stdClass Object ( [id] => 1368330 [title] => Sve tajne grčkih monarha: najpoznatiji kralj je morao ‘ispod stola‘ popustiti Titu, sestra mu je patila zbog preljubnika [alias] => sve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, u čijoj je memorijalnoj kapelici kralja Georgea VI., uz roditelje i supruga sahranjena i pokojna britanska vladarica Elizabeta II., prije nekoliko dana održana je misa zahvalnica za posljednjeg grčkog kralja Konstantina II., koji je preminuo u siječnju prošle godine.

Bila je to prilika za još jedno okupljanje predstavnika brojnih europskih monarhija, međusobno isprepletenih rodbinskim vezama, a britansku kraljevsku obitelj predvodila je kraljica Camilla. Njezin suprug, kralj Charles III., nije bio prisutan na misi posvećenoj njegovom rođaku u drugom koljenu, što je razumljivo s obzirom da se liječi od nedavno dijagnosticiranog raka.

---

image

Kraljica Camilla i kraljica Anne-Marie nakon mise zahvalnice za pokojnog kralja Konstantina II. u Windsoru 

Chris Jackson/Afp
---

No, premda je bio najavljen, u posljednji trenutak je objavljeno da misi neće prisustvovati ni princ William, Konstantinovo kumče, a kao obrazloženje su navedeni "osobni razlozi". Odmah je to u medijima izazvalo paniku da možda nešto nije u redu s njegovom suprugom, princezom Kate, koja se oporavlja od siječanjske operacije abdomena. Kensigtonska palača se oglasila priopćenjem u kojem se kaže da se Kate dobro oporavlja, ali nije detaljnije obrazložena Williamova odsutnost.

Čvrste veze

Sve to je ipak u drugi plan potisnulo misu za Konstantina II., što i ne čudi previše, zanimanje za pokojnog kralja nepostojeće monarhije ne može se usporediti sa zanimanjem koje izaziva najpoznatija svjetska kraljevska obitelj, ona britanska, i većina njezinih članova, naročito William i Kate koji uživaju najveću popularnost, kako u svom kraljevstvu, tako i širom svijeta.

Najčvršće veze grčke kraljevske obitelji, čije titule država ne priznaje već pola stoljeća, upravo su s britanskom i danskom monarhijom. Pokojni princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., bio je izdanak te obitelji, a titule princa Grčke i Danske odrekao se ženidbom s britanskom princezom. A supruga Konstantina II., kraljica Anne-Marie, danska je princeza, mlađa sestra kraljice Margarete II., koja je abdicirala u siječnju nakon više od 50 godina na prijestolju.

Veze sežu i dublje u povijest. Za mali podsjetnik, ali nećemo se vraćati u antička vremena niti se baviti s previše detalja, Kraljevinu Grčku utemeljile su velike sile (Velika Britanija, Francuska i Rusko carstvo) 1832. godine, nakon što je potvrđena potpuna grčka neovisnost od Otomanskog carstva. Grčko prijestolje dodijeljeno je 17-godišnjem bavarskom princu Ottu von Wittelsbachu (Oton I.), a s obzirom da je bio maloljetan, umjesto njega je do 1835. vladalo regentsko vijeće. Nakon što je Oton započeo samostalnu vladavinu, ona je zapravo bila preslika bečkog dvora.

---

image

Članovi grčke kraljevske obitelji, predvođeni princom Pavlosom i princezom Marie-Chantal, dolaze na misu zahvalnicu za pokojnog kralja Konstantina II., koja je prije nekoliko dana održana u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor

Andrew Matthews/Afp
---

Otona su svrgnuli s vlasti 1862. godine, predlagalo se da novi kralj bude britanski princ Alfred, ali su to velike sile odbile jer je već prilikom uspostave Kraljevine Grčke zabranjeno da bilo tko od vladajućih obitelji triju sila preuzme grčko prijestolje, premda se kraljica Victoria s time nije slagala.

---

image

Danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., postao je grčki kralj Đuro I. 

Profimedia
---

Potraga za sljedećim kraljem je nastavljena i 1863. to je postao danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, a vladao je pod imenom Đuro I. Oženio se ruskom velikom vojvotkinjom Olgom Konstantinovom i imali su sedmero djece, a naslijedio ga je najstariji sin, Konstantin I., koji se oženio pruskom princezom Sophiom, koja je bila unuka kraljice Victorije i sestra njemačkog cara Wilhelma II.

---

image

Obitelj kralja Konstantina I.

/Photo12 Via Afp
---

Ugrizao ga majmun

Zbog podrške Njemačkoj, Konstantin I. morao abdicirati u korist sina Aleksandra I., koji je umro 1920. u dobi od samo 27 godina nakon što ga je ugrizao kućni ljubimac – majmun, te je došlo do trovanja krvi. Na prijestolje se vratio njegov otac Konstantin I., ali je ponovno svrgnut vojnim udarom 1922. godine i otišao je u progonstvo na Siciliju.

Naslijedio ga je sin Đuro II., koji je napustio zemlju 1924. nakon proglašenja druge grčke republike. Nakon vojnog udara 1935. ukinuta je republika i obnovljena monarhija pa se kralj vratio u zemlju. Nakon njemačke okupacije Grčke 1941. godine, s vladom je pobjegao u Egipat, a u zemlju se vratio 1946. i još kratko vladao do smrti 1947. godine.

---

image

Kralj Konstantin II. i kraljica Anne-Marie s djecom, nevjestom Marie-Chantal i unukom Mariom-Olympiom 

Angeli-garcia/Bestimage/Profimedia
---

Na prijestolju ga je naslijedio brat Pavao, koji je vladao do smrti 1964. godine, kad ga je naslijedio sin Konstantin II., posljednji grčki kralj. On se tijekom školovanja u Egiptu družio s budućim jordanskim kraljem Husseinom i velikom budućom glumačkom zvijezdom, Omarom Sharifom.

Konstantin je bio strastveni sportaš, bavio se jedrenjem, plivanjem, tenisom, jahanjem i borilačkim sportovima, u karateu je imao crni pojas. Proslavio se kao jedriličar, osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Na tim istim Igrama je njegova sestra, princeza Sofija, također jedriličarka, upoznala svog budućeg supruga i španjolskog kralja Juana Carlosa, koji je kasnije imao brojne ljubavnice.

Šah s Titom

Tijekom studija Konstantin je često pratio roditelje u diplomatskim posjetima, upoznao je brojne svjetske lidere tog vremena, a postoji i anegdota da ga je jugoslavenski predsjednik Tito izazvao na partiju šaha, tijekom koje je budući grčki kralj naučio jednu od prvih diplomatskih lekcija u životu. Naime, nakon izjednačenog rezultata igrali su majstoricu i Konstantin je bio u boljoj poziciji, ali ga je otac diskretno gurnuo ispod stola sugerirajući mu da se od njega očekuje da pobjedu prepusti Titu.

Nakon što je Konstantin preuzeo prijestolje, u travnju 1967. vojnim udarom je srušena vlada, a nakon što je neuspješnim kontraudarom pokušao svrgnuti vojnu huntu, kralj je s obitelji pobjegao u Rim, a potom u London.

---

image

Kralj Konstantin II. i danska princeza Anne-Marie na Krfu u srpnju 1964. godine 

Erik Petersen/Afp
---

Nakon prestanka vladavine vojne hunte Konstantin II. nije vraćen na prijestolje, a referendumom u prosincu 1974. godine konačno je ukinuta monarhija. Svim članovima kraljevske obitelji ukinute su titule i kraljevski status, premda Konstantinovi potomci koriste titule prinčeva i princeza, one nisu zakonski priznate u Grčkoj, a obitelj prihvaća da to nisu prave titule nego način osobne identifikacije.

Nakon što je osamdesetih godina prošlog stoljeća proglašen nepoželjnom osobom, putovnica mu više nije važila, a obiteljske palače i druga imanja su oduzeta, Konstantin II. I kraljica Anne-Marie ponovno su se 2013. mogli vratiti živjeti u Grčkoj. Posljednji grčki kralj umro je 10. siječnja 2023. u Ateni u dobi od 82 godine, naslijedio ga je krunski princ Pavlos, premda nema što naslijediti budući da nema monarhije, krune ni prijestolja.

---

image

Princ Pavlos i princeza Marie-Chantal s djecom na vjenčanju njegovog brata, princa Philipposa i Nine Flohr 

Ppe/Ddp Usa/Profimedia
---

Usprkos tome, na Konstantinovom pogrebu okupile su se brojne okrunjene glave europskih i svjetskih monarhija, prinčevi i princeze, vojvode... Svi su došli odati počast davno izgnanom kralju kojega su grčke vlasti nazivale "gospodin Konstantin Glücksburg".

