stdClass Object ( [id] => 1168948 [title] => Sve što ste željeli znati o suštini šerijata i zemljama koje žive po njegovim kanonima morala, obrazovanja, politike, ekonomije, bontona, higijene, upravljanja zajednicom... [alias] => sve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada slušamo vijesti iz zemalja u kojima vlada šerijatski zakon, one su nerijetko obilježene fotografijama ratovanja, siromaštva, potlačenih žena i ekstremističkih propagandi. Takvi prizori bacaju loše svjetlo na samo poimanje šerijata koji je u moderna vremena postao tema koja se izbjegava u mnogim razgovorima. No, što se zapravo krije iza iskrivljene slike stvarnosti? Mnogi teolozi te istaknuti stručnjaci naglašavaju da je za krive predodžbe i teške riječi odgovorno loše razumijevanje šerijata na Zapadu, ali istovremeno i paradoksalno, pogrešno primjenjivanje šerijatskog prava u muslimanskom svijetu. Što je zapravo šerijat koji na arapskom znači "put prema izvoru“ i koje zemlje danas žive sa šerijatskim zakonom, saznat ćemo u nastavku, piše putnikofer.hr.

Put prema izvoru: vjerski zakon koji
usklađuje život pojedinca s božjom voljom

Kada bismo opisivali samu suštinu šerijata rekli bismo da je to vjersko pravo utemeljeno na glavnim islamskim vrelima, odnosno riječi proroka Muhameda, njegovih djela i svete muslimanske knjige Kur’ana. Za svakog muslimana i muslimanku, to je put koji vodi ka bogu, a na njemu se trude ostati tijekom cijelog života. Šerijat propisuje pravila i odredbe koje su dužni slijediti svi muslimani, a koja se odnose na svaki aspekt života. Ona obuhvaćaju ibadet i muamelat, odnosno odredbe o bogoslužju te moralne obveze koje definiraju odnos između čovjeka i boga. Tako se njima reguliraju moral, obrazovanje, politika, ekonomija, bonton, kako održavati higijenu, kako se ženiti, upravljati zajednicom, kako se odnostiti prema susjedu te kako općenito uskladiti svoj život s božjom voljom.

Kada bismo morali svesti cilj šerijata na samo nekoliko riječi, onda bismo rekli da je to moralni putokaz za postizanje dobrobiti i sprječavanje nereda i nesigurnosti u društvu. Svaka generacija muslimana, sukladno vremenu i okolnostima, nastoji što više primijeniti ove naputke u svom svakodnevnom životu. Budući da je namijenjen punoljetnima, ni islama ni šerijata nema bez slobode izbora, a na čovjeku je da svojom voljom i izborima odluči kojim putem će krenuti.

---

image
AFP
Remko De Waal
---

Najčešći mitovi o šerijatu: rigidna pravila i izlike za strogo kažnjavanje

Često možemo čuti razne mitove o islamu, pogotovo u kontekstu zakona i prava. Mnogi će reći da je on krut, rigidan, a za neke samo izlika za strogo kažnjavanje ljudi. No, sama suština i ideja šerijata jest da on pruža svojevrsni moralni okvir i preporuke za svakodnevni život, a njih ne možemo suditi isključivo s vlastitog gledišta. Naime, svako društvo, nacija i kultura imaju vlastitu definiciju morala. Upravo je zato jako teško procijeniti tko je u tom slučaju moralniji ili ispravniji.

Unutar islamskog sustava vjerovanja i zakona nalazi više različitih škola i nauka koji odstupaju jedna od druge te su izuzetno savitljivi i međusobno različiti u svojoj teoriji i praksi. Prema tome, mnogo je načina na koje možemo interpretirati stvari, a mnogi zamjeraju muslimanskim društvima što su okruženi pokrivenim ženama koje se skrivaju iza gomile slojeva odjeće te nemogućnosti da se obrazuju ili ostvaruju osnovna ljudska prava.

Teolozi i stručnjaci ovdje opet objašnjavaju da se šerijat i njegovo poimanje često krivo tumače. To je zapravo razlog zašto se zakoni izuzetno loše odražavaju na jednu skupinu društva, kao što je često slučaj i u zemljama koje ne podliježu šerijatu, a pružaju nehumane životne uvjete za žene. Islam se definira kao religija koja poštuje i štiti ženska bića. Pokrivanje njihovih lica i tijela konkretno služi tome da ih se zaštiti od pohotnih pogleda muškaraca.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Zemlje sa šerijatskim zakonom:
Afganistan - vječna meta svjetskih osvajača

Afganistan je multikulturalna država koja leži na jugu središnje Azije te je stoljećima bila nedostižan plijen mnogim carstvima i osvajačkim vojskama. Ti se tragovi prošlosti ogledaju ne samo u njezinoj osiromašenoj arhitekturi i krutoj prirodi, već i u njezinoj sadašnjosti, državnom uređenju i društvenom poretku. Moderna Islamska Republika Afganistan godinama je pokušavala integrirati građanski i šerijatski zakon kako bi poboljšala osnovne uvjete života i sigurnost stanovnika, no nakon nedavnog preuzimanja vlasti talibana, ništa u toj državi nije sigurno.

