stdClass Object ( [id] => 1264514 [title] => Priča prof. Magdalene Mrčele je snažna i potresna: Javljaju mi mladi da su zbog moje knjige odustali od samoubojstva [alias] => prica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Plodna splitska spisateljica, profesorica Magdalena Mrčela, u nakladi Kugli&Kugli objavila je novu knjigu! Riječ je o zbirci priča “Parazit”, izrazito crnohumornog potencijala, koja vrvi kritikama usmjerenim protiv sustava, uhljebništva i drugih društvenih anomalija, birokratskog aparata, snobizma i nepravde, influencera i “fensera”, prelakih nota i još lakše zarade. Trpko, no ipak ne ostavlja gorak okus...

Nakon romana za djecu, zbirke poezije, romana za mlade i onog koji tematizira – samoubojstva i transcedentalno te, naposljetku, kriminalističkog romana (u kojemu su se mogli prepoznati i neki vrlo eksponirani protagonisti iz Crne kronike), eto nam najnovijeg Mrčelina uratka: Parazit.

Iza ljupkog, arhajskog osmijeha mlade Magdalene roji se puno “teretnih” misli uobličenih u besprijekorno sročene rečenice (ipak je autorica profesorica hrvatskog jezika i književnosti), a iz svake priče izbija poprilična doza ogorčenja uvijenog u crni celofan humora. Zašto, o zašto to tako biti mora?

Najbolje da priupitamo samu spisateljicu.

Kritiziram, bunim se

Kad vas čovjek vidi, stječe dojam da ste kazališna kritičarka (gle, radite čak i to, načusmo), kad ono, ta fino odjevena zgodna mlada žena piše i književna djela koja se “po naponu” čemera i gorčine mogu staviti uz bok ruskim klasicima. Ma kako li ste stigli toliko jala akumulirati u samo trideset godina života?

- Ne znam treba li to nazvati jalom ili očekivanim porivom za društvenim djelovanjem. Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku “Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnost”. Književnik je kroničar vremena, a ja živim u vremenu u kojem moji vršnjaci teško napuštaju obiteljske domove, teško pronalaze poslove, kad ih i pronađu, potplaćeni su, pod strahom da ih vrijeme “ne pregazi” ulaze u toksične veze, na liječničke preglede čekaju godinama, stopa depresije i suicida enormno raste.

Ne pisati od tome jednako je šutjeti, a šutnja je pristajanje na trenutačno stanje. Ja ne pristajem. Kritiziram, bunim se, analiziram, ali (u) svemu se tome trudim i smijati i dati tračak nade kroz osobne priče.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Najnovija zbirka zove se “Parazit”. Zašto?

- Parazit je osoba, vrijeme ili kontekst u kojemu čovjek ne može doseći svoj puni potencijal. Parazit je tama, zla namjera, svijet nenaklonjen malenu čovjeku. To je ujedno i svaki mračni lik kakvih je kroz povijest bilo mnogo – Kafkina obitelj Samsa koja je dokrajčila Gregora, Aljona Ivanovna Fjodora Dostojevskog, muž nasilnik u noveli “Bila sam žohar” mlade hrvatske spisateljice Jelene Alfirević…

Moram primijetiti da je i naslovnica intrigantna, nipošto “prvoloptaška”. Rekli ste mi da i ona odašilje poruku...

- Naslovnicu je s mnogo ljubavi i osobnosti izradila umjetnička fotografkinja Nemi Bulat, a model je predivna Eva Karpilovska, naša primabalerina rodom iz Ukrajine. Evine fluidne ruke na naslovnici ispuštaju šišmiše – to je taj trenutak rješavanja starih računa i oslobađanja sama sebe od osoba i okolnosti koje nisu vrijedne da svojim crnilom gase naše svjetlo.

Što želite reći svijetu ovom zbirkom? Stječem dojam da vam nije bila nakana tek zabaviti čitača/icu.

