stdClass Object ( [id] => 1240561 [title] => Sarajlija Hamid je kuhao je za Lady Di tjedan prije nego je poginula, sve nam je ispričao u Splitu! Otkrio nam je koliko dugo ruča Clinton, najveća intriga vezana je uz Erdogana [alias] => sarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kuhao je za Juana Antonija Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i brojne druge važne svjetske političare, umjetnike, glazbenike, glumce..., a najbolju praksu, kaže, iskusio je još davne 1984. godine, dok je kuhao tijekom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U proteklih je četrdesetak godina, 58-godišnji sarajevski chef Hamid Hadžić najdulje radio u hotelu “Holiday Inn”, na poznatoj adresi u glavnom gradu BiH, gdje je bio šef kuhinje čak 25 godina.

Nekoć ga nisu zaobišle ni sezone na Jadranu, jedno vrijeme se okušao i u inozemstvu, te bio šef kuhinje u sarajevskom hotelu “Hills”.

Danas je, pak, savjetnik za ugostiteljstvo u pivnici HS, smještenoj tik uz poznatu Sarajevsku pivovaru, nasljednici kultne gradske pivnice “Kod Sameka”, a uz to je i ponosni dugogodišnji ambasador Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u BiH.

Temelje te splitske udruge je povezivanjem i zajedničkim radom kuhara sada već davne 2006. godine, gradio veliki splitski kuhar, vizionar i entuzijast Miro Bogdanović sa svojim prijateljima i braćom po kuhači, među njima i Hamidom, koji je član ŠKMER-a od njegova osnutka.

Pivska juha

Sarajevski chef kulinarska događanja u ŠKMER-ovoj režiji nikada ne preskače, kao što nije ni nedavni, osmi Grand Gourmet, međunarodno nadmetanje konobara, barmena, barista i restorana održano u splitskom “Radisson Blu Resort & Spa hotelu”, gdje je, osim natjecanja s više od stotinu sudionika iz šest zemalja, organizirano niz stručnih panela, okruglih stolova, radionica i degustacija na temu ugostiteljstva, turizma, kave, maslinova ulja, vina, viskija i – piva.

E, baš se napitkom od hmelja na splitskom Grand Gourmetu pozabavio Hamid Hadžić, uz pomoć supruge Zehre, također vrsne kuharice.

– Pivnica odmah asocira na dobre kobasice, pileća krilca, kiseli kupus, no došla su modernija vremena i imamo puno bogatiji meni – naglasio je Hadžić, posluživši uz mnogima omiljeni napitak pivsku juhu, piletinu u orly masi (pivskoj smjesi za pohanje), kobasice i umake koji se referiraju na bosanskohercegovačku tradiciju.

---

image

Pivske delicije dobro će ‘leći‘ u danima koji slijede

Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravo će se pivo uskoro, s početkom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, u potocima točiti širom svijeta – u brojnim domovima, kafićima, restoranima...

Omiljeni napitak bit će dostupan čak i navijačima s ulaznicama na nogometnim utakmicama Svjetskog prvenstva, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednjeg zvižduka, no ne i tijekom utakmica na katarskim sportskim terenima. Ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo je, naime, prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji sa strogom kontrolom alkohola.

Ljubav između piva i hrane

Možda baš zato ovdašnjim navijačima/ljubiteljima piva zlata vrijede savjeti Hamida Hadžića, koji ima niz dobrih preporuka za sljubljivanja hrane i piva, jer je užitak praćenja nogometnih utakmica na TV ekranu za mnoge kompletan tek onda kada uključuje i konzumaciju prikladnog jela i pića. Ponajprije piva. A naš sugovornik smatra kako je pivo na ovim područjima minorizirano u odnosu na vino, iako se na Balkanu puno više pije.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---


– Uistinu mislim da jest, ljubav između piva i hrane je jako važna. Primjerice, ta orly masa, iliti pivska masa, malo je podcijenjena na ovim područjima. Odvoji se bjelanjak od žumanjka, od bjelanjka se napravi snijeg, a u žumanjak doda malo brašna i piva i napravi jedna malo gušća smjesa nego za palačinke, posoli i onda sve to lagano ručno izmiješa i tom smjesom omota neka namirnica, poput povrća, fileta ribe, piletine...

Nikako na kraju tući mikserom jer će se razbiti struktura bjelanjka. Zapravo bi palo. Peče se u dubokoj masnoći na otprilike 180 stupnjeva. Pivo je u simbiozi s bjelanjkom zapravo taj kvasac ili prašak za pecivo koji nismo trebali koristiti – objašnjava Hamid, nudeći recept i za odličnu pivsku čorbu.

---

image

Čorba s pivom

Božidar Vukičević/Cropix
---

Malo crvenog luka, poriluka i šampinjona zalije se goveđim temeljcem i crnim pivom, a nakon kuhanja cijelu se priču, prilikom serviranja, omekša s malo vrhnja i jednim žumanjkom.

Čorba je, veli, odlična, malo vuče gorčinu na pivo, specifična, ali vrlo ukusna. No kome nije do pohanja i jela na žlicu može, pripremajući spizu za potpun doživljaj u praćenju okršaja na nogometnom terenu, pribjeći jednostavnijim rješenjima.

’Pivo ide uz ribu’

– Pivo voli krumpir, voli dobar čips. Mi ćemo sada svi, prije gledanja utakmice, potrčati u prodavaonicu i kupiti gotovi, ali nema boljeg od domaćeg. A samo nam valja tanko izrezati krumpir, dobro ga posušiti i onda s njime u duboku masnoću. I dobijemo pravi, domaći čips. Pivo voli bademe, lješnjake...

Neki dobar pršut, sir, naravno i kobasice. Pivo dobro ide uz salate i tjestenine, uz dobar desert odlično ide bezalkoholno. Ma, zar može išta bolje biti od splitskog telećeg rižota, uh kako ih je Miro znao pripremati, a onda uz to crno pivo. Meni je to omiljeno jelo – ističe Hamid, usput otkrivajući dobrosusjedski rezon kad je u pitanju nogomet.

---

image
Gerard Fouet/Afp
---

– Mi Bosanci znamo reći: “Jako smo sretni i zadovoljni, pobjednici smo jer su nam susjedi drugi u svijetu.” Kao, mi smo tu negdje – kroz smijeh će sarajevski chef. I pritom, bez imalo zadrške, otkriva stav koji će neki, u Dalmaciji pogotovo, zasigurno smatrati svetogrđem.