Život žena u Afganistanu je i dalje neizvjestan, iako aktualna ekstremistička vlada obećava da će poštivati sva ljudska prava onako kako je to predviđeno u šerijatskom zakonu. Ipak, pitanje je hoće li se i dalje vjerska policija uplitati u svakodnevni život stanovništva te ih brutalno kažnjavati zato što može te gdje će završiti deseci tisuća izbjeglica.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Pakistan - država koja nosi ime čiste zemlje

Punog imena Islamska republika Pakistan, ovo je šesta država po veličini u svijetu kada je u pitanju broj stanovnika. Njezino ime na perzijskom i urdu jeziku označava zemlju čistog, a Pakistan je nakon Indonezije i druga najveća islamska zemlja na svijetu. Upravo je ovdje rođen ekstremni pokret čijim se postulatima služe današnji okupatori Afganistana. U tim se vjerskim školama propovijedao ortodoksni oblik sunitskog islama, predstavljenog kao rješenje za patnje i podjele među afganistanskim narodom.

Ipak, mnogi islamski učenjaci i teolozi ističu da to nikako nije u realnosti povezano s pravim islamom niti bilo kakvim religijskim učenjem jer se bazira na agresiji i nasilju. Nažalost, nemilosrdno postupanje prema ljudima, posebice prema ženama nerijetko je zabilježeno i u Pakistanu. Primjerice, slučajevi žena koje su kamenovane do smrti zbog navodne nevjere. Pakistan je ograničio islamsko pravo na osobna pitanja do 1978. godine, a tada su sudovi proglasili islamsko pravo glavnim zakonima zemlje. Čini se kako do danas to pravo nije uspjelo zaštiti ranjive skupine stanovništva, posebice djevojčice i žene.

---

image
AFP
Rizwan Tabassum
---

Saudijska Arabija – luksuzan život u društvu ograničene slobode govora

Od samog osnutka kraljevstva Saudijske Arabije 1932. godine, politika vlade je regulirana šerijatskim zakonima prema kojima ona može izdavati samo one propise koji su u skladu s načelima islamskog prava. Zahvaljujući velikim prihodima zemlje stanovnici žive poprilično luksuznim životom, a kada pogledate razglednice iz Dubaija i sličnih gradova bit će vam jasno da se radi o državi koja se može pohvaliti visokim standardom. Ipak, neke se skupine društva, posebice žene, u svakodnevnom životu susreću s mnogim ograničenjima.

Budući da žive u izuzetno patrijarhalnom društvu, one koje tek dosele u ovu državu dugo će se privikavati na mnoge restrikcije i pravila ponašanja. Islam dirigira sve aspekte života, od politike, poslovanja, obiteljskog pa čak i seksualnog života i higijene. Dozvoljeno je prakticirati druge religije osim islama, ali samo unutar vlastita četiri zida. Također, na snazi je i jaka cenzura koja se odnosi na mnoge televizijske programe jer "potiču na nemoralne radnje“ ili su "neprimjerenog političkog sadržaja“. Isto vrijedi i za medije, a čak je i sloboda izražavanja ograničena jer građani uvijek moraju imati na umu što stoji u šerijatskim moralnim putokazima.

---

image
AFP
-
---

Iran - zemlja stare slave na misterioznom Bliskom istoku

Iran je prekrasna zemlja na Bliskom istoku, u kojoj se više od 99% stanovništva izjašnjavaju kao muslimani, premda novija istraživanja kažu da se danas taj postotak smanjuje. Kojoj god statistici vjerovali, činjenica jest da se u Iranu strogo provodi šerijatski zakon, koji je ovdje nažalost posebno ograničavajuć i često grub prema ženama. Premda je u ovoj zemlji njihov položaj još uvijek zabrinjavajuće loš, toliko da udane žene ne smiju putovati bez dozvole supruga jer u tom slučaju neće dobiti putovnicu te se dogovorenim i prisilnim brakovima svakodnevno zlostavljaju djevojčice, one najhrabrije se bore za svoja prava.