Rođen na kuhinjskom stolu

Premda nije bio ni blizu prilici da možda postane grčki kralj jer je bio sin princa Andrije, jednog od trojice mlađe braće kralja Konstantina I., princ Philip i njegova majka među zanimljivijim su članovima grčke kraljevske obitelji. Rođen na kuhinjskom stolu obiteljske ljetne rezidencije na Krfu 10. lipnja 1921. godine kao grčki i danski princ, Philip je bio jedini sin i peto, posljednje dijete princa Andrije od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga.

---

image

Princeza Alice, supruga grčkog princa Andrije, s jedinim sinom, princom Philipom, kasnije suprugom kraljice Elizabete II. 

Mary Evans Picture Library/Profimedia
---

Premda je rođen kao grčki princ, Philip uopće nije imao grčke krvi, kao ni mnogi drugi članovi kraljevske obitelji, njegovo složeno porijeklo je dansko, njemačko, rusko i britansko. Kao član vladajuće danske kuće Glücksburg bio je u nasljednom redu za oba prijestolja zahvaljujući činjenici da je s očeve strane bio potomak grčkog kralja Đure I. i danskog kralja Christiana IX.

Njegova je obitelj morala napustiti Grčku u prosincu 1922. nakon što je njegov otac, časnik u grčkoj vojsci, uhićen i optužen za izdaju nakon neuspjeha u grčko-turskom ratu. Da nije bilo intervencije britanskog kralja Georgea V., otac bi mu vjerojatno bio strijeljan. Obitelj je iz Grčke evakuirana na britanskom ratnom brodu Calypso, a beba Philip putovao je u kolijevci načinjenoj od kutija za naranče. Nakon bijega iz Grčke, obitelj je otišla u Francusku gdje je živjela u predgrađu Pariza u kući koju im je dala bogata princeza Marie Bonaparte, supruga Philipovog strica.

Liječio je Sigmund Freud

Philipove četiri sestre udale su se za njemačke prinčeve i preselile u tu zemlju, a njegovoj majci, praunuci kraljice Victorije, koja je rođena gluha, 1930. je dijagnosticirana šizofrenija pa je smještena u sanatorij u Švicarskoj gdje ju je liječio Sigmund Freud. On je tvrdio da su njezini problemi rezultat seksualne frustracije i sugerirao je rendgensko zračenje njezinih jajnika kako bi se uništio njezin libido. Alice je uporno tvrdila da je mentalno zdrava i pokušavala je naći način da napusti sanatorij.

Philipov otac se sa ljubavnicom skrasio u Monte Carlu, a kad su 1937. njihova trudna kći Cecile, zet i dvoje unučadi poginuli u zrakoplovnoj nesreći u Ostendeu, Andrija i Alice su se na njihovom pogrebu vidjeli prvi put nekon šest godina, na pogrebu je bio i 16-godišnji Philip.

On se 1939. godine kao 18-godišnjak priključio britanskoj kraljevskoj mornarici i borio u Drugom svjetskom ratu dok je njegov otac bio u Francuskoj, a tri u to vrijeme živa zeta borila su se na njemačkoj strani. Pet godina Andrija nije vidio ni sina ni suprugu, a preminuo je pred sam kraj Drugog svjetskog rata, u prosincu 1944. u hotelu Metropole u Monte Carlu od zatajenja srca i ateroskleroze.

Philip je otputovao u Monte Carlo da pokupi stvari koje su pripadale njegovom ocu, među njima je bio prsten pečatnjak kojeg je od tada stalno nosio, četkica za brijanje s drškom od slonovače i nešto odjeće koju je Philip preuredio da je može nositi. Otac mu je ostavio sedminu svoje imovine, ali i dug od 17.500 funta.

Osnovala redovnički red

Princeza Alice je, nakon izlaska iz sanatorija, ostatak života posvetila vjeri i humanitarnom radu, živjela je u Ateni tijekom Drugog svjetskog rata i skrivala židovske izbjeglice, za što je proglašena "pravednicom među narodima". Nakon rata ostala je u Grčkoj i osnovala grčki ortodoksni redovnički red Kršćanske sestre Marte i Marije.

---

image

Princ Philip s majkom Alice u siječnju 1968. 

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures
---

Alice je prisustvovala sinovom vjenčanju s princezom Elizabetom, kao i njezinoj krunidbi, a nakon vojnog udara u Grčkoj 1967. godine, sin i nevjesta pozvali su Alice, koja se rodila u dvorcu Windsor, da živi u Buckinghamskoj palači. Tu je i umrla dvije godine kasnije, a privremeno je sahranjena u kraljevskoj kripti kapele sv. Jurja u Windsoru.

Prije smrti je izrazila želju da bude pokopana u crkvi Marije Magdalene u istoimenom ruskom ortodoksnom samostanu na Maslinskoj gori u Jeruzalemu. Želja joj je ostvarena 1988. godine, kad su njezini posmrtni ostaci premješteni u kriptu ispod crkve, a njezin jedini sin počiva, uz suprugu, Elizabetu II., u kapelici kralja Georgea VI. u kapeli sv. Jurja u Windsoru.

Elizabeta i Philip su ponudili gostoprimstvo i kralju Konstantinu II., Philipovom nećaku, i kraljici Anne-Marie kad su izgnani iz Grčke, Engleska je ostala njihov dom sljedećih 47 godina, živjeli su vrlo ugodno zahvaljujući potpori bogatih grčkih simpatizera, kretali se u najvišim društvenim slojevima i postali vrlo bliski s današnjim kraljem Charlesom III. I njegovom tadašnjom suprugom, princezom Dianom, Konstantin je bio jedan od krsnih kumova princa Williama.

Glamurozna obitelj

A premda djeca i unučad posljednjeg grčkog kralja nemaju kraljevstvo, to ne znači da im manjka bogatstva, dobrog izgleda i slave, svrstavaju ih među najglamuroznije europske članove kraljevskih obitelji. Markantna glava obitelji, 56-godišnji krunski princ Pavlos, njegova super bogata supruga, 55-godišnja princeza Marie-Chantal, i njihovo petero zgodne djece često krase naslovnice magazina, neizbježni su u mondenim mediteranskim resortima, na Karibima i u Alpama, kad se zažele skijanja. Posjeduju kuće i stanove u Londonu, New Yorku, imanje u Yorkshireu i na Bahamima...

---

image

Pavlos, Marie-Chantal, Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas- Andreas, Odysseas-Kimon i Aristide-Stavros u New Yorku u travnju 2016. godine 

Infphoto.com/Instar Images/Profimedia
---

Pavlos se školovao u privatnoj grčkoj školi u Londonu, potom na elitnoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst, a nakon napuštanja vojske vjenčao se 1995. s Marie-Chantal Miller, kćeri američko-britanskog milijardera Roberta Warrena Millera, suosnivača duty free shopova. Upoznali su se na slijepom spoju kojeg je organizirao jedan Pavlosov grčki prijatelj.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a njihovo vjenčanje društveni događaj godine na kojemu se okupila elita iz europskih kraljevskih obitelji. Pavlos se kasnije šalio s Charlesom da je na njegovom vjenčanju s Marie-Chantal bilo više okrunjenih glava nego na Charlesovom vjenčanju s Dianom.

Danas Pavlos i Marie Chantal, kao i njihova djeca, vrijeme dijele između New Yorka, gdje on radi kao investicijski bankar, i Londona, gdje je sjedište njezinog uspješnog biznis s brendom luksuzne dječje odjeće za koji kaže da je njezino šesto dijete.

---

image

Princeza Marie-Chantal, princ Pavlos i njihova kći, princeza Maria-Olympia 

Janet Mayer/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia
---

Marie-Chantal, koja je svojevremeno radila za Andyja Warhola, financijski je navodno teška oko četiri milijarde dolara. Njihova djeca su 27-godišnja princeza Maria-Olympia, te prinčevi Constantine-Alexios (25), čiji je kum princ William, Achileas-Andreas (23), Odysseus-Kimon (20) i Aristidis-Stavros (16).

Maria-Olympia posebno je aktivna na društvenoj sceni, bavi se manekenstvom, radila je za luksuzne brendove među kojima su Dolce & Gabanna i Michael Kors, i sama se bavi dizajniranjem, druži se sa slavnim facama, bila je na vjenčanju Sofije Richie prošle godine, na Instagramu ima oko 300.000 pratitelja, među njima su Paris Hilton i Anya Taylor-Joy...

Princ Achileas-Andreas, koji na Instagramu ima gotovo 500.000 pratitelja, gradi glumačku karijeru pod imenom Achi Miller, glumio je u komediji "Cura za sve" u kojoj je glavnu ulogu imala oskarovka Jennifer Lawrence. Princ Constantine-Alexios bavi se fotografijom i ima puno fanova...

