stdClass Object ( [id] => 1306879 [title] => Splitu s Karepovca stiže smrad, a Kopenhagen od svoje spalionice otpada usred grada ima struju, toplu vodu i izletište! [alias] => splitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Smrdi vam Karepovac?

Grozite se od same pomisli na to brdo smeća koje se posljednjih pedesetak godina ugnijezdilo na obrazu Splita? Pored kuća, domova, nogometnog igrališta. Gadi vam se sladunjavi vonj škovaca koji “najlipši grad na svitu” poput kakve teške pokore nosi okajavajući grijehe lošeg urbanizma, višegodišnje nebrige i nekontroliranog širenja?

“Slobodna” je ovih dana bila na jednom drugom brdu. I na njega se svakoga dana slijevaju tone škovaca. Ono se isto nalazi u velikom gradu, po broju stanovnika pet puta većem od Splita. Isto pokraj njega žive ljudi. Ima i dječjih igrališta. Stambenih zgrada. Trgovina.

No to brdo ne smrdi.

Na njemu raste cvijeće. Obitelji s djecom tu dolaze prošetati. Prijatelji popiti kavu i baciti pogled na grad. Vježbati u teretani na otvorenom. Planinariti. Čak i skijati se.

---

image

Pogled na CopenHill s krstarenja kopenhaškim kanalom

Marina Karlović/
---

Taj grad je Kopenhagen. Brdo u ravnoj Danskoj zove se Amager Bakke. Ili anglizirano CopenHill. A hrpe smeća koje se ovdje svakoga dana dovoze nestaju u gigantskoj gradskoj spalionici. Ona otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - pretvara u struju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust. Tu je i tanjurača koja skijaše vuče prema gore.

Grdosija s dimnjakom

Tog se brda nitko u Kopenhagenu ne stidi. Niti ga itko skriva.

CopenHill se jasno vidi tijekom krstarenja kopenhaškim kanalom. Metalom obloženu grdosiju s dimnjakom iz kojega suklja vodena para – jer štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici – teško je ne zamijetiti šetajući rivom. CopenHill se nalazi i u službenoj brošuri koju putnicima namjernicima dijeli lokalna turistička zajednica. Posjet spalionici postala je jedna od gradskih atrakcija. Termini za posjete postrojenju rasprodani su tri mjeseca unaprijed. Brdo smeća u Kopenhagenu postalo je hit. Spalionica koja svakoga dana proguta više od 300 kamiona otpada – i preradi ga u energiju - na ponos je i diku glavnoga grada Danske.

Da ne bude zabune. Škovace smrde i u hladnoj Skandinaviji, ne samo na užeglom Mediteranu. No vlasti u Kopenhagenu utuvile su si u glavu da žele biti najbolje u Europi kada je o gospodarenju otpadom riječ. Pa su postrojenju u kojemu se rješavaju nerecikliranog smeća – lokaciji od koje u pravilu svugdje u svijetu zaziru – pridodali umjetno brdašce i uredili 450 metara dugi skijaški spust, planinarsku stazu, teretanu na otvorenom, najvišu umjetnu stijenu za sportsko penjanje na svijetu i kafić.

---

image

Na fasadi spalionice nalazi se i najveća umjetna stijena za penjanje na svijetu

Marina Karlović/
---

Ideja arhitekata koji su osmislili CopenHill bila je stvoriti objekt koji je primjer nečeg što su nazvali “hedonističkom održivosti”.

- CopenHill je očigledan arhitektonski izraz nečega što bi inače ostalo nevidljivo: to je najčistija elektrana na svijetu koja pretvara otpad u energiju - rekao je na otvaranju 2017. godine Bjarke Ingels iz BIG grupe koja potpisuje ovaj neobičan projekt.

