stdClass Object ( [id] => 1235363 [title] => Priča o njenoj otmici je najveći misterij Vatikana! Emanuela (15) vraćala se s lekcije flaute, a kući nikada nije stigla; spominju se orgije, svećenici, mafija. Tko je kriv? [alias] => prica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Netflixova dokuserija "Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi" (Vatikanska cura: nestanak Emanuele Orlandi), emitirana do kraja 20 listopada, ponovo je pokušala odići neproziran pokrov s tajne neriješene dulje od 39 godina.

Emanuela Orlandi iščezla je u lipnju 1983, kada je imala 15 godina. Vraćala se s lekcije flaute u Rimu, kući u Vatikan nije došla. Do danas nije nađena ni živa ni mrtva. Bila je vatikanska državljanka, po ocu koji je radio kao papinski činovnik u "vatikanskoj banci": Zavodu za vjerska djela (IOR). Mjesec i pô ranije nestala je također 15-godišnja Mirella Gregori, talijanska srednjoškolka, koja se družila s vatikanskim žandarom Raoulom Bonarellijem. Ni ona nije nikada nađena. Istraga o njihovu nestanku vođena je u Italiji kao zajednički slučaj, ali je obustavljena 2015, u nedostatku ikakvih čvrstih dokaza.

Emanuelin brat Pietro Orlandi više je puta tvrdio, pa i u posljednjoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji, da je njegova sestra oteta radi ucjenjivanja Svete Stolice.

Turski desničarski ekstremist Mehmet Ali Ağca, pripadnik "Sivih vukova" koji je dvije godine ranije na Trgu Sv. Petra u Vatikanu pokušao ubiti i teško ranio papu sv. Ivana Pavla II, tvrdio je da zna gdje je Orlandi i davao razumjeti da će djevojka biti vraćena roditeljima kad njega oslobode.

---

image

Mehmet Ali Agca

Mustafa Ozer/Afp
---

Da su otmice Emanuele Orlandi i njene vršnjakinje Mirelle Gregori povezane s Ağcinim atentatom na sv. Ivana Pavla II tvrdio je, također natenane i s puno pojedinosti, i Ferdinando Imposimato, koji je 1981 kao istražni sudac vodio istragu o tom atentatu, a kasnije je bio odvjetnik pravozastupnik obitelji Orlandi. On je o tome 2002 objavio knjigu "Vatikan: državna afera" (Vaticano: un affare di Stato). Imposimato tvrdi da su Ağcini nalogodavci vjerovali da će Ağca biti pušten na slobodu kako bi se spasila djevojka. Navodno je i jedno i drugo organizirala tadašnja istočnonjemačka Državna sigurnost (StaSi).

Imposimato je pisao da je 1981 u Istočnom Berlinu, ali na zahtjev Moskve, StaSi pokrenula "Operaciju Papa" (Operation Papst), kako bi se dezinformacijama svjetsko javno mnijenje uvjerilo da odgovornost za Ağcin atentat snosi američka Središnja obavještajna agencija (CIA), a ne neka sovjetska služba. U tu je verziju navodno vjerovao i tadašnji kardinal državni tajnik Agostino Casaroli. Po Imposimatu – bio je sustavno kljukan dezinformacijama iz istočnog bloka čije su ga špijunaže prisluškivale. Navodno je StaSijev agent bio i Casarolijev prijatelj Eugen Brammertz, benediktinac iz Triera, urednik u vatikanskom dnevniku Osservatoreu Romanu.

---

image
/Leemage Via Afp
---

Brammertz je s prozora svog ureda, piše Imposimato, mogao svakodnevno vidjeti kako Emanuela Orlandi odlazi u školu. Često se zaustavljala sa satnikom Švicarske garde Aloisom Estermannom, tada 24-godišnjakom, koji je dvije godine ranije prvi prihvatio teško ranjenog Papu.

Imposimato tvrdi da je StaSi unovačila u svoje špijune i Estermanna, te da je zahvaljujući njemu ozvučena praktički sva Apostolska palača: prvo prvi kat na kojemu je ured i privatne prostorije imao kardinal državni tajnik, a zatim postupno i drugi i treći kat, gdje su boravili i radili pape sve do Frane. Estermann je ubijen u Vatikanu 1998, samo četiri sata pošto je promaknut u pukovnika i imenovan na dužnost zapovjednika Švicarske straže. Zajedno s njime u istoj lokvi krvi u njihovu stanu u sklopu vojarne Švicarske straže ležala je njegova supruga Gladys Meza Romero (liječnica iz Venezuele, diplomatska službenica u venuzuelanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici), a odmah do njih potkaplar Švicarske straže Cédric Tornay, ispod čijeg je tijela nađen njegov službeni pištolj. Vatikanska istraga je utvrdila da je Tornay ubio njih pa sebe, a Tornayjeva obitelj i danas tvrdi da je to namještaljka.

Papa je bio i pod izravnom kontrolom sovjetskog Odbora državne sigurnosti (KGB), tvrdi Imposimato, preko Fëdora Sergeeviča Sokolova, koji se kao lažni stipendist vrzmao oko Alda Mora u doba otmice (Moro nije prekidao svoj posao sveučilišnog profesora), pa nestao iz Rima, a vratio se kao dopisnik TASS-a u godinama atentata na Papu, suđenja Ağci, te otmica Emanuele Orlandi i Mirelle Gregori.

---

image

Prosvjed ne Trgu svetog Petra

 

Filippo Monteforte/Afp
---

Od srpnja 1983 do veljače 1985 Papi su stizala mnoga ucjenjivačka pisma u kojima se zahtijeva oslobađanje Ağce, Çelebija (njegova turskog prijatelja), Bagcija i Antonova (navodnog šefa "bugarske veze"). Imposimato je naveo da mu je 2001 i 2002 u Berlinu bivši StaSijev pukovnik Günther Bohnsack priznao je da je većinu tih pisama izmislio sam, a i potpisane organizacije, uključujući i fantomsku Frontu Turkesh. Najvažniji je – i najdvojbeniji – Imposimatov zaključak da je otmica Emanuele Orlandi usporila Papinu međunarodnu aktivnost i da je tako na nekoliko godina odgođen pad sovjetskog imperija. Politolozi smatraju da se SSSR raspao ne zbog Papinih akcija, nego uslijed ekonomske nesposobnosti da prati novu, svemirsku fazu utrke u naoružavanju, a krah je ubrzao gubitnički ruski rat u Afganistanu.