---

image

Princ Achileas-Andreas i Isabella Massenet na premijeri druge sezone serije ‘Feud: Capote vs. The Swans‘ u New Yorku u siječnju ove godine

Lev Radin/Zuma Press/Profimedia
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOSTOJEĆI, A VAŽNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => NEPOSTOJEĆI, A VAŽNI 2 0 13906 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 16:29:09 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-29 21:40:40 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2024-02-29 21:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sve tajne grčkih monarha: najpoznatiji kralj je morao 'ispod stola' popustiti Titu, sestra mu se usosila s preljubnikom page_title=Sve tajne grčkih monarha: najpoznatiji kralj je morao 'ispod stola' popustiti Titu, sestra mu se usosila s preljubnikom [metakey] => grčka kraljevska obitelj, grčki monarsi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26677523.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666445.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666418.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666416.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666409.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666447.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666360.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666337.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666319.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666297.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666295.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666294.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666308.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666345.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671924.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671925.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671926.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26671927.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665551.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26664707.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia, AFP","Mary Evans Picture Library\/Profimedia","Profimedia","Mary Evans Picture Library\/Profimedia","Backgrid Uk\/Profimedia","Keystone Pictures Usa\/Zuma Press\/Profimedia\/Keystone Pictures ","Goffphotos.com\/Goff Photos\/Profimedia","Janet Mayer\/startraksphoto.com\/Instar Images\/Profimedia","Ppe\/Ddp Usa\/Profimedia","Angeli-garcia\/Bestimage\/Profimedia","Infphoto.com\/Instar Images\/Profimedia","Marc Larkin\/lfi\/photoshot\/Avalon\/Profimedia","Charles Guerin\/Bestimage\/Profimedia","Lev Radin\/Zuma Press\/Profimedia","\/Photo12 Via Afp","Erik Petersen\/Afp","Louisa Gouliamaki\/Afp","Aris Messinis\/Afp","Chris Jackson\/Afp","Andrew Matthews\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gr\u010dki kralj Konstantin II i\u00a0danska\u00a0princeza\u00a0Anne-Marie na dan vjen\u010danja (lijevo). Princeza Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine. Britanski princ Philip s majkom Alice, suprugom gr\u010dkog princa Andrije (dolje desno)<\/p>","

Vjen\u010danje kralja Konstantina II. i danske princeze Anne-Marie\u00a0<\/p>","

Danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., postao je gr\u010dki kralj \u0110uro I.\u00a0<\/p>","

Princeza Alice, supruga gr\u010dkog princa Andrije, s jedinim sinom, princom Philipom, kasnije suprugom kraljice Elizabete II.\u00a0<\/p>","

Princ Philippos, mla\u0111i brat princa Pavlosa, o\u017eenio se Ninom Flohr\u00a0<\/p>","

Princ Philip s majkom Alice u sije\u010dnju 1968.\u00a0<\/p>","

Kraljica Anne-Marie, krunski princ Pavlos i princeza Marie-Chantal na krunidbi kralja Charlesa III.\u00a0<\/p>","

Princeza Marie-Chantal, princ Pavlos i njihova k\u0107i, princeza Maria-Olympia\u00a0<\/p>","

Princ Pavlos i princeza Marie-Chantal s djecom na vjen\u010danju njegovog brata, princa Philipposa i Nine Flohr\u00a0<\/p>","

Kralj Konstantin II. i kraljica Anne-Marie s djecom, nevjestom Marie-Chantal i unukom Mariom-Olympiom\u00a0<\/p>","

Pavlos, Marie-Chantal, Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas- Andreas, Odysseas-Kimon i Aristide-Stavros u New Yorku u travnju 2016. godine\u00a0<\/p>","

Mama i k\u0107i, princeza Marie-Chantal i princeza Maria-Olympia na modnoj reviji u Londonu 2012. godine\u00a0<\/p>","

Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine\u00a0<\/p>","

Princ Achileas-Andreas i Isabella Massenet na premijeri druge sezone serije \u2018Feud: Capote vs. The Swans\u2018 u New Yorku u sije\u010dnju ove godine<\/p>","

Obitelj kralja Konstantina I.<\/p>","

Kralj Konstantin II. i danska princeza Anne-Marie na Krfu u srpnju 1964. godine\u00a0<\/p>","

Tatiana Blatnik, koja je radila za slavnu kreatoricu Diane von Furstenberg, i princ Nicolas, drugi sin biv\u0161eg gr\u010dkog kralja Konstantina II., vjen\u010dali su se u kolovozu 2010. godine\u00a0<\/p>","

Princ Philippos, sin biv\u0161eg kralja Konstantina II., dolazi na o\u010dev pogreb u Ateni u sije\u010dnju pro\u0161le godine<\/p>","

Kraljica Camilla i kraljica Anne-Marie nakon mise zahvalnice za pokojnog kralja Konstantina II. u Windsoru\u00a0<\/p>","