Na ulazu u utrobu CopenHilla ništa ne upućuje da se ovdje dovoze i prerađuju tone otpada. Izvana zgrada izgleda kao kakav poslovni neboder. S njezine stražnje strane dolaze kamioni gradske čistoće i otpad koji preostane nakon recikliranja istovaruju u silose. Ulazimo u lift koji će nas dovesti do vrha. Sav je u staklu. Pred nama se izmjenjuju kotlovi i bojleri. Sve je u inoksu. Gotovo kao u kakvoj tvornici lijekova. Ništa ne upućuje na to da se ovdje na 41 tisuću četvornih metara zapravo radi o smeću.

---

image

Skijalište uz spalionicu CopenHill

Marina Karlović/
---

Silosi su golemi. Visina im je 36 metara. Mogu primiti oko 22 tisuće tona otpada. Otprilike onoliko koliko se u Amager Bakke doveze trijekom tri tjedna. Dvije automatske grabilice miješaju otpad u jednoličnu masu. Kako bi proces spaljivanja bio što stabilniji. Nakon što se otpad izmiješa, hvataljke ga podižu u spremnike za spalionicu. Svaka grabilica može podignuti do 15 tona otpada. Kažu da unutra smrdi. Kako bi se smrad smanjio, tlak zraka u istovarnom dijelu drži se niže od tlaka u okolini.

U Amager Bakkeu su zapravo dvije spalionice koje mogu obraditi od 25 do 42 tone otpada na sat. Kada se otpad unese u spremnike za punjenje, on pada niz okno. Ovdje nastane hermetički čep za održavanje negativnog tlaka u spalionici. Dno spalionice sastoji se od 24 reda perforiranih čeličnih ploča i tvori ogromnu valovitu prostirku. Svaki red se može pomicati. Kako se otpad kreće prema naprijed, postupno se zapali. Spaljivanje traje nešto manje od dva sata. Temperatura je između 950 i 1000 stupnjeva Celzija. Kada otpad dođe do kraja rešetke, oslobađa se energija u obliku zagrijanog dima.

---

image

Spalionica otpada iznutra

Marina Karlović/
---

Skijanje bez snijega

Za svaku tonu otpada Amager Bakke proizvede 2,7 MWh grijanja i 0,8 MWh električne energije.

No tu priča ne završava.

Nakon spaljivanja ostane dvadesetak posto troske, mješavine pepela iz otpada, šljunka, pijeska, metala i drugih negorivih materijala. Troska se sakuplja u posebnom silosu i transportira u sortirnicu. Tamo se nekoliko mjeseci okreće i zalijeva, nakon čega s nje otpadnu metali za recikliranje. Na svakih 200 kilograma troske dobije se 10 do 15 kilograma metala. Troska se nakon ovog postupka iskoristi u građevini.

---

image

Rekreacijska zona i pogled s CopenHilla

Marina Karlović/
---

Izlazimo iz lifta. Na vrhu puca pogled na kopenhaške kanale. Najljepši vidikovac u gradu. Prolazimo pored kafića. Pun je ljudi. Skupina tinejdžera vježba u teretani na otvorenom. Stazu na skijalištu popravljaju. Kažu da se zelena podloga – izgledom podsjeća na umjetnu travu – s vremenom istrošila. Pedesetak tisuća skijaša godišnje ostavilo je traga. U zemlji bez brda, u kojoj je najviša točka 170 metara, i umjetno brdašce od 85 metara visine zahvalno je mjesto za ljubitelje skijanja. Makar i bez snijega. Na suhom. Popravak staze koštao je vrtoglavih milijun i pol eura. No Danci nisu htjeli odustati od koncepta koji im je na području otpada donio svjetsku slavu.

Tu, na vrhu, uz dimnjak, osjeti se vonj smeća. Smrad nije intenzivan, dolazi se u tragovima. Kao mali, gotovo pa rubni podsjetnik na ono što se u utrobi ovog umjetnog brda doista događa.

I kao nepisana poruka gradovima koji se guše u smeću da i za njih nade ipak ima. Samo što ta nada košta. I mora uključivati ideju koju oni, barem dosad, nisu imali.