Po svemu sudeći, i StaSi i Ağca su naprosto ulučili priliku da zamute vodu i pokušaju izvući atentatora. Ağca je na sva usta tvrdio da su njegov atentat na Papu i otmica vatikanske cure bili povezani – ali nije rekao kako. Uz to je dodao i "nestanak" sovjetskog novinara Olega Bitova u Veneziji (koji se, nakon godine dana obreo u Moskvi, tvrdeći da ga je otela i mučila britanska špijunaža). A i da je Ağca to i rekao, to ne bi bio dokaz, jer taj je lagao netom bi zinuo, a laže i danas. Pošto je pušten iz Italije, Ağca se pohvalio da je istražiteljima kroz godine pružio pedeset različitih verzija o atentatu na sv. Ivana Pavla II.

Profilirane su još dvije pretpostavke: ucjenjivanje Svete Stolice da nadoknadi štetu koju je IOR nanio mafiji, odnosno maloljetnička prostitucija uz pomoć droge, koja je pošla po zlu, pa je trebalo krišom ukloniti tijela.

Poznato je da je IOR, dok ga je vodio litavoamerički nadbiskup Paul Casimir Marcinkus, "prao" novac onima koji su se bojali da bi im kapital u talijanskim (ili drugim) bankama mogao navući na vrat poreznike, a možda i druge organe, zainteresirane za porijeklo novca. Marcinkus je u Manili spasio život sv. Pavlu VI u atentatu, zaradivši papinsku doživotnu zahvalnost. Sigurno je da mu nije sv. Pavao VI odobrio da "pere" novac i mafijaškoj Cosi nostri. I vatikanski novac je propao u krahu Ambrozijanske banke.

---

image
Andreas Solaro/Afp
---

IOR je sebe službeno proglasio žrtvom a ne vinovnikom kraha Ambrozijanske banke, u kojoj su stradali brojni sitni štediše, privučeni kuloarski razglašenom crkvenom solidnošću te milanske ustanove. Ipak, Vatikan je radije izabrao da plati 240 milijuna dolara odštete Ambrozijanskoj banci, umjesto da sam traži odštetu.

Cosa nostra je zato ubila predsjednika Ambrozijanske banke Roberta Calvija i mrtvoga ga objesila o londonski Most crnih fratara. Nije joj bilo dosta što je uzela život žmugleru, htjela je uzeti i novac, milijarde dolara, krvavo zarađene (naime na krvi svojih žrtava). Vjerovala je, navodno, da novac nije nestao, nego da ga je papa sv. Wojtyła poslao u rodnu Poljsku, kao pomoć antikomunističkom sindikatu Solidarność, kojemu je baš on nadjenuo taj naziv dok je bio kardinal nadbiskup u Krakówu.

Po toj verziji, otmica je poslužila za ucjenu. Povjerena je rimskoj područnoj mafijaškoj Bandi s Magliane koju je vodio Enrico De Pedis, zvan "Renatino". On je ubijen 1990 i sahranjen, poput sveca, pod oltarom u rimskoj Bazilici sv. Apolinarija.

Odobrenje da De Pedis bude zakopan u Svetom Apolinariju dao je osobno tadašnji kardinal vikar Ugo Poletti, papinski namjesnik u Nadbiskupiji rimskoj, istodobno i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, obrazloživši to dobročinstvima koje je "Renatino" učinio mladima i Crkvi. Nikada nije precizirano koje je to usluge učinio zloglasni mafijaš.

---

image

Pietro Orlandi, brat Emanuele  Orlandi i odvjetnica

Andreas Solaro/Afp
---

Antonio Mancini, De Pedisov pobočnik koji je poslije kao "pokajnik" surađivao s istražnim organima, tvrdio je da je De Pedis posredovao da mafije prestanu proganjati Svetu Stolicu koja je potajno isplatila Cosi nostri samo dio novca koji je izgubila u Ambrozijanskoj banci, a da mu je zauzvrat obećano nekoliko usluga – među njima i ukop u bazilici.

Postoji i dodatna verzija. Razvikani vatikanski egzorcist o. Gabriele Amorth tvrdio je 2012. da je Emanuela Orlandi drogirana i umrla u Vatikanu u pedofilskoj orgiji u kojoj su sudjelovali prelati, neki žandar zadužen za novačenje curica, te dužnosnici nekog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Navodno mu je to rekao monsinjor Simeone Duca, iz zadarskih Arbanasa, u svoje doba glavni vatikanski naftaš.

Mafijaš Simone Calcara, "pokajani" suradnik talijanskih istražnih organa, rekao je 2014. da je u orgiji kada je umrla Emanuela Orlandi sudjelovao i monsinjor Marcinkus. U Netflixovoj dokuseriji je žena zakrivena lica, predstavljena kao Emanuelina razredna kolegica, rekla da joj je Emanuela, sedam dana prije nestanka, povjerila da ju je u Vatikanskim vrtovima napastovao "neki kardinal". Zašto to nije prijavila? "Bile smo samo curice, tko bi nam vjerovao", rekla je ta naknadna svjedokinja.

Je li moguće da je Banda s Magliane u tom slučaju slušala nekoga moćnoga u Vatikanu a ne Cosu nostru? Bilo kako bilo, u umijašanost De Pedisove bande nema sumnje.