- Horacije kaže da knjiga mora zabaviti, ali i koristiti. Kao i većina mojih djela, i ova zbirka priča potiče na kritičko razmišljanje. Je li normalno da se današnjim mladima nudi korumpirano društvo bez perspektive? Je li normalno da je pravda selektivna? Je li normalno da emotivne veze počinju kalkulacijama i manipulacijama? Opet, većina čitatelja kaže da im je i ova knjiga pamtljiva po mom humoru. Nekad je crn, nekad politički nekorektan. Ali uvijek je iskren.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Može li jedna knjiga promijeniti svijet nabolje? Meni se čini da je lakše navući osobnu “fetvu”.

- Mislim da može. Ako je suditi po mom prethodnom romanu “Između” koji tematizira mentalno zdravlje, suicid i prostor između neba i zemlje, zasigurno može. Već mi je četvero mladih čitatelja javilo da je zbog te knjige odustalo od samoubojstva. Zato smo urednica Rosie Kugli i ja i odlučile cijelu jednu biblioteku svojih knjiga nazvati “Knjige koje mijenjaju svijet”.

Svi pomalo influensamo

U priči “Influencerica” vidim dodirne točke s jednom poznatom, bah, “utjecajkom” koja zapravo nema ni jedan realan talent (niti diplomu iz bilo čega) no ipak uspijeva dobro živjeti od “influensanja”. Varam li se, postoji li ona doista?

- Ne varate se, ima tu dodirnih točaka s mnogim našim influensericama, iako je, nevolje li, ona koja je mene inspirirala zapravo visokoobrazovana. Još jedan dokaz da ti diploma ne jamči ni pamet ni ljudskost. Bombardirani smo pojavama koje su de facto nitko i ništa, ali i to se nekako prodaje.

Naime, prilično ste se okrutno našalili na njezin račun u fazi kad kategorija “influenserskog marketinga” već postaje mainstream. Uostalom, svaka pojavnost na društvenim mrežama je “influensanje”; sigurno i vas oponašaju mnoge vaše učenice...

- Jasno mi je da se od marketinga živi i ne bježim od toga da svi pomalo “influensamo”. Međutim, jasno razgraničavam utjecaj onih koji pomažu širenju pozitivnih priča, primjerice obrazovanja, kulture, zdrava života, humanitarnog rada, i onih koji svoj pečat ostavljaju kroz prostituiranje vlastite privatnosti, plaćene članke, recenziranje od igle do lokomotive, na kraju krajeva, kao i u mojoj priči, i od vlastite djece rade modni dodatak. Što se tiče učenica, ne bih rekla da one oponašaju nas profesore, ali ako slučajno utječemo na kakvu njihovu dobru novu naviku – izvrsno.

Izaberimo nasumično još jednu od priča, na primjer “Barjaktar”. Tu opisujete “funkciju” nositelja “bandire” kao pirskog insajdera teške kategorije. Ili ste samo čuli puno priča, ispovijesti?

- Čula, vidjela, doživjela. Barjaktar iz priče može pomoći da odvojimo leksem seljak, koji bi trebao imati pozitivno značenje, od seljačine. Jer taj bizarni običaj biranja najveće dvorske lude među prijateljima, tipa koji će mahati svetom trobojnicom sve dok ne upadne u alkoholnu komu za mene je ništa drugo nego topos primitivaca koji od svadbe rade vašar.

Utopija ili distopija

U pričama se dotičete i vlastite profesije; one primarne, profesorske i dopunske, novinarske. Moram primijetiti da ste modus operandi Crne kronike u “Mišolovci” dobrano – zacrnili...

- Da, volim te profesorske priče, primjerice onu “Puccini vs MS Stojan” u kojoj učenici svojoj profesorici objašnjavaju da je lirski subjekt MC Stojana romantičniji od Puccinijeve “Turandot”… Što se tiče “Mišolovke”, za lik novinarke koja počinje podmetati zločine da bi prva imala vijest inspirirao me film “Nightcrawler”. Njegov glavni lik ne preže ni pred čim da bi se popeo na društvenoj ljestvici.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Moram priznati da se, idemo još malo nasumično po pričama, u epizodi “Mali grad za veliki smrad” može prepoznati i nešto veći grad, primjerice naša metropola. To je vjerojatno ipak bilo slučajno?