---

Do rentabilnosti - uvozom otpada

Gradnja Amager Bakkea trajala je deset godina. Ukupna cijena iznosila je pola milijarde eura. Postrojenje je službeno pušteno u pogon 2017. godine. Još uvijek traju polemike je li ovaj megaprojekt bio potreban. Zeleni tvrde da su potrebe Kopenhagena znatno manje od predviđenih kapaciteta spalionica. I da će trebati uvoziti smeće da bi postrojenje bilo rentabilno. Već su se javili Britanci. Oni imaju otpada za izvoz. S obzirom na rapidno recikliranje koje uzima sve više maha u Danskoj, procjena je da će Amager Bakke do iduće godine polovinu otpada morati uvoziti.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - u gigantskoj gradskoj spalionici pretvara se u električnu energiju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Priča o CopenHillu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - u gigantskoj gradskoj spalionici pretvara se u električnu energiju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust Priča o CopenHillu 2 0 6357 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-09 14:45:49 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-15 15:57:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-15 15:57:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - u gigantskoj gradskoj spalionici pretvara se u električnu energiju i toplu vodu za grij [metadata] => robots= author= title=Split s Karepovca dobiva smrad, a Kopenhagen od svoje spalionice otpada usred grada ima struju, toplu vodu i izletište! [metakey] => Kopenhagen, karepovac, spalionica otpada, gospodarenje otpadom [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243098.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243093.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243094.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243095.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243096.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243097.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25243099.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/09\/25253504.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/","Marina Karlovi\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para \u2013 \u0161tetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prera\u0111uju u samoj spalionici<\/p>","

Pogled na CopenHill s krstarenja kopenha\u0161kim kanalom<\/p>","

Uspon na vidikovac<\/p>","

Rekreacijska zona i pogled s CopenHilla<\/p>","

Skijali\u0161te uz spalionicu CopenHill<\/p>","

Spalionica otpada iznutra<\/p>","

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para \u2013 \u0161tetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prera\u0111uju u samoj spalionici<\/p>","