---

image

Pietro Orlandi

Andreas Solaro/Afp
---

Još 2008. se oglasila svojedobna De Pedisova ljubavnica Sabrina Minardi, rekavši da je sama u jednoj prilici De Pedisovim sivim BMW-om prevezla otetu djevojku, da je ona držana u zatočeništvu u podrumu neke zgrade blizu Bolnice sv. Camilla Forlaninija. Da je očito bila drogirana, da ju je na vatikanskoj benzinskoj crpki predala osobi koja je po svemu sličila na svećenika, te da je kasnije vraćena, pa ubijena i bačena u neku betonirku u Torvajanici. Po njezinim riječima, ubojstvo je naručio nadbiskup Marcinkus.

Sabrina Minardi sama je priznala da je kokainoman, da ima "rupe u pamćenju", a njezinoj neuvjerljivosti pridonijela je i tvrdnja da je zajedno s Emanuelom Orlandi u betonirku bačeno tijelo dječaka Domenica Nicitre, mafijaševa sina, koji je otet deset godina poslije Emanuele Orlandi i tri godine po De Pedisovoj smrti.

Tek prije dva mjeseca je rimska la Repubblica objavila da je još 2008. Salvatore Sarnataro, blizak de Pedisov suradnik, priznao u zapisnik da mu je njegov sin Marco Sarnataro, umro 2007., rekao da je sudjelovao u otmici Emanuele Orlandi. Iskoristio je priliku dok su obojica bili u rimskom zatvoru Regini Coeli, ispripovijedao da su 15-godišnjakinju prethodno danima slijedili on, Ciletto (Angelo Cassani) i Giggetto (Gianfranco Cerboni).

---

image

Vatikanska policija s kostima nađene na Tetuonskom groblju

Ho/Afp
---

Dvojica Emanuelinih prijatelja, koji su u istrazi kazali da ih je opsesivno slijedio neki muškarac, koga nisu nikad više vidjeli poslije otmice, na fotografijama su identificirali Sarnatara kao tog uhodu. Za taj posao Sarnataro ml. je od De Pedisa dobio na dar suzuki 1100.

U garaži kraj Ville Borghese je novinar Antonio Parisi 2008 našao sivi BMW za koji je Minardi tvrdila da je korišten pri otmici Emanuele Orlandi. Taj je auto prethodno pripadao mešetaru Flaviju Carboneu, okrivljenome pa oslobođenome u više sudskih afera, Berlusconijevu poslovnom partneru, Gellijevu pobočniku, prijatelju mafijaškog bossa "Pippa" Calòa i njegovu posredniku pri Calviju, asistentu velikog meštra Talijanskoga Velikog Orijenta masona Armanda Corone i sve takvih znamenitih likova.

Je li to priznanje bilo lažno? Vrag će ga znati. Lažnih tragova nije manjkalo svih ovih godina.

---

image
Ho/Afp
---

I tako dalje. U ova četiri desetljeća čulo se pet-šest malo vjerojatnih "svjedočenja", izneseno je još desetak hipoteza, većina vjerojatno baš zato da zamute vodu i dodatno zabašure tragove. Kopaju novinari i televizijske produkcije. Od svega toga nikakve sudske koristi, osim nekima zarade.

---

image

Emanuela Orlandi, tinejdžerica oteta 1983. godine 

Filippo Monteforte/Afp
---

---

Uzaludna pretraga po tuđim grobnicama

Policiji i glasilima anonimno je dojavljeno 2006 da je u De Pedisovoj grobnici ukopana i Emanuela Orlandi. Grobnica je otvorena tek 2012. U njoj su zaista našli De Pedisa i nikoga više, nipošto Emanuelu Orlandi.

Mafijaš je bio uspješno sasušen, tako da su mu mogli uzeti otiske prstiju i ustanoviti identitet (koji je potvrdila i provjera dezoksiribonukleinske kiseline). Naime, mrtvaci ukopani u suhe grobnice, dobro zatvoreni, bez mikroorganizama, dugo čuvaju svoj lik, pa je onda lakše lakovjernima objasniti da je nadnaravna sila očuvala njihovo tijelo kao znak nebeske milosti. Treba ipak biti ciničan pa povjerovati da bi razbojnik i ubojica poput De Pedisa mogao biti svetac na ičijim nebesima, osim na eventualnima Sotoninima.

Zašto grobnica nije otvorena odmah poslije dojave 2006., iako je nekoliko dana nakon nje nadležno rimsko tužilaštvo dalo nalog za to? Nije dopustio Opus Dei, dovoljno snažan da se šest godina opire ne samo Talijanskoj Republici, nego i Svetoj Stolici, odakle su ubrzo javno rekli da nemaju ništa protiv ekshumacije, ali se nisu baš pretrgli da je omoguće. Naime, Bazilika sv. Apolinarija je od 1992. u posjedu Opusa Dei, organizacije koja djeluje kao osobna Papinska prelatura izvan dijecezanske nadležnosti. Bazilika je uklopljena u kompleks u kojemu je Papinsko sveučilište Svetog Križa koje vodi Opus Dei. Stoga se ta organizacija, bez ikakve pravne osnove i bez ikakve veze s istinom, pozivala na navodnu eksteritorijalnost svoga kompleksa. Trebalo je nekoliko godina dokazivanja da su Lateranski ugovori 1928 precizno odredili što je u Rimu teritorij Države Vatikanskog Grada, da Italija nikada nije ustupila prostor Sv. Apolinarija susjednoj i prijateljskoj državi Vatikanu, pa da Sveta Stolica napokon u početku 2012 potpiše da je ta bazilika ipak u Italiji.

Emanuelu Orlandi su po tuđim grobovima ponovo tražili 2019. Tada su, ne u Italiji nego u Vatikanu, na Teutonskome groblju, otvorena oba groba na koja je upućivala anonimna dojava kao na mjesta gdje bi mogli biti skriveni posmrtni ostaci nesretne djevojke.

