StoryEditorOCM
PanoramaŠTO IH RAZLIKUJE

Što je pentekostalizam zbog kojeg se bivši hajdukovac razveo? Kontroverzna vjera koja dopušta vikanje, a malo se govori

Piše MOZAIK SD
21. srpnja 2023. - 08:44

Rumunj Steliano Filip (29) koji je u Hajduku igrao 2018. godine, prije dvije godine se razveo od predivne supruge Biance i to zbog vjere.

Naime, za vrijeme braka je prešao na pentekostalizam i tu je vjeru htio nametnuti i svojoj ženi, ali ona je to odbila. 

Što je pantekostalizam?

Mnogi su prvi put čuli za ovu vjeru koja je kršćanski pokret unutar protestantskih crkava koji je nastao početkom 20. stoljeća pri Metodističkoj crkvi.

Pentekostalci poseban naglasak stavljaju na probuđenje koje se dogodilo u ulici Asuza 1906. godine, što na način označava rođenje suvremenog pentekostalizma.

image
Dil Toffolo/Alamy/Alamy/Profimedia/Dil Toffolo/alamy/alamy/profimedia

Crkve ovog pokreta odlikuju se iznimnim naglaskom na važnost darova Duha Svetoga. Bogoslužje u pentekostnim zajednicama karakterizira gorljiva molitva, glasnija glazba (slavljenje), a ponekad i spontani ples.

Radi se o jednoj od crkava o kojima se ne razgovara puno i koja ponekad privlači puno kontroverzi, ali pentekostalizam u kršćanstvu ima dugu tradiciju., piše Noviživot.

image
Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/alamy/alamy/profimedia

Stvari koje biste trebali znati o Pentekostnoj crkvi:

Ime dolazi od događaja iz Djela Apostolskih

Naziv denominacije dolazi iz događaja iz Djela Apostolskih za vrijeme Pentekosta kada su rani kršćani dobili darove Duha Svetoga (darove kao što su prorokovanje i iscjeljivanje).

Prvi pentekostalci su za svoju misiju smatrali širenje Evanđelja svijetom. Prvi Pentekost se odvijao 50 dana nakon uskrsnuća Isusa Krista i ispunio je i Isusovo i proroštvo Ivana Krstitelja u kojemu su obojica njih rekli da će ljudi biti kršteni Duhom Svetim.

Više oblika

Postoji velik broj crkava koje sebe nazivaju Pentekostnim. Postoje ”klasični pentekostalci” koji su nastali prvim probuđenjem u ranim 1900.-tima, ”karizmatici” koji su nastali u šezdesetim godinama prošlog stoljeća i ”neo-karizmatici” za koje se smatra da su treći val rasta pentekostalizma.

Veliki broj denominacija dijele svoja vjerovanja, ali se razlikuju u drugim stvarima. Na primjer, Apostolski Pentekostalni pokret se razlikuje od ostalih denominacija po tomu što vjeruju da su Otac, Sin i Duh Sveti sve titule za Isusa. Druge denominacije uključuju Božje Okupljanje i crkve ”Otvorene Biblije”.

image
Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/alamy/alamy/profimedia

Govor u jezicima

Jedna od najvećih i najpoznatijih obilježja pentekostnog pokreta su govor u jezicima i božanski darovi, kao što je iscjeljenje. Za govor u jezicima se vjeruje da je ono rezultat krštenja Duhom Svetim.

Crkva vjeruje u dar govora u jezicima (govorenje nepoznatim jezicima i govor u jeziku koji je poznat, ali ne i govorniku). Jednom studijom je otkriveno da većina pentekostnih crkava u svijetu za sebe kažu da njihove službe sadržavaju govor u jezicima, proroštva i božansko iscjeljenje. Ista studija je otkrila da je 62% američkih pentekostalaca svjedočilo božanskom iscjeljenju.

Odnos prema ženama

Pentekostne crkve su bile jedne od prvih koje su u svojim službama imale žene.

Neke pentekosne grupe se strogo drže određenih pravila (kao što je skromno odijevanje među ženama, određene frizure kod žena i muškaraca). Neke od njih čak i zabranjuju filmove i bavljenje sportom.

U nekim zajednicama ženama nije dopušteno nositi hlače (uzimajući u obzir 1. Timoteju 2, 9 gdje piše da se žene trebaju odijevati skromno, čedno i kako priliči). U Ujedinjenoj Pentekostnoj Crkvi čak niti šminka, uska odjeća ili nakit nisu preporučeni (UPC je jedan od konzervativnijih odjeljaka Pentekostne crkve).

image
Anp/Alamy/Alamy/Profimedia/Anp/alamy/alamy/profimedia

Slavljenje

Osim govorenja u jezicima, pentekostalci dopuštaju i ples, vikanje i općenito glasno slavljenje za vrijeme službe. Pjevanje nije ograničeno samo na pjesme. Ako oni koji slave osjete da su povedeni Duhom, oni mogu nastaviti pjevati i za vrijeme molitve. Moli se na glas s pljeskanjem i vikanjem, a ponekad i mazanjem posvećenim uljem kao znakom zahvalnosti.

Jedna od najbrže rastućih zajednica u svijet

Prema studiji iz 2011. ima 279 milijuna vjernika. Rasprostranjen je u SAD-u, Brazilu, Gvatemali, Indoneziji, Nigeriji, Gani, Keniji, Etiopiji i Zimbabveu. U Italiji ima oko pola milijuna vjernika.

Prema izvješću New York Timesa, otprilike 4 milijuna Amerikanaca se izjašnjava kao ”klasični” pentekostalci.

Pentekostalci su jedna od najbrže rastućih kršćanskih zajednica u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:08