Na fasadi spalionice nalazi se i najve\u0107a umjetna stijena za penjanje na svijetu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_25243098_1920.jpg":"1920x1080","k_25243098_1280.jpg":"1280x1280","k_25243098_1024.jpg":"1024x1024","k_25243098_640.jpg":"640x640","k_25243098_480.jpg":"480x480","k_25243098_340.jpg":"340x340","k_25243098_220.jpg":"220x220","o_25243098_1280.jpg":"1280x852","o_25243098_1024.jpg":"1024x682","o_25243098_640.jpg":"640x426","o_25243098_480.jpg":"480x319","o_25243098_340.jpg":"340x226","o_25243098_220.jpg":"220x146","h_25243098_1280.jpg":"1280x854","h_25243098_1024.jpg":"1024x683","h_25243098_640.jpg":"640x427","h_25243098_480.jpg":"480x320","h_25243098_340.jpg":"340x227","h_25243098_220.jpg":"220x147","pp_25243098_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243098_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243098_640.jpg":"640x814","pp_25243098_480.jpg":"480x611","pp_25243098_340.jpg":"340x432","pp_25243098_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1387","hd_25243093_1920.jpg":"1920x1080","k_25243093_1280.jpg":"1280x1280","k_25243093_1024.jpg":"1024x1024","k_25243093_640.jpg":"640x640","k_25243093_480.jpg":"480x480","k_25243093_340.jpg":"340x340","k_25243093_220.jpg":"220x220","o_25243093_1280.jpg":"1280x924","o_25243093_1024.jpg":"1024x739","o_25243093_640.jpg":"640x462","o_25243093_480.jpg":"480x346","o_25243093_340.jpg":"340x245","o_25243093_220.jpg":"220x158","h_25243093_1280.jpg":"1280x854","h_25243093_1024.jpg":"1024x683","h_25243093_640.jpg":"640x427","h_25243093_480.jpg":"480x320","h_25243093_340.jpg":"340x227","h_25243093_220.jpg":"220x147","pp_25243093_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243093_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243093_640.jpg":"640x814","pp_25243093_480.jpg":"480x611","pp_25243093_340.jpg":"340x432","pp_25243093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25243094_1920.jpg":"1920x1080","k_25243094_1280.jpg":"1280x1280","k_25243094_1024.jpg":"1024x1024","k_25243094_640.jpg":"640x640","k_25243094_480.jpg":"480x480","k_25243094_340.jpg":"340x340","k_25243094_220.jpg":"220x220","o_25243094_1280.jpg":"1280x852","o_25243094_1024.jpg":"1024x682","o_25243094_640.jpg":"640x426","o_25243094_480.jpg":"480x319","o_25243094_340.jpg":"340x226","o_25243094_220.jpg":"220x146","h_25243094_1280.jpg":"1280x854","h_25243094_1024.jpg":"1024x683","h_25243094_640.jpg":"640x427","h_25243094_480.jpg":"480x320","h_25243094_340.jpg":"340x227","h_25243094_220.jpg":"220x147","pp_25243094_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243094_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243094_640.jpg":"640x814","pp_25243094_480.jpg":"480x611","pp_25243094_340.jpg":"340x432","pp_25243094_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25243095_1920.jpg":"1920x1080","k_25243095_1280.jpg":"1280x1280","k_25243095_1024.jpg":"1024x1024","k_25243095_640.jpg":"640x640","k_25243095_480.jpg":"480x480","k_25243095_340.jpg":"340x340","k_25243095_220.jpg":"220x220","o_25243095_1280.jpg":"1280x960","o_25243095_1024.jpg":"1024x768","o_25243095_640.jpg":"640x480","o_25243095_480.jpg":"480x360","o_25243095_340.jpg":"340x255","o_25243095_220.jpg":"220x165","h_25243095_1280.jpg":"1280x854","h_25243095_1024.jpg":"1024x683","h_25243095_640.jpg":"640x427","h_25243095_480.jpg":"480x320","h_25243095_340.jpg":"340x227","h_25243095_220.jpg":"220x147","pp_25243095_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243095_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243095_640.jpg":"640x814","pp_25243095_480.jpg":"480x611","pp_25243095_340.jpg":"340x432","pp_25243095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25243096_1920.jpg":"1920x1080","k_25243096_1280.jpg":"1280x1280","k_25243096_1024.jpg":"1024x1024","k_25243096_640.jpg":"640x640","k_25243096_480.jpg":"480x480","k_25243096_340.jpg":"340x340","k_25243096_220.jpg":"220x220","o_25243096_1280.jpg":"1280x960","o_25243096_1024.jpg":"1024x768","o_25243096_640.jpg":"640x480","o_25243096_480.jpg":"480x360","o_25243096_340.jpg":"340x255","o_25243096_220.jpg":"220x165","h_25243096_1280.jpg":"1280x854","h_25243096_1024.jpg":"1024x683","h_25243096_640.jpg":"640x427","h_25243096_480.jpg":"480x320","h_25243096_340.jpg":"340x227","h_25243096_220.jpg":"220x147","pp_25243096_