Ovakva neravnopravnost nije nužno uzrokovana samim šerijatom kao takvim, već njegovom interpretacijom koja se ne temelji na iskrenim religijskim principima i iranskoj kulturi. To je nekada bila jedna od najživopisnijih i najzanimljivijih zemalja Bliskog Istoka, a možemo se samo nadati da će uskoro vratiti staru slavu.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Indonezija - primjer šerijatske zemlje
u kojoj stanovnici istinski žive prema svojoj vjeri

Indonezija je bila pretežno budistička i hinduistička zemlja sve do 16. stoljeća kada je islam postao dominantna religija. On ima izuzetno važan utjecaj na oblikovanje društva, ali i indonezijske kulture koja je oblikovana interakcijom između muslimana i starosjedilačkog naroda. Islam je također utjecao na glazbu, odijevanje, arhitekturu i književnost, a danas je ovo najveća muslimanska država na svijetu.

Iako se u njoj provodi jedna od mnogih verzija šerijatskog prava, ono izravno utječe na političke aktivnosti zemlje, uključujući izbore i donošenje politika. Zato se tu nalaze neke od najljepših i najspektakularnijih džamija, uključujući prekrasne Istiqlal, Sumenep, Banda Aceh i Kudus. Ovo je pravi primjer šerijatske zemlje u kojoj se islam nije širio mačem i sabljom, niti se danas zakoni tako provode. Indonezija nije postala muslimanska zbog bitki, već zato što su njeni tadašnji, kao i sadašnji stanovnici u islamu prepoznali istinsku vjeru i rado su ga prihvatili, piše putnikofer.hr.

