StoryEditorOCM
Panoramaživotna iskustva

Surogat majka koja je rodila dijete poznatom paru: S jednom poznatom osobom sam prošla pakao, čak me i javno ponizila

Piše MOZAIK SD
17. prosinca 2023. - 14:15

Marija Šerifović prva je javna osoba u Srbiji koja je dijete dobila surogat majčinstvom, a dječak koji je rođen na klinici u Los Angelesu zove se Mario. Pjevačici je ovo ostvarenje životnog sna, a svoju sreću javno je podijelila na Instagramu.

Surogat majčinstvo je česta pojava u Hollywoodu, a samo neke od tamošnjih javnih osoba koje su na ovaj način postale roditelji i javno govore o tome su Paris Hilton, Sarah Jessica Parker, Nicole Kidman, Priyanka Chopra...

No, Shanna St. Clair, jedna od surogat majki koja je radila sa slavnim osobama, tvrdi kako te priče ne završavaju uvijek na obostrano zadovoljstvo, piše kurir.rs.

"Surogat majčinstvo može donijeti veliku radost - nevjerojatno je zadovoljstvo znati da ste nekome ostvarili san i da je ta osoba dobila dijete koje je toliko željela. Ali ovdje imate dvije žene, koje se možda nikad prije nisu poznavale i vjerojatno imaju potpuno različite društvene i financijske pozadine, koji se udružuju u ovom nevjerojatno intimnom procesu da dobiju dijete," kaže Shanna.

"Brojne su opasnosti da sve krene po zlu. Surogat majčinstvo nije nešto u što treba ući slučajno, a jako je važno da obje strane točno znaju što dogovor podrazumijeva", dodaje.

Inače, Shanna je pametna, živahna, topla i duhovita majka. Po zanimanju frizerka, živi na farmi usred pitoresknog krajolika Pennsylvanije, gdje drži koze i kokoši. Nakon što je prošla kroz tri lake trudnoće do svoje tridesete, Shanna je pročitala članak u ženskom časopisu o borbama neplodnih žena i sažalila se nad njima.

Ona i suprug graditelj Joseph imaju dva sina i kćer, no prva kći rođena je mrtva u 26. tjednu pa je shvatila kako je nositi se s traumom, tugom i čežnjom za djetetom.

U dogovoru s obitelji kontaktirala je agenciju za surogat majčinstvo.

Nisam to učinila jer sam morala platiti račune, financijski smo dobro stajali. Na surogat majčinstvo sam više gledala kao na dar koji mogu dati drugoj ženi, objasnila je Shanna.

"Morala sam ispuniti hrpu formulara i proći psihološku procjenu. Morala me odobriti ne samo liječnica opće prakse nego i ginekolog. Napravili su ultrazvuk, krvne pretrage - svašta", 46- prisjetila se godišnjakinja.

Nakon toga je njezin profil predstavljen budućim roditeljima. Zbog brige o privatnosti, Shayna ne može imenovati nikoga tko je bio uključen u njezino iskustvo surogat majčinstvo, pa su imena promijenjena.

"U početku sam se dobro slagala s Jennifer i Markom, prvim parom kojeg sam upoznala. Stvarno sam osjećala suosjećanje s Jennifer, koja je bila u ranim 30-ima i zamrznula je jajne stanice jer je imala zdravstvenih problema i nije mogla nositi dijete.

Bila je iz poznate i bogate obitelji pa smo imali različite stilove života, ali sam se odmah povezala s njom. Oboje su bili ljubazni i zahvalni, potrudili su se upoznati mene, mog muža i moju djecu", rekla je i otkrila da je bilo potrebno sedam pokušaja da Shanna ostane trudna.

"Klinika za neplodnost rekla je da je problem kvaliteta Jenniferinih jajnih stanica, tako da nije bilo govora o korištenju drugog surogata. Sve je uzelo svoj danak, i fizički i psihički - morate uzimati lijekove, hormone, ići na ultrazvuk kao na provjeru sluznice maternice, bilo je puno posla", kaže Shanna.

"Ja sam trebala nositi te embrije i čuvati ih, pa sam se osjećala kao da ne radim svoj posao, iako je to bilo neracionalno. Ugovor je bio na četiri pokušaja, pa sam potpisala još jedan za još četiri. Da je za mene postala gotovo misija pružiti tim ljudima obitelj. Bila sam vrlo emotivno uključena u cijeli proces", prisjetila se.

Tijekom tri godine, Shanna je primila isplatu od 50.000 dolara, koja je pokrivala gubitak prihoda od posla, putne troškove do klinike i druge troškove.

