stdClass Object ( [id] => 1313920 [title] => Ugostitelji otkrivaju kako nas varaju: ‘Škamp se pojavljuje samo kao slika, pome su iz tetrapaka, lignje iz Afrike...‘ [alias] => ugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dalmatinska pašticada koja se napravi u dva sata, mljeveno i ćevapi kupljeni na akcijama u maloprodajnim trgovinama, turska oborita riba koja samo glumi da je iz Jadrana, školjke iz Albanije deklarirane u restoranskim jelovnicima kao domaće, gulaš iz konzerve, brojni se sjećaju i prekooceanskih janjaca kojima se prije pečenja na trup žicom vezivala glava domaćeg meketavca kupljenog u mesnici, samo su neke od prijevara koje se već dugo događaju u ugostiteljskim objektima diljem Dalmacije.

---

---

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, prodaju im "muda za bubrege". Pokvareno igraju, kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicu. Ove je godine taj trend dosegao vrhunac, astronomskim cijenama brojni ugostitelji deru goste toliko da im domaći teško u pohode stižu. A stranci, njima puno tog poturiti možeš, i filet stare ribe, i lignjuna umjesto lignje. Plaćaju oni dobru buletu, toliku da ih sljedeće godine nećemo u našem dvoru lako vidjeti.

- U tjestenini i rižotu s plodovima mora, u velikom broju slučajeva škamp se pojavljuje samo kao slika na jelovniku. Umjesto njih se stavljaju jeftinije kozice i surimi štapići. I to se sramotno plaća i više od 22 eura. Deračine ima i kod pašte na pome, u koje uđe šakica tjestenine i dvije do tri žlice dorađenog umaka iz staklenke ili tetrapaka. I to košta više od 20 eura na nekim mjestima, a vrijednost mu je niti četiri.

Umjesto domaćeg gulaša poturi se često onaj iz konzerve kupljen u dućanu. A tek što rade s mljevenim, to je katastrofa. U bolonjeze često kod neukih kuhara uđe sve ono što ostane nakon čišćenja kužine. Lako li je stranca prevarit – veli nam jedan ugostitelj s Makarske rivijere.

---

image

‘Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela...‘

Shutterstock
---

E pa isti taj lignjun nakon što se na akciji kupi, isječe se na komade, zamrzne i ubaci u škrinju. U trenutku pripreme odmrzne se, uvalja u brašno, baci na vruću tavu. U maskiranju posluže ekstra kupljeni krakovi prave lignje. Uz malo krumpirića iz kesice, eto strancima omiljenog jela. Da vidite tek kako kusaju filete ribe na žaru, jedno od najpopularnijih jela na našoj obali. Kao da oni iz tog fileta, koji im se predstavi kao prvoklasna namirnica, mogu iščitati je li od friške ribe, smrznute iz hladnjače, stare nekoliko dana, čak i diskutabilne kakvoće.

- Niti joj se vidi glava, niti oči, da možeš procijeniti koja je riba i u kojem stanju na tanjuru. Sramotno je što neki vlasnici restorana rade. Nemaju pojma o kužini, imaju lošu ekipu zimskih zanatlija bauštelaca koji zaglume da su kuhari. Sve najgore je ovo ljeto isplivalo na vrh – priča nam podmarjanski ugostitelj.

Zašto se ne predstave u svojim izjavama? Vjerujte nam da smo bili uporni. Ali s druge strane i oni, u naumu da im se sačuva anonimnost. Strah ih je svega, i objeda, kritika, pritiska kolega. Njihovih osuda na društvenim mrežama, brojnih telefonskih poziva. Govore nam diljem Dalmacije da trpe nerazumijevanje i gradskih oca i mještanskih čelnika. Govore da su pod iznimnim nametima koji ih tjeraju na dizanje cijena.

Tvrde, o tome smo pisali, da su im troškovi ogromni jer moraju plaćati osoblje koje ih često ucjenjuje povišicama ili odlaskom na bolje plaćeno mjesto. Svaka priča ima dvije strane. Ali ipak, varanje se neće tolerirati. Je li, primjerice, u redu svima omiljenoj pizzi nabubati cijenu, a u nju staviti najlošiju šunku i gumasti sir? I začiniti je do beskraja da pokriješ nekvalitetu, a gosta natjeraš da žedni kao deva. Jer što više žeđa, više pića naručuje.