- Inspiracija mi je zapravo bio Split, ipak te vlastiti dom najviše “žulja”. Dovela sam priču do apsurda – što kad dođemo do toga da smo sve karte bacili na turizam, a gušimo se u otpadu? Hoće li Karepovac biti “špica” i koliko će tada koštati kvadrat? Nadam se da naša neodgovornost neće ići dotle da izgledamo kao Okrug 12 iz “Igara gladi”. Eto, zanimljivo, sad i Zagreb u stvarnosti ima svoju specifičnu priču s otpadom. Utopija ili distopija – vrijeme će pokazati.

Priča “A gdje je pečat?”, pak, jako dobro ilustrira “klistiranje” prosječnog građanina Hrvatske po svim mogućim šalterima tijekom opskurnog radnog vremena notornih “NKV-šalteruša”, čini se i tu gubili sate i živce.

- Na žalost, da. U dvije sam knjige objašnjavala apsurd situacije kad kao izvrstan student za dlaku izgubite sva prava, dom i stipendiju jer institucije koje vam izdaju dokumente ne prepoznaju kombinaciju studijskih grupa s takozvanim 3+2/4+1. Mislim da bih prije ateistu objasnila postojanje Boga ili obratno – nego ondašnjim šalterašima da sam redovni student, a ne kriminalac.

Ajmo sad malo “baciti na valcer”: ide proljeće, ljeti je lijepo čak i u socijalizmu (ovo s ljetom citiram Gorana Bregovića), mi smo u još uvijek pomalo divljem tranzicijskom kapitalizmu... A vi, pripremate li neko osunčanije štivo? Ili “vaše svjetlo svejedno gori, no ne uspijeva osvijetliti mrak oko nas”, da parafraziram naslov zadnje priče iz “Parazita”.