---

image
AFP
Juni Kriswanto
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Po riječima proroka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Po riječima proroka 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-19 07:51:40 [created_by] => 3256 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-19 08:42:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-19 08:42:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 669 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20778192.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20850136.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20939456.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20939362.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/19082512.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20950832.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20987536.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20987534.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20898666.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20979262.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/19\/20963038.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Wakil Kohsar","Remko De Waal","Wakil Kohsar","Wakil Kohsar","Hoshang Hashimi","Rizwan Tabassum","Javed Tanveer","Wakil Kohsar","-","Juni Kriswanto","Chaideer Mahyuddin"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20778192_1920.jpg":"1920x1080","k_20778192_1280.jpg":"1280x1280","k_20778192_1024.jpg":"1024x1024","k_20778192_640.jpg":"640x640","k_20778192_480.jpg":"480x480","k_20778192_340.jpg":"340x340","k_20778192_220.jpg":"220x220","o_20778192_1280.jpg":"1280x853","o_20778192_1024.jpg":"1024x682","o_20778192_640.jpg":"640x426","o_20778192_480.jpg":"480x320","o_20778192_340.jpg":"340x226","o_20778192_220.jpg":"220x146","h_20778192_1280.jpg":"1280x854","h_20778192_1024.jpg":"1024x683","h_20778192_640.jpg":"640x427","h_20778192_480.jpg":"480x320","h_20778192_340.jpg":"340x227","h_20778192_220.jpg":"220x147","pp_20778192_1280.jpg":"1006x1280","pp_20778192_1024.jpg":"805x1024","pp_20778192_640.jpg":"503x640","pp_20778192_480.jpg":"377x480","pp_20778192_340.jpg":"267x340","pp_20778192_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20850136_1920.jpg":"1920x1080","k_20850136_1280.jpg":"1280x1280","k_20850136_1024.jpg":"1024x1024","k_20850136_640.jpg":"640x640","k_20850136_480.jpg":"480x480","k_20850136_340.jpg":"340x340","k_20850136_220.jpg":"220x220","o_20850136_1280.jpg":"1280x853","o_20850136_1024.jpg":"1024x682","o_20850136_640.jpg":"640x426","o_20850136_480.jpg":"480x320","o_20850136_340.jpg":"340x226","o_20850136_220.jpg":"220x146","h_20850136_1280.jpg":"1280x854","h_20850136_1024.jpg":"1024x683","h_20850136_640.jpg":"640x427","h_20850136_480.jpg":"480x320","h_20850136_340.jpg":"340x227","h_20850136_220.jpg":"220x147","pp_20850136_1280.jpg":"1006x1280","pp_20850136_1024.jpg":"805x1024","pp_20850136_640.jpg":"503x640","pp_20850136_480.jpg":"377x480","pp_20850136_340.jpg":"267x340","pp_20850136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20939456_1920.jpg":"1920x1080","k_20939456_1280.jpg":"1280x1280","k_20939456_1024.jpg":"1024x1024","k_20939456_640.jpg":"640x640","k_20939456_480.jpg":"480x480","k_20939456_340.jpg":"340x340","k_20939456_220.jpg":"220x220","o_20939456_1280.jpg":"1280x853","o_20939456_1024.jpg":"1024x682","o_20939456_640.jpg":"640x426","o_20939456_480.jpg":"480x320","o_20939456_340.jpg":"340x226","o_20939456_220.jpg":"220x146","h_20939456_1280.jpg":"1280x854","h_20939456_1024.jpg":"1024x683","h_20939456_640.jpg":"640x427","h_20939456_480.jpg":"480x320","h_20939456_340.jpg":"340x227","h_20939456_220.jpg":"220x147","pp_20939456_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939456_1024.jpg":"805x1024","pp_20939456_640.jpg":"503x640","pp_20939456_480.jpg":"377x480","pp_20939456_340.jpg":"267x340","pp_20939456_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20939362_1920.jpg":"1920x1080","k_20939362_1280.jpg":"1280x1280","k_20939362_1024.jpg":"1024x1024","k_20939362_640.jpg":"640x640","k_20939362_480.jpg":"480x480","k_20939362_340.jpg":"340x340","k_20939362_220.jpg":"220x220","o_20939362_1280.jpg":"1280x853","o_20939362_1024.jpg":"1024x682","o_20939362_640.jpg":"640x426","o_20939362_480.jpg":"480x320","o_20939362_340.jpg":"340x226","o_20939362_220.jpg":"220x146","h_20939362_1280.jpg":"1280x854","h_20939362_1024.jpg":"1024x683","h_20939362_640.jpg":"640x427","h_20939362_480.jpg":"480x320","h_20939362_340.jpg":"340x227","h_20939362_220.jpg":"220x147","pp_20939362_1280.jpg":"1006x1280","pp_20939362_1024.jpg":"805x1024","pp_20939362_640.jpg":"503x640","pp_20939362_480.jpg":"377x480","pp_20939362_340.jpg":"267x340","pp_20939362_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19082512_1920.jpg":"1920x1080","k_19082512_1280.jpg":"1280x1280","k_19082512_1024.jpg":"1024x1024","k_19082512_640.jpg":"640x640","k_19082512_480.jpg":"480x480","k_19082512_340.jpg":"340x340","k_19082512_220.jpg":"220x220","o_19082512_1280.jpg":"1280x853","o_19082512_1024.jpg":"1024x682","o_19082512_640.jpg":"640x426","o_19082512_480.jpg":"480x320","o_19082512_340.jpg":"340x226","o_19082512_220.jpg":"220x146","h_19082512_1280.jpg":"1280x854","h_19082512_1024.jpg":"1024x683","h_19082512_640.jpg":"640x427","h_19082512_480.jpg":"480x320","h_19082512_340.jpg":"340x227","h_19082512_220.jpg":"220x147","pp_19082512_1280.jpg":"1006x1280","pp_19082512_1024.jpg":"805x1024","pp_19082512_640.jpg":"503x640","pp_19082512_480.jpg":"377x480","pp_19082512_340.jpg":"267x340","pp_19082512_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20950832_1920.jpg":"1920x1080","k_20950832_1280.jpg":"1280x1280","k_20950832_1024.jpg":"1024x1024","k_20950832_640.jpg":"640x640","k_20950832_480.jpg":"480x480","k_20950832_340.jpg":"340x340","k_20950832_220.jpg":"220x220","o_20950832_1280.jpg":"1280x853","o_20950832_1024.jpg":"1024x682","o_20950832_640.jpg":"640x426","o_20950832_480.jpg":"480x320","o_20950832_340.jpg":"340x226","o_20950832_220.jpg":"220x146","h_20950832_1280.jpg":"1280x854","h_20950832_1024.jpg":"1024x683","h_20950832_640.jpg":"640x427","h_20950832_480.jpg":"480x320","h_20950832_340.jpg":"340x227","h_20950832_220.jpg":"220x147","pp_20950832_1280.jpg":"1006x1280","pp_20950832_1024.jpg":"805x1024","pp_20950832_640.jpg":"503x640","pp_20950832_480.jpg":"377x480","pp_20950832_340.jpg":"267x340","pp_20950832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20987536_1920.jpg":"1920x1080","k_20987536_1280.jpg":"1280x1280","k_20987536_1024.jpg":"1024x1024","k_20987536_640.jpg":"640x640","k_20987536_480.jpg":"480x480","k_20987536_340.jpg":"340x340","k_20987536_220.jpg":"220x220","o_20987536_1280.jpg":"1280x853","o_20987536_1024.jpg":"1024x682","o_20987536_640.jpg":"640x426","o_20987536_480.jpg":"480x320","o_20987536_340.jpg":"340x226","o_20987536_220.jpg":"220x146","h_20987536_1280.jpg":"1280x854","h_20987536_1024.jpg":"1024x683","h_20987536_640.jpg":"640x427","h_20987536_480