– Da, pivo ide i uz ribu. Mislim da je to stvar trenutka. Pivo, kao i vino, ima svoju priču... Pristaša sam toga da bi, primjerice, uz tamno meso trebalo konzumirati crno vino, ali nekad mi se ne pije vino uz takvo jelo. To je ta sloboda ukusa da pijem što mi odgovara i za što sam raspoložen. To je, po mojemu mišljenju, jedino ispravno. Sloboda izbora – ističe Hamid.

Ponosan je na rezultate koje je ostvario tijekom višedesetljetnog kužinavanja na najvišoj razini, ali uvijek voli reći: “Možeš ti biti najbolji, ali ljudi, tim, čini sve. Ništa bez dobre ekipe u kuhinji.” Radeći kao dugogodišnji šef kuhinje u sarajevskom “Holiday Innu”, nema onoga kome nije kuhao (“ne postoji predsjednik koji iz moje ruke nešto nije jeo, od Mitterranda do Erdogana, sve od političara što je dolazilo u BiH prošlo je kroz našu kuhinju”).

Još je u devedesetima u Sarajevu kuhao i za Bona Voxa, frontmena grupe U2, dok danas to ljeti, na Jadranu, gotovo pa redovito čini njegov kolega Hrvoje Zirojević (“ooo, Hrvoje, dobar drug i prije svega čovjek, Hrčo je moj pravi prijatelj”).

Pastrva u šofroa umaku

– Imao sam priliku poslije sarajevskoga koncerta U2 kuhati u restoranu “Jež”, gdje je bio i Bono Vox. Sjećam se da sam osmislio nekakav malo moderniji meni, neki juneći file ili tako nešto, ali još uvijek dobro pamtim što sam priredio za pokojnu Lady Dianu, koja je nekoliko dana boravila u BiH radi susreta sa žrtvama mina.

---

image

Bonu je servirao juneći file

Elvis Barukcic/Afp
---

Sedam dana prije nego što će tragično stradati imao sam priliku, na jednom brdu u Sarajevu, kuhati za nju. Kao da je bilo jučer, sjećam se da sam pripremio pastrvu u šofroa (fran. Chaud-Froid) umaku od majoneze, kiselog vrhnja, konjaka i nekih začina. I rekao sam kolegici neka samo gleda, znao sam za čime će najprije posegnuti pokojna princeza.

Bilo je to hladno predjelo, kuhana/poširana cijela riba prelivena tim umakom od glave do repa. I onda se sve to, uz malo želatine, dekorira i ohladi. A zašto je Lady Di uzela baš to jelo?! Zato što je to jelo dvorova...

---

image
Gerard Fouet/Afp
---

Znam reći kako se od 50 posluženih riba u Sarajevu, dvadeset vrati natrag u kuhinju. A njoj je to bilo prvo jelo za kojim je posegnula. Znao sam, imao sam osjećaj da će biti tako jer je riječ o dvorskoj hrani – prisjeća se Hamid.

Bosanski lonac, hadžijski ćevap

Stresa se, brzinski evocira uspomene, u kuhinji itekako nauživao, pogotovo kuhajući za velike face.

– Znao sam kuhati predsjedniku Erdoğanu, a pored mene cijelo vrijeme stoji njegov čovjek iz osiguranja u odijelu i kravati. I malo dalje kušač, koji proba hranu. Dolazio je kod nas i Bill Clinton... CIA već dva mjeseca ranije u hotelu, a da mi i ne znamo.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znate što je zapravo najvažnije kad su u pitanju tako važne osobe? Protokol. Ručak traje 26 minuta. Dvadeset i sedma ne postoji. Već su upaljeni motori službenih automobila, sve je u minutu programirano. I u sve se do u sekundu mora uklopiti. A za to se mora trenirati...

Kuharstvo se uči cijeli život. Imam 58 godina, prošao sam puno toga, radio i vani, i tek sad sam svjestan koliko još uvijek ne znam i koliko moram učiti.

U pitanju je jedan neicrpan izvor znanja. Kažu kod nas: “Ne pravi se pita isto u Sarajevu i na Ilidži.” A pričamo samo o piti... – skromno će Hamid, žaleći što tradicionalna bosanska kuhinja gubi utrku s modernim ugostiteljstvom.

– Zaboravili smo naša tradicionalna kuhana jela, naš lijepi bosanski lonac, dobar hadžijski ćevap, našu šarenu dolmu, japrak, raštiku, janjetinu s bamijom... Ja uživam u bosanskoj kuhinji, mekana je. Nema puno jakih začina, može je bolesnik u bolnici jesti – tumači. Kao profesionalca najviše razine, muči ga još jedna boljka, karakteristična ne samo za Hrvatsku, nego i za domovinu mu.

---

image
Foto/Tom Dubravec
---

– Teška su vremena, gubimo kuhare... Kako odlaze iz Hrvatske, tako odlaze iz BiH. Ovi naši idu u Hrvatsku za 2000 eura, a Hrvati idu dalje, u Europu, za 5000 eura. Nažalost, takva nam je sudbina.

Kuharstvo je cijeli život

Moramo sučuvati naše kulinarstvo. Kuharstvo je složen, tradicionalan i težak posao. I psihički i fizički. Ipak, malo mi je drago jer su nas počeli cijeniti vlasnici ugostiteljskih objekata. ŠKMER je napravio puno u posljednjih 15-ak godina, 50 država je došlo u Split, na Brač, u Makarsku...

U pitanju je jedna edukativna priča u kojoj profitiraju kako profesionalci, tako i običan narod. I opet smo deficitarni s kadrom...

Na stranu situacija u Sarajevu, koje je ostvarilo turistički bum nakon rata, evo već su sad rasprodani svi novogodišnji kapaciteti. Ali što je s drugim gradovima u BiH? Kadra u kuharstvu nam, nažalost, nedostaje, pogotovo u sezoni. Gubimo na tradiciji...

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lijepo je da imamo radnu snagu iz, primjerice, Indije, ali moram reći da tim ljudima treba pet godina da se naviknu na ovaj mentalitet i kuhinju, kao što se i mi moramo naviknuti na čips od banane. Sve je to dobro i izazovno, ali samo do određenog trenutka... Kuharstvo je cijeli život, od doručka do večere – naglašava Hamid Hadžić.