- Nadam se da je ta “Moje svjetlo svejedno gori” ipak oslikala glavnu premisu knjige – iz mraka se može pobjeći, samo treba imati hrabrosti. U ladici imam nekoliko štiva – dvije drame, dva romana u nastajanju, nešto poezije. Zanimljivo mi je što ste spomenuli baš valcer i proljeće – u novim djelima mnogo je glazbe. Čajkovskog, Straussa… Okrećem se umjetnosti, ali ostajem pri psihološkim temama. Bit će ponekad i tame, ali bit će i humora. Dickens je s pravom rekao da ništa nije tako neodoljivo zarazno kao smijeh. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječi koje znače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => riječi koje znače 2 0 8779 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-10 12:48:59 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-13 18:46:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-13 18:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1136 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča prof. Magdalene Mrčele je snažna i potresna: Javljaju mi mladi da su zbog moje knjige odustali od samoubojstva [metakey] => Magdalena Mrčela, zbirka priča Parazit, parazit, suicid [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/10\/24311938.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/19426856.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/19426862.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/19426848.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/19426846.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/19032874.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/10\/12281742.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Magdalena Mr\u010dela:\u00a0Znate onu pametnu torcida\u0161ko-aktivisti\u010dku? Kad nepravda postane zakon \u2013 otpor postane du\u017enost<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:28","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x900","hd_24311938_1920.jpg":"1920x1080","k_24311938_1280.jpg":"1280x1280","k_24311938_1024.jpg":"1024x1024","k_24311938_640.jpg":"640x640","k_24311938_480.jpg":"480x480","k_24311938_340.jpg":"340x340","k_24311938_220.jpg":"220x220","o_24311938_1280.jpg":"1280x960","o_24311938_1024.jpg":"1024x768","o_24311938_640.jpg":"640x480","o_24311938_480.jpg":"480x360","o_24311938_340.jpg":"340x255","o_24311938_220.jpg":"220x165","h_24311938_1280.jpg":"1280x854","h_24311938_1024.jpg":"1024x683","h_24311938_640.jpg":"640x427","h_24311938_480.jpg":"480x320","h_24311938_340.jpg":"340x227","h_24311938_220.jpg":"220x147","pp_24311938_1280.jpg":"1280x1628","pp_24311938_1024.jpg":"1024x1303","pp_24311938_640.jpg":"640x814","pp_24311938_480.jpg":"480x611","pp_24311938_340.jpg":"340x432","pp_24311938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2897","hd_19426856_1920.jpg":"1920x1080","k_19426856_1280.jpg":"1280x1280","k_19426856_1024.jpg":"1024x1024","k_19426856_640.jpg":"640x640","k_19426856_480.jpg":"480x480","k_19426856_340.jpg":"340x340","k_19426856_220.jpg":"220x220","o_19426856_1280.jpg":"1280x1931","o_19426856_1024.jpg":"1024x1545","o_19426856_640.jpg":"640x965","o_19426856_480.jpg":"480x724","o_19426856_340.jpg":"340x513","o_19426856_220.jpg":"220x331","h_19426856_1280.jpg":"1280x854","h_19426856_1024.jpg":"1024x683","h_19426856_640.jpg":"640x427","h_19426856_480.jpg":"480x320","h_19426856_340.jpg":"340x227","h_19426856_220.jpg":"220x147","pp_19426856_1280.jpg":"1280x1628","pp_19426856_1024.jpg":"1024x1303","pp_19426856_640.jpg":"640x814","pp_19426856_480.jpg":"480x611","pp_19426856_340.jpg":"340x432","pp_19426856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2820","hd_19426862_1920.jpg":"1920x1080","k_19426862_1280.jpg":"1280x1280","k_19426862_1024.jpg":"1024x1024","k_19426862_640.jpg":"640x640","k_19426862_480.jpg":"480x480","k_19426862_340.jpg":"340x340","k_19426862_220.jpg":"220x220","o_19426862_1280.jpg":"1280x1880","o_19426862_1024.jpg":"1024x1504","o_19426862_640.jpg":"640x940","o_19426862_480.jpg":"480x705","o_19426862_340.jpg":"340x499","o_19426862_220.jpg":"220x323","h_19426862_1280.jpg":"1280x854","h_19426862_1024.jpg":"1024x683","h_19426862_640.jpg":"640x427","h_19426862_480.jpg":"480x320","h_19426862_340.jpg":"340x227","h_19426862_220.jpg":"220x147","pp_19426862_1280.jpg":"1280x1628","pp_19426862_1024.jpg":"1024x1303","pp_19426862_640.jpg":"640x814","pp_19426862_480.jpg":"480x611","pp_19426862_340.jpg":"340x432","pp_19426862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3151","hd_19426848_1920.jpg":"1920x1080","k_19426848_1280.jpg":"1280x1280","k_19426848_1024.jpg":"1024x1024","k_19426848_640.jpg":"640x640","k_19426848_480.jpg":"480x480","k_19426848_340.jpg":"340x340","k_19426848_220.jpg":"220x220","o_19426