Domaći ugostitelji apeliraju na kolege: ‘Ne ludujte s cijenama, ne derite goste! Pretjerali smo, svi ćemo to ispaštati‘

- Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela, od pršuta, sira, onda i ribe, mesa. U ponudi imaju kao domaći pršut, a to uglavnom bude talijanska inačica kakvu svatko može kupiti u bilo kojem dućanu. Umjesto domaćeg vrhunskog sira kupuju po centrima najjeftiniji. Namirnice se pazare u šoping centrima. Takvih pojava ima na tone uzduž obale i otoka – veli jedan podmarjanski ugostitelj.

Nabraja nam i ostale modele prijevare, ponudu ribe uz koju piše da je domaća, prve klase, tipa lubina, ali zapravo ulovljenog u Turskoj. Ili lignjama, kao fol našim jadranskim, zapravo ulovljenim uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka.

- U opisu jela mora pisati je li riba domaća, strana, iz uzgajališta, ili iz leda. Ne možeš staviti da je hrvatski šampjer ako je turski. Onaj tko zna razliku odma će vidjeti da je taj uvozni lubin, šampjer, hoba, mekše konzistencije, gnjecavije. Skupi se, usuče u pripremi jer dolazi iz toploga, manje slanog mora od jadranskog, drukčijeg od našeg. Domaćeg čovika varat ne možeš, taj je to proba, taj zna. Ali što ćemo sa strancima – zaključuje jedan otočni kuhar.

Gosti se varaju i korištenjem mljevenog mesa s akcija iz dućana, namirnicom pred istekom trajanja koja se prodaje po nižoj cijeni. Pričaju nam ugostitelji da su zarade koje se tu vrte ogromne. Spominju nam sir iz trgovačkog centra koji se nudi za 6, 7 eura, u selekciji se naplaćuje i do 15, 16 eura. Zaleđene lignje koje se kupe za pet eura, a u porciji prodaju za 45, do 60. Staro meso zamaskiraju začinima da se ne osjeti loša kvaliteta u temelju.

---

image

‘Lignje su kao fol naše, a zapravo su ulovljene uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka...‘

Shutterstock
---

Ima toga još. Svi znamo da se prava dalmatinska pašticada radi barem dva dana. I da u nju ulazi goveđi frikando koji se pajca, dorađuje s puno začina, peče, nadovezuje s gustim umakom. Umjesto te rapsodije varaju nas s telećim mesom, doduše skupljim, ali gotovim za dva sata.

I eto brzinske lažne pašticade kojoj se dodaju još i njoki iz kesice. I još nešto, dobro pogledajte što vam se u jelovniku nudi pod miješanim mesom i mesnom platom. Pojašnjavaju nam neki dalmatinski ugostitelji da u platu ulazi biftek, ramstek, teletina, teleće bržole. U njoj nema mjesta za piletinu, svinjetinu, kobasice, ćevape. U miješano meso ulaze svinjski proizvodi, nemojte da vas varaju.

- Ribi cijenu mora definirati i to peče li se na ugljenu, na živoj vatri, što je pet puta skuplje nego na plinu ili struji. U jelovniku mora pisati od kojeg je mesa bržola, je li jeftinija svinjska ili skuplja teleća. Razlika u cijeni je velika. Mora se znati odakle je riba. To mora pisati u cjeniku, to su cake za varanje gosta. A ne da gost kupuje mačka u vrići. Škarpina nije isto što i uvozni bodečnjak – kaže nam ugostitelj s juga Dalmacije.

Što treba napraviti? Ugostitelji vele da su nužne veće kontrole, veća kvaliteta hrane u ponudi, neizdavanje toliko dozvola za toliko puno ugostiteljskih objekata, posebice ne onih koji će zatvarati vrata odmah nakon završetka sezone.