Kada je Shanna napokon rodila dječaka, par je bio s njom u rodilištu. "Bilo je to sretno iskustvo za sve nas. Još uvijek sam u kontaktu s obitelji", rekla je Shanna.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, Jennifer ju je kontaktirala i rekla joj da poznaje drugu ženu koja traži surogat majku. Ta slavna žena, ovdje nazvana Katherine, razgovarala je sa Shannom telefonom.

"Sviđala mi se njezina priča o tome kako je u svojim ranim 40-ima i pokušava imati dijete s vlastitim jajnim stanicama i donorom sperme. Pokušavala je i koristila druge surogate godinama, ali trudnoće nisu uspjele. Bila bi samohrana majka, ali to uopće nije utjecalo na moju odluku, nisam osuđivala i odlučila sam joj pomoći.

Na kraju razgovora mi je istaknula da sam već prošla sve psihološke testove i liječničke preglede, pa ne trebam to ponovno prolaziti. Samo mi treba potpis ginekologa", prisjeća se Shanna, i kaže kako nakon dobrog iskustva s prvom mamom nije slutila da bi ovoga puta moglo biti određenih problema.

Bilo je puno stvari o kojima smo Catherine i ja prvo trebale razgovarati, gledajući sada unatrag, dodala je.

Potpisale su ugovore za tri pokušaja trudnoće unutar 30 dana od posljednjeg razgovora. Shanna je prvi put upoznala Catherine tijekom prvog prijenosa embrija u skupoj IVF klinici u New Yorku, koja je bila uređena poput hotela s pet zvjezdica.

"Naivno sam očekivala da ćemo odmah uspostaviti vezu zbog zajedničkog djeteta, a nije bilo. Bila je uporna i samoživa - vodili smo vrlo površan razgovor o toj važnoj stvari koja se trebala dogoditi", rekla je.

Iznenadilo ju je što je slavna osoba napustila kliniku bez zahvale Shanni. "I prije je imala neuspješne trudnoće i mislila sam da se možda pokušava zaštititi od daljnjeg razočaranja."

Kao "nositeljica", Shanna je bila prva koja je saznala da početni prijenos embrija nije uspio kada su krvni testovi bili negativni. Pričekala je dok liječnici nisu obavijestili Katherine, a zatim joj je poslala utješnu poruku. - Bila je nonšalantna i to me zbunilo - priznala je Shanna.

Prije drugog pokušaja, Catherine je izvela Shannu i njezinog supruga na večeru, a Shanna je otkrila još jedan ‘red flag‘ zbog koje se na kraju večeri osjećala nelagodno i zabrinuto.

"Bila je bezobrazna prema konobaru, s jelovnika je izbacila hranu za koju sam rekla da je ne želim i ismijavala me kad sam rekla da ne želim piti vino. Gutljaj vina ne bi škodio, ali spremala se napraviti još jedan transfer i nisam mislila da je to prikladno. Čak je i flertovala s mojim mužem! Pomislila sam - možda dam dijete nekome tko mi se uopće ne sviđa", prisjetila se surogat majka.

Drugi pokušaj je također bio neuspješan, a Shannini krvni testovi su bili negativni.

"Cijelo sam vrijeme bila na lijekovima i hormonima - prvo dnevne injekcije, pa injekcije progesterona kako se bližio transfer. To mi je bilo teško. Moraš si dati mjesec dana između transfera, proći kroz svoj menstrualni ciklus prije nego što počneš ponovno", objašnjava ona.

Tijekom trećeg transfera Catherinino ponašanje se promijenilo te je prema Shanni bila finija i opuštenija. I konačno, kada su stigli Shannini nalazi krvi, bili su pozitivni.

- Kad sam nazvala Catherine da joj kažem dobre vijesti, mislila sam da će biti spremna, ali nije djelovala osobito uzbuđeno - prisjetila se Shanna.

image

Shanna

Screenshot

Nekoliko dana kasnije primila je šokantan telefonski poziv od Catherine. Catherine joj je bez ikakve isprike rekla da je upravo preko druge surogat majke rodila sina.

"Rekla je da mi želi reći prije nego što o tome pročitam u medijima. A kad sam primijetila da mi nikada nije rekla da ima drugu surogat majku, rekla je nešto u smislu da mi to ne mora reći. Nakon što smo prekinuli vezu, bila sam šokirana, ali sam joj poslala poruku i rekla: ‘Čestitam, uživaj u svojoj bebi‘. Nije odgovorila‘‘, rekla je Shayna.

Znajući da je Catherine napokon dobila dijete i s obzirom na njihov zategnuti odnos, Shanna je priznala da je nakratko pomislila kako bi joj bilo olakšanje ako ova treća trudnoća ne uspije.