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243096_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243096_640.jpg":"640x814","pp_25243096_480.jpg":"480x611","pp_25243096_340.jpg":"340x432","pp_25243096_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25243097_1920.jpg":"1920x1080","k_25243097_1280.jpg":"1280x1280","k_25243097_1024.jpg":"1024x1024","k_25243097_640.jpg":"640x640","k_25243097_480.jpg":"480x480","k_25243097_340.jpg":"340x340","k_25243097_220.jpg":"220x220","o_25243097_1280.jpg":"1280x960","o_25243097_1024.jpg":"1024x768","o_25243097_640.jpg":"640x480","o_25243097_480.jpg":"480x360","o_25243097_340.jpg":"340x255","o_25243097_220.jpg":"220x165","h_25243097_1280.jpg":"1280x854","h_25243097_1024.jpg":"1024x683","h_25243097_640.jpg":"640x427","h_25243097_480.jpg":"480x320","h_25243097_340.jpg":"340x227","h_25243097_220.jpg":"220x147","pp_25243097_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243097_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243097_640.jpg":"640x814","pp_25243097_480.jpg":"480x611","pp_25243097_340.jpg":"340x432","pp_25243097_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25243099_1920.jpg":"1920x1080","k_25243099_1280.jpg":"1280x1280","k_25243099_1024.jpg":"1024x1024","k_25243099_640.jpg":"640x640","k_25243099_480.jpg":"480x480","k_25243099_340.jpg":"340x340","k_25243099_220.jpg":"220x220","o_25243099_1280.jpg":"1280x960","o_25243099_1024.jpg":"1024x768","o_25243099_640.jpg":"640x480","o_25243099_480.jpg":"480x360","o_25243099_340.jpg":"340x255","o_25243099_220.jpg":"220x165","h_25243099_1280.jpg":"1280x854","h_25243099_1024.jpg":"1024x683","h_25243099_640.jpg":"640x427","h_25243099_480.jpg":"480x320","h_25243099_340.jpg":"340x227","h_25243099_220.jpg":"220x147","pp_25243099_1280.jpg":"1280x1628","pp_25243099_1024.jpg":"1024x1303","pp_25243099_640.jpg":"640x814","pp_25243099_480.jpg":"480x611","pp_25243099_340.jpg":"340x432","pp_25243099_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25253504_1920.jpg":"1920x1080","k_25253504_1280.jpg":"1280x1280","k_25253504_1024.jpg":"1024x1024","k_25253504_640.jpg":"640x640","k_25253504_480.jpg":"480x480","k_25253504_340.jpg":"340x340","k_25253504_220.jpg":"220x220","o_25253504_1280.jpg":"1280x960","o_25253504_1024.jpg":"1024x768","o_25253504_640.jpg":"640x480","o_25253504_480.jpg":"480x360","o_25253504_340.jpg":"340x255","o_25253504_220.jpg":"220x165","h_25253504_1280.jpg":"1280x854","h_25253504_1024.jpg":"1024x683","h_25253504_640.jpg":"640x427","h_25253504_480.jpg":"480x320","h_25253504_340.jpg":"340x227","h_25253504_220.jpg":"220x147","pp_25253504_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253504_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253504_640.jpg":"640x814","pp_25253504_480.jpg":"480x611","pp_25253504_340.jpg":"340x432","pp_25253504_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15171830 Threads: 1 Questions: 3167327013 Slow queries: 7091399 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235298631 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/splitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste-1306879 [printLink] => /mozaik/panorama/splitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste-1306879?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 75805 [name] => kopenhagen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kopenhagen [link] => /tag/kopenhagen ) [1] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 706872 [name] => spalionica otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-21 08:28:02 [main_article_id] => 0 [alias] => spalionica-otpada [link] => /tag/spalionica-otpada ) [3] => stdClass Object ( [id] => 311415 [name] => gospodarenje otpadom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gospodarenje-otpadom [link] => /tag/gospodarenje-otpadom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - u gigantskoj gradskoj spalionici pretvara se u električnu energiju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Priča o CopenHillu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitu s Karepovca stiže smrad, a Kopenhagen od svoje spalionice otpada usred grada ima struju, toplu vodu i izletište! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243098.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Marina Karlović/ [mainImageDesc] =>