---

Bunarska voda s dubine od 300 metara

Sarajevska pivara ima dugu tradiciju, osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini u sklopu koje se pivo pravi isključivo s kvalitetnom vodom iz tamošnjih bunara, s dubine od 300 metara. Pivnica HS, koja se nalazi uz samu pivovaru, nasljednik je kultne gradske pivnice “Kod Sameka”, do rata kultnog okupljališta pjesnika, pisaca, glumaca, novinara i simbol sarajevskog boemskog
miljea, u kojoj je i Tin Ujević napisao neke od svojih najpoznatijih stihova. Uređena je u retro gospodskom stilu, mjesto je gdje se odlazi na dobar zalogaj – od pivske hrane, plata od bosanskih sireva i suhomesnatih delicija, tradicionalne bosanske, internacionalne te vegetarijanske kuhinje
a la carte, a o okusima
kao savjetnik brine
se Hamid Hadžić.

---

---

Kilo mesa, 10 grama soli i 2 grama papra. I kraj priče

– Bosanska kuhinja je puno više od sarajevskog ćevapa. I nema velike razlike između dobrih ćevapa na splitskoj Rivi i sarajevskoj Baščaršiji, ali sama atmosfera
Baščaršije već im daje ono nešto – kaže Hamid.

– Pola ćevapa su somun, koji je naparen. To je već polovica priče. A malo bi bilo glupo jesti na Baščaršiji oradu ili brancina, jelda? Iako ima i toga... Recimo, dok sam bio šef u “Holiday Innu”, nikad nisam dopuštao ćevape jer nisam želio da gubimo na autentičnosti. Nema ćevapa na željeznoj, plinskoj plati. Nema ćevapa bez ćumura (ugljena). Oni se ne peku, oni se pare. Pa vidjeli ste to u Sarajevu kod “Želje”, kad on baci sto ćevapa i cijelo vrijeme miješa. Inače, napraviti dobar ćevap nije neki problem. Važno je, prije mašine, dobro nasoliti meso, da preko noći prođe fermentaciju, a važan je i dobar odabir kvalitetnog mesa. Da nije previše suho, da je protkano masnoćom. Osobno volim kombinaciju teleće plećke i junećeg vrata. I malo telećeg. Ističem, da je protkano masnoćom. Sodu dodaju amateri. U ćevap idu sol i papar. Treći začin ne postoji. Kakav bijeli luk? Kakva vegeta? Sve ostalo je prevara. Na kilogram mesa ide 10 grama soli i 2 grama papra. Završena priča. Nema dalje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZLATNE RUKE 2 0 10435 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-10 06:45:35 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-14 10:57:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-14 10:57:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 255 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Kuhao je za Lady Di sedam dana prije nego je poginula, otkrio koliko traje Clintonov ručak, pričao o Erdoganovim kušačima, a sada pivskim jelima dočekuje 'Svjetsko' [metakey] => hamid hadžić, pivo, pivska jela, svjetsko nogometno prvenstvo, lady di, bill clinton, Bono Vox [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23790819.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755689.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755687.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755690.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755691.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755686.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755703.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755706.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23755702.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23086326.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/22418902.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/17274326.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/21265468.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/656995.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/10\/23767697.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Arhiva\/Cropix, Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Torsten Blackwood\/Afp","Patrick Riviere\/Afp","Gerard Fouet\/Afp","Tom Dubravec\/Cropix","Foto\/Tom Dubravec","Elvis Barukcic\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u2018U\u017eivam u bosanskoj kuhinji, mekana je. Nema puno jakih za\u010dina, mo\u017ee je bolesnik u bolnici jesti\u2018<\/p>","

Pivske delicije dobro \u0107e \u2018le\u0107i\u2018 u danima koji slijede<\/p>","","","","

Restani krumpir i kobasica<\/p>","","

\u010corba s pivom<\/p>","","","","","","