 

To otvaranje grobova pokazalo se potpunim hicem u prazno, u najdoslovnijem značenju te riječi. Iako su bili spremni za eventualno prepoznavanje žrtve brat Pietro Orlandi, te stručnjaci za rekogniciju, dočekalo ih je potpuno iznenađenje: ni u jednoj od dviju grobnica nije bilo ama baš ničega – ni tijela, ni kostiju, ni ljesova, ni urni, niti ičega inoga.

Prva grobnica, na kojoj je navedena princeza Sophie von Hohenlohe, umrla 1836, pokazala se potpuno praznom. U prostoru od otprilike 4 metra za 3,70 nije bilo ničega.

U drugoj grobnici, gdje je imala biti princeza Charlotte Frederica von Mecklenburg, umrla 1840, također nije bio nikakvih ljudskih ostataka.

Alessandro Gisotti, obnašatelj dužnosti ravnatelja Ureda za novinstvo Svete Stolice, obznanio je novinarima da je započeta dokumentarna pretraga kako bi se razjasnilo što se dogodilo sa sadržajem tih dviju grobnica. On je podsjetio da su bile "dvije strukturalne intervencije na području Teutonskoga groblja", jedna potkraj pretprošlog stoljeća, a druga na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog stoljeća.

To bi moglo objasniti što se dogodilo s posmrtnim ostacima dviju pruskih princeza, svojedobno ukopanih ondje, te je li tu bilo ikakvih drugih ukopa. Iz jučerašnje izjave može se zaključiti da ta dva groba nisu dirana prethodnih pedesetak godina, barem ne službeno.

Laura Sgrò, odvjetnica obitelji Orlandi, rekla je da je ispod jedne od grobnica otkrivena neka vrsta tajne komore u armiranom betonu, "prilično recentna, u potpunom neskladu s grobom iz XIX stoljeća". I ona je onamo sišla i nije našla ništa. Pitanje je bi li pretrage ondje pokazale tragove DNK, i čije.

O tim grobovima se u javnosti govori već nekoliko mjeseci ranije. Bilo je dovoljno vremena da netko – ako je htio i mogao – skloni odatle bilo što.

---

---

image

Otvaranje grobnica

Handout/Afp
--- ---
image

Michele Sindona

/Leemage Via Afp
---

---

Lažni masoni i pravi novci

Dijelom novca mafijaške organizacije Cose nostre manipulirala je, u svrhu "pranja", paramasonska loža Propaganda 2 (P2), koju je vodio Licio Gelli, u ta doba savjetnik više diktatorskih (a za Washington i Vatikan: antikomunističkih) režima po Latinskoj Americi. Ta je "loža" planirala i izmjenu sustava u Italiji (dio njenih planova ostvario je kasnije njezin član Silvio Berlusconi; on je nijekao da je prve velike svoje poslove počeo tim novcem mafije, ali nikada nije objasnio odakle mu je stigao).

Gelli je počeo karijeru kao fašist i vojni obavještajac. Prvi znatniji pothvat mu je bio da je u Kotoru 1941 oteo veći dio zlatnih rezervi Narodne banke Jugoslavije koje su tako, umjesto u Kairo za kraljem Petrom II i premijerom generalom Dušanom Simovićem, otišle u Rim, a vjerojatno je barem dio završio u Gellijevim rukama. I to je bio dio ratne štete koji je Italija morala platiti Jugoslaviji, pa je demokršćanski premijer De Gasperi 1949 uvjerio jugoslavenskog premijera maršala Tita da dio naplati imutkom talijanskih državljana koji su napustili Jugoslaviju. Gelli je kasnije održavao izvanredne veze i s Miloševićevim režimom u Srbiji, gdje su mu tiskana i pjesnička djela.

Parlamentarna istraga koju je vodila demokršćanska partizanka Tina Anselmi utvrdila je da je Gellijeva loža bila urotnička i da joj je svrha bila preuzeti vlast, sudjelujući u stvaranju klime nesigurnosti pomoću terorističkih akata.

Popis članova P2 otkriven je 1981, a nekoliko mjeseci kasnije se dočulo da se Ambrozijanska banka našla pred stečajem, jer su iz nje "isparile" milijarde dolara. Taj je skandal 1982. otkrio i udio IOR-a u tome, iako on nikada nije do kraja razjašnjen. Marcinkus je do smrti tvrdio da je on bio namagarčen, da je njegova jedina greška bila što je vjerovao Robertu Calviju, predsjedniku Ambrozijanske banke. Calvi nije mogao suprotstaviti svoje argumente - nestao je iz Milana i nakon nekoliko dana nađen je obješen ispod londonskog Mosta crnih fratara, što su mnogi protumačili kao mafijaški kodificiranu poruku ubojica. Utvrđeno je da se nije ubio, nego su ga ondje objesili već ubijenoga.

Na saslušanju 1982 (čiji je zapisnik 2005. objavila rimska la Repubblica) Gelli je tvrdio da nije on naručio ubojstvo bankara Calvija, nego da naručitelje "treba tražiti u Poljskoj". Evo što je rekao Gelli: "Neke sam večeri bio na večeri s Calvijem, bio je mračan u licu, rekao mi je da sljedeći dan mora u Vatikan kod ‘Presvetoga‘ da bi dobio 80 milijuna dolara za račune vezane uz Poljsku i da će sve razbucati." Tko je "Presveti"? Navodno Paul Marcinkus. A poslovi u Poljskoj? Opet se ne kaže ništa, ali tko pamti ta doba ne može se ne sjetiti da je IOR novac za Solidarność davao preko kardinala Romana Gulbinowicza (Poljaka iz Litve, odakle se iselio Marcinkusov otac Mykulas).

Iz Italije je utekao i Michele Sindona, mešetar koji je uživao povjerenje i Vatikana i demokršćanskih političara. Tek poslije nekoliko godina je pronađen, izručen Italiji i, prije nego što je stigao reći išta konkretno, otrovan je 1986 cijankalijem u najčuvanijoj i najizoliranijoj zatvorskoj ćeliji Italije. Ni do danas nije objavljeno kako je taj cijankalij dospio u Sindoninu prethodno provjerenu kavu, skuhanu u zatvoru.