.jpg":"480x320","h_20987536_340.jpg":"340x227","h_20987536_220.jpg":"220x147","pp_20987536_1280.jpg":"1006x1280","pp_20987536_1024.jpg":"805x1024","pp_20987536_640.jpg":"503x640","pp_20987536_480.jpg":"377x480","pp_20987536_340.jpg":"267x340","pp_20987536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_20987534_1920.jpg":"1920x1080","k_20987534_1280.jpg":"1280x1280","k_20987534_1024.jpg":"1024x1024","k_20987534_640.jpg":"640x640","k_20987534_480.jpg":"480x480","k_20987534_340.jpg":"340x340","k_20987534_220.jpg":"220x220","o_20987534_1280.jpg":"1280x852","o_20987534_1024.jpg":"1024x681","o_20987534_640.jpg":"640x426","o_20987534_480.jpg":"480x319","o_20987534_340.jpg":"340x226","o_20987534_220.jpg":"220x146","h_20987534_1280.jpg":"1280x854","h_20987534_1024.jpg":"1024x683","h_20987534_640.jpg":"640x427","h_20987534_480.jpg":"480x320","h_20987534_340.jpg":"340x227","h_20987534_220.jpg":"220x147","pp_20987534_1280.jpg":"1006x1280","pp_20987534_1024.jpg":"805x1024","pp_20987534_640.jpg":"503x640","pp_20987534_480.jpg":"377x480","pp_20987534_340.jpg":"267x340","pp_20987534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1324","hd_20898666_1920.jpg":"1920x1080","k_20898666_1280.jpg":"1280x1280","k_20898666_1024.jpg":"1024x1024","k_20898666_640.jpg":"640x640","k_20898666_480.jpg":"480x480","k_20898666_340.jpg":"340x340","k_20898666_220.jpg":"220x220","o_20898666_1280.jpg":"1280x882","o_20898666_1024.jpg":"1024x706","o_20898666_640.jpg":"640x441","o_20898666_480.jpg":"480x331","o_20898666_340.jpg":"340x234","o_20898666_220.jpg":"220x151","h_20898666_1280.jpg":"1280x854","h_20898666_1024.jpg":"1024x683","h_20898666_640.jpg":"640x427","h_20898666_480.jpg":"480x320","h_20898666_340.jpg":"340x227","h_20898666_220.jpg":"220x147","pp_20898666_1280.jpg":"1006x1280","pp_20898666_1024.jpg":"805x1024","pp_20898666_640.jpg":"503x640","pp_20898666_480.jpg":"377x480","pp_20898666_340.jpg":"267x340","pp_20898666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20979262_1920.jpg":"1920x1080","k_20979262_1280.jpg":"1280x1280","k_20979262_1024.jpg":"1024x1024","k_20979262_640.jpg":"640x640","k_20979262_480.jpg":"480x480","k_20979262_340.jpg":"340x340","k_20979262_220.jpg":"220x220","o_20979262_1280.jpg":"1280x851","o_20979262_1024.jpg":"1024x681","o_20979262_640.jpg":"640x425","o_20979262_480.jpg":"480x319","o_20979262_340.jpg":"340x226","o_20979262_220.jpg":"220x146","h_20979262_1280.jpg":"1280x854","h_20979262_1024.jpg":"1024x683","h_20979262_640.jpg":"640x427","h_20979262_480.jpg":"480x320","h_20979262_340.jpg":"340x227","h_20979262_220.jpg":"220x147","pp_20979262_1280.jpg":"1006x1280","pp_20979262_1024.jpg":"805x1024","pp_20979262_640.jpg":"503x640","pp_20979262_480.jpg":"377x480","pp_20979262_340.jpg":"267x340","pp_20979262_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20963038_1920.jpg":"1920x1080","k_20963038_1280.jpg":"1280x1280","k_20963038_1024.jpg":"1024x1024","k_20963038_640.jpg":"640x640","k_20963038_480.jpg":"480x480","k_20963038_340.jpg":"340x340","k_20963038_220.jpg":"220x220","o_20963038_1280.jpg":"1280x853","o_20963038_1024.jpg":"1024x682","o_20963038_640.jpg":"640x426","o_20963038_480.jpg":"480x320","o_20963038_340.jpg":"340x226","o_20963038_220.jpg":"220x146","h_20963038_1280.jpg":"1280x854","h_20963038_1024.jpg":"1024x683","h_20963038_640.jpg":"640x427","h_20963038_480.jpg":"480x320","h_20963038_340.jpg":"340x227","h_20963038_220.jpg":"220x147","pp_20963038_1280.jpg":"1006x1280","pp_20963038_1024.jpg":"805x1024","pp_20963038_640.jpg":"503x640","pp_20963038_480.jpg":"377x480","pp_20963038_340.jpg":"267x340","pp_20963038_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38431503 Threads: 3 Questions: 7099782432 Slow queries: 3301029 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608394014 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/sve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom-1168948 [printLink] => /mozaik/panorama/sve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom-1168948?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 440074 [name] => šerijatski zakon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serijatski-zakon [link] => /tag/serijatski-zakon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Po riječima proroka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve što ste željeli znati o suštini šerijata i zemljama koje žive po njegovim kanonima morala, obrazovanja, politike, ekonomije, bontona, higijene, upravljanja zajednicom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3256 [name] => Jakov Kosanović [username] => jakov.kosanovic [email] => jakov.kosanovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$JLJprPGF7LdglBtCc3Ym5O/975.ASLHcnbzFAo8EAMqA39HQA3y1m [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-kosanovic-3256 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1770 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/227d2843233c05c5fdccb2fc8e280b90?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20778192.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Wakil Kohsar [mainImageDesc] => AFP [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20778192.jpg [title] => AFP Wakil Kohsar ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20850136.jpg [title] => AFP Remko De Waal ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20939456.jpg [title] => AFP Wakil Kohsar ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20939362.jpg [title] => AFP Wakil Kohsar ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/19082512.jpg [title] => AFP Hoshang Hashimi ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20950832.jpg [title] => AFP Rizwan Tabassum ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20987536.jpg [title] => AFP Javed Tanveer ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20987534.jpg [title] => AFP Wakil Kohsar ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20898666.jpg [title] => AFP - ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20979262.jpg [title] => AFP Juni Kriswanto ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/19/20963038.jpg [title] => AFP Chaideer Mahyuddin ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada slušamo vijesti iz zemalja u kojima vlada šerijatski zakon, one su nerijetko obilježene fotografijama ratovanja, siromaštva, potlačenih žena i ekstremističkih propagandi. Takvi prizori bacaju loše svjetlo na samo poimanje šerijata koji je u moderna vremena postao tema koja se izbjegava u mnogim razgovorima. No, što se zapravo krije iza iskrivljene slike stvarnosti? Mnogi teolozi te istaknuti stručnjaci naglašavaju da je za krive predodžbe i teške riječi odgovorno loše razumijevanje šerijata na Zapadu, ali istovremeno i paradoksalno, pogrešno primjenjivanje šerijatskog prava u muslimanskom svijetu. Što je zapravo šerijat koji na arapskom znači "put prema izvoru“ i koje zemlje danas žive sa šerijatskim zakonom, saznat ćemo u nastavku, piše putnikofer.hr.