Bonu je servirao june\u0107i file<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:27","52:37","34:55","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1492","hd_23790819_1920.jpg":"1920x1080","k_23790819_1280.jpg":"1280x1280","k_23790819_1024.jpg":"1024x1024","k_23790819_640.jpg":"640x640","k_23790819_480.jpg":"480x480","k_23790819_340.jpg":"340x340","k_23790819_220.jpg":"220x220","o_23790819_1280.jpg":"1280x994","o_23790819_1024.jpg":"1024x795","o_23790819_640.jpg":"640x497","o_23790819_480.jpg":"480x373","o_23790819_340.jpg":"340x264","o_23790819_220.jpg":"220x170","h_23790819_1280.jpg":"1280x854","h_23790819_1024.jpg":"1024x683","h_23790819_640.jpg":"640x427","h_23790819_480.jpg":"480x320","h_23790819_340.jpg":"340x227","h_23790819_220.jpg":"220x147","pp_23790819_1280.jpg":"1280x1628","pp_23790819_1024.jpg":"1024x1303","pp_23790819_640.jpg":"640x814","pp_23790819_480.jpg":"480x611","pp_23790819_340.jpg":"340x432","pp_23790819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3192","hd_23755689_1920.jpg":"1920x1080","k_23755689_1280.jpg":"1280x1280","k_23755689_1024.jpg":"1024x1024","k_23755689_640.jpg":"640x640","k_23755689_480.jpg":"480x480","k_23755689_340.jpg":"340x340","k_23755689_220.jpg":"220x220","o_23755689_1280.jpg":"1280x2128","o_23755689_1024.jpg":"1024x1702","o_23755689_640.jpg":"640x1064","o_23755689_480.jpg":"480x798","o_23755689_340.jpg":"340x565","o_23755689_220.jpg":"220x365","h_23755689_1280.jpg":"1280x854","h_23755689_1024.jpg":"1024x683","h_23755689_640.jpg":"640x427","h_23755689_480.jpg":"480x320","h_23755689_340.jpg":"340x227","h_23755689_220.jpg":"220x147","pp_23755689_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755689_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755689_640.jpg":"640x814","pp_23755689_480.jpg":"480x611","pp_23755689_340.jpg":"340x432","pp_23755689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_23755687_1920.jpg":"1920x1080","k_23755687_1280.jpg":"1280x1280","k_23755687_1024.jpg":"1024x1024","k_23755687_640.jpg":"640x640","k_23755687_480.jpg":"480x480","k_23755687_340.jpg":"340x340","k_23755687_220.jpg":"220x220","o_23755687_1280.jpg":"1280x808","o_23755687_1024.jpg":"1024x646","o_23755687_640.jpg":"640x404","o_23755687_480.jpg":"480x303","o_23755687_340.jpg":"340x214","o_23755687_220.jpg":"220x138","h_23755687_1280.jpg":"1280x854","h_23755687_1024.jpg":"1024x683","h_23755687_640.jpg":"640x427","h_23755687_480.jpg":"480x320","h_23755687_340.jpg":"340x227","h_23755687_220.jpg":"220x147","pp_23755687_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755687_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755687_640.jpg":"640x814","pp_23755687_480.jpg":"480x611","pp_23755687_340.jpg":"340x432","pp_23755687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2771","hd_23755690_1920.jpg":"1920x1080","k_23755690_1280.jpg":"1280x1280","k_23755690_1024.jpg":"1024x1024","k_23755690_640.jpg":"640x640","k_23755690_480.jpg":"480x480","k_23755690_340.jpg":"340x340","k_23755690_220.jpg":"220x220","o_23755690_1280.jpg":"1280x1847","o_23755690_1024.jpg":"1024x1477","o_23755690_640.jpg":"640x923","o_23755690_480.jpg":"480x692","o_23755690_340.jpg":"340x490","o_23755690_220.jpg":"220x317","h_23755690_1280.jpg":"1280x854","h_23755690_1024.jpg":"1024x683","h_23755690_640.jpg":"640x427","h_23755690_480.jpg":"480x320","h_23755690_340.jpg":"340x227","h_23755690_220.jpg":"220x147","pp_23755690_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755690_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755690_640.jpg":"640x814","pp_23755690_480.jpg":"480x611","pp_23755690_340.jpg":"340x432","pp_23755690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3002","hd_23755691_1920.jpg":"1920x1080","k_23755691_1280.jpg":"1280x1280","k_23755691_1024.jpg":"1024x1024","k_23755691_640.jpg":"640x640","k_23755691_480.jpg":"480x480","k_23755691_340.jpg":"340x340","k_23755691_220.jpg":"220x220","o_23755691_1280.jpg":"1280x2001","o_23755691_1024.jpg":"1024x1601","o_23755691_640.jpg":"640x1000","o_23755691_480.jpg":"480x750","o_23755691_340.jpg":"340x531","o_23755691_220.jpg":"220x343","h_23755691_1280.jpg":"1280x854","h_23755691_1024.jpg":"1024x683","h_23755691_640.jpg":"640x427","h_23755691_480.jpg":"480x320","h_23755691_340.jpg":"340x227","h_23755691_220.jpg":"220x147","pp_23755691_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755691_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755691_640.jpg":"640x814","pp_23755691_480.jpg":"480x611","pp_23755691_340.jpg":"340x432","pp_23755691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_23755686_1920.jpg":"1920x1080","k_23755686_1280.jpg":"1280x1280","k_23755686_1024.jpg":"1024x1024","k_23755686_640.jpg":"640x640","k_23755686_480.jpg":"480x480","k_23755686_340.jpg":"340x340","k_23755686_220.jpg":"220x220","o_23755686_1280.jpg":"1280x912","o_23755686_1024.jpg":"1024x729","o_23755686_640.jpg":"640x456","o_23755686_480.jpg":"480x342","o_23755686_340.jpg":"340x242","o_23755686_220.jpg":"220x156","h_23755686_1280.jpg":"1280x854","h_23755686_1024.jpg":"1024x683","h_23755686_640.jpg":"640x427","h_23755686_480.jpg":"480x320","h_23755686_340.jpg":"340x227","h_23755686_220.jpg":"220x147","pp_23755686_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755686_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755686_640.jpg":"640x814","pp_23755686_480.jpg":"480x611","pp_23755686_340.jpg":"340x432","pp_23755686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23755703_1920.jpg":"1920x1080","k_23755703_1280.jpg":"1280x1280","k_23755703_1024.jpg":"1024x1024","k_23755703_640.jpg":"640x640","k_23755703_480.jpg":"480x480","k_23755703_340.jpg":"340x340","k_23755703_220.jpg":"220x220","o_23755703_1280.jpg":"1280x853","o_23755703_1024.jpg":"1024x682","o_23755703_640.jpg":"640x426","o_23755703_480.jpg":"480x320","o_23755703_340.jpg":"340x226","o_23755703_220.jpg":"220x146","h_23755703_1280.jpg":"1280x854","h_23755703_1024.jpg":"1024x683","h_23755703_640.jpg":"640x427","h_23755703_480.jpg":"480x320","h_23755703_340.jpg":"340x227","h_23755703_220.jpg":"220x147","pp_23755703_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755703_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755703_640.jpg":"640x814","pp_23755703_480.jpg":"480x611","pp_23755703_340.jpg":"340x432","pp_23755703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_23755706_1920.jpg":"1920x1080","k_23755706_1280.jpg":"1280x1280","k_23755706_1024.jpg":"1024x1024","k_23755706_640.jpg":"640x640","k_23755706_480.jpg":"480x480","k_23755706_340.jpg":"340x340","k_23755706_220.jpg":"220x220","o_23755706_1280.jpg":"1280x1920","o_23755706_1024.jpg":"1024x1536","o_23755706_640.jpg":"640x960","o_23755706_480.jpg":"480x720","o_23755706_340.jpg":"340x510","o_23755706_220.jpg":"220x330","h_23755706_1280.jpg":"1280x854","h_23755706_1024.jpg":"1024x683","h_23755706_640.jpg":"640x427","h_23755706_480.jpg":"480x320","h_23755706_340.jpg":"340x227","h_23755706_220.jpg":"220x147","pp_23755706_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755706_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755706_640.jpg":"640x814","pp_23755706_480.jpg":"480x611","pp_23755706_340.jpg":"340x432","pp_23755706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_23755702_1920.jpg":"1920x1080","k_23755702_1280.jpg":"1280x1280","k_23755702_1024.jpg":"1024x1024","k_23755702_640.jpg":"640x640","k_23755702_480.jpg":"480x480","k_23755702_340.jpg":"340x340","k_23755702_220.jpg":"220x220","o_23755702_1280.jpg":"1280x1920","o_23755702_1024.jpg":"1024x1536","o_23755702_640.jpg":"640x960","o_23755702_480.jpg":