\u010clanovi gr\u010dke kraljevske obitelji, predvo\u0111eni princom Pavlosom i princezom Marie-Chantal, dolaze na misu zahvalnicu za pokojnog kralja Konstantina II., koja je prije nekoliko dana odr\u017eana u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["42:40","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1461","hd_26677523_1920.jpg":"1920x1080","k_26677523_1280.jpg":"1280x1280","k_26677523_1024.jpg":"1024x1024","k_26677523_640.jpg":"640x640","k_26677523_480.jpg":"480x480","k_26677523_340.jpg":"340x340","k_26677523_220.jpg":"220x220","o_26677523_1280.jpg":"1280x974","o_26677523_1024.jpg":"1024x779","o_26677523_640.jpg":"640x487","o_26677523_480.jpg":"480x365","o_26677523_340.jpg":"340x258","o_26677523_220.jpg":"220x167","h_26677523_1280.jpg":"1280x854","h_26677523_1024.jpg":"1024x683","h_26677523_640.jpg":"640x427","h_26677523_480.jpg":"480x320","h_26677523_340.jpg":"340x227","h_26677523_220.jpg":"220x147","pp_26677523_1280.jpg":"1280x1628","pp_26677523_1024.jpg":"1024x1303","pp_26677523_640.jpg":"640x814","pp_26677523_480.jpg":"480x611","pp_26677523_340.jpg":"340x432","pp_26677523_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1898","hd_26666445_1920.jpg":"1920x1080","k_26666445_1280.jpg":"1280x1280","k_26666445_1024.jpg":"1024x1024","k_26666445_640.jpg":"640x640","k_26666445_480.jpg":"480x480","k_26666445_340.jpg":"340x340","k_26666445_220.jpg":"220x220","o_26666445_1280.jpg":"1280x1265","o_26666445_1024.jpg":"1024x1012","o_26666445_640.jpg":"640x632","o_26666445_480.jpg":"480x474","o_26666445_340.jpg":"340x336","o_26666445_220.jpg":"220x217","h_26666445_1280.jpg":"1280x854","h_26666445_1024.jpg":"1024x683","h_26666445_640.jpg":"640x427","h_26666445_480.jpg":"480x320","h_26666445_340.jpg":"340x227","h_26666445_220.jpg":"220x147","pp_26666445_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666445_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666445_640.jpg":"640x814","pp_26666445_480.jpg":"480x611","pp_26666445_340.jpg":"340x432","pp_26666445_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3164","hd_26666418_1920.jpg":"1920x1080","k_26666418_1280.jpg":"1280x1280","k_26666418_1024.jpg":"1024x1024","k_26666418_640.jpg":"640x640","k_26666418_480.jpg":"480x480","k_26666418_340.jpg":"340x340","k_26666418_220.jpg":"220x220","o_26666418_1280.jpg":"1280x2109","o_26666418_1024.jpg":"1024x1687","o_26666418_640.jpg":"640x1054","o_26666418_480.jpg":"480x791","o_26666418_340.jpg":"340x560","o_26666418_220.jpg":"220x362","h_26666418_1280.jpg":"1280x854","h_26666418_1024.jpg":"1024x683","h_26666418_640.jpg":"640x427","h_26666418_480.jpg":"480x320","h_26666418_340.jpg":"340x227","h_26666418_220.jpg":"220x147","pp_26666418_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666418_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666418_640.jpg":"640x814","pp_26666418_480.jpg":"480x611","pp_26666418_340.jpg":"340x432","pp_26666418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2548","hd_26666416_1920.jpg":"1920x1080","k_26666416_1280.jpg":"1280x1280","k_26666416_1024.jpg":"1024x1024","k_26666416_640.jpg":"640x640","k_26666416_480.jpg":"480x480","k_26666416_340.jpg":"340x340","k_26666416_220.jpg":"220x220","o_26666416_1280.jpg":"1280x1698","o_26666416_1024.jpg":"1024x1358","o_26666416_640.jpg":"640x849","o_26666416_480.jpg":"480x637","o_26666416_340.jpg":"340x451","o_26666416_220.jpg":"220x291","h_26666416_1280.jpg":"1280x854","h_26666416_1024.jpg":"1024x683","h_26666416_640.jpg":"640x427","h_26666416_480.jpg":"480x320","h_26666416_340.jpg":"340x227","h_26666416_220.jpg":"220x147","pp_26666416_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666416_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666416_640.jpg":"640x814","pp_26666416_480.jpg":"480x611","pp_26666416_340.jpg":"340x432","pp_26666416_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1840","hd_26666409_1920.jpg":"1920x1080","k_26666409_1280.jpg":"1280x1280","k_26666409_1024.jpg":"1024x1024","k_26666409_640.jpg":"640x640","k_26666409_480.jpg":"480x480","k_26666409_340.jpg":"340x340","k_26666409_220.jpg":"220x220","o_26666409_1280.jpg":"1280x1226","o_26666409_1024.jpg":"1024x981","o_26666409_640.jpg":"640x613","o_26666409_480.jpg":"480x460","o_26666409_340.jpg":"340x325","o_26666409_220.jpg":"220x210","h_26666409_1280.jpg":"1280x854","h_26666409_1024.jpg":"1024x683","h_26666409_640.jpg":"640x427","h_26666409_480.jpg":"480x320","h_26666409_340.jpg":"340x227","h_26666409_220.jpg":"220x147","pp_26666409_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666409_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666409_640.jpg":"640x814","pp_26666409_480.jpg":"480x611","pp_26666409_340.jpg":"340x432","pp_26666409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2608","hd_26666447_1920.jpg":"1920x1080","k_26666447_1280.jpg":"1280x1280","k_26666447_1024.jpg":"1024x1024","k_26666447_640.jpg":"640x640","k_26666447_480.jpg":"480x480","k_26666447_340.jpg":"340x340","k_26666447_220.jpg":"220x220","o_26666447_1280.jpg":"1280x1738","o_26666447_1024.jpg":"1024x1390","o_26666447_640.jpg":"640x869","o_26666447_480.jpg":"480x652","o_26666447_340.jpg":"340x461","o_26666447_220.jpg":"220x298","h_26666447_1280.jpg":"1280x854","h_26666447_1024.jpg":"1024x683","h_26666447_640.jpg":"640x427","h_26666447_480.jpg":"480x320","h_26666447_340.jpg":"340x227","h_26666447_220.jpg":"220x147","pp_26666447_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666447_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666447_640.jpg":"640x814","pp_26666447_480.jpg":"480x611","pp_26666447_340.jpg":"340x432","pp_26666447_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1338","hd_26666360_1920.jpg":"1920x1080","k_26666360_1280.jpg":"1280x1280","k_26666360_1024.jpg":"1024x1024","k_26666360_640.jpg":"640x640","k_26666360_480.jpg":"480x480","k_26666360_340.jpg":"340x340","k_26666360_220.jpg":"220x220","o_26666360_1280.jpg":"1280x892","o_26666360_1024.jpg":"1024x713","o_26666360_640.jpg":"640x446","o_26666360_480.jpg":"480x334","o_26666360_340.jpg":"340x236","o_26666360_220.jpg":"220x153","h_26666360_1280.jpg":"1280x854","h_26666360_1024.jpg":"1024x683","h_26666360_640.jpg":"640x427","h_26666360_480.jpg":"480x320","h_26666360_340.jpg":"340x227","h_26666360_220.jpg":"220x147","pp_26666360_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666360_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666360_640.jpg":"640x814","pp_26666360_480.jpg":"480x611","pp_26666360_340.jpg":"340x432","pp_26666360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26666337_1920.jpg":"1920x1080","k_26666337_1280.jpg":"1280x1280","k_26666337_1024.jpg":"1024x1024","k_26666337_640.jpg":"640x640","k_26666337_480.jpg":"480x480","k_26666337_340.jpg":"340x340","k_26666337_220.jpg":"220x220","o_26666337_1280.jpg":"1280x853","o_26666337_1024.jpg":"1024x682","o_26666337_640.jpg":"640x426","o_26666337_480.jpg":"480x320","o_26666337_340.jpg":"340x226","o_26666337_220.jpg":"220x146","h_26666337_1280.jpg":"1280x854","h_26666337_1024.jpg":"1024x683","h_26666337_640.jpg":"640x427","h_26666337_480.jpg":"480x320","h_26666337_340.jpg":"340x227","h_26666337_220.jpg":"220x147","pp_26666337_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666337_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666337_640.jpg":"640x814","pp_26666337_480.jpg":"480x611","pp_26666337_340.jpg":"340x432","pp_26666337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_26666319_1920.jpg":"1920x1080","k_26666319_1280.jpg":"1280x1280","k_26666319_1024.jpg":"1024x1024","k_26666319_640.jpg":"640x640","k_26666319_480.jpg":"480x480","k_26666319_340.jpg":"340x340","k_26666319_220.jpg":"220x220","o_26666319_1280.jpg":"1280x844","o_26666319_1024.jpg":"1024x675","o_26666319_640.jpg":"640x422","o_26666319_480.jpg":"480x316","o_26666319_340.jpg":"340x224","o_26666319_220.jpg":"220x145","h_26666319_1280.jpg":"1280x854","h_26666319_1024.jpg":"1024x683","h_26666319_640.jpg":"640x427","h_26666319_480.jpg":"480x320","h_26666319_340.jpg":"340x227","h_26666319_220.jpg":"220x147","pp_26666319_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666319_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666319_640.jpg":"640x814","pp_26666319_480.jpg":"480x611","pp_26666319_340.jpg":"340x432","pp_26666319_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1913x1297","hd_26666297_1920.jpg":"1920x1080","k_26666297_1280.jpg":"1280x1280","k_26666297_1024.jpg":"1024x1024","k_26666297_640.jpg":"640x640","k_26666297_480.jpg":"480x480","k_26666297_340.jpg":"340x340","k_26666297_220.jpg":"220x220","o_26666297_1280.jpg":"1280x867","o_26666297_1024.jpg":"1024x694","o_26666297_640.jpg":"640x433","o_26666297_480.jpg":"480x325","o_26666297_340.jpg":"340x230","o_26666297_220.jpg":"220x149","h_26666297_1280.jpg":"1280x854","h_26666297_1024.jpg":"1024x683","h_26666297_640.jpg":"640x427","h_26666297_480.jpg":"480x320","h_26666297_340.jpg":"340x227","h_26666297_220.jpg":"220x147","pp_26666297_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666297_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666297_640.jpg":"640x814","pp_26666297_480.jpg":"480x611","pp_26666297_340.jpg":"340x432","pp_26666297_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1446","hd_26666295_1920.jpg":"1920x1080","k_26666295_1280.jpg":"1280x1280","k_26666295_1024.jpg":"1024x1024","k_26666295_640.jpg":"640x640","k_26666295_480.jpg":"480x480","k_26666295_340.jpg":"340x340","k_26666295_220.jpg":"220x220","o_26666295_1280.jpg":"1280x964","o_26666295_1024.jpg":"1024x771","o_26666295_640.jpg":"640x482","o_26666295_480.jpg":"480x361","o_26666295_340.jpg":"340x256","o_26666295_220.jpg":"220x165","h_26666295_1280.jpg":"1