Put prema izvoru: vjerski zakon koji
usklađuje život pojedinca s božjom voljom

Kada bismo opisivali samu suštinu šerijata rekli bismo da je to vjersko pravo utemeljeno na glavnim islamskim vrelima, odnosno riječi proroka Muhameda, njegovih djela i svete muslimanske knjige Kur’ana. Za svakog muslimana i muslimanku, to je put koji vodi ka bogu, a na njemu se trude ostati tijekom cijelog života. Šerijat propisuje pravila i odredbe koje su dužni slijediti svi muslimani, a koja se odnose na svaki aspekt života. Ona obuhvaćaju ibadet i muamelat, odnosno odredbe o bogoslužju te moralne obveze koje definiraju odnos između čovjeka i boga. Tako se njima reguliraju moral, obrazovanje, politika, ekonomija, bonton, kako održavati higijenu, kako se ženiti, upravljati zajednicom, kako se odnostiti prema susjedu te kako općenito uskladiti svoj život s božjom voljom.

Kada bismo morali svesti cilj šerijata na samo nekoliko riječi, onda bismo rekli da je to moralni putokaz za postizanje dobrobiti i sprječavanje nereda i nesigurnosti u društvu. Svaka generacija muslimana, sukladno vremenu i okolnostima, nastoji što više primijeniti ove naputke u svom svakodnevnom životu. Budući da je namijenjen punoljetnima, ni islama ni šerijata nema bez slobode izbora, a na čovjeku je da svojom voljom i izborima odluči kojim putem će krenuti.

---

image
AFP
Remko De Waal
---

Najčešći mitovi o šerijatu: rigidna pravila i izlike za strogo kažnjavanje

Često možemo čuti razne mitove o islamu, pogotovo u kontekstu zakona i prava. Mnogi će reći da je on krut, rigidan, a za neke samo izlika za strogo kažnjavanje ljudi. No, sama suština i ideja šerijata jest da on pruža svojevrsni moralni okvir i preporuke za svakodnevni život, a njih ne možemo suditi isključivo s vlastitog gledišta. Naime, svako društvo, nacija i kultura imaju vlastitu definiciju morala. Upravo je zato jako teško procijeniti tko je u tom slučaju moralniji ili ispravniji.