848_1280.jpg":"1280x2100","o_19426848_1024.jpg":"1024x1680","o_19426848_640.jpg":"640x1050","o_19426848_480.jpg":"480x787","o_19426848_340.jpg":"340x557","o_19426848_220.jpg":"220x361","h_19426848_1280.jpg":"1280x854","h_19426848_1024.jpg":"1024x683","h_19426848_640.jpg":"640x427","h_19426848_480.jpg":"480x320","h_19426848_340.jpg":"340x227","h_19426848_220.jpg":"220x147","pp_19426848_1280.jpg":"1280x1628","pp_19426848_1024.jpg":"1024x1303","pp_19426848_640.jpg":"640x814","pp_19426848_480.jpg":"480x611","pp_19426848_340.jpg":"340x432","pp_19426848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2757","hd_19426846_1920.jpg":"1920x1080","k_19426846_1280.jpg":"1280x1280","k_19426846_1024.jpg":"1024x1024","k_19426846_640.jpg":"640x640","k_19426846_480.jpg":"480x480","k_19426846_340.jpg":"340x340","k_19426846_220.jpg":"220x220","o_19426846_1280.jpg":"1280x1838","o_19426846_1024.jpg":"1024x1470","o_19426846_640.jpg":"640x919","o_19426846_480.jpg":"480x689","o_19426846_340.jpg":"340x488","o_19426846_220.jpg":"220x315","h_19426846_1280.jpg":"1280x854","h_19426846_1024.jpg":"1024x683","h_19426846_640.jpg":"640x427","h_19426846_480.jpg":"480x320","h_19426846_340.jpg":"340x227","h_19426846_220.jpg":"220x147","pp_19426846_1280.jpg":"1280x1628","pp_19426846_1024.jpg":"1024x1303","pp_19426846_640.jpg":"640x814","pp_19426846_480.jpg":"480x611","pp_19426846_340.jpg":"340x432","pp_19426846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19032874_1920.jpg":"1920x1080","k_19032874_1280.jpg":"1280x1280","k_19032874_1024.jpg":"1024x1024","k_19032874_640.jpg":"640x640","k_19032874_480.jpg":"480x480","k_19032874_340.jpg":"340x340","k_19032874_220.jpg":"220x220","o_19032874_1280.jpg":"1280x853","o_19032874_1024.jpg":"1024x682","o_19032874_640.jpg":"640x426","o_19032874_480.jpg":"480x320","o_19032874_340.jpg":"340x226","o_19032874_220.jpg":"220x146","h_19032874_1280.jpg":"1280x854","h_19032874_1024.jpg":"1024x683","h_19032874_640.jpg":"640x427","h_19032874_480.jpg":"480x320","h_19032874_340.jpg":"340x227","h_19032874_220.jpg":"220x147","pp_19032874_1280.jpg":"1280x1628","pp_19032874_1024.jpg":"1024x1303","pp_19032874_640.jpg":"640x814","pp_19032874_480.jpg":"480x611","pp_19032874_340.jpg":"340x432","pp_19032874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_12281742_1920.jpg":"1920x1080","k_12281742_1280.jpg":"1280x1280","k_12281742_1024.jpg":"1024x1024","k_12281742_640.jpg":"640x640","k_12281742_480.jpg":"480x480","k_12281742_340.jpg":"340x340","k_12281742_220.jpg":"220x220","o_12281742_1280.jpg":"1280x852","o_12281742_1024.jpg":"1024x681","o_12281742_640.jpg":"640x426","o_12281742_480.jpg":"480x319","o_12281742_340.jpg":"340x226","o_12281742_220.jpg":"220x146","h_12281742_1280.jpg":"1280x854","h_12281742_1024.jpg":"1024x683","h_12281742_640.jpg":"640x427","h_12281742_480.jpg":"480x320","h_12281742_340.jpg":"340x227","h_12281742_220.jpg":"220x147","pp_12281742_1280.jpg":"1280x1628","pp_12281742_1024.jpg":"1024x1303","pp_12281742_640.jpg":"640x814","pp_12281742_480.jpg":"480x611","pp_12281742_340.jpg":"340x432","pp_12281742_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15102928 Threads: 3 Questions: 3160515943 Slow queries: 7068519 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235157839 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/prica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva-1264514 [printLink] => /mozaik/panorama/prica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva-1264514?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 365593 [name] => Magdalena Mrčela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => magdalena-mrcela [link] => /tag/magdalena-mrcela ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706110 [name] => zbirka priča Parazit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-13 19:46:48 [main_article_id] => 0 [alias] => zbirka-prica-parazit [link] => /tag/zbirka-prica-parazit ) [2] => stdClass Object ( [id] => 355091 [name] => parazit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parazit [link] => /tag/parazit ) [3] => stdClass Object ( [id] => 412248 [name] => suicid [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => suicid [link] => /tag/suicid ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječi koje znače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča prof. Magdalene Mrčele je snažna i potresna: Javljaju mi mladi da su zbog moje knjige odustali od samoubojstva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24311938.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Magdalena Mrčela: Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku? Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnost

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/24311938.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Magdalena Mrčela: Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku? Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnost

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/19426856.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/19426862.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/19426848.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/19426846.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/19032874.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/10/12281742.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Plodna splitska spisateljica, profesorica Magdalena Mrčela, u nakladi Kugli&Kugli objavila je novu knjigu! Riječ je o zbirci priča “Parazit”, izrazito crnohumornog potencijala, koja vrvi kritikama usmjerenim protiv sustava, uhljebništva i drugih društvenih anomalija, birokratskog aparata, snobizma i nepravde, influencera i “fensera”, prelakih nota i još lakše zarade. Trpko, no ipak ne ostavlja gorak okus...

Nakon romana za djecu, zbirke poezije, romana za mlade i onog koji tematizira – samoubojstva i transcedentalno te, naposljetku, kriminalističkog romana (u kojemu su se mogli prepoznati i neki vrlo eksponirani protagonisti iz Crne kronike), eto nam najnovijeg Mrčelina uratka: Parazit.

Iza ljupkog, arhajskog osmijeha mlade Magdalene roji se puno “teretnih” misli uobličenih u besprijekorno sročene rečenice (ipak je autorica profesorica hrvatskog jezika i književnosti), a iz svake priče izbija poprilična doza ogorčenja uvijenog u crni celofan humora. Zašto, o zašto to tako biti mora?

Najbolje da priupitamo samu spisateljicu.

Kritiziram, bunim se

Kad vas čovjek vidi, stječe dojam da ste kazališna kritičarka (gle, radite čak i to, načusmo), kad ono, ta fino odjevena zgodna mlada žena piše i književna djela koja se “po naponu” čemera i gorčine mogu staviti uz bok ruskim klasicima. Ma kako li ste stigli toliko jala akumulirati u samo trideset godina života?

- Ne znam treba li to nazvati jalom ili očekivanim porivom za društvenim djelovanjem. Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku “Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnost”. Književnik je kroničar vremena, a ja živim u vremenu u kojem moji vršnjaci teško napuštaju obiteljske domove, teško pronalaze poslove, kad ih i pronađu, potplaćeni su, pod strahom da ih vrijeme “ne pregazi” ulaze u toksične veze, na liječničke preglede čekaju godinama, stopa depresije i suicida enormno raste.

Ne pisati od tome jednako je šutjeti, a šutnja je pristajanje na trenutačno stanje. Ja ne pristajem. Kritiziram, bunim se, analiziram, ali (u) svemu se tome trudim i smijati i dati tračak nade kroz osobne priče.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Najnovija zbirka zove se “Parazit”. Zašto?

- Parazit je osoba, vrijeme ili kontekst u kojemu čovjek ne može doseći svoj puni potencijal. Parazit je tama, zla namjera, svijet nenaklonjen malenu čovjeku. To je ujedno i svaki mračni lik kakvih je kroz povijest bilo mnogo – Kafkina obitelj Samsa koja je dokrajčila Gregora, Aljona Ivanovna Fjodora Dostojevskog, muž nasilnik u noveli “Bila sam žohar” mlade hrvatske spisateljice Jelene Alfirević…

Moram primijetiti da je i naslovnica intrigantna, nipošto “prvoloptaška”. Rekli ste mi da i ona odašilje poruku...

- Naslovnicu je s mnogo ljubavi i osobnosti izradila umjetnička fotografkinja Nemi Bulat, a model je predivna Eva Karpilovska, naša primabalerina rodom iz Ukrajine. Evine fluidne ruke na naslovnici ispuštaju šišmiše – to je taj trenutak rješavanja starih računa i oslobađanja sama sebe od osoba i okolnosti koje nisu vrijedne da svojim crnilom gase naše svjetlo.

Što želite reći svijetu ovom zbirkom? Stječem dojam da vam nije bila nakana tek zabaviti čitača/icu.

- Horacije kaže da knjiga mora zabaviti, ali i koristiti. Kao i većina mojih djela, i ova zbirka priča potiče na kritičko razmišljanje. Je li normalno da se današnjim mladima nudi korumpirano društvo bez perspektive? Je li normalno da je pravda selektivna? Je li normalno da emotivne veze počinju kalkulacijama i manipulacijama? Opet, većina čitatelja kaže da im je i ova knjiga pamtljiva po mom humoru. Nekad je crn, nekad politički nekorektan. Ali uvijek je iskren.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Može li jedna knjiga promijeniti svijet nabolje? Meni se čini da je lakše navući osobnu “fetvu”.