"480x720","o_23755702_340.jpg":"340x510","o_23755702_220.jpg":"220x330","h_23755702_1280.jpg":"1280x854","h_23755702_1024.jpg":"1024x683","h_23755702_640.jpg":"640x427","h_23755702_480.jpg":"480x320","h_23755702_340.jpg":"340x227","h_23755702_220.jpg":"220x147","pp_23755702_1280.jpg":"1280x1628","pp_23755702_1024.jpg":"1024x1303","pp_23755702_640.jpg":"640x814","pp_23755702_480.jpg":"480x611","pp_23755702_340.jpg":"340x432","pp_23755702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23086326_1920.jpg":"1920x1080","k_23086326_1280.jpg":"1280x1280","k_23086326_1024.jpg":"1024x1024","k_23086326_640.jpg":"640x640","k_23086326_480.jpg":"480x480","k_23086326_340.jpg":"340x340","k_23086326_220.jpg":"220x220","o_23086326_1280.jpg":"1280x852","o_23086326_1024.jpg":"1024x682","o_23086326_640.jpg":"640x426","o_23086326_480.jpg":"480x319","o_23086326_340.jpg":"340x226","o_23086326_220.jpg":"220x146","h_23086326_1280.jpg":"1280x854","h_23086326_1024.jpg":"1024x683","h_23086326_640.jpg":"640x427","h_23086326_480.jpg":"480x320","h_23086326_340.jpg":"340x227","h_23086326_220.jpg":"220x147","pp_23086326_1280.jpg":"1280x1628","pp_23086326_1024.jpg":"1024x1303","pp_23086326_640.jpg":"640x814","pp_23086326_480.jpg":"480x611","pp_23086326_340.jpg":"340x432","pp_23086326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1771","hd_22418902_1920.jpg":"1920x1080","k_22418902_1280.jpg":"1280x1280","k_22418902_1024.jpg":"1024x1024","k_22418902_640.jpg":"640x640","k_22418902_480.jpg":"480x480","k_22418902_340.jpg":"340x340","k_22418902_220.jpg":"220x220","o_22418902_1280.jpg":"1280x1180","o_22418902_1024.jpg":"1024x944","o_22418902_640.jpg":"640x590","o_22418902_480.jpg":"480x442","o_22418902_340.jpg":"340x313","o_22418902_220.jpg":"220x202","h_22418902_1280.jpg":"1280x854","h_22418902_1024.jpg":"1024x683","h_22418902_640.jpg":"640x427","h_22418902_480.jpg":"480x320","h_22418902_340.jpg":"340x227","h_22418902_220.jpg":"220x147","pp_22418902_1280.jpg":"1280x1628","pp_22418902_1024.jpg":"1024x1303","pp_22418902_640.jpg":"640x814","pp_22418902_480.jpg":"480x611","pp_22418902_340.jpg":"340x432","pp_22418902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"682x1024","hd_17274326_1920.jpg":"1920x1080","k_17274326_1280.jpg":"1280x1280","k_17274326_1024.jpg":"1024x1024","k_17274326_640.jpg":"640x640","k_17274326_480.jpg":"480x480","k_17274326_340.jpg":"340x340","k_17274326_220.jpg":"220x220","o_17274326_1280.jpg":"1280x1921","o_17274326_1024.jpg":"1024x1537","o_17274326_640.jpg":"640x960","o_17274326_480.jpg":"480x720","o_17274326_340.jpg":"340x510","o_17274326_220.jpg":"220x330","h_17274326_1280.jpg":"1280x854","h_17274326_1024.jpg":"1024x683","h_17274326_640.jpg":"640x427","h_17274326_480.jpg":"480x320","h_17274326_340.jpg":"340x227","h_17274326_220.jpg":"220x147","pp_17274326_1280.jpg":"1280x1628","pp_17274326_1024.jpg":"1024x1303","pp_17274326_640.jpg":"640x814","pp_17274326_480.jpg":"480x611","pp_17274326_340.jpg":"340x432","pp_17274326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1334","hd_21265468_1920.jpg":"1920x1080","k_21265468_1280.jpg":"1280x1280","k_21265468_1024.jpg":"1024x1024","k_21265468_640.jpg":"640x640","k_21265468_480.jpg":"480x480","k_21265468_340.jpg":"340x340","k_21265468_220.jpg":"220x220","o_21265468_1280.jpg":"1280x889","o_21265468_1024.jpg":"1024x711","o_21265468_640.jpg":"640x444","o_21265468_480.jpg":"480x333","o_21265468_340.jpg":"340x236","o_21265468_220.jpg":"220x152","h_21265468_1280.jpg":"1280x854","h_21265468_1024.jpg":"1024x683","h_21265468_640.jpg":"640x427","h_21265468_480.jpg":"480x320","h_21265468_340.jpg":"340x227","h_21265468_220.jpg":"220x147","pp_21265468_1280.jpg":"1280x1628","pp_21265468_1024.jpg":"1024x1303","pp_21265468_640.jpg":"640x814","pp_21265468_480.jpg":"480x611","pp_21265468_340.jpg":"340x432","pp_21265468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"667x1062","hd_656995_1920.jpg":"1920x1080","k_656995_1280.jpg":"1280x1280","k_656995_1024.jpg":"1024x1024","k_656995_640.jpg":"640x640","k_656995_480.jpg":"480x480","k_656995_340.jpg":"340x340","k_656995_220.jpg":"220x220","o_656995_1280.jpg":"1280x2038","o_656995_1024.jpg":"1024x1630","o_656995_640.jpg":"640x1019","o_656995_480.jpg":"480x764","o_656995_340.jpg":"340x541","o_656995_220.jpg":"220x350","h_656995_1280.jpg":"1280x854","h_656995_1024.jpg":"1024x683","h_656995_640.jpg":"640x427","h_656995_480.jpg":"480x320","h_656995_340.jpg":"340x227","h_656995_220.jpg":"220x147","pp_656995_1280.jpg":"1280x1628","pp_656995_1024.jpg":"1024x1303","pp_656995_640.jpg":"640x814","pp_656995_480.jpg":"480x611","pp_656995_340.jpg":"340x432","pp_656995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_23767697_1920.jpg":"1920x1080","k_23767697_1280.jpg":"1280x1280","k_23767697_1024.jpg":"1024x1024","k_23767697_640.jpg":"640x640","k_23767697_480.jpg":"480x480","k_23767697_340.jpg":"340x340","k_23767697_220.jpg":"220x220","o_23767697_1280.jpg":"1280x828","o_23767697_1024.jpg":"1024x662","o_23767697_640.jpg":"640x414","o_23767697_480.jpg":"480x310","o_23767697_340.jpg":"340x219","o_23767697_220.jpg":"220x142","h_23767697_1280.jpg":"1280x854","h_23767697_1024.jpg":"1024x683","h_23767697_640.jpg":"640x427","h_23767697_480.jpg":"480x320","h_23767697_340.jpg":"340x227","h_23767697_220.jpg":"220x147","pp_23767697_1280.jpg":"1280x1628","pp_23767697_1024.jpg":"1024x1303","pp_23767697_640.jpg":"640x814","pp_23767697_480.jpg":"480x611","pp_23767697_340.jpg":"340x432","pp_23767697_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15103232 Threads: 2 Questions: 3160545518 Slow queries: 7068608 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235158386 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/sarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana-1240561 [printLink] => /mozaik/panorama/sarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana-1240561?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 697006 [name] => hamid hadžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 11:57:46 [main_article_id] => 0 [alias] => hamid-hadzic [link] => /tag/hamid-hadzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 697007 [name] => pivska jela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-14 11:57:46 [main_article_id] => 0 [alias] => pivska-jela [link] => /tag/pivska-jela ) [2] => stdClass Object ( [id] => 399380 [name] => Svjetsko nogometno prvenstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svjetsko-nogometno-prvenstvo [link] => /tag/svjetsko-nogometno-prvenstvo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 616453 [name] => lady di [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-31 11:53:10 [main_article_id] => 0 [alias] => lady-di [link] => /tag/lady-di ) [4] => stdClass Object ( [id] => 408876 [name] => Bill Clinton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bill-clinton [link] => /tag/bill-clinton ) [5] => stdClass Object ( [id] => 252245 [name] => Bono Vox [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bono-vox [link] => /tag/bono-vox ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sarajlija Hamid je kuhao je za Lady Di tjedan prije nego je poginula, sve nam je ispričao u Splitu! Otkrio nam je koliko dugo ruča Clinton, najveća intriga vezana je uz Erdogana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23790819.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Arhiva/Cropix, Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23790819.jpg [title] => AFP, Arhiva/Cropix, Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755689.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