Unutar islamskog sustava vjerovanja i zakona nalazi više različitih škola i nauka koji odstupaju jedna od druge te su izuzetno savitljivi i međusobno različiti u svojoj teoriji i praksi. Prema tome, mnogo je načina na koje možemo interpretirati stvari, a mnogi zamjeraju muslimanskim društvima što su okruženi pokrivenim ženama koje se skrivaju iza gomile slojeva odjeće te nemogućnosti da se obrazuju ili ostvaruju osnovna ljudska prava.

Teolozi i stručnjaci ovdje opet objašnjavaju da se šerijat i njegovo poimanje često krivo tumače. To je zapravo razlog zašto se zakoni izuzetno loše odražavaju na jednu skupinu društva, kao što je često slučaj i u zemljama koje ne podliježu šerijatu, a pružaju nehumane životne uvjete za žene. Islam se definira kao religija koja poštuje i štiti ženska bića. Pokrivanje njihovih lica i tijela konkretno služi tome da ih se zaštiti od pohotnih pogleda muškaraca.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Zemlje sa šerijatskim zakonom:
Afganistan - vječna meta svjetskih osvajača

Afganistan je multikulturalna država koja leži na jugu središnje Azije te je stoljećima bila nedostižan plijen mnogim carstvima i osvajačkim vojskama. Ti se tragovi prošlosti ogledaju ne samo u njezinoj osiromašenoj arhitekturi i krutoj prirodi, već i u njezinoj sadašnjosti, državnom uređenju i društvenom poretku. Moderna Islamska Republika Afganistan godinama je pokušavala integrirati građanski i šerijatski zakon kako bi poboljšala osnovne uvjete života i sigurnost stanovnika, no nakon nedavnog preuzimanja vlasti talibana, ništa u toj državi nije sigurno.

Život žena u Afganistanu je i dalje neizvjestan, iako aktualna ekstremistička vlada obećava da će poštivati sva ljudska prava onako kako je to predviđeno u šerijatskom zakonu. Ipak, pitanje je hoće li se i dalje vjerska policija uplitati u svakodnevni život stanovništva te ih brutalno kažnjavati zato što može te gdje će završiti deseci tisuća izbjeglica.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Pakistan - država koja nosi ime čiste zemlje

Punog imena Islamska republika Pakistan, ovo je šesta država po veličini u svijetu kada je u pitanju broj stanovnika. Njezino ime na perzijskom i urdu jeziku označava zemlju čistog, a Pakistan je nakon Indonezije i druga najveća islamska zemlja na svijetu. Upravo je ovdje rođen ekstremni pokret čijim se postulatima služe današnji okupatori Afganistana. U tim se vjerskim školama propovijedao ortodoksni oblik sunitskog islama, predstavljenog kao rješenje za patnje i podjele među afganistanskim narodom.

Ipak, mnogi islamski učenjaci i teolozi ističu da to nikako nije u realnosti povezano s pravim islamom niti bilo kakvim religijskim učenjem jer se bazira na agresiji i nasilju. Nažalost, nemilosrdno postupanje prema ljudima, posebice prema ženama nerijetko je zabilježeno i u Pakistanu. Primjerice, slučajevi žena koje su kamenovane do smrti zbog navodne nevjere. Pakistan je ograničio islamsko pravo na osobna pitanja do 1978. godine, a tada su sudovi proglasili islamsko pravo glavnim zakonima zemlje. Čini se kako do danas to pravo nije uspjelo zaštiti ranjive skupine stanovništva, posebice djevojčice i žene.

---

image
AFP
Rizwan Tabassum
---

Saudijska Arabija – luksuzan život u društvu ograničene slobode govora

Od samog osnutka kraljevstva Saudijske Arabije 1932. godine, politika vlade je regulirana šerijatskim zakonima prema kojima ona može izdavati samo one propise koji su u skladu s načelima islamskog prava. Zahvaljujući velikim prihodima zemlje stanovnici žive poprilično luksuznim životom, a kada pogledate razglednice iz Dubaija i sličnih gradova bit će vam jasno da se radi o državi koja se može pohvaliti visokim standardom. Ipak, neke se skupine društva, posebice žene, u svakodnevnom životu susreću s mnogim ograničenjima.

Budući da žive u izuzetno patrijarhalnom društvu, one koje tek dosele u ovu državu dugo će se privikavati na mnoge restrikcije i pravila ponašanja. Islam dirigira sve aspekte života, od politike, poslovanja, obiteljskog pa čak i seksualnog života i higijene. Dozvoljeno je prakticirati druge religije osim islama, ali samo unutar vlastita četiri zida. Također, na snazi je i jaka cenzura koja se odnosi na mnoge televizijske programe jer "potiču na nemoralne radnje“ ili su "neprimjerenog političkog sadržaja“. Isto vrijedi i za medije, a čak je i sloboda izražavanja ograničena jer građani uvijek moraju imati na umu što stoji u šerijatskim moralnim putokazima.