---

---

image

Silvio Berlusconi,

Baris Seckin/Anadolu Agency Via Afp
---

---

image

Michele Sindona

/Leemage Via Afp
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKADA PRONAĐENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NIKADA PRONAĐENA 2 0 12067 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-25 09:32:26 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-25 11:23:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-25 11:23:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 96 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Priča o njenoj otmici je najveći misterij Vatikana! Emanuela (15) vraćala se s lekcije flaute, a kući nikada nije stigla; spominju se orgije, svećenici, mafija. Tko je kriv? [metakey] => Vatican Girl, Vatikan, emanuela orlandi , Silvio Berlusconi, papa ivan pavao II. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664656.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664718.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664720.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664654.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664655.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664657.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664658.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664659.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664660.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664661.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664662.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664663.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664664.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/25\/23664665.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Filippo Monteforte\/Afp","\/Leemage Via Afp","Baris Seckin\/Anadolu Agency Via Afp","Mustafa Ozer\/Afp","Filippo Monteforte\/Afp","\/Leemage Via Afp","Andreas Solaro\/Afp","Handout\/Afp","Handout\/Afp","Andreas Solaro\/Afp","Andreas Solaro\/Afp","Ho\/Afp","Ho\/Afp","Filippo Monteforte\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Michele Sindona<\/p>","

Silvio Berlusconi,<\/p>","

Mehmet Ali Agca<\/p>","

Prosvjed ne Trgu svetog Petra<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Otvaranje grobnica<\/p>","

Otvaranje grobnica<\/p>","

Pietro Orlandi, brat Emanuele\u00a0 Orlandi i odvjetnica<\/p>","

Pietro Orlandi<\/p>","","

Vatikanska policija s kostima na\u0111ene na Tetuonskom groblju<\/p>","

