StoryEditorOCM
Panoramafestival folklora

U Podstrani se organizira veliki plesni spektakl, ulaz je za sve besplatan, a evo što vas sve čeka na Petrićevu

Piše Mozaik SD
25. kolovoza 2023. - 20:15
Međunarodni festival folklora ove subote stiže u Podstranu gdje se od 20:00 sati očekuje pravi plesni spektakl.Paun Paunovic/Cropix

Međunarodni festival folklora, koji se drugu godinu u nizu organizira u Splitu, počeo je u četvrtak navečer na Rivi te promenadom u tradicijskim nošnjama kroz staru gradsku jezgru što je izazivalo pozornost brojnih Splićana i turista. 

Na festivalu sudjeluje pet inozemnih grupa iz Bugarske, Sjeverne Makedonije, Italije, Poljske i Amerike (Indijanci-Native Americans), te dvije domaće grupe: KUD Tena (Đakovo) i Slavonsko tamburaško društvo “Pajo Kolarić”.

image
Paun Paunovic/Cropix

Folklorne skupine su se nakon otvaranja predstavili publici na Rivi izvodeći igre i običaje koji prezentiraju kulture iz kojih dolaze. 

Glavni je cilj festivala održavanje i predstavljanje bogatstva i baštine narodne kulture iz različitih zemalja te uspostavljanje suradnje i razmjena iskustava među skupinama iz Hrvatske i inozemstva, naveli su organizatori.

Manifestacija je zamišljena da bude mjesto susreta različitih naroda i kultura, događaj koji će stvoriti nova prijateljstva, tjedan dana razmjene običaja i plesova Hrvatske, Europe i svijeta. 

image
Paun Paunovic/Cropix

Sudionici festivala, koji će trajati do 27. kolovoza, ove subote stižu na SC Petrićevo u Podstrani gdje se od 20:00 sati očekuje pravi plesni spektakl.

- Počašćeni smo što smo u Hrvatskoj. Želimo donijeti edukaciju o našoj kulturi, da smo još živi i kako nismo samo dio hollywoodskih filmova ili muzeja, mi smo pravi ljudi. Plesom i pjesmom želimo dostaviti tu poruku, ali i poruku da poštujemo, volimo jedno druge i da čuvamo majku Zemlju jer joj treba zacijeljene - rekao je Indijanac Larry Yazzie iz Miskwaki Nation plemena.

image
Paun Paunovic/Cropix

Festival organizira Folklorni ansambl Jedinstvo – Split u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, a dodajmo i to da je ulaz besplatan. 

image
Paun Paunovic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 06:03