---

image
AFP
-
---

Iran - zemlja stare slave na misterioznom Bliskom istoku

Iran je prekrasna zemlja na Bliskom istoku, u kojoj se više od 99% stanovništva izjašnjavaju kao muslimani, premda novija istraživanja kažu da se danas taj postotak smanjuje. Kojoj god statistici vjerovali, činjenica jest da se u Iranu strogo provodi šerijatski zakon, koji je ovdje nažalost posebno ograničavajuć i često grub prema ženama. Premda je u ovoj zemlji njihov položaj još uvijek zabrinjavajuće loš, toliko da udane žene ne smiju putovati bez dozvole supruga jer u tom slučaju neće dobiti putovnicu te se dogovorenim i prisilnim brakovima svakodnevno zlostavljaju djevojčice, one najhrabrije se bore za svoja prava.

Ovakva neravnopravnost nije nužno uzrokovana samim šerijatom kao takvim, već njegovom interpretacijom koja se ne temelji na iskrenim religijskim principima i iranskoj kulturi. To je nekada bila jedna od najživopisnijih i najzanimljivijih zemalja Bliskog Istoka, a možemo se samo nadati da će uskoro vratiti staru slavu.

---

image
AFP
Wakil Kohsar
---

Indonezija - primjer šerijatske zemlje
u kojoj stanovnici istinski žive prema svojoj vjeri

Indonezija je bila pretežno budistička i hinduistička zemlja sve do 16. stoljeća kada je islam postao dominantna religija. On ima izuzetno važan utjecaj na oblikovanje društva, ali i indonezijske kulture koja je oblikovana interakcijom između muslimana i starosjedilačkog naroda. Islam je također utjecao na glazbu, odijevanje, arhitekturu i književnost, a danas je ovo najveća muslimanska država na svijetu.

Iako se u njoj provodi jedna od mnogih verzija šerijatskog prava, ono izravno utječe na političke aktivnosti zemlje, uključujući izbore i donošenje politika. Zato se tu nalaze neke od najljepših i najspektakularnijih džamija, uključujući prekrasne Istiqlal, Sumenep, Banda Aceh i Kudus. Ovo je pravi primjer šerijatske zemlje u kojoj se islam nije širio mačem i sabljom, niti se danas zakoni tako provode. Indonezija nije postala muslimanska zbog bitki, već zato što su njeni tadašnji, kao i sadašnji stanovnici u islamu prepoznali istinsku vjeru i rado su ga prihvatili, piše putnikofer.hr.

---

image
AFP
Juni Kriswanto
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Wakil Kohsar Remko De Waal Wakil Kohsar Wakil Kohsar Hoshang Hashimi Rizwan Tabassum Javed Tanveer Wakil Kohsar - Juni Kriswanto Chaideer Mahyuddin
-
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/sve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom-1168948 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=86e1fe8b94abf050fe6b4dcd6074498ddfe9df01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+%C5%A1to+ste+%C5%BEeljeli+znati+o+su%C5%A1tini+%C5%A1erijata+i+zemljama+koje+%C5%BEive+po+njegovim+kanonima+morala%2C+obrazovanja%2C+politike%2C+ekonomije%2C+bontona%2C+higijene%2C+upravljanja+zajednicom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom-1168948 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsve-sto-ste-zeljeli-znati-o-sustini-serijata-i-zemljama-koje-zive-po-njegovim-kanonima-morala-obrazovanja-politike-ekonomije-bontona-higijene-upravljanja-zajednicom-1168948 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Po riječima proroka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPo riječima proroka

Sve što ste željeli znati o suštini šerijata i zemljama koje žive po njegovim kanonima morala, obrazovanja, politike, ekonomije, bontona, higijene, upravljanja zajednicom...

Piše PSD
19. veljače 2022. - 09:42

Kada slušamo vijesti iz zemalja u kojima vlada šerijatski zakon, one su nerijetko obilježene fotografijama ratovanja, siromaštva, potlačenih žena i ekstremističkih propagandi. Takvi prizori bacaju loše svjetlo na samo poimanje šerijata koji je u moderna vremena postao tema koja se izbjegava u mnogim razgovorima. No, što se zapravo krije iza iskrivljene slike stvarnosti? Mnogi teolozi te istaknuti stručnjaci naglašavaju da je za krive predodžbe i teške riječi odgovorno loše razumijevanje šerijata na Zapadu, ali istovremeno i paradoksalno, pogrešno primjenjivanje šerijatskog prava u muslimanskom svijetu. Što je zapravo šerijat koji na arapskom znači "put prema izvoru“ i koje zemlje danas žive sa šerijatskim zakonom, saznat ćemo u nastavku, piše putnikofer.hr.

Pu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:57