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243098.jpg [title] => Marina Karlović/

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243093.jpg [title] => Marina Karlović/

Pogled na CopenHill s krstarenja kopenhaškim kanalom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243094.jpg [title] => Marina Karlović/

Uspon na vidikovac

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243095.jpg [title] => Marina Karlović/

Rekreacijska zona i pogled s CopenHilla

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243096.jpg [title] => Marina Karlović/

Skijalište uz spalionicu CopenHill

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243097.jpg [title] => Marina Karlović/

Spalionica otpada iznutra

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25243099.jpg [title] => Marina Karlović/

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/09/25253504.jpg [title] => Marina Karlović/

Na fasadi spalionice nalazi se i najveća umjetna stijena za penjanje na svijetu

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Smrdi vam Karepovac?

Grozite se od same pomisli na to brdo smeća koje se posljednjih pedesetak godina ugnijezdilo na obrazu Splita? Pored kuća, domova, nogometnog igrališta. Gadi vam se sladunjavi vonj škovaca koji “najlipši grad na svitu” poput kakve teške pokore nosi okajavajući grijehe lošeg urbanizma, višegodišnje nebrige i nekontroliranog širenja?

“Slobodna” je ovih dana bila na jednom drugom brdu. I na njega se svakoga dana slijevaju tone škovaca. Ono se isto nalazi u velikom gradu, po broju stanovnika pet puta većem od Splita. Isto pokraj njega žive ljudi. Ima i dječjih igrališta. Stambenih zgrada. Trgovina.

No to brdo ne smrdi.

Na njemu raste cvijeće. Obitelji s djecom tu dolaze prošetati. Prijatelji popiti kavu i baciti pogled na grad. Vježbati u teretani na otvorenom. Planinariti. Čak i skijati se.

---

image

Pogled na CopenHill s krstarenja kopenhaškim kanalom

Marina Karlović/
---

Taj grad je Kopenhagen. Brdo u ravnoj Danskoj zove se Amager Bakke. Ili anglizirano CopenHill. A hrpe smeća koje se ovdje svakoga dana dovoze nestaju u gigantskoj gradskoj spalionici. Ona otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - pretvara u struju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust. Tu je i tanjurača koja skijaše vuče prema gore.

Grdosija s dimnjakom

Tog se brda nitko u Kopenhagenu ne stidi. Niti ga itko skriva.

CopenHill se jasno vidi tijekom krstarenja kopenhaškim kanalom. Metalom obloženu grdosiju s dimnjakom iz kojega suklja vodena para – jer štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici – teško je ne zamijetiti šetajući rivom. CopenHill se nalazi i u službenoj brošuri koju putnicima namjernicima dijeli lokalna turistička zajednica. Posjet spalionici postala je jedna od gradskih atrakcija. Termini za posjete postrojenju rasprodani su tri mjeseca unaprijed. Brdo smeća u Kopenhagenu postalo je hit. Spalionica koja svakoga dana proguta više od 300 kamiona otpada – i preradi ga u energiju - na ponos je i diku glavnoga grada Danske.

Da ne bude zabune. Škovace smrde i u hladnoj Skandinaviji, ne samo na užeglom Mediteranu. No vlasti u Kopenhagenu utuvile su si u glavu da žele biti najbolje u Europi kada je o gospodarenju otpadom riječ. Pa su postrojenju u kojemu se rješavaju nerecikliranog smeća – lokaciji od koje u pravilu svugdje u svijetu zaziru – pridodali umjetno brdašce i uredili 450 metara dugi skijaški spust, planinarsku stazu, teretanu na otvorenom, najvišu umjetnu stijenu za sportsko penjanje na svijetu i kafić.

---

image

Na fasadi spalionice nalazi se i najveća umjetna stijena za penjanje na svijetu

Marina Karlović/
---

Ideja arhitekata koji su osmislili CopenHill bila je stvoriti objekt koji je primjer nečeg što su nazvali “hedonističkom održivosti”.

- CopenHill je očigledan arhitektonski izraz nečega što bi inače ostalo nevidljivo: to je najčistija elektrana na svijetu koja pretvara otpad u energiju - rekao je na otvaranju 2017. godine Bjarke Ingels iz BIG grupe koja potpisuje ovaj neobičan projekt.

