za crkavicu nego doslovno crknuti.

Zato je i rudarima bilo bolje u socijalizmu, gdje su postali simbol, a kako i neće kada su bili radna elita u radničkom samoupravljanju i ubrzanoj industrijalizaciji. Ono što su narodni heroji bili u ratu, rudari su bili u miru. Uostalom jedni i drugi često su mogli postati pali. Osim toga, u rukama radnika i seljaka srp i čekić imali su veću težinu ako je potonji rudarski, pneumatski. K tome, rudari su eksploatatorima i njihovim slugama mogli priprijetiti i dugom lopatom.

Alija bolji od Alekseja

Kao takvi rudari su više puta završili i na novčanicama, i to sve do propasti države koja ih je slavila. Tako je rudar iz BiH Alija Sirotanović, koji je debelo nadmašio najpoznatijeg ruskoga rudara Alekseja Stahanova, bio slavljen kao što su danas slavljeni osvajači zlatnih medalja. Samo su tada, i nikada više, rudari figurirali kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju.

---

image

Alija Sirotanović

Shutterstock
---

U takvom društvenom uređenju i redu vrijednosti, ne čudi da su rudari bili i opjevani, i to u rock-glazbi osamdesetih godina. Aluzija na Aliju Sirotanovića može se pronaći u pjesmi Zabranjenog pušenja “Srce, ruke i lopata” o komšiji Avdiji koji “sve što je imao od oružja/ To su srce, ruke i lopata”, ali koji je već 80-ih zaboravljen jer “imamo dovoljno bagera”.

Neke od rudarskih tragedija, koje emotivno potresu cijele države, pa i šire, nadahnule su još jednu pjesmu Zabranjenog pušenja “Put u središte rudnika Kreka Banovići” sa stihovima: “Raspotočje gori/ To mu ču žena Vinka, panika i vika/ Na stolu dvije zdjele i telegrami sućuti/ Njegov duh sada gleda TV/ I smije se na dobrotvorne koncerte/ Njegov duh obilazi zamkove/ Revolucionara iz pedeset i neke/ Njegov duh plaši njihovu malu djecu/ Al’ šta mu vrijedi kad i ta djeca/ Više ne vjeruju u duhove”...

Labinski rudari inspirirali su Đorđa Balaševića za pjesmu “Put u središte zemlje” s toplim stihovima: “Knjiga piše da postoji mesto/ usred zemlje neko sunce sja/ Tamo se može i s milion dvesto!/ Tražim srce zemlje stare i sunce za rudare./ Kopam, đavoli se kote,/ tri planine pritiska mi vrat./ O, baš i nisi drugar, moj živote,/ al’ neka, neka, biće slađe /kad srce zemlje nađem/ kad srce zemlje pronađem!”

Kako vidimo, srce je ključno za rudare, bilo da pokreće ruke i lopatu, bilo da se ide do opjevanoga srca Zemlje Julesa Vernea. Bez srčanosti nema rudara, tko nije takav, bolje da ostane čeprkati po površini ili da ide u teretanu.

Inače su posao i život rudara nadahnjujući u svim medijima i na svim meridijanima. Važna pjevačica country glazbe Loretta Lynn napisala je autobiografsku pjesmu – hit “Coal Miner’s Daughter”, “Rudareva kći”, što je poslije bio temelj i za uspješan film.

Sudbini 33 čileanska rudara, koji su 2010. godine proveli više od 60 dana pod zemljom na 800 metara dubine u rudniku zlata, što je pratio cijeli svijet, posvećen je film “33” s Antoniom Banderasom.

S takvom velikom radnom specifičnom težinom, gibanja rudara imala su odraz i na društvena i politička zbivanja. Štrajkovi rudara, naročito na Kosovu, naznačili su završni stupanj krize i kraj Jugoslavije. Tada je još bila jača solidarnost, ljudi su se masovno s njima identificirali. Kada štrajkaju rudari, koji rade tako težak posao za tako malo novca, onda je stvarno svima voda došla do grla. Možemo samo zamisliti što bi bilo danas da rudari, da ih ima, dođu pred Vladu ili u Sabor, kako bi se proveli od ministara i zastupnika koji su u stanju ignorirati i djecu s posebnim potrebama ili teškim bolestima?