Emanuela Orlandi, tinejd\u017eerica oteta 1983. godine\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_23664656_1920.jpg":"1920x1080","k_23664656_1280.jpg":"1280x1280","k_23664656_1024.jpg":"1024x1024","k_23664656_640.jpg":"640x640","k_23664656_480.jpg":"480x480","k_23664656_340.jpg":"340x340","k_23664656_220.jpg":"220x220","o_23664656_1280.jpg":"1280x856","o_23664656_1024.jpg":"1024x685","o_23664656_640.jpg":"640x428","o_23664656_480.jpg":"480x321","o_23664656_340.jpg":"340x227","o_23664656_220.jpg":"220x147","h_23664656_1280.jpg":"1280x854","h_23664656_1024.jpg":"1024x683","h_23664656_640.jpg":"640x427","h_23664656_480.jpg":"480x320","h_23664656_340.jpg":"340x227","h_23664656_220.jpg":"220x147","pp_23664656_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664656_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664656_640.jpg":"640x814","pp_23664656_480.jpg":"480x611","pp_23664656_340.jpg":"340x432","pp_23664656_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1571","hd_23664718_1920.jpg":"1920x1080","k_23664718_1280.jpg":"1280x1280","k_23664718_1024.jpg":"1024x1024","k_23664718_640.jpg":"640x640","k_23664718_480.jpg":"480x480","k_23664718_340.jpg":"340x340","k_23664718_220.jpg":"220x220","o_23664718_1280.jpg":"1280x1047","o_23664718_1024.jpg":"1024x837","o_23664718_640.jpg":"640x523","o_23664718_480.jpg":"480x392","o_23664718_340.jpg":"340x278","o_23664718_220.jpg":"220x180","h_23664718_1280.jpg":"1280x854","h_23664718_1024.jpg":"1024x683","h_23664718_640.jpg":"640x427","h_23664718_480.jpg":"480x320","h_23664718_340.jpg":"340x227","h_23664718_220.jpg":"220x147","pp_23664718_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664718_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664718_640.jpg":"640x814","pp_23664718_480.jpg":"480x611","pp_23664718_340.jpg":"340x432","pp_23664718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23664720_1920.jpg":"1920x1080","k_23664720_1280.jpg":"1280x1280","k_23664720_1024.jpg":"1024x1024","k_23664720_640.jpg":"640x640","k_23664720_480.jpg":"480x480","k_23664720_340.jpg":"340x340","k_23664720_220.jpg":"220x220","o_23664720_1280.jpg":"1280x853","o_23664720_1024.jpg":"1024x682","o_23664720_640.jpg":"640x426","o_23664720_480.jpg":"480x320","o_23664720_340.jpg":"340x226","o_23664720_220.jpg":"220x146","h_23664720_1280.jpg":"1280x854","h_23664720_1024.jpg":"1024x683","h_23664720_640.jpg":"640x427","h_23664720_480.jpg":"480x320","h_23664720_340.jpg":"340x227","h_23664720_220.jpg":"220x147","pp_23664720_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664720_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664720_640.jpg":"640x814","pp_23664720_480.jpg":"480x611","pp_23664720_340.jpg":"340x432","pp_23664720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23664654_1920.jpg":"1920x1080","k_23664654_1280.jpg":"1280x1280","k_23664654_1024.jpg":"1024x1024","k_23664654_640.jpg":"640x640","k_23664654_480.jpg":"480x480","k_23664654_340.jpg":"340x340","k_23664654_220.jpg":"220x220","o_23664654_1280.jpg":"1280x852","o_23664654_1024.jpg":"1024x681","o_23664654_640.jpg":"640x426","o_23664654_480.jpg":"480x319","o_23664654_340.jpg":"340x226","o_23664654_220.jpg":"220x146","h_23664654_1280.jpg":"1280x854","h_23664654_1024.jpg":"1024x683","h_23664654_640.jpg":"640x427","h_23664654_480.jpg":"480x320","h_23664654_340.jpg":"340x227","h_23664654_220.jpg":"220x147","pp_23664654_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664654_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664654_640.jpg":"640x814","pp_23664654_480.jpg":"480x611","pp_23664654_340.jpg":"340x432","pp_23664654_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_23664655_1920.jpg":"1920x1080","k_23664655_1280.jpg":"1280x1280","k_23664655_1024.jpg":"1024x1024","k_23664655_640.jpg":"640x640","k_23664655_480.jpg":"480x480","k_23664655_340.jpg":"340x340","k_23664655_220.jpg":"220x220","o_23664655_1280.jpg":"1280x851","o_23664655_1024.jpg":"1024x681","o_23664655_640.jpg":"640x425","o_23664655_480.jpg":"480x319","o_23664655_340.jpg":"340x226","o_23664655_220.jpg":"220x146","h_23664655_1280.jpg":"1280x854","h_23664655_1024.jpg":"1024x683","h_23664655_640.jpg":"640x427","h_23664655_480.jpg":"480x320","h_23664655_340.jpg":"340x227","h_23664655_220.jpg":"220x147","pp_23664655_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664655_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664655_640.jpg":"640x814","pp_23664655_480.jpg":"480x611","pp_23664655_340.jpg":"340x432","pp_23664655_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2549","hd_23664657_1920.jpg":"1920x1080","k_23664657_1280.jpg":"1280x1280","k_23664657_1024.jpg":"1024x1024","k_23664657_640.jpg":"640x640","k_23664657_480.jpg":"480x480","k_23664657_340.jpg":"340x340","k_23664657_220.jpg":"220x220","o_23664657_1280.jpg":"1280x1699","o_23664657_1024.jpg":"1024x1359","o_23664657_640.jpg":"640x849","o_23664657_480.jpg":"480x637","o_23664657_340.jpg":"340x451","o_23664657_220.jpg":"220x292","h_23664657_1280.jpg":"1280x854","h_23664657_1024.jpg":"1024x683","h_23664657_640.jpg":"640x427","h_23664657_480.jpg":"480x320","h_23664657_340.jpg":"340x227","h_23664657_220.jpg":"220x147","pp_23664657_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664657_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664657_640.jpg":"640x814","pp_23664657_480.jpg":"480x611","pp_23664657_340.jpg":"340x432","pp_23664657_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1347","hd_23664658_1920.jpg":"1920x1080","k_23664658_1280.jpg":"1280x1280","k_23664658_1024.jpg":"1024x1024","k_23664658_640.jpg":"640x640","k_23664658_480.jpg":"480x480","k_23664658_340.jpg":"340x340","k_23664658_220.jpg":"220x220","o_23664658_1280.jpg":"1280x898","o_23664658_1024.jpg":"1024x718","o_23664658_640.jpg":"640x449","o_23664658_480.jpg":"480x336","o_23664658_340.jpg":"340x238","o_23664658_220.jpg":"220x154","h_23664658_1280.jpg":"1280x854","h_23664658_1024.jpg":"1024x683","h_23664658_640.jpg":"640x427","h_23664658_480.jpg":"480x320","h_23664658_340.jpg":"340x227","h_23664658_220.jpg":"220x147","pp_23664658_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664658_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664658_640.jpg":"640x814","pp_23664658_480.jpg":"480x611","pp_23664658_340.jpg":"340x432","pp_23664658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23664659_1920.jpg":"1920x1080","k_23664659_1280.jpg":"1280x1280","k_23664659_1024.jpg":"1024x1024","k_23664659_640.jpg":"640x640","k_23664659_480.jpg":"480x480","k_23664659_340.jpg":"340x340","k_23664659_220.jpg":"220x220","o_23664659_1280.jpg":"1280x853","o_23664659_1024.jpg":"1024x682","o_23664659_640.jpg":"640x426","o_23664659_480.jpg":"480x320","o_23664659_340.jpg":"340x226","o_23664659_220.jpg":"220x146","h_23664659_1280.jpg":"1280x854","h_23664659_1024.jpg":"1024x683","h_23664659_640.jpg":"640x427","h_23664659_480.jpg":"480x320","h_23664659_340.jpg":"340x227","h_23664659_220.jpg":"220x147","pp_23664659_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664659_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664659_640.jpg":"640x814","pp_23664659_480.jpg":"480x611","pp_23664659_340.jpg":"340x432","pp_23664659_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23664660_1920.