‘Uživam u bosanskoj kuhinji, mekana je. Nema puno jakih začina, može je bolesnik u bolnici jesti‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755687.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Pivske delicije dobro će ‘leći‘ u danima koji slijede

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755690.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755691.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755686.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755703.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Restani krumpir i kobasica

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755706.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23755702.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix

Čorba s pivom

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23086326.jpg [title] => Torsten Blackwood/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/22418902.jpg [title] => Patrick Riviere/Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/17274326.jpg [title] => Gerard Fouet/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/21265468.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/656995.jpg [title] => Foto/Tom Dubravec ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/10/23767697.jpg [title] => Elvis Barukcic/Afp

Bonu je servirao juneći file

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kuhao je za Juana Antonija Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i brojne druge važne svjetske političare, umjetnike, glazbenike, glumce..., a najbolju praksu, kaže, iskusio je još davne 1984. godine, dok je kuhao tijekom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U proteklih je četrdesetak godina, 58-godišnji sarajevski chef Hamid Hadžić najdulje radio u hotelu “Holiday Inn”, na poznatoj adresi u glavnom gradu BiH, gdje je bio šef kuhinje čak 25 godina.

Nekoć ga nisu zaobišle ni sezone na Jadranu, jedno vrijeme se okušao i u inozemstvu, te bio šef kuhinje u sarajevskom hotelu “Hills”.

Danas je, pak, savjetnik za ugostiteljstvo u pivnici HS, smještenoj tik uz poznatu Sarajevsku pivovaru, nasljednici kultne gradske pivnice “Kod Sameka”, a uz to je i ponosni dugogodišnji ambasador Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u BiH.

Temelje te splitske udruge je povezivanjem i zajedničkim radom kuhara sada već davne 2006. godine, gradio veliki splitski kuhar, vizionar i entuzijast Miro Bogdanović sa svojim prijateljima i braćom po kuhači, među njima i Hamidom, koji je član ŠKMER-a od njegova osnutka.

Pivska juha

Sarajevski chef kulinarska događanja u ŠKMER-ovoj režiji nikada ne preskače, kao što nije ni nedavni, osmi Grand Gourmet, međunarodno nadmetanje konobara, barmena, barista i restorana održano u splitskom “Radisson Blu Resort & Spa hotelu”, gdje je, osim natjecanja s više od stotinu sudionika iz šest zemalja, organizirano niz stručnih panela, okruglih stolova, radionica i degustacija na temu ugostiteljstva, turizma, kave, maslinova ulja, vina, viskija i – piva.

E, baš se napitkom od hmelja na splitskom Grand Gourmetu pozabavio Hamid Hadžić, uz pomoć supruge Zehre, također vrsne kuharice.

– Pivnica odmah asocira na dobre kobasice, pileća krilca, kiseli kupus, no došla su modernija vremena i imamo puno bogatiji meni – naglasio je Hadžić, posluživši uz mnogima omiljeni napitak pivsku juhu, piletinu u orly masi (pivskoj smjesi za pohanje), kobasice i umake koji se referiraju na bosanskohercegovačku tradiciju.

---

image

Pivske delicije dobro će ‘leći‘ u danima koji slijede

Božidar Vukičević/Cropix
---

Upravo će se pivo uskoro, s početkom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, u potocima točiti širom svijeta – u brojnim domovima, kafićima, restoranima...

Omiljeni napitak bit će dostupan čak i navijačima s ulaznicama na nogometnim utakmicama Svjetskog prvenstva, ali tri sata prije početka i jedan sat nakon posljednjeg zvižduka, no ne i tijekom utakmica na katarskim sportskim terenima. Ovogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo je, naime, prvo koje se održava u muslimanskoj zemlji sa strogom kontrolom alkohola.

Ljubav između piva i hrane

Možda baš zato ovdašnjim navijačima/ljubiteljima piva zlata vrijede savjeti Hamida Hadžića, koji ima niz dobrih preporuka za sljubljivanja hrane i piva, jer je užitak praćenja nogometnih utakmica na TV ekranu za mnoge kompletan tek onda kada uključuje i konzumaciju prikladnog jela i pića. Ponajprije piva. A naš sugovornik smatra kako je pivo na ovim područjima minorizirano u odnosu na vino, iako se na Balkanu puno više pije.

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---


– Uistinu mislim da jest, ljubav između piva i hrane je jako važna. Primjerice, ta orly masa, iliti pivska masa, malo je podcijenjena na ovim područjima. Odvoji se bjelanjak od žumanjka, od bjelanjka se napravi snijeg, a u žumanjak doda malo brašna i piva i napravi jedna malo gušća smjesa nego za palačinke, posoli i onda sve to lagano ručno izmiješa i tom smjesom omota neka namirnica, poput povrća, fileta ribe, piletine...

Nikako na kraju tući mikserom jer će se razbiti struktura bjelanjka. Zapravo bi palo. Peče se u dubokoj masnoći na otprilike 180 stupnjeva. Pivo je u simbiozi s bjelanjkom zapravo taj kvasac ili prašak za pecivo koji nismo trebali koristiti – objašnjava Hamid, nudeći recept i za odličnu pivsku čorbu.

---

image

Čorba s pivom

Božidar Vukičević/Cropix
---

Malo crvenog luka, poriluka i šampinjona zalije se goveđim temeljcem i crnim pivom, a nakon kuhanja cijelu se priču, prilikom serviranja, omekša s malo vrhnja i jednim žumanjkom.