280x854","h_26666295_1024.jpg":"1024x683","h_26666295_640.jpg":"640x427","h_26666295_480.jpg":"480x320","h_26666295_340.jpg":"340x227","h_26666295_220.jpg":"220x147","pp_26666295_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666295_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666295_640.jpg":"640x814","pp_26666295_480.jpg":"480x611","pp_26666295_340.jpg":"340x432","pp_26666295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3229","hd_26666294_1920.jpg":"1920x1080","k_26666294_1280.jpg":"1280x1280","k_26666294_1024.jpg":"1024x1024","k_26666294_640.jpg":"640x640","k_26666294_480.jpg":"480x480","k_26666294_340.jpg":"340x340","k_26666294_220.jpg":"220x220","o_26666294_1280.jpg":"1280x2152","o_26666294_1024.jpg":"1024x1722","o_26666294_640.jpg":"640x1076","o_26666294_480.jpg":"480x807","o_26666294_340.jpg":"340x571","o_26666294_220.jpg":"220x369","h_26666294_1280.jpg":"1280x854","h_26666294_1024.jpg":"1024x683","h_26666294_640.jpg":"640x427","h_26666294_480.jpg":"480x320","h_26666294_340.jpg":"340x227","h_26666294_220.jpg":"220x147","pp_26666294_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666294_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666294_640.jpg":"640x814","pp_26666294_480.jpg":"480x611","pp_26666294_340.jpg":"340x432","pp_26666294_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2587","hd_26666308_1920.jpg":"1920x1080","k_26666308_1280.jpg":"1280x1280","k_26666308_1024.jpg":"1024x1024","k_26666308_640.jpg":"640x640","k_26666308_480.jpg":"480x480","k_26666308_340.jpg":"340x340","k_26666308_220.jpg":"220x220","o_26666308_1280.jpg":"1280x1724","o_26666308_1024.jpg":"1024x1379","o_26666308_640.jpg":"640x862","o_26666308_480.jpg":"480x646","o_26666308_340.jpg":"340x458","o_26666308_220.jpg":"220x296","h_26666308_1280.jpg":"1280x854","h_26666308_1024.jpg":"1024x683","h_26666308_640.jpg":"640x427","h_26666308_480.jpg":"480x320","h_26666308_340.jpg":"340x227","h_26666308_220.jpg":"220x147","pp_26666308_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666308_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666308_640.jpg":"640x814","pp_26666308_480.jpg":"480x611","pp_26666308_340.jpg":"340x432","pp_26666308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2811","hd_26666345_1920.jpg":"1920x1080","k_26666345_1280.jpg":"1280x1280","k_26666345_1024.jpg":"1024x1024","k_26666345_640.jpg":"640x640","k_26666345_480.jpg":"480x480","k_26666345_340.jpg":"340x340","k_26666345_220.jpg":"220x220","o_26666345_1280.jpg":"1280x1874","o_26666345_1024.jpg":"1024x1499","o_26666345_640.jpg":"640x937","o_26666345_480.jpg":"480x702","o_26666345_340.jpg":"340x497","o_26666345_220.jpg":"220x322","h_26666345_1280.jpg":"1280x854","h_26666345_1024.jpg":"1024x683","h_26666345_640.jpg":"640x427","h_26666345_480.jpg":"480x320","h_26666345_340.jpg":"340x227","h_26666345_220.jpg":"220x147","pp_26666345_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666345_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666345_640.jpg":"640x814","pp_26666345_480.jpg":"480x611","pp_26666345_340.jpg":"340x432","pp_26666345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2708","hd_26671924_1920.jpg":"1920x1080","k_26671924_1280.jpg":"1280x1280","k_26671924_1024.jpg":"1024x1024","k_26671924_640.jpg":"640x640","k_26671924_480.jpg":"480x480","k_26671924_340.jpg":"340x340","k_26671924_220.jpg":"220x220","o_26671924_1280.jpg":"1280x1805","o_26671924_1024.jpg":"1024x1444","o_26671924_640.jpg":"640x902","o_26671924_480.jpg":"480x677","o_26671924_340.jpg":"340x479","o_26671924_220.jpg":"220x310","h_26671924_1280.jpg":"1280x854","h_26671924_1024.jpg":"1024x683","h_26671924_640.jpg":"640x427","h_26671924_480.jpg":"480x320","h_26671924_340.jpg":"340x227","h_26671924_220.jpg":"220x147","pp_26671924_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671924_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671924_640.jpg":"640x814","pp_26671924_480.jpg":"480x611","pp_26671924_340.jpg":"340x432","pp_26671924_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1858x1902","hd_26671925_1920.jpg":"1920x1080","k_26671925_1280.jpg":"1280x1280","k_26671925_1024.jpg":"1024x1024","k_26671925_640.jpg":"640x640","k_26671925_480.jpg":"480x480","k_26671925_340.jpg":"340x340","k_26671925_220.jpg":"220x220","o_26671925_1280.jpg":"1280x1310","o_26671925_1024.jpg":"1024x1048","o_26671925_640.jpg":"640x655","o_26671925_480.jpg":"480x491","o_26671925_340.jpg":"340x348","o_26671925_220.jpg":"220x225","h_26671925_1280.jpg":"1280x854","h_26671925_1024.jpg":"1024x683","h_26671925_640.jpg":"640x427","h_26671925_480.jpg":"480x320","h_26671925_340.jpg":"340x227","h_26671925_220.jpg":"220x147","pp_26671925_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671925_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671925_640.jpg":"640x814","pp_26671925_480.jpg":"480x611","pp_26671925_340.jpg":"340x432","pp_26671925_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1343","hd_26671926_1920.jpg":"1920x1080","k_26671926_1280.jpg":"1280x1280","k_26671926_1024.jpg":"1024x1024","k_26671926_640.jpg":"640x640","k_26671926_480.jpg":"480x480","k_26671926_340.jpg":"340x340","k_26671926_220.jpg":"220x220","o_26671926_1280.jpg":"1280x895","o_26671926_1024.jpg":"1024x716","o_26671926_640.jpg":"640x447","o_26671926_480.jpg":"480x335","o_26671926_340.jpg":"340x237","o_26671926_220.jpg":"220x153","h_26671926_1280.jpg":"1280x854","h_26671926_1024.jpg":"1024x683","h_26671926_640.jpg":"640x427","h_26671926_480.jpg":"480x320","h_26671926_340.jpg":"340x227","h_26671926_220.jpg":"220x147","pp_26671926_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671926_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671926_640.jpg":"640x814","pp_26671926_480.jpg":"480x611","pp_26671926_340.jpg":"340x432","pp_26671926_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26671927_1920.jpg":"1920x1080","k_26671927_1280.jpg":"1280x1280","k_26671927_1024.jpg":"1024x1024","k_26671927_640.jpg":"640x640","k_26671927_480.jpg":"480x480","k_26671927_340.jpg":"340x340","k_26671927_220.jpg":"220x220","o_26671927_1280.jpg":"1280x1920","o_26671927_1024.jpg":"1024x1536","o_26671927_640.jpg":"640x960","o_26671927_480.jpg":"480x720","o_26671927_340.jpg":"340x510","o_26671927_220.jpg":"220x330","h_26671927_1280.jpg":"1280x854","h_26671927_1024.jpg":"1024x683","h_26671927_640.jpg":"640x427","h_26671927_480.jpg":"480x320","h_26671927_340.jpg":"340x227","h_26671927_220.jpg":"220x147","pp_26671927_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671927_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671927_640.jpg":"640x814","pp_26671927_480.jpg":"480x611","pp_26671927_340.jpg":"340x432","pp_26671927_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3334","hd_26665551_1920.jpg":"1920x1080","k_26665551_1280.jpg":"1280x1280","k_26665551_1024.jpg":"1024x1024","k_26665551_640.jpg":"640x640","k_26665551_480.jpg":"480x480","k_26665551_340.jpg":"340x340","k_26665551_220.jpg":"220x220","o_26665551_1280.jpg":"1280x2222","o_26665551_1024.jpg":"1024x1778","o_26665551_640.jpg":"640x1111","o_26665551_480.jpg":"480x833","o_26665551_340.jpg":"340x590","o_26665551_220.jpg":"220x382","h_26665551_1280.jpg":"1280x854","h_26665551_1024.jpg":"1024x683","h_26665551_640.jpg":"640x427","h_26665551_480.jpg":"480x320","h_26665551_340.jpg":"340x227","h_26665551_220.jpg":"220x147","pp_26665551_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665551_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665551_640.jpg":"640x814","pp_26665551_480.jpg":"480x611","pp_26665551_340.jpg":"340x432","pp_26665551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26664707_1920.jpg":"1920x1080","k_26664707_1280.jpg":"1280x1280","k_26664707_1024.jpg":"1024x1024","k_26664707_640.jpg":"640x640","k_26664707_480.jpg":"480x480","k_26664707_340.jpg":"340x340","k_26664707_220.jpg":"220x220","o_26664707_1280.jpg":"1280x853","o_26664707_1024.jpg":"1024x682","o_26664707_640.jpg":"640x426","o_26664707_480.jpg":"480x320","o_26664707_340.jpg":"340x226","o_26664707_220.jpg":"220x146","h_26664707_1280.jpg":"1280x854","h_26664707_1024.jpg":"1024x683","h_26664707_640.jpg":"640x427","h_26664707_480.jpg":"480x320","h_26664707_340.jpg":"340x227","h_26664707_220.jpg":"220x147","pp_26664707_1280.jpg":"1280x1628","pp_26664707_1024.jpg":"1024x1303","pp_26664707_640.jpg":"640x814","pp_26664707_480.jpg":"480x611","pp_26664707_340.jpg":"340x432","pp_26664707_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15431191 Threads: 2 Questions: 3194694477 Slow queries: 7182758 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235874003 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/sve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom-1368330 [printLink] => /mozaik/panorama/sve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom-1368330?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 749967 [name] => grčka kraljevska obitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-29 22:16:38 [main_article_id] => 0 [alias] => grcka-kraljevska-obitelj [link] => /tag/grcka-kraljevska-obitelj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 749968 [name] => grčki monarsi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-29 22:16:38 [main_article_id] => 0 [alias] => grcki-monarsi [link] => /tag/grcki-monarsi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOSTOJEĆI, A VAŽNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve tajne grčkih monarha: najpoznatiji kralj je morao ‘ispod stola‘ popustiti Titu, sestra mu je patila zbog preljubnika [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26677523.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia, AFP [mainImageDesc] =>