- Mislim da može. Ako je suditi po mom prethodnom romanu “Između” koji tematizira mentalno zdravlje, suicid i prostor između neba i zemlje, zasigurno može. Već mi je četvero mladih čitatelja javilo da je zbog te knjige odustalo od samoubojstva. Zato smo urednica Rosie Kugli i ja i odlučile cijelu jednu biblioteku svojih knjiga nazvati “Knjige koje mijenjaju svijet”.

Svi pomalo influensamo

U priči “Influencerica” vidim dodirne točke s jednom poznatom, bah, “utjecajkom” koja zapravo nema ni jedan realan talent (niti diplomu iz bilo čega) no ipak uspijeva dobro živjeti od “influensanja”. Varam li se, postoji li ona doista?

- Ne varate se, ima tu dodirnih točaka s mnogim našim influensericama, iako je, nevolje li, ona koja je mene inspirirala zapravo visokoobrazovana. Još jedan dokaz da ti diploma ne jamči ni pamet ni ljudskost. Bombardirani smo pojavama koje su de facto nitko i ništa, ali i to se nekako prodaje.

Naime, prilično ste se okrutno našalili na njezin račun u fazi kad kategorija “influenserskog marketinga” već postaje mainstream. Uostalom, svaka pojavnost na društvenim mrežama je “influensanje”; sigurno i vas oponašaju mnoge vaše učenice...

- Jasno mi je da se od marketinga živi i ne bježim od toga da svi pomalo “influensamo”. Međutim, jasno razgraničavam utjecaj onih koji pomažu širenju pozitivnih priča, primjerice obrazovanja, kulture, zdrava života, humanitarnog rada, i onih koji svoj pečat ostavljaju kroz prostituiranje vlastite privatnosti, plaćene članke, recenziranje od igle do lokomotive, na kraju krajeva, kao i u mojoj priči, i od vlastite djece rade modni dodatak. Što se tiče učenica, ne bih rekla da one oponašaju nas profesore, ali ako slučajno utječemo na kakvu njihovu dobru novu naviku – izvrsno.

Izaberimo nasumično još jednu od priča, na primjer “Barjaktar”. Tu opisujete “funkciju” nositelja “bandire” kao pirskog insajdera teške kategorije. Ili ste samo čuli puno priča, ispovijesti?

- Čula, vidjela, doživjela. Barjaktar iz priče može pomoći da odvojimo leksem seljak, koji bi trebao imati pozitivno značenje, od seljačine. Jer taj bizarni običaj biranja najveće dvorske lude među prijateljima, tipa koji će mahati svetom trobojnicom sve dok ne upadne u alkoholnu komu za mene je ništa drugo nego topos primitivaca koji od svadbe rade vašar.

Utopija ili distopija

U pričama se dotičete i vlastite profesije; one primarne, profesorske i dopunske, novinarske. Moram primijetiti da ste modus operandi Crne kronike u “Mišolovci” dobrano – zacrnili...

- Da, volim te profesorske priče, primjerice onu “Puccini vs MS Stojan” u kojoj učenici svojoj profesorici objašnjavaju da je lirski subjekt MC Stojana romantičniji od Puccinijeve “Turandot”… Što se tiče “Mišolovke”, za lik novinarke koja počinje podmetati zločine da bi prva imala vijest inspirirao me film “Nightcrawler”. Njegov glavni lik ne preže ni pred čim da bi se popeo na društvenoj ljestvici.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Moram priznati da se, idemo još malo nasumično po pričama, u epizodi “Mali grad za veliki smrad” može prepoznati i nešto veći grad, primjerice naša metropola. To je vjerojatno ipak bilo slučajno?