jpg":"1920x1080","k_23664660_1280.jpg":"1280x1280","k_23664660_1024.jpg":"1024x1024","k_23664660_640.jpg":"640x640","k_23664660_480.jpg":"480x480","k_23664660_340.jpg":"340x340","k_23664660_220.jpg":"220x220","o_23664660_1280.jpg":"1280x1920","o_23664660_1024.jpg":"1024x1536","o_23664660_640.jpg":"640x960","o_23664660_480.jpg":"480x720","o_23664660_340.jpg":"340x510","o_23664660_220.jpg":"220x330","h_23664660_1280.jpg":"1280x854","h_23664660_1024.jpg":"1024x683","h_23664660_640.jpg":"640x427","h_23664660_480.jpg":"480x320","h_23664660_340.jpg":"340x227","h_23664660_220.jpg":"220x147","pp_23664660_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664660_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664660_640.jpg":"640x814","pp_23664660_480.jpg":"480x611","pp_23664660_340.jpg":"340x432","pp_23664660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23664661_1920.jpg":"1920x1080","k_23664661_1280.jpg":"1280x1280","k_23664661_1024.jpg":"1024x1024","k_23664661_640.jpg":"640x640","k_23664661_480.jpg":"480x480","k_23664661_340.jpg":"340x340","k_23664661_220.jpg":"220x220","o_23664661_1280.jpg":"1280x1920","o_23664661_1024.jpg":"1024x1536","o_23664661_640.jpg":"640x960","o_23664661_480.jpg":"480x720","o_23664661_340.jpg":"340x510","o_23664661_220.jpg":"220x330","h_23664661_1280.jpg":"1280x854","h_23664661_1024.jpg":"1024x683","h_23664661_640.jpg":"640x427","h_23664661_480.jpg":"480x320","h_23664661_340.jpg":"340x227","h_23664661_220.jpg":"220x147","pp_23664661_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664661_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664661_640.jpg":"640x814","pp_23664661_480.jpg":"480x611","pp_23664661_340.jpg":"340x432","pp_23664661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23664662_1920.jpg":"1920x1080","k_23664662_1280.jpg":"1280x1280","k_23664662_1024.jpg":"1024x1024","k_23664662_640.jpg":"640x640","k_23664662_480.jpg":"480x480","k_23664662_340.jpg":"340x340","k_23664662_220.jpg":"220x220","o_23664662_1280.jpg":"1280x853","o_23664662_1024.jpg":"1024x682","o_23664662_640.jpg":"640x426","o_23664662_480.jpg":"480x320","o_23664662_340.jpg":"340x226","o_23664662_220.jpg":"220x146","h_23664662_1280.jpg":"1280x854","h_23664662_1024.jpg":"1024x683","h_23664662_640.jpg":"640x427","h_23664662_480.jpg":"480x320","h_23664662_340.jpg":"340x227","h_23664662_220.jpg":"220x147","pp_23664662_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664662_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664662_640.jpg":"640x814","pp_23664662_480.jpg":"480x611","pp_23664662_340.jpg":"340x432","pp_23664662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23664663_1920.jpg":"1920x1080","k_23664663_1280.jpg":"1280x1280","k_23664663_1024.jpg":"1024x1024","k_23664663_640.jpg":"640x640","k_23664663_480.jpg":"480x480","k_23664663_340.jpg":"340x340","k_23664663_220.jpg":"220x220","o_23664663_1280.jpg":"1280x853","o_23664663_1024.jpg":"1024x682","o_23664663_640.jpg":"640x426","o_23664663_480.jpg":"480x320","o_23664663_340.jpg":"340x226","o_23664663_220.jpg":"220x146","h_23664663_1280.jpg":"1280x854","h_23664663_1024.jpg":"1024x683","h_23664663_640.jpg":"640x427","h_23664663_480.jpg":"480x320","h_23664663_340.jpg":"340x227","h_23664663_220.jpg":"220x147","pp_23664663_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664663_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664663_640.jpg":"640x814","pp_23664663_480.jpg":"480x611","pp_23664663_340.jpg":"340x432","pp_23664663_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23664664_1920.jpg":"1920x1080","k_23664664_1280.jpg":"1280x1280","k_23664664_1024.jpg":"1024x1024","k_23664664_640.jpg":"640x640","k_23664664_480.jpg":"480x480","k_23664664_340.jpg":"340x340","k_23664664_220.jpg":"220x220","o_23664664_1280.jpg":"1280x853","o_23664664_1024.jpg":"1024x682","o_23664664_640.jpg":"640x426","o_23664664_480.jpg":"480x320","o_23664664_340.jpg":"340x226","o_23664664_220.jpg":"220x146","h_23664664_1280.jpg":"1280x854","h_23664664_1024.jpg":"1024x683","h_23664664_640.jpg":"640x427","h_23664664_480.jpg":"480x320","h_23664664_340.jpg":"340x227","h_23664664_220.jpg":"220x147","pp_23664664_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664664_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664664_640.jpg":"640x814","pp_23664664_480.jpg":"480x611","pp_23664664_340.jpg":"340x432","pp_23664664_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3814","hd_23664665_1920.jpg":"1920x1080","k_23664665_1280.jpg":"1280x1280","k_23664665_1024.jpg":"1024x1024","k_23664665_640.jpg":"640x640","k_23664665_480.jpg":"480x480","k_23664665_340.jpg":"340x340","k_23664665_220.jpg":"220x220","o_23664665_1280.jpg":"1280x2542","o_23664665_1024.jpg":"1024x2034","o_23664665_640.jpg":"640x1271","o_23664665_480.jpg":"480x953","o_23664665_340.jpg":"340x675","o_23664665_220.jpg":"220x437","h_23664665_1280.jpg":"1280x854","h_23664665_1024.jpg":"1024x683","h_23664665_640.jpg":"640x427","h_23664665_480.jpg":"480x320","h_23664665_340.jpg":"340x227","h_23664665_220.jpg":"220x147","pp_23664665_1280.jpg":"1280x1628","pp_23664665_1024.jpg":"1024x1303","pp_23664665_640.jpg":"640x814","pp_23664665_480.jpg":"480x611","pp_23664665_340.jpg":"340x432","pp_23664665_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15323223 Threads: 1 Questions: 3182752289 Slow queries: 7141369 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235630527 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/prica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv-1235363 [printLink] => /mozaik/panorama/prica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv-1235363?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 695173 [name] => Vatican Girl [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 13:23:59 [main_article_id] => 0 [alias] => vatican-girl [link] => /tag/vatican-girl ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327529 [name] => vatikan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vatikan [link] => /tag/vatikan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 695174 [name] => emanuela orlandi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-25 13:23:59 [main_article_id] => 0 [alias] => emanuela-orlandi [link] => /tag/emanuela-orlandi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 371156 [name] => Silvio Berlusconi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvio-berlusconi [link] => /tag/silvio-berlusconi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605270 [name] => papa ivan pavao II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-02 17:48:58 [main_article_id] => 0 [alias] => papa-ivan-pavao-ii [link] => /tag/papa-ivan-pavao-ii ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKADA PRONAĐENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Priča o njenoj otmici je najveći misterij Vatikana! Emanuela (15) vraćala se s lekcije flaute, a kući nikada nije stigla; spominju se orgije, svećenici, mafija. Tko je kriv? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664656.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Filippo Monteforte/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664656.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664718.jpg [title] => /Leemage Via Afp