Čorba je, veli, odlična, malo vuče gorčinu na pivo, specifična, ali vrlo ukusna. No kome nije do pohanja i jela na žlicu može, pripremajući spizu za potpun doživljaj u praćenju okršaja na nogometnom terenu, pribjeći jednostavnijim rješenjima.

’Pivo ide uz ribu’

– Pivo voli krumpir, voli dobar čips. Mi ćemo sada svi, prije gledanja utakmice, potrčati u prodavaonicu i kupiti gotovi, ali nema boljeg od domaćeg. A samo nam valja tanko izrezati krumpir, dobro ga posušiti i onda s njime u duboku masnoću. I dobijemo pravi, domaći čips. Pivo voli bademe, lješnjake...

Neki dobar pršut, sir, naravno i kobasice. Pivo dobro ide uz salate i tjestenine, uz dobar desert odlično ide bezalkoholno. Ma, zar može išta bolje biti od splitskog telećeg rižota, uh kako ih je Miro znao pripremati, a onda uz to crno pivo. Meni je to omiljeno jelo – ističe Hamid, usput otkrivajući dobrosusjedski rezon kad je u pitanju nogomet.

---

image
Gerard Fouet/Afp
---

– Mi Bosanci znamo reći: “Jako smo sretni i zadovoljni, pobjednici smo jer su nam susjedi drugi u svijetu.” Kao, mi smo tu negdje – kroz smijeh će sarajevski chef. I pritom, bez imalo zadrške, otkriva stav koji će neki, u Dalmaciji pogotovo, zasigurno smatrati svetogrđem.

– Da, pivo ide i uz ribu. Mislim da je to stvar trenutka. Pivo, kao i vino, ima svoju priču... Pristaša sam toga da bi, primjerice, uz tamno meso trebalo konzumirati crno vino, ali nekad mi se ne pije vino uz takvo jelo. To je ta sloboda ukusa da pijem što mi odgovara i za što sam raspoložen. To je, po mojemu mišljenju, jedino ispravno. Sloboda izbora – ističe Hamid.

Ponosan je na rezultate koje je ostvario tijekom višedesetljetnog kužinavanja na najvišoj razini, ali uvijek voli reći: “Možeš ti biti najbolji, ali ljudi, tim, čini sve. Ništa bez dobre ekipe u kuhinji.” Radeći kao dugogodišnji šef kuhinje u sarajevskom “Holiday Innu”, nema onoga kome nije kuhao (“ne postoji predsjednik koji iz moje ruke nešto nije jeo, od Mitterranda do Erdogana, sve od političara što je dolazilo u BiH prošlo je kroz našu kuhinju”).

Još je u devedesetima u Sarajevu kuhao i za Bona Voxa, frontmena grupe U2, dok danas to ljeti, na Jadranu, gotovo pa redovito čini njegov kolega Hrvoje Zirojević (“ooo, Hrvoje, dobar drug i prije svega čovjek, Hrčo je moj pravi prijatelj”).

Pastrva u šofroa umaku

– Imao sam priliku poslije sarajevskoga koncerta U2 kuhati u restoranu “Jež”, gdje je bio i Bono Vox. Sjećam se da sam osmislio nekakav malo moderniji meni, neki juneći file ili tako nešto, ali još uvijek dobro pamtim što sam priredio za pokojnu Lady Dianu, koja je nekoliko dana boravila u BiH radi susreta sa žrtvama mina.

---

image

Bonu je servirao juneći file

Elvis Barukcic/Afp
---

Sedam dana prije nego što će tragično stradati imao sam priliku, na jednom brdu u Sarajevu, kuhati za nju. Kao da je bilo jučer, sjećam se da sam pripremio pastrvu u šofroa (fran. Chaud-Froid) umaku od majoneze, kiselog vrhnja, konjaka i nekih začina. I rekao sam kolegici neka samo gleda, znao sam za čime će najprije posegnuti pokojna princeza.

Bilo je to hladno predjelo, kuhana/poširana cijela riba prelivena tim umakom od glave do repa. I onda se sve to, uz malo želatine, dekorira i ohladi. A zašto je Lady Di uzela baš to jelo?! Zato što je to jelo dvorova...

---

image
Gerard Fouet/Afp
---

Znam reći kako se od 50 posluženih riba u Sarajevu, dvadeset vrati natrag u kuhinju. A njoj je to bilo prvo jelo za kojim je posegnula. Znao sam, imao sam osjećaj da će biti tako jer je riječ o dvorskoj hrani – prisjeća se Hamid.

Bosanski lonac, hadžijski ćevap

Stresa se, brzinski evocira uspomene, u kuhinji itekako nauživao, pogotovo kuhajući za velike face.

– Znao sam kuhati predsjedniku Erdoğanu, a pored mene cijelo vrijeme stoji njegov čovjek iz osiguranja u odijelu i kravati. I malo dalje kušač, koji proba hranu. Dolazio je kod nas i Bill Clinton... CIA već dva mjeseca ranije u hotelu, a da mi i ne znamo.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znate što je zapravo najvažnije kad su u pitanju tako važne osobe? Protokol. Ručak traje 26 minuta. Dvadeset i sedma ne postoji. Već su upaljeni motori službenih automobila, sve je u minutu programirano. I u sve se do u sekundu mora uklopiti. A za to se mora trenirati...

Kuharstvo se uči cijeli život. Imam 58 godina, prošao sam puno toga, radio i vani, i tek sad sam svjestan koliko još uvijek ne znam i koliko moram učiti.

U pitanju je jedan neicrpan izvor znanja. Kažu kod nas: “Ne pravi se pita isto u Sarajevu i na Ilidži.” A pričamo samo o piti... – skromno će Hamid, žaleći što tradicionalna bosanska kuhinja gubi utrku s modernim ugostiteljstvom.

– Zaboravili smo naša tradicionalna kuhana jela, naš lijepi bosanski lonac, dobar hadžijski ćevap, našu šarenu dolmu, japrak, raštiku, janjetinu s bamijom... Ja uživam u bosanskoj kuhinji, mekana je. Nema puno jakih začina, može je bolesnik u bolnici jesti – tumači. Kao profesionalca najviše razine, muči ga još jedna boljka, karakteristična ne samo za Hrvatsku, nego i za domovinu mu.

---

image
Foto/Tom Dubravec
---

– Teška su vremena, gubimo kuhare... Kako odlaze iz Hrvatske, tako odlaze iz BiH. Ovi naši idu u Hrvatsku za 2000 eura, a Hrvati idu dalje, u Europu, za 5000 eura. Nažalost, takva nam je sudbina.