Grčki kralj Konstantin II i danska princeza Anne-Marie na dan vjenčanja (lijevo). Princeza Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine. Britanski princ Philip s majkom Alice, suprugom grčkog princa Andrije (dolje desno)

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26677523.jpg [title] => Profimedia, AFP

Grčki kralj Konstantin II i danska princeza Anne-Marie na dan vjenčanja (lijevo). Princeza Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine. Britanski princ Philip s majkom Alice, suprugom grčkog princa Andrije (dolje desno)

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666445.jpg [title] => Mary Evans Picture Library/Profimedia

Vjenčanje kralja Konstantina II. i danske princeze Anne-Marie 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666418.jpg [title] => Profimedia

Danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., postao je grčki kralj Đuro I. 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666416.jpg [title] => Mary Evans Picture Library/Profimedia

Princeza Alice, supruga grčkog princa Andrije, s jedinim sinom, princom Philipom, kasnije suprugom kraljice Elizabete II. 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666409.jpg [title] => Backgrid Uk/Profimedia

Princ Philippos, mlađi brat princa Pavlosa, oženio se Ninom Flohr 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666447.jpg [title] => Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures

Princ Philip s majkom Alice u siječnju 1968. 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666360.jpg [title] => Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia

Kraljica Anne-Marie, krunski princ Pavlos i princeza Marie-Chantal na krunidbi kralja Charlesa III. 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666337.jpg [title] => Janet Mayer/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia

Princeza Marie-Chantal, princ Pavlos i njihova kći, princeza Maria-Olympia 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666319.jpg [title] => Ppe/Ddp Usa/Profimedia

Princ Pavlos i princeza Marie-Chantal s djecom na vjenčanju njegovog brata, princa Philipposa i Nine Flohr 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666297.jpg [title] => Angeli-garcia/Bestimage/Profimedia

Kralj Konstantin II. i kraljica Anne-Marie s djecom, nevjestom Marie-Chantal i unukom Mariom-Olympiom 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666295.jpg [title] => Infphoto.com/Instar Images/Profimedia

Pavlos, Marie-Chantal, Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas- Andreas, Odysseas-Kimon i Aristide-Stavros u New Yorku u travnju 2016. godine 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666294.jpg [title] => Marc Larkin/lfi/photoshot/Avalon/Profimedia

Mama i kći, princeza Marie-Chantal i princeza Maria-Olympia na modnoj reviji u Londonu 2012. godine 

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666308.jpg [title] => Charles Guerin/Bestimage/Profimedia

Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666345.jpg [title] => Lev Radin/Zuma Press/Profimedia

Princ Achileas-Andreas i Isabella Massenet na premijeri druge sezone serije ‘Feud: Capote vs. The Swans‘ u New Yorku u siječnju ove godine

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671924.jpg [title] => /Photo12 Via Afp

Obitelj kralja Konstantina I.

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671925.jpg [title] => Erik Petersen/Afp

Kralj Konstantin II. i danska princeza Anne-Marie na Krfu u srpnju 1964. godine 

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671926.jpg [title] => Louisa Gouliamaki/Afp

Tatiana Blatnik, koja je radila za slavnu kreatoricu Diane von Furstenberg, i princ Nicolas, drugi sin bivšeg grčkog kralja Konstantina II., vjenčali su se u kolovozu 2010. godine 

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26671927.jpg [title] => Aris Messinis/Afp

Princ Philippos, sin bivšeg kralja Konstantina II., dolazi na očev pogreb u Ateni u siječnju prošle godine

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665551.jpg [title] => Chris Jackson/Afp

Kraljica Camilla i kraljica Anne-Marie nakon mise zahvalnice za pokojnog kralja Konstantina II. u Windsoru 

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26664707.jpg [title] => Andrew Matthews/Afp

Članovi grčke kraljevske obitelji, predvođeni princom Pavlosom i princezom Marie-Chantal, dolaze na misu zahvalnicu za pokojnog kralja Konstantina II., koja je prije nekoliko dana održana u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, u čijoj je memorijalnoj kapelici kralja Georgea VI., uz roditelje i supruga sahranjena i pokojna britanska vladarica Elizabeta II., prije nekoliko dana održana je misa zahvalnica za posljednjeg grčkog kralja Konstantina II., koji je preminuo u siječnju prošle godine.

Bila je to prilika za još jedno okupljanje predstavnika brojnih europskih monarhija, međusobno isprepletenih rodbinskim vezama, a britansku kraljevsku obitelj predvodila je kraljica Camilla. Njezin suprug, kralj Charles III., nije bio prisutan na misi posvećenoj njegovom rođaku u drugom koljenu, što je razumljivo s obzirom da se liječi od nedavno dijagnosticiranog raka.

---

image

Kraljica Camilla i kraljica Anne-Marie nakon mise zahvalnice za pokojnog kralja Konstantina II. u Windsoru 

Chris Jackson/Afp
---

No, premda je bio najavljen, u posljednji trenutak je objavljeno da misi neće prisustvovati ni princ William, Konstantinovo kumče, a kao obrazloženje su navedeni "osobni razlozi". Odmah je to u medijima izazvalo paniku da možda nešto nije u redu s njegovom suprugom, princezom Kate, koja se oporavlja od siječanjske operacije abdomena. Kensigtonska palača se oglasila priopćenjem u kojem se kaže da se Kate dobro oporavlja, ali nije detaljnije obrazložena Williamova odsutnost.

Čvrste veze

Sve to je ipak u drugi plan potisnulo misu za Konstantina II., što i ne čudi previše, zanimanje za pokojnog kralja nepostojeće monarhije ne može se usporediti sa zanimanjem koje izaziva najpoznatija svjetska kraljevska obitelj, ona britanska, i većina njezinih članova, naročito William i Kate koji uživaju najveću popularnost, kako u svom kraljevstvu, tako i širom svijeta.

Najčvršće veze grčke kraljevske obitelji, čije titule država ne priznaje već pola stoljeća, upravo su s britanskom i danskom monarhijom. Pokojni princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., bio je izdanak te obitelji, a titule princa Grčke i Danske odrekao se ženidbom s britanskom princezom. A supruga Konstantina II., kraljica Anne-Marie, danska je princeza, mlađa sestra kraljice Margarete II., koja je abdicirala u siječnju nakon više od 50 godina na prijestolju.

Veze sežu i dublje u povijest. Za mali podsjetnik, ali nećemo se vraćati u antička vremena niti se baviti s previše detalja, Kraljevinu Grčku utemeljile su velike sile (Velika Britanija, Francuska i Rusko carstvo) 1832. godine, nakon što je potvrđena potpuna grčka neovisnost od Otomanskog carstva. Grčko prijestolje dodijeljeno je 17-godišnjem bavarskom princu Ottu von Wittelsbachu (Oton I.), a s obzirom da je bio maloljetan, umjesto njega je do 1835. vladalo regentsko vijeće. Nakon što je Oton započeo samostalnu vladavinu, ona je zapravo bila preslika bečkog dvora.

---

image

Članovi grčke kraljevske obitelji, predvođeni princom Pavlosom i princezom Marie-Chantal, dolaze na misu zahvalnicu za pokojnog kralja Konstantina II., koja je prije nekoliko dana održana u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor

Andrew Matthews/Afp
---

Otona su svrgnuli s vlasti 1862. godine, predlagalo se da novi kralj bude britanski princ Alfred, ali su to velike sile odbile jer je već prilikom uspostave Kraljevine Grčke zabranjeno da bilo tko od vladajućih obitelji triju sila preuzme grčko prijestolje, premda se kraljica Victoria s time nije slagala.

---

image

Danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., postao je grčki kralj Đuro I. 

Profimedia
---

Potraga za sljedećim kraljem je nastavljena i 1863. to je postao danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., iz dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, a vladao je pod imenom Đuro I. Oženio se ruskom velikom vojvotkinjom Olgom Konstantinovom i imali su sedmero djece, a naslijedio ga je najstariji sin, Konstantin I., koji se oženio pruskom princezom Sophiom, koja je bila unuka kraljice Victorije i sestra njemačkog cara Wilhelma II.

---

image

Obitelj kralja Konstantina I.

/Photo12 Via Afp
---

Ugrizao ga majmun

Zbog podrške Njemačkoj, Konstantin I. morao abdicirati u korist sina Aleksandra I., koji je umro 1920. u dobi od samo 27 godina nakon što ga je ugrizao kućni ljubimac – majmun, te je došlo do trovanja krvi. Na prijestolje se vratio njegov otac Konstantin I., ali je ponovno svrgnut vojnim udarom 1922. godine i otišao je u progonstvo na Siciliju.

Naslijedio ga je sin Đuro II., koji je napustio zemlju 1924. nakon proglašenja druge grčke republike. Nakon vojnog udara 1935. ukinuta je republika i obnovljena monarhija pa se kralj vratio u zemlju. Nakon njemačke okupacije Grčke 1941. godine, s vladom je pobjegao u Egipat, a u zemlju se vratio 1946. i još kratko vladao do smrti 1947. godine.

---

image

Kralj Konstantin II. i kraljica Anne-Marie s djecom, nevjestom Marie-Chantal i unukom Mariom-Olympiom 

Angeli-garcia/Bestimage/Profimedia
---

Na prijestolju ga je naslijedio brat Pavao, koji je vladao do smrti 1964. godine, kad ga je naslijedio sin Konstantin II., posljednji grčki kralj. On se tijekom školovanja u Egiptu družio s budućim jordanskim kraljem Husseinom i velikom budućom glumačkom zvijezdom, Omarom Sharifom.