Michele Sindona

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664720.jpg [title] => Baris Seckin/Anadolu Agency Via Afp

Silvio Berlusconi,

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664654.jpg [title] => Mustafa Ozer/Afp

Mehmet Ali Agca

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664655.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp

Prosvjed ne Trgu svetog Petra

 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664657.jpg [title] => /Leemage Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664658.jpg [title] => Andreas Solaro/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664659.jpg [title] => Handout/Afp

Otvaranje grobnica

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664660.jpg [title] => Handout/Afp

Otvaranje grobnica

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664661.jpg [title] => Andreas Solaro/Afp

Pietro Orlandi, brat Emanuele  Orlandi i odvjetnica

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664662.jpg [title] => Andreas Solaro/Afp

Pietro Orlandi

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664663.jpg [title] => Ho/Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664664.jpg [title] => Ho/Afp

Vatikanska policija s kostima nađene na Tetuonskom groblju

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/25/23664665.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp

Emanuela Orlandi, tinejdžerica oteta 1983. godine 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Netflixova dokuserija "Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi" (Vatikanska cura: nestanak Emanuele Orlandi), emitirana do kraja 20 listopada, ponovo je pokušala odići neproziran pokrov s tajne neriješene dulje od 39 godina.

Emanuela Orlandi iščezla je u lipnju 1983, kada je imala 15 godina. Vraćala se s lekcije flaute u Rimu, kući u Vatikan nije došla. Do danas nije nađena ni živa ni mrtva. Bila je vatikanska državljanka, po ocu koji je radio kao papinski činovnik u "vatikanskoj banci": Zavodu za vjerska djela (IOR). Mjesec i pô ranije nestala je također 15-godišnja Mirella Gregori, talijanska srednjoškolka, koja se družila s vatikanskim žandarom Raoulom Bonarellijem. Ni ona nije nikada nađena. Istraga o njihovu nestanku vođena je u Italiji kao zajednički slučaj, ali je obustavljena 2015, u nedostatku ikakvih čvrstih dokaza.

Emanuelin brat Pietro Orlandi više je puta tvrdio, pa i u posljednjoj Netflixovoj dokumentarnoj seriji, da je njegova sestra oteta radi ucjenjivanja Svete Stolice.

Turski desničarski ekstremist Mehmet Ali Ağca, pripadnik "Sivih vukova" koji je dvije godine ranije na Trgu Sv. Petra u Vatikanu pokušao ubiti i teško ranio papu sv. Ivana Pavla II, tvrdio je da zna gdje je Orlandi i davao razumjeti da će djevojka biti vraćena roditeljima kad njega oslobode.

---

image

Mehmet Ali Agca

Mustafa Ozer/Afp
---

Da su otmice Emanuele Orlandi i njene vršnjakinje Mirelle Gregori povezane s Ağcinim atentatom na sv. Ivana Pavla II tvrdio je, također natenane i s puno pojedinosti, i Ferdinando Imposimato, koji je 1981 kao istražni sudac vodio istragu o tom atentatu, a kasnije je bio odvjetnik pravozastupnik obitelji Orlandi. On je o tome 2002 objavio knjigu "Vatikan: državna afera" (Vaticano: un affare di Stato). Imposimato tvrdi da su Ağcini nalogodavci vjerovali da će Ağca biti pušten na slobodu kako bi se spasila djevojka. Navodno je i jedno i drugo organizirala tadašnja istočnonjemačka Državna sigurnost (StaSi).

Imposimato je pisao da je 1981 u Istočnom Berlinu, ali na zahtjev Moskve, StaSi pokrenula "Operaciju Papa" (Operation Papst), kako bi se dezinformacijama svjetsko javno mnijenje uvjerilo da odgovornost za Ağcin atentat snosi američka Središnja obavještajna agencija (CIA), a ne neka sovjetska služba. U tu je verziju navodno vjerovao i tadašnji kardinal državni tajnik Agostino Casaroli. Po Imposimatu – bio je sustavno kljukan dezinformacijama iz istočnog bloka čije su ga špijunaže prisluškivale. Navodno je StaSijev agent bio i Casarolijev prijatelj Eugen Brammertz, benediktinac iz Triera, urednik u vatikanskom dnevniku Osservatoreu Romanu.

---

image
/Leemage Via Afp
---

Brammertz je s prozora svog ureda, piše Imposimato, mogao svakodnevno vidjeti kako Emanuela Orlandi odlazi u školu. Često se zaustavljala sa satnikom Švicarske garde Aloisom Estermannom, tada 24-godišnjakom, koji je dvije godine ranije prvi prihvatio teško ranjenog Papu.

Imposimato tvrdi da je StaSi unovačila u svoje špijune i Estermanna, te da je zahvaljujući njemu ozvučena praktički sva Apostolska palača: prvo prvi kat na kojemu je ured i privatne prostorije imao kardinal državni tajnik, a zatim postupno i drugi i treći kat, gdje su boravili i radili pape sve do Frane. Estermann je ubijen u Vatikanu 1998, samo četiri sata pošto je promaknut u pukovnika i imenovan na dužnost zapovjednika Švicarske straže. Zajedno s njime u istoj lokvi krvi u njihovu stanu u sklopu vojarne Švicarske straže ležala je njegova supruga Gladys Meza Romero (liječnica iz Venezuele, diplomatska službenica u venuzuelanskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici), a odmah do njih potkaplar Švicarske straže Cédric Tornay, ispod čijeg je tijela nađen njegov službeni pištolj. Vatikanska istraga je utvrdila da je Tornay ubio njih pa sebe, a Tornayjeva obitelj i danas tvrdi da je to namještaljka.

Papa je bio i pod izravnom kontrolom sovjetskog Odbora državne sigurnosti (KGB), tvrdi Imposimato, preko Fëdora Sergeeviča Sokolova, koji se kao lažni stipendist vrzmao oko Alda Mora u doba otmice (Moro nije prekidao svoj posao sveučilišnog profesora), pa nestao iz Rima, a vratio se kao dopisnik