Kuharstvo je cijeli život

Moramo sučuvati naše kulinarstvo. Kuharstvo je složen, tradicionalan i težak posao. I psihički i fizički. Ipak, malo mi je drago jer su nas počeli cijeniti vlasnici ugostiteljskih objekata. ŠKMER je napravio puno u posljednjih 15-ak godina, 50 država je došlo u Split, na Brač, u Makarsku...

U pitanju je jedna edukativna priča u kojoj profitiraju kako profesionalci, tako i običan narod. I opet smo deficitarni s kadrom...

Na stranu situacija u Sarajevu, koje je ostvarilo turistički bum nakon rata, evo već su sad rasprodani svi novogodišnji kapaciteti. Ali što je s drugim gradovima u BiH? Kadra u kuharstvu nam, nažalost, nedostaje, pogotovo u sezoni. Gubimo na tradiciji...

---

image
Božidar Vukičević/Cropix
---

Lijepo je da imamo radnu snagu iz, primjerice, Indije, ali moram reći da tim ljudima treba pet godina da se naviknu na ovaj mentalitet i kuhinju, kao što se i mi moramo naviknuti na čips od banane. Sve je to dobro i izazovno, ali samo do određenog trenutka... Kuharstvo je cijeli život, od doručka do večere – naglašava Hamid Hadžić.

---

Bunarska voda s dubine od 300 metara

Sarajevska pivara ima dugu tradiciju, osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini u sklopu koje se pivo pravi isključivo s kvalitetnom vodom iz tamošnjih bunara, s dubine od 300 metara. Pivnica HS, koja se nalazi uz samu pivovaru, nasljednik je kultne gradske pivnice “Kod Sameka”, do rata kultnog okupljališta pjesnika, pisaca, glumaca, novinara i simbol sarajevskog boemskog
miljea, u kojoj je i Tin Ujević napisao neke od svojih najpoznatijih stihova. Uređena je u retro gospodskom stilu, mjesto je gdje se odlazi na dobar zalogaj – od pivske hrane, plata od bosanskih sireva i suhomesnatih delicija, tradicionalne bosanske, internacionalne te vegetarijanske kuhinje
a la carte, a o okusima
kao savjetnik brine
se Hamid Hadžić.

---

---

Kilo mesa, 10 grama soli i 2 grama papra. I kraj priče

– Bosanska kuhinja je puno više od sarajevskog ćevapa. I nema velike razlike između dobrih ćevapa na splitskoj Rivi i sarajevskoj Baščaršiji, ali sama atmosfera
Baščaršije već im daje ono nešto – kaže Hamid.

– Pola ćevapa su somun, koji je naparen. To je već polovica priče. A malo bi bilo glupo jesti na Baščaršiji oradu ili brancina, jelda? Iako ima i toga... Recimo, dok sam bio šef u “Holiday Innu”, nikad nisam dopuštao ćevape jer nisam želio da gubimo na autentičnosti. Nema ćevapa na željeznoj, plinskoj plati. Nema ćevapa bez ćumura (ugljena). Oni se ne peku, oni se pare. Pa vidjeli ste to u Sarajevu kod “Želje”, kad on baci sto ćevapa i cijelo vrijeme miješa. Inače, napraviti dobar ćevap nije neki problem. Važno je, prije mašine, dobro nasoliti meso, da preko noći prođe fermentaciju, a važan je i dobar odabir kvalitetnog mesa. Da nije previše suho, da je protkano masnoćom. Osobno volim kombinaciju teleće plećke i junećeg vrata. I malo telećeg. Ističem, da je protkano masnoćom. Sodu dodaju amateri. U ćevap idu sol i papar. Treći začin ne postoji. Kakav bijeli luk? Kakva vegeta? Sve ostalo je prevara. Na kilogram mesa ide 10 grama soli i 2 grama papra. Završena priča. Nema dalje.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Arhiva/Cropix, Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Torsten Blackwood/Afp Patrick Riviere/Afp Gerard Fouet/Afp Tom Dubravec/Cropix Foto/Tom Dubravec Elvis Barukcic/Afp
Božidar Vukičević/Cropix

‘Uživam u bosanskoj kuhinji, mekana je. Nema puno jakih začina, može je bolesnik u bolnici jesti‘

Božidar Vukičević/Cropix

Pivske delicije dobro će ‘leći‘ u danima koji slijede

Božidar Vukičević/Cropix

Restani krumpir i kobasica

Elvis Barukcic/Afp

Bonu je servirao juneći file

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/sarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana-1240561 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d575523092052032102e9754208b577b1103b9eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sarajlija+Hamid+je+kuhao+je+za+Lady+Di+tjedan+prije+nego+je+poginula%2C+sve+nam+je+ispri%C4%8Dao+u+Splitu%21+Otkrio+nam+je+koliko+dugo+ru%C4%8Da+Clinton%2C+najve%C4%87a+intriga+vezana+je+uz+Erdogana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana-1240561 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fsarajlija-hamid-je-kuhao-je-za-lady-di-tjedan-prije-nego-je-poginula-sve-nam-je-ispricao-u-splitu-otkrio-nam-je-koliko-dugo-ruca-clinton-najveca-intriga-vezana-je-uz-erdogana-1240561 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZLATNE RUKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZLATNE RUKE

Sarajlija Hamid je kuhao je za Lady Di tjedan prije nego je poginula, sve nam je ispričao u Splitu! Otkrio nam je koliko dugo ruča Clinton, najveća intriga vezana je uz Erdogana

14. studenog 2022. - 11:57

Kuhao je za Juana Antonija Samarancha, Billa Clintona, Recepa Tayyipa Erdoğana, Lady Dianu, Kirka Douglasa, Angelinu Jolie, Françoisa Mitterranda i brojne druge važne svjetske političare, umjetnike, glazbenike, glumce..., a najbolju praksu, kaže, iskusio je još davne 1984. godine, dok je kuhao tijekom 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

U proteklih je četrdesetak godina, 58-godišnji sarajevski chef Hamid Hadžić najdulje radio u hotelu “Holiday Inn”, na poznatoj adresi u glavnom gradu BiH, gdje je bio šef kuhinje čak 25 godina.

Nekoć ga nisu zaobišle ni sezone na Jadranu, jedno vrijeme se okušao i u inozemstvu, te bio šef kuhinje u sarajevskom hotelu “Hills”.

Danas je, pak, savjetnik za ugostiteljstvo u pivnici HS, smještenoj tik uz poznatu Sarajevsku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:31