- Inspiracija mi je zapravo bio Split, ipak te vlastiti dom najviše “žulja”. Dovela sam priču do apsurda – što kad dođemo do toga da smo sve karte bacili na turizam, a gušimo se u otpadu? Hoće li Karepovac biti “špica” i koliko će tada koštati kvadrat? Nadam se da naša neodgovornost neće ići dotle da izgledamo kao Okrug 12 iz “Igara gladi”. Eto, zanimljivo, sad i Zagreb u stvarnosti ima svoju specifičnu priču s otpadom. Utopija ili distopija – vrijeme će pokazati.

Priča “A gdje je pečat?”, pak, jako dobro ilustrira “klistiranje” prosječnog građanina Hrvatske po svim mogućim šalterima tijekom opskurnog radnog vremena notornih “NKV-šalteruša”, čini se i tu gubili sate i živce.

- Na žalost, da. U dvije sam knjige objašnjavala apsurd situacije kad kao izvrstan student za dlaku izgubite sva prava, dom i stipendiju jer institucije koje vam izdaju dokumente ne prepoznaju kombinaciju studijskih grupa s takozvanim 3+2/4+1. Mislim da bih prije ateistu objasnila postojanje Boga ili obratno – nego ondašnjim šalterašima da sam redovni student, a ne kriminalac.

Ajmo sad malo “baciti na valcer”: ide proljeće, ljeti je lijepo čak i u socijalizmu (ovo s ljetom citiram Gorana Bregovića), mi smo u još uvijek pomalo divljem tranzicijskom kapitalizmu... A vi, pripremate li neko osunčanije štivo? Ili “vaše svjetlo svejedno gori, no ne uspijeva osvijetliti mrak oko nas”, da parafraziram naslov zadnje priče iz “Parazita”.

- Nadam se da je ta “Moje svjetlo svejedno gori” ipak oslikala glavnu premisu knjige – iz mraka se može pobjeći, samo treba imati hrabrosti. U ladici imam nekoliko štiva – dvije drame, dva romana u nastajanju, nešto poezije. Zanimljivo mi je što ste spomenuli baš valcer i proljeće – u novim djelima mnogo je glazbe. Čajkovskog, Straussa… Okrećem se umjetnosti, ali ostajem pri psihološkim temama. Bit će ponekad i tame, ali bit će i humora. Dickens je s pravom rekao da ništa nije tako neodoljivo zarazno kao smijeh. 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Magdalena Mrčela: Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku? Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnost

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva-1264514 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f2e5ef1033c7695765cb133185003856d5c23d74 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+prof.+Magdalene+Mr%C4%8Dele+je+sna%C5%BEna+i+potresna%3A+Javljaju+mi+mladi+da+su+zbog+moje+knjige+odustali+od+samoubojstva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva-1264514 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-prof-magdalene-mrcele-je-snazna-i-potresna-javljaju-mi-mladi-da-su-zbog-moje-knjige-odustali-od-samoubojstva-1264514 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => riječi koje znače [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panoramariječi koje znače

Priča prof. Magdalene Mrčele je snažna i potresna: Javljaju mi mladi da su zbog moje knjige odustali od samoubojstva

13. veljače 2023. - 19:26
Magdalena Mrčela: Znate onu pametnu torcidaško-aktivističku? Kad nepravda postane zakon – otpor postane dužnostPaun Paunović/Cropix

Plodna splitska spisateljica, profesorica Magdalena Mrčela, u nakladi Kugli&Kugli objavila je novu knjigu! Riječ je o zbirci priča “Parazit”, izrazito crnohumornog potencijala, koja vrvi kritikama usmjerenim protiv sustava, uhljebništva i drugih društvenih anomalija, birokratskog aparata, snobizma i nepravde, influencera i “fensera”, prelakih nota i još lakše zarade. Trpko, no ipak ne ostavlja gorak okus...

Nakon romana za djecu, zbirke poezije, romana za mlade i onog koji tematizira – samoubojstva i transcedentalno te, naposljetku, kriminalističkog romana (u kojemu su se mogli prepoznati i neki vrlo eksponirani protagonisti iz Crne kronike), eto nam najnovijeg Mrčelina uratka: Parazit.

Iza ljupkog, arhajskog osmijeha mlade Magdalene roji se puno “teretnih” misli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 06:26