Na ulazu u utrobu CopenHilla ništa ne upućuje da se ovdje dovoze i prerađuju tone otpada. Izvana zgrada izgleda kao kakav poslovni neboder. S njezine stražnje strane dolaze kamioni gradske čistoće i otpad koji preostane nakon recikliranja istovaruju u silose. Ulazimo u lift koji će nas dovesti do vrha. Sav je u staklu. Pred nama se izmjenjuju kotlovi i bojleri. Sve je u inoksu. Gotovo kao u kakvoj tvornici lijekova. Ništa ne upućuje na to da se ovdje na 41 tisuću četvornih metara zapravo radi o smeću.

---

image

Skijalište uz spalionicu CopenHill

Marina Karlović/
---

Silosi su golemi. Visina im je 36 metara. Mogu primiti oko 22 tisuće tona otpada. Otprilike onoliko koliko se u Amager Bakke doveze trijekom tri tjedna. Dvije automatske grabilice miješaju otpad u jednoličnu masu. Kako bi proces spaljivanja bio što stabilniji. Nakon što se otpad izmiješa, hvataljke ga podižu u spremnike za spalionicu. Svaka grabilica može podignuti do 15 tona otpada. Kažu da unutra smrdi. Kako bi se smrad smanjio, tlak zraka u istovarnom dijelu drži se niže od tlaka u okolini.

U Amager Bakkeu su zapravo dvije spalionice koje mogu obraditi od 25 do 42 tone otpada na sat. Kada se otpad unese u spremnike za punjenje, on pada niz okno. Ovdje nastane hermetički čep za održavanje negativnog tlaka u spalionici. Dno spalionice sastoji se od 24 reda perforiranih čeličnih ploča i tvori ogromnu valovitu prostirku. Svaki red se može pomicati. Kako se otpad kreće prema naprijed, postupno se zapali. Spaljivanje traje nešto manje od dva sata. Temperatura je između 950 i 1000 stupnjeva Celzija. Kada otpad dođe do kraja rešetke, oslobađa se energija u obliku zagrijanog dima.

---

image

Spalionica otpada iznutra

Marina Karlović/
---

Skijanje bez snijega

Za svaku tonu otpada Amager Bakke proizvede 2,7 MWh grijanja i 0,8 MWh električne energije.

No tu priča ne završava.

Nakon spaljivanja ostane dvadesetak posto troske, mješavine pepela iz otpada, šljunka, pijeska, metala i drugih negorivih materijala. Troska se sakuplja u posebnom silosu i transportira u sortirnicu. Tamo se nekoliko mjeseci okreće i zalijeva, nakon čega s nje otpadnu metali za recikliranje. Na svakih 200 kilograma troske dobije se 10 do 15 kilograma metala. Troska se nakon ovog postupka iskoristi u građevini.

---

image

Rekreacijska zona i pogled s CopenHilla

Marina Karlović/
---

Izlazimo iz lifta. Na vrhu puca pogled na kopenhaške kanale. Najljepši vidikovac u gradu. Prolazimo pored kafića. Pun je ljudi. Skupina tinejdžera vježba u teretani na otvorenom. Stazu na skijalištu popravljaju. Kažu da se zelena podloga – izgledom podsjeća na umjetnu travu – s vremenom istrošila. Pedesetak tisuća skijaša godišnje ostavilo je traga. U zemlji bez brda, u kojoj je najviša točka 170 metara, i umjetno brdašce od 85 metara visine zahvalno je mjesto za ljubitelje skijanja. Makar i bez snijega. Na suhom. Popravak staze koštao je vrtoglavih milijun i pol eura. No Danci nisu htjeli odustati od koncepta koji im je na području otpada donio svjetsku slavu.

Tu, na vrhu, uz dimnjak, osjeti se vonj smeća. Smrad nije intenzivan, dolazi se u tragovima. Kao mali, gotovo pa rubni podsjetnik na ono što se u utrobi ovog umjetnog brda doista događa.