- Nužna je i veća pomoć gradova i općina koje bi trebale biti majke, a ne zle maćehe prema nama koji na svojim leđima velikim dijelom nosimo sezonu. Nameti koje nosimo su neizdrživi i oni se reflektiraju na povišenje cijena. Tu leži jedan od glavnih uzroka problema. Mislimo da je kasno za ovu godinu. Šteta je učinjena. The end - poručuju dalmatinski ugostitelji.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deračina na vrhuncu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => deračina na vrhuncu 2 0 7099 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 10:17:02 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-10 19:11:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-10 19:11:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ugostitelji otkrivaju kako nas varaju: 'Škamp se pojavljuje samo kao slika, pome su iz tetrapaka, lignje iz Afrike...' [metakey] => ugostitelji, varanje potrošača, restorani [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415862.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415972.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25415973.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock\/Ilustracija","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, pokvareno igraju kupuju\u0107i jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku doma\u0107u najskuplju namirnicu<\/p>","

\u2018Lignje su kao fol na\u0161e, a\u00a0zapravo su ulovljene\u00a0uz obalu Patagonije i Ju\u017ene Afrike. Takva je pri\u010da i s hobotnicama, koje \u010desto sti\u017eu iz Maroka...\u2018<\/p>","

\u2018Ima vlasnika diljem obale koji nastoje posti\u0107i \u0161to manji tro\u0161ak i \u0161to ve\u0107u zaradu, pa varanje po\u010dinje ve\u0107 od predjela...\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1534x1070","hd_25415862_1920.jpg":"1920x1080","k_25415862_1280.jpg":"1280x1280","k_25415862_1024.jpg":"1024x1024","k_25415862_640.jpg":"640x640","k_25415862_480.jpg":"480x480","k_25415862_340.jpg":"340x340","k_25415862_220.jpg":"220x220","o_25415862_1280.jpg":"1280x892","o_25415862_1024.jpg":"1024x714","o_25415862_640.jpg":"640x446","o_25415862_480.jpg":"480x334","o_25415862_340.jpg":"340x237","o_25415862_220.jpg":"220x153","h_25415862_1280.jpg":"1280x854","h_25415862_1024.jpg":"1024x683","h_25415862_640.jpg":"640x427","h_25415862_480.jpg":"480x320","h_25415862_340.jpg":"340x227","h_25415862_220.jpg":"220x147","pp_25415862_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415862_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415862_640.jpg":"640x814","pp_25415862_480.jpg":"480x611","pp_25415862_340.jpg":"340x432","pp_25415862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25415972_1920.jpg":"1920x1080","k_25415972_1280.jpg":"1280x1280","k_25415972_1024.jpg":"1024x1024","k_25415972_640.jpg":"640x640","k_25415972_480.jpg":"480x480","k_25415972_340.jpg":"340x340","k_25415972_220.jpg":"220x220","o_25415972_1280.jpg":"1280x853","o_25415972_1024.jpg":"1024x682","o_25415972_640.jpg":"640x426","o_25415972_480.jpg":"480x320","o_25415972_340.jpg":"340x226","o_25415972_220.jpg":"220x146","h_25415972_1280.jpg":"1280x854","h_25415972_1024.jpg":"1024x683","h_25415972_640.jpg":"640x427","h_25415972_480.jpg":"480x320","h_25415972_340.jpg":"340x227","h_25415972_220.jpg":"220x147","pp_25415972_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415972_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415972_640.jpg":"640x814","pp_25415972_480.jpg":"480x611","pp_25415972_340.jpg":"340x432","pp_25415972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25415973_1920.jpg":"1920x1080","k_25415973_1280.jpg":"1280x1280","k_25415973_1024.jpg":"1024x1024","k_25415973_640.jpg":"640x640","k_25415973_480.jpg":"480x480","k_25415973_340.jpg":"340x340","k_25415973_220.jpg":"220x220","o_25415973_1280.jpg":"1280x853","o_25415973_1024.jpg":"1024x682","o_25415973_640.jpg":"640x426","o_25415973_480.jpg":"480x320","o_25415973_340.jpg":"340x226","o_25415973_220.jpg":"220x146","h_25415973_1280.jpg":"1280x854","h_25415973_1024.jpg":"1024x683","h_25415973_640.jpg":"640x427","h_25415973_480.jpg":"480x320","h_25415973_340.jpg":"340x227","h_25415973_220.jpg":"220x147","pp_25415973_1280.jpg":"1280x1628","pp_25415973_1024.jpg":"1024x1303","pp_25415973_640.jpg":"640x814","pp_25415973_480.jpg":"480x611","pp_25415973_340.jpg":"340x432","pp_25415973_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15530270 Threads: 3 Questions: 3206969632 Slow queries: 7227683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236104176 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/ugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike-1313920 [printLink] => /mozaik/panorama/ugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike-1313920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324423 [name] => UGOSTITELJI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugostitelji [link] => /tag/ugostitelji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 608188 [name] => varanje potrošača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-14 08:26:02 [main_article_id] => 0 [alias] => varanje-potrosaca [link] => /tag/varanje-potrosaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 402930 [name] => restorani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => restorani [link] => /tag/restorani ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deračina na vrhuncu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugostitelji otkrivaju kako nas varaju: ‘Škamp se pojavljuje samo kao slika, pome su iz tetrapaka, lignje iz Afrike...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415862.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock/Ilustracija [mainImageDesc] =>