’Čelični’ Plenković

Iako ni Čelične Lady ne bi bilo da nije bilo željeza i rudara, baš je preko lomljenja rudarskoga štrajka, pa i štrajka glađu, Margaret Thatcher radila društveni preustroj i ustrojavala današnji liberalni kapitalizam. Otprilike kao da danas u nerudarskim vremenima Andrej Plenković preko štrajka sudskih službenica i namještenica lomi i preustrojava hrvatsko društvo.

I danas, kada odavno nemamo rudara ni na radnim mjestima ni na novčanicama, sjećanje na to časno zanimanje još je živo. I danas se za težak rad kaže “Rudarski je to posao”, pa i rad s kriptovalutama naziva se rudarenjem. I danas brojni slabo plaćeni radni rudari u pogonima i u uredima kao Alija Sirotanović samo traže veću lopatu, dok zlatari i draguljari okreću profit.

Energetska kriza zbog rata u Ukrajini otvorit će zatvorene rudnike ugljena, rudare se i bakar, kobalt, zlato, dijamanti te ruda našeg vremena – litij. Prema tome, ima i bit će posla za rudare. Možda nije preoptimistično očekivati da bi nove rude i tehnologije, robotizacija i umjetna inteligencija mogle dovesti do toga da će posao za sve rjeđe rudare biti puno sigurniji. Kada glupe i krvave ratove mogu voditi roboti, oni bi mogli ići i u rudnike, a da ih sa sigurnog vode pravi, iskusni rudari koji su nam kroz dugu i tešku povijest donijeli toliko toga vrijednoga, noseći glavu u torbi.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

U Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomima

Shutterstock

Alija Sirotanović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/za-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju-1313581 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=61852e7d414eaf6aa37c942963235a19404e0b05 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+ovaj+posao+klju%C4%8Dno+je+srce%21+Neko%C4%87+su+figurirali+su+kao+vrhunski+sporta%C5%A1i+i+predstavljali+cijelu+naciju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fza-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju-1313581 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fza-ovaj-posao-kljucno-je-srce-nekoc-su-figurirali-su-kao-vrhunski-sportasi-i-predstavljali-cijelu-naciju-1313581 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => radnička zanimanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panoramaradnička zanimanja

Za ovaj posao ključno je srce! Nekoć su figurirali su kao vrhunski sportaši i predstavljali cijelu naciju...

Piše Siniša Kekez
9. kolovoza 2023. - 17:15
U Hrvatskoj za rudare trenutno i nema posla jer su zatvoreni svi rudnici osim onog kvarcnog pijeska u Lipiku, tako da je jedina mogućnost zapošljavanja u kamenolomimaShutterstock

Rudar je staro zanimanje. Teško je reći da je najstarije jer rudarstvo podrazumijeva određeni tehnološki napredak da bi ruda uopće bila potrebna i da bi se mogla vaditi. Ali zato su rudari jedno od temeljnih radničkih zanimanja, doslovno simbol rada i radnika. Nije slučajno blizak korijen riječi raditi i rudariti, rudnik i radnik.

Budući da je riječ o jednom od najtežih i najopasnijih poslova, biti rudar je ekskluzivno jer se njime ne može svatko baviti pa ne pokriva najšire slojeve radništva. Vojnički rečeno, rudari su specijalci, elitne postrojbe radnika.

Da se vidi o kakvoj je vrsti posla riječ, dovoljno je pročitati što o njemu piše Hrvatski zavod za zapošljavanje u okviru E-usmjeravanja:

”Rudari rade u rudnicima ili na površinskim iskopima i bave se iskapanjem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:17