Konstantin je bio strastveni sportaš, bavio se jedrenjem, plivanjem, tenisom, jahanjem i borilačkim sportovima, u karateu je imao crni pojas. Proslavio se kao jedriličar, osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine. Na tim istim Igrama je njegova sestra, princeza Sofija, također jedriličarka, upoznala svog budućeg supruga i španjolskog kralja Juana Carlosa, koji je kasnije imao brojne ljubavnice.

Šah s Titom

Tijekom studija Konstantin je često pratio roditelje u diplomatskim posjetima, upoznao je brojne svjetske lidere tog vremena, a postoji i anegdota da ga je jugoslavenski predsjednik Tito izazvao na partiju šaha, tijekom koje je budući grčki kralj naučio jednu od prvih diplomatskih lekcija u životu. Naime, nakon izjednačenog rezultata igrali su majstoricu i Konstantin je bio u boljoj poziciji, ali ga je otac diskretno gurnuo ispod stola sugerirajući mu da se od njega očekuje da pobjedu prepusti Titu.

Nakon što je Konstantin preuzeo prijestolje, u travnju 1967. vojnim udarom je srušena vlada, a nakon što je neuspješnim kontraudarom pokušao svrgnuti vojnu huntu, kralj je s obitelji pobjegao u Rim, a potom u London.

---

image

Kralj Konstantin II. i danska princeza Anne-Marie na Krfu u srpnju 1964. godine 

Erik Petersen/Afp
---

Nakon prestanka vladavine vojne hunte Konstantin II. nije vraćen na prijestolje, a referendumom u prosincu 1974. godine konačno je ukinuta monarhija. Svim članovima kraljevske obitelji ukinute su titule i kraljevski status, premda Konstantinovi potomci koriste titule prinčeva i princeza, one nisu zakonski priznate u Grčkoj, a obitelj prihvaća da to nisu prave titule nego način osobne identifikacije.

Nakon što je osamdesetih godina prošlog stoljeća proglašen nepoželjnom osobom, putovnica mu više nije važila, a obiteljske palače i druga imanja su oduzeta, Konstantin II. I kraljica Anne-Marie ponovno su se 2013. mogli vratiti živjeti u Grčkoj. Posljednji grčki kralj umro je 10. siječnja 2023. u Ateni u dobi od 82 godine, naslijedio ga je krunski princ Pavlos, premda nema što naslijediti budući da nema monarhije, krune ni prijestolja.

---

image

Princ Pavlos i princeza Marie-Chantal s djecom na vjenčanju njegovog brata, princa Philipposa i Nine Flohr 

Ppe/Ddp Usa/Profimedia
---

Usprkos tome, na Konstantinovom pogrebu okupile su se brojne okrunjene glave europskih i svjetskih monarhija, prinčevi i princeze, vojvode... Svi su došli odati počast davno izgnanom kralju kojega su grčke vlasti nazivale "gospodin Konstantin Glücksburg".

Rođen na kuhinjskom stolu

Premda nije bio ni blizu prilici da možda postane grčki kralj jer je bio sin princa Andrije, jednog od trojice mlađe braće kralja Konstantina I., princ Philip i njegova majka među zanimljivijim su članovima grčke kraljevske obitelji. Rođen na kuhinjskom stolu obiteljske ljetne rezidencije na Krfu 10. lipnja 1921. godine kao grčki i danski princ, Philip je bio jedini sin i peto, posljednje dijete princa Andrije od Grčke i Danske i princeze Alice od Battenberga.

---

image

Princeza Alice, supruga grčkog princa Andrije, s jedinim sinom, princom Philipom, kasnije suprugom kraljice Elizabete II. 

Mary Evans Picture Library/Profimedia
---

Premda je rođen kao grčki princ, Philip uopće nije imao grčke krvi, kao ni mnogi drugi članovi kraljevske obitelji, njegovo složeno porijeklo je dansko, njemačko, rusko i britansko. Kao član vladajuće danske kuće Glücksburg bio je u nasljednom redu za oba prijestolja zahvaljujući činjenici da je s očeve strane bio potomak grčkog kralja Đure I. i danskog kralja Christiana IX.

Njegova je obitelj morala napustiti Grčku u prosincu 1922. nakon što je njegov otac, časnik u grčkoj vojsci, uhićen i optužen za izdaju nakon neuspjeha u grčko-turskom ratu. Da nije bilo intervencije britanskog kralja Georgea V., otac bi mu vjerojatno bio strijeljan. Obitelj je iz Grčke evakuirana na britanskom ratnom brodu Calypso, a beba Philip putovao je u kolijevci načinjenoj od kutija za naranče. Nakon bijega iz Grčke, obitelj je otišla u Francusku gdje je živjela u predgrađu Pariza u kući koju im je dala bogata princeza Marie Bonaparte, supruga Philipovog strica.

Liječio je Sigmund Freud

Philipove četiri sestre udale su se za njemačke prinčeve i preselile u tu zemlju, a njegovoj majci, praunuci kraljice Victorije, koja je rođena gluha, 1930. je dijagnosticirana šizofrenija pa je smještena u sanatorij u Švicarskoj gdje ju je liječio Sigmund Freud. On je tvrdio da su njezini problemi rezultat seksualne frustracije i sugerirao je rendgensko zračenje njezinih jajnika kako bi se uništio njezin libido. Alice je uporno tvrdila da je mentalno zdrava i pokušavala je naći način da napusti sanatorij.

Philipov otac se sa ljubavnicom skrasio u Monte Carlu, a kad su 1937. njihova trudna kći Cecile, zet i dvoje unučadi poginuli u zrakoplovnoj nesreći u Ostendeu, Andrija i Alice su se na njihovom pogrebu vidjeli prvi put nekon šest godina, na pogrebu je bio i 16-godišnji Philip.

On se 1939. godine kao 18-godišnjak priključio britanskoj kraljevskoj mornarici i borio u Drugom svjetskom ratu dok je njegov otac bio u Francuskoj, a tri u to vrijeme živa zeta borila su se na njemačkoj strani. Pet godina Andrija nije vidio ni sina ni suprugu, a preminuo je pred sam kraj Drugog svjetskog rata, u prosincu 1944. u hotelu Metropole u Monte Carlu od zatajenja srca i ateroskleroze.

Philip je otputovao u Monte Carlo da pokupi stvari koje su pripadale njegovom ocu, među njima je bio prsten pečatnjak kojeg je od tada stalno nosio, četkica za brijanje s drškom od slonovače i nešto odjeće koju je Philip preuredio da je može nositi. Otac mu je ostavio sedminu svoje imovine, ali i dug od 17.500 funta.

Osnovala redovnički red

Princeza Alice je, nakon izlaska iz sanatorija, ostatak života posvetila vjeri i humanitarnom radu, živjela je u Ateni tijekom Drugog svjetskog rata i skrivala židovske izbjeglice, za što je proglašena "pravednicom među narodima". Nakon rata ostala je u Grčkoj i osnovala grčki ortodoksni redovnički red Kršćanske sestre Marte i Marije.

---

image

Princ Philip s majkom Alice u siječnju 1968. 

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures
---

Alice je prisustvovala sinovom vjenčanju s princezom Elizabetom, kao i njezinoj krunidbi, a nakon vojnog udara u Grčkoj 1967. godine, sin i nevjesta pozvali su Alice, koja se rodila u dvorcu Windsor, da živi u Buckinghamskoj palači. Tu je i umrla dvije godine kasnije, a privremeno je sahranjena u kraljevskoj kripti kapele sv. Jurja u Windsoru.

Prije smrti je izrazila želju da bude pokopana u crkvi Marije Magdalene u istoimenom ruskom ortodoksnom samostanu na Maslinskoj gori u Jeruzalemu. Želja joj je ostvarena 1988. godine, kad su njezini posmrtni ostaci premješteni u kriptu ispod crkve, a njezin jedini sin počiva, uz suprugu, Elizabetu II., u kapelici kralja Georgea VI. u kapeli sv. Jurja u Windsoru.

Elizabeta i Philip su ponudili gostoprimstvo i kralju Konstantinu II., Philipovom nećaku, i kraljici Anne-Marie kad su izgnani iz Grčke, Engleska je ostala njihov dom sljedećih 47 godina, živjeli su vrlo ugodno zahvaljujući potpori bogatih grčkih simpatizera, kretali se u najvišim društvenim slojevima i postali vrlo bliski s današnjim kraljem Charlesom III. I njegovom tadašnjom suprugom, princezom Dianom, Konstantin je bio jedan od krsnih kumova princa Williama.

Glamurozna obitelj

A premda djeca i unučad posljednjeg grčkog kralja nemaju kraljevstvo, to ne znači da im manjka bogatstva, dobrog izgleda i slave, svrstavaju ih među najglamuroznije europske članove kraljevskih obitelji. Markantna glava obitelji, 56-godišnji krunski princ Pavlos, njegova super bogata supruga, 55-godišnja princeza Marie-Chantal, i njihovo petero zgodne djece često krase naslovnice magazina, neizbježni su u mondenim mediteranskim resortima, na Karibima i u Alpama, kad se zažele skijanja. Posjeduju kuće i stanove u Londonu, New Yorku, imanje u Yorkshireu i na Bahamima...