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, pokvareno igraju kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415862.jpg [title] => Shutterstock/Ilustracija

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, pokvareno igraju kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicu

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415972.jpg [title] => Shutterstock

‘Lignje su kao fol naše, a zapravo su ulovljene uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka...‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25415973.jpg [title] => Shutterstock

‘Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela...‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dalmatinska pašticada koja se napravi u dva sata, mljeveno i ćevapi kupljeni na akcijama u maloprodajnim trgovinama, turska oborita riba koja samo glumi da je iz Jadrana, školjke iz Albanije deklarirane u restoranskim jelovnicima kao domaće, gulaš iz konzerve, brojni se sjećaju i prekooceanskih janjaca kojima se prije pečenja na trup žicom vezivala glava domaćeg meketavca kupljenog u mesnici, samo su neke od prijevara koje se već dugo događaju u ugostiteljskim objektima diljem Dalmacije.

---

---

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, prodaju im "muda za bubrege". Pokvareno igraju, kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicu. Ove je godine taj trend dosegao vrhunac, astronomskim cijenama brojni ugostitelji deru goste toliko da im domaći teško u pohode stižu. A stranci, njima puno tog poturiti možeš, i filet stare ribe, i lignjuna umjesto lignje. Plaćaju oni dobru buletu, toliku da ih sljedeće godine nećemo u našem dvoru lako vidjeti.

- U tjestenini i rižotu s plodovima mora, u velikom broju slučajeva škamp se pojavljuje samo kao slika na jelovniku. Umjesto njih se stavljaju jeftinije kozice i surimi štapići. I to se sramotno plaća i više od 22 eura. Deračine ima i kod pašte na pome, u koje uđe šakica tjestenine i dvije do tri žlice dorađenog umaka iz staklenke ili tetrapaka. I to košta više od 20 eura na nekim mjestima, a vrijednost mu je niti četiri.

Umjesto domaćeg gulaša poturi se često onaj iz konzerve kupljen u dućanu. A tek što rade s mljevenim, to je katastrofa. U bolonjeze često kod neukih kuhara uđe sve ono što ostane nakon čišćenja kužine. Lako li je stranca prevarit – veli nam jedan ugostitelj s Makarske rivijere.

---

image

‘Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela...‘

Shutterstock
---

E pa isti taj lignjun nakon što se na akciji kupi, isječe se na komade, zamrzne i ubaci u škrinju. U trenutku pripreme odmrzne se, uvalja u brašno, baci na vruću tavu. U maskiranju posluže ekstra kupljeni krakovi prave lignje. Uz malo krumpirića iz kesice, eto strancima omiljenog jela. Da vidite tek kako kusaju filete ribe na žaru, jedno od najpopularnijih jela na našoj obali. Kao da oni iz tog fileta, koji im se predstavi kao prvoklasna namirnica, mogu iščitati je li od friške ribe, smrznute iz hladnjače, stare nekoliko dana, čak i diskutabilne kakvoće.