"Mrzim to reći, ali jesam. Dio mene nikome ne bi želio gubitak, pa sam se borila protiv tih osjećaja. Još uvijek sam se nadala da će ovo uspjeti, ili da će, što god bilo, biti bolje. Osjećaji su mi bili pomiješani", objasnila je.

Shanna je još uvijek bila pod nadzorom klinike i ponovno je obavila analizu krvi kako bi provjerila razinu hormona. Rezultat je bio nevjerojatan, a kada je Catherine to prijavila, Catherine joj je samo kratko odgovorila, poručivši joj da je stalno obavještava o svemu. Nakon toga, razina Shanninih hormona počela je padati.

"Znala sam da su stvari krenule po zlu pa sam kontaktirala Catherine da je obavijestim o tome. Budući da do tog trenutka nisam bila sigurna u našu vezu, bojala sam se uopće razgovarati s njom, pa sam joj umjesto toga poslala poruku. Rekla sam: ‘Žao mi je što vam priopćavam loše vijesti... Još nije pobačaj, ali izgleda da idemo u tom pravcu‘, rekla je Shanna.

Pitala je za Catherineino novo dijete i također je pitala treba li joj proslijediti ostatak računa. Catherinina ju je sljedeća poruka iznenadila.

"Shanna, naša veza je gotova. Užasnuta sam tvojom hladnoćom u vezi s rođenjem mog djeteta. Proslijedi svoje račune."

Shanna je na kraju dobila oko 11 tisuća dolara plus troškove. Rekla je da je u ugovoru koji je potpisala s Catherine navedeno plaćanje od 45.000 dolara za bebu, 55.000 dolara za blizance i 60.000 dolara za trojke ili više.

Dvije žene nakon ovog događaja više nisu razgovarale, a samo dva tjedna nakon prekida svih veza s Catherine, Shanna je imala spontani pobačaj.

“Bilo je to jako, jako teško razdoblje”, prisjetila se.

Nekoliko mjeseci kasnije, Catherine je na televiziji davala omalovažavajuće komentare o surogat majkama. “Brznula sam u plač”, priznaje Shanna, koja se osjećala kao Catherinina zaposlenica.

"Zabrinjava me što slavne osobe olako shvaćaju surogat majčinstvo. Kao što mogu naručiti svoju dizajnersku odjeću, svoje cipele i svoju dizajnersku bebu. Očito, postoje slučajevi u kojima žensko zdravstveno stanje fizički onemogućuje da nosi dijete, ali to nije sve to se događa. Mislim da kod ljudi koji imaju novac i privilegije postoji opasnost da misle – mogu nekoga natjerati da mi napravi dijete”, objašnjava.

Shanna također smatra da bi žene koje su rodile uz pomoć surogat majki to trebale iskreno reći. "Mislim da moraju biti otvorenije i iskrenije o tome kako su njihove bebe nastale umjesto da samo objavljuju na društvenim mrežama - ja ću dobiti dijete!"

“Žao mi je žena koje devet mjeseci nose te divne živote, daju ih drugome, ne priznajući iskušenja kroz koja su morale proći”, objašnjava.

Četiri godine nakon razlaza s Catherine, Shanna je rodila blizance neslavnom paru koji je upoznala na konferenciji o plodnosti. Porodi su bili komplicirani, a Shanna je imala moždani udar i napadaje te je sedam dana bila na intenzivnoj njezi.

Nakon trećeg iskustva sa surogat majčinstvom umalo sam izgubila život. To pokazuje da u svakoj trudnoći postoji rizik, ali sve je na kraju ispalo ok, kaže.

Shanna se ne žali na svoje treće surogat majčinstvo, već kaže da je to uglavnom bilo "još jedno dobro iskustvo, ispiranje gorčine koju je osjećala s Catherine".

Također je podijelila važnu lekciju koju je naučila kao surogat majka. A to je da se nikad ne žuri s dogovorom.

​"Vjerujem da obje žene prije toga trebaju sjesti, razgovarati s renomiranom agencijom za surogat majčinstvo i detaljno opisati što obje očekuju od ovog putovanja. Ako to ne učinite, postoji puno stvari koje mogu poći po zlu", rekla je. 

Na kraju je Shanna podvrgnuta histerektomiji, kirurškom uklanjanju maternice, kako više ne bi mogla biti surogat majka parovima u potrebi. "Imala sam dva dobra i jedno loše iskustvo, ali ne žalim. Mislim da su žene koje nose bebe heroji za druge i to je prekrasna stvar, sve dok obje strane točno znaju u što se upuštaju", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:50