I kao nepisana poruka gradovima koji se guše u smeću da i za njih nade ipak ima. Samo što ta nada košta. I mora uključivati ideju koju oni, barem dosad, nisu imali.

---

Do rentabilnosti - uvozom otpada

Gradnja Amager Bakkea trajala je deset godina. Ukupna cijena iznosila je pola milijarde eura. Postrojenje je službeno pušteno u pogon 2017. godine. Još uvijek traju polemike je li ovaj megaprojekt bio potreban. Zeleni tvrde da su potrebe Kopenhagena znatno manje od predviđenih kapaciteta spalionica. I da će trebati uvoziti smeće da bi postrojenje bilo rentabilno. Već su se javili Britanci. Oni imaju otpada za izvoz. S obzirom na rapidno recikliranje koje uzima sve više maha u Danskoj, procjena je da će Amager Bakke do iduće godine polovinu otpada morati uvoziti.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/ Marina Karlović/
Marina Karlović/

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici

Marina Karlović/

Pogled na CopenHill s krstarenja kopenhaškim kanalom

Marina Karlović/

Uspon na vidikovac

Marina Karlović/

Rekreacijska zona i pogled s CopenHilla

Marina Karlović/

Skijalište uz spalionicu CopenHill

Marina Karlović/

Spalionica otpada iznutra

Marina Karlović/

Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalionici

Marina Karlović/

Na fasadi spalionice nalazi se i najveća umjetna stijena za penjanje na svijetu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/splitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste-1306879 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9cf8689dbceae9a828e507d9125973d6b28edff4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitu+s+Karepovca+sti%C5%BEe+smrad%2C+a+Kopenhagen+od+svoje+spalionice+otpada+usred+grada+ima+struju%2C+toplu+vodu+i+izleti%C5%A1te%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste-1306879 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsplitu-s-karepovca-stize-smrad-a-kopenhagen-od-svoje-spalionice-otpada-usred-grada-ima-struju-toplu-vodu-i-izletiste-1306879 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Otpad koji proizvede 1,4 milijuna žitelja danske prijestolnice – onaj dio koji preostane nakon što se odvoje papir, staklo, pastika i ostale reciklažne sirovine - u gigantskoj gradskoj spalionici pretvara se u električnu energiju i toplu vodu za grijanje. Na brdu su napravljeni rekreacijska zona, vidikovac, planinarska staza i suhi skijaški spust [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Priča o CopenHillu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaPriča o CopenHillu

Splitu s Karepovca stiže smrad, a Kopenhagen od svoje spalionice otpada usred grada ima struju, toplu vodu i izletište!

Piše Marina Karlović-Sabolić
15. srpnja 2023. - 17:57
Iz dimnjaka spalionice suklja vodena para – štetne tvari ne idu u zrak, nego se filtriraju i prerađuju u samoj spalioniciMarina Karlović/

Smrdi vam Karepovac?

Grozite se od same pomisli na to brdo smeća koje se posljednjih pedesetak godina ugnijezdilo na obrazu Splita? Pored kuća, domova, nogometnog igrališta. Gadi vam se sladunjavi vonj škovaca koji “najlipši grad na svitu” poput kakve teške pokore nosi okajavajući grijehe lošeg urbanizma, višegodišnje nebrige i nekontroliranog širenja?

“Slobodna” je ovih dana bila na jednom drugom brdu. I na njega se svakoga dana slijevaju tone škovaca. Ono se isto nalazi u velikom gradu, po broju stanovnika pet puta većem od Splita. Isto pokraj njega žive ljudi. Ima i dječjih igrališta. Stambenih zgrada. Trgovina.

No to brdo ne smrdi.

Na njemu raste cvijeće. Obitelji s djecom tu dolaze prošetati. Prijatelji popiti kavu i baciti pogled na grad. Vježbati u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:34