---

image

Pavlos, Marie-Chantal, Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas- Andreas, Odysseas-Kimon i Aristide-Stavros u New Yorku u travnju 2016. godine 

Infphoto.com/Instar Images/Profimedia
---

Pavlos se školovao u privatnoj grčkoj školi u Londonu, potom na elitnoj britanskoj vojnoj akademiji Sandhurst, a nakon napuštanja vojske vjenčao se 1995. s Marie-Chantal Miller, kćeri američko-britanskog milijardera Roberta Warrena Millera, suosnivača duty free shopova. Upoznali su se na slijepom spoju kojeg je organizirao jedan Pavlosov grčki prijatelj.

Bila je to ljubav na prvi pogled, a njihovo vjenčanje društveni događaj godine na kojemu se okupila elita iz europskih kraljevskih obitelji. Pavlos se kasnije šalio s Charlesom da je na njegovom vjenčanju s Marie-Chantal bilo više okrunjenih glava nego na Charlesovom vjenčanju s Dianom.

Danas Pavlos i Marie Chantal, kao i njihova djeca, vrijeme dijele između New Yorka, gdje on radi kao investicijski bankar, i Londona, gdje je sjedište njezinog uspješnog biznis s brendom luksuzne dječje odjeće za koji kaže da je njezino šesto dijete.

---

image

Princeza Marie-Chantal, princ Pavlos i njihova kći, princeza Maria-Olympia 

Janet Mayer/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia
---

Marie-Chantal, koja je svojevremeno radila za Andyja Warhola, financijski je navodno teška oko četiri milijarde dolara. Njihova djeca su 27-godišnja princeza Maria-Olympia, te prinčevi Constantine-Alexios (25), čiji je kum princ William, Achileas-Andreas (23), Odysseus-Kimon (20) i Aristidis-Stavros (16).

Maria-Olympia posebno je aktivna na društvenoj sceni, bavi se manekenstvom, radila je za luksuzne brendove među kojima su Dolce & Gabanna i Michael Kors, i sama se bavi dizajniranjem, druži se sa slavnim facama, bila je na vjenčanju Sofije Richie prošle godine, na Instagramu ima oko 300.000 pratitelja, među njima su Paris Hilton i Anya Taylor-Joy...

Princ Achileas-Andreas, koji na Instagramu ima gotovo 500.000 pratitelja, gradi glumačku karijeru pod imenom Achi Miller, glumio je u komediji "Cura za sve" u kojoj je glavnu ulogu imala oskarovka Jennifer Lawrence. Princ Constantine-Alexios bavi se fotografijom i ima puno fanova...

---

image

Princ Achileas-Andreas i Isabella Massenet na premijeri druge sezone serije ‘Feud: Capote vs. The Swans‘ u New Yorku u siječnju ove godine

Lev Radin/Zuma Press/Profimedia
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia, AFP Mary Evans Picture Library/Profimedia Profimedia Mary Evans Picture Library/Profimedia Backgrid Uk/Profimedia Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia Janet Mayer/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia Ppe/Ddp Usa/Profimedia Angeli-garcia/Bestimage/Profimedia Infphoto.com/Instar Images/Profimedia Marc Larkin/lfi/photoshot/Avalon/Profimedia Charles Guerin/Bestimage/Profimedia Lev Radin/Zuma Press/Profimedia /Photo12 Via Afp Erik Petersen/Afp Louisa Gouliamaki/Afp Aris Messinis/Afp Chris Jackson/Afp Andrew Matthews/Afp
Profimedia, AFP

Grčki kralj Konstantin II i danska princeza Anne-Marie na dan vjenčanja (lijevo). Princeza Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine. Britanski princ Philip s majkom Alice, suprugom grčkog princa Andrije (dolje desno)

Mary Evans Picture Library/Profimedia

Vjenčanje kralja Konstantina II. i danske princeze Anne-Marie 

Profimedia

Danski princ William, drugi sin kralja Christiana IX., postao je grčki kralj Đuro I. 

Mary Evans Picture Library/Profimedia

Princeza Alice, supruga grčkog princa Andrije, s jedinim sinom, princom Philipom, kasnije suprugom kraljice Elizabete II. 

Backgrid Uk/Profimedia

Princ Philippos, mlađi brat princa Pavlosa, oženio se Ninom Flohr 

Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures

Princ Philip s majkom Alice u siječnju 1968. 

Goffphotos.com/Goff Photos/Profimedia

Kraljica Anne-Marie, krunski princ Pavlos i princeza Marie-Chantal na krunidbi kralja Charlesa III. 

Janet Mayer/startraksphoto.com/Instar Images/Profimedia

Princeza Marie-Chantal, princ Pavlos i njihova kći, princeza Maria-Olympia 

Ppe/Ddp Usa/Profimedia

Princ Pavlos i princeza Marie-Chantal s djecom na vjenčanju njegovog brata, princa Philipposa i Nine Flohr 

Angeli-garcia/Bestimage/Profimedia

Kralj Konstantin II. i kraljica Anne-Marie s djecom, nevjestom Marie-Chantal i unukom Mariom-Olympiom 

Infphoto.com/Instar Images/Profimedia

Pavlos, Marie-Chantal, Maria-Olympia, Constantine-Alexios, Achileas- Andreas, Odysseas-Kimon i Aristide-Stavros u New Yorku u travnju 2016. godine 

Marc Larkin/lfi/photoshot/Avalon/Profimedia

Mama i kći, princeza Marie-Chantal i princeza Maria-Olympia na modnoj reviji u Londonu 2012. godine 

Charles Guerin/Bestimage/Profimedia

Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine 

Lev Radin/Zuma Press/Profimedia

Princ Achileas-Andreas i Isabella Massenet na premijeri druge sezone serije ‘Feud: Capote vs. The Swans‘ u New Yorku u siječnju ove godine

/Photo12 Via Afp

Obitelj kralja Konstantina I.

Erik Petersen/Afp

Kralj Konstantin II. i danska princeza Anne-Marie na Krfu u srpnju 1964. godine 

Louisa Gouliamaki/Afp

Tatiana Blatnik, koja je radila za slavnu kreatoricu Diane von Furstenberg, i princ Nicolas, drugi sin bivšeg grčkog kralja Konstantina II., vjenčali su se u kolovozu 2010. godine 

Aris Messinis/Afp

Princ Philippos, sin bivšeg kralja Konstantina II., dolazi na očev pogreb u Ateni u siječnju prošle godine

Chris Jackson/Afp

Kraljica Camilla i kraljica Anne-Marie nakon mise zahvalnice za pokojnog kralja Konstantina II. u Windsoru 

Andrew Matthews/Afp

Članovi grčke kraljevske obitelji, predvođeni princom Pavlosom i princezom Marie-Chantal, dolaze na misu zahvalnicu za pokojnog kralja Konstantina II., koja je prije nekoliko dana održana u kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/sve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom-1368330 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4bc4b6eb68307bba7420ef6b27c74998a0cabd5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+tajne+gr%C4%8Dkih+monarha%3A+najpoznatiji+kralj+je+morao+%E2%80%98ispod+stola%E2%80%98+popustiti+Titu%2C+sestra+mu+je+patila+zbog+preljubnika&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom-1368330 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsve-tajne-grckih-monarha-najpoznatiji-kralj-je-morao-ispod-stola-popustiti-titu-sestra-mu-se-usosila-s-preljubnikom-1368330 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOSTOJEĆI, A VAŽNI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaNEPOSTOJEĆI, A VAŽNI

Sve tajne grčkih monarha: najpoznatiji kralj je morao ‘ispod stola‘ popustiti Titu, sestra mu je patila zbog preljubnika

Piše Marija Čović
29. veljače 2024. - 22:15
Grčki kralj Konstantin II i danska princeza Anne-Marie na dan vjenčanja (lijevo). Princeza Marie-Chantal i Maria-Olympia u New Yorku 2018. godine. Britanski princ Philip s majkom Alice, suprugom grčkog princa Andrije (dolje desno)Profimedia, AFP

U kapeli sv. Jurja u dvorcu Windsor, u čijoj je memorijalnoj kapelici kralja Georgea VI., uz roditelje i supruga sahranjena i pokojna britanska vladarica Elizabeta II., prije nekoliko dana održana je misa zahvalnica za posljednjeg grčkog kralja Konstantina II., koji je preminuo u siječnju prošle godine.

Bila je to prilika za još jedno okupljanje predstavnika brojnih europskih monarhija, međusobno isprepletenih rodbinskim vezama, a britansku kraljevsku obitelj predvodila je kraljica Camilla. Njezin suprug, kralj Charles III., nije bio prisutan na misi posvećenoj njegovom rođaku u drugom koljenu, što je razumljivo s obzirom da se liječi od nedavno dijagnosticiranog raka.

No, premda je bio najavljen, u posljednji trenutak je objavljeno da misi neće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:37