- Niti joj se vidi glava, niti oči, da možeš procijeniti koja je riba i u kojem stanju na tanjuru. Sramotno je što neki vlasnici restorana rade. Nemaju pojma o kužini, imaju lošu ekipu zimskih zanatlija bauštelaca koji zaglume da su kuhari. Sve najgore je ovo ljeto isplivalo na vrh – priča nam podmarjanski ugostitelj.

Zašto se ne predstave u svojim izjavama? Vjerujte nam da smo bili uporni. Ali s druge strane i oni, u naumu da im se sačuva anonimnost. Strah ih je svega, i objeda, kritika, pritiska kolega. Njihovih osuda na društvenim mrežama, brojnih telefonskih poziva. Govore nam diljem Dalmacije da trpe nerazumijevanje i gradskih oca i mještanskih čelnika. Govore da su pod iznimnim nametima koji ih tjeraju na dizanje cijena.

Tvrde, o tome smo pisali, da su im troškovi ogromni jer moraju plaćati osoblje koje ih često ucjenjuje povišicama ili odlaskom na bolje plaćeno mjesto. Svaka priča ima dvije strane. Ali ipak, varanje se neće tolerirati. Je li, primjerice, u redu svima omiljenoj pizzi nabubati cijenu, a u nju staviti najlošiju šunku i gumasti sir? I začiniti je do beskraja da pokriješ nekvalitetu, a gosta natjeraš da žedni kao deva. Jer što više žeđa, više pića naručuje.

Domaći ugostitelji apeliraju na kolege: ‘Ne ludujte s cijenama, ne derite goste! Pretjerali smo, svi ćemo to ispaštati‘

- Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela, od pršuta, sira, onda i ribe, mesa. U ponudi imaju kao domaći pršut, a to uglavnom bude talijanska inačica kakvu svatko može kupiti u bilo kojem dućanu. Umjesto domaćeg vrhunskog sira kupuju po centrima najjeftiniji. Namirnice se pazare u šoping centrima. Takvih pojava ima na tone uzduž obale i otoka – veli jedan podmarjanski ugostitelj.

Nabraja nam i ostale modele prijevare, ponudu ribe uz koju piše da je domaća, prve klase, tipa lubina, ali zapravo ulovljenog u Turskoj. Ili lignjama, kao fol našim jadranskim, zapravo ulovljenim uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka.

- U opisu jela mora pisati je li riba domaća, strana, iz uzgajališta, ili iz leda. Ne možeš staviti da je hrvatski šampjer ako je turski. Onaj tko zna razliku odma će vidjeti da je taj uvozni lubin, šampjer, hoba, mekše konzistencije, gnjecavije. Skupi se, usuče u pripremi jer dolazi iz toploga, manje slanog mora od jadranskog, drukčijeg od našeg. Domaćeg čovika varat ne možeš, taj je to proba, taj zna. Ali što ćemo sa strancima – zaključuje jedan otočni kuhar.

Gosti se varaju i korištenjem mljevenog mesa s akcija iz dućana, namirnicom pred istekom trajanja koja se prodaje po nižoj cijeni. Pričaju nam ugostitelji da su zarade koje se tu vrte ogromne. Spominju nam sir iz trgovačkog centra koji se nudi za 6, 7 eura, u selekciji se naplaćuje i do 15, 16 eura. Zaleđene lignje koje se kupe za pet eura, a u porciji prodaju za 45, do 60. Staro meso zamaskiraju začinima da se ne osjeti loša kvaliteta u temelju.

---

image

‘Lignje su kao fol naše, a zapravo su ulovljene uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka...‘

Shutterstock
---

Ima toga još. Svi znamo da se prava dalmatinska pašticada radi barem dva dana. I da u nju ulazi goveđi frikando koji se pajca, dorađuje s puno začina, peče, nadovezuje s gustim umakom. Umjesto te rapsodije varaju nas s telećim mesom, doduše skupljim, ali gotovim za dva sata.

I eto brzinske lažne pašticade kojoj se dodaju još i njoki iz kesice. I još nešto, dobro pogledajte što vam se u jelovniku nudi pod miješanim mesom i mesnom platom. Pojašnjavaju nam neki dalmatinski ugostitelji da u platu ulazi biftek, ramstek, teletina, teleće bržole. U njoj nema mjesta za piletinu, svinjetinu, kobasice, ćevape. U miješano meso ulaze svinjski proizvodi, nemojte da vas varaju.

- Ribi cijenu mora definirati i to peče li se na ugljenu, na živoj vatri, što je pet puta skuplje nego na plinu ili struji. U jelovniku mora pisati od kojeg je mesa bržola, je li jeftinija svinjska ili skuplja teleća. Razlika u cijeni je velika. Mora se znati odakle je riba. To mora pisati u cjeniku, to su cake za varanje gosta. A ne da gost kupuje mačka u vrići. Škarpina nije isto što i uvozni bodečnjak – kaže nam ugostitelj s juga Dalmacije.

Što treba napraviti? Ugostitelji vele da su nužne veće kontrole, veća kvaliteta hrane u ponudi, neizdavanje toliko dozvola za toliko puno ugostiteljskih objekata, posebice ne onih koji će zatvarati vrata odmah nakon završetka sezone.

- Nužna je i veća pomoć gradova i općina koje bi trebale biti majke, a ne zle maćehe prema nama koji na svojim leđima velikim dijelom nosimo sezonu. Nameti koje nosimo su neizdrživi i oni se reflektiraju na povišenje cijena. Tu leži jedan od glavnih uzroka problema. Mislimo da je kasno za ovu godinu. Šteta je učinjena. The end - poručuju dalmatinski ugostitelji.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock/Ilustracija Shutterstock Shutterstock
Shutterstock/Ilustracija

Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, pokvareno igraju kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicu

Shutterstock

‘Lignje su kao fol naše, a zapravo su ulovljene uz obalu Patagonije i Južne Afrike. Takva je priča i s hobotnicama, koje često stižu iz Maroka...‘

Shutterstock

‘Ima vlasnika diljem obale koji nastoje postići što manji trošak i što veću zaradu, pa varanje počinje već od predjela...‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike-1313920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9412a8fac6d42e7cef2794d9bd0b130855996617 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugostitelji+otkrivaju+kako+nas+varaju%3A+%E2%80%98%C5%A0kamp+se+pojavljuje+samo+kao+slika%2C+pome+su+iz+tetrapaka%2C+lignje+iz+Afrike...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike-1313920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fugostitelji-otkrivaju-kako-nas-varaju-skamp-se-pojavljuje-samo-kao-slika-pome-su-iz-tetrapaka-lignje-iz-afrike-1313920 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => deračina na vrhuncu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panoramaderačina na vrhuncu

Ugostitelji otkrivaju kako nas varaju: ‘Škamp se pojavljuje samo kao slika, pome su iz tetrapaka, lignje iz Afrike...‘

10. kolovoza 2023. - 21:11
Zbog brze zarade brojni ugostitelji od gostiju rade budale, pokvareno igraju kupujući jeftinu uvoznu robu pred istekom roka trajanja, a onda je na tanjurima nude kao vrhunsku domaću najskuplju namirnicuShutterstock/Ilustracija

Dalmatinska pašticada koja se napravi u dva sata, mljeveno i ćevapi kupljeni na akcijama u maloprodajnim trgovinama, turska oborita riba koja samo glumi da je iz Jadrana, školjke iz Albanije deklarirane u restoranskim jelovnicima kao domaće, gulaš iz konzerve, brojni se sjećaju i prekooceanskih janjaca kojima se prije pečenja na trup žicom vezivala glava domaćeg meketavca kupljenog u mesnici, samo su neke od prijevara koje se već dugo događaju u ugostiteljskim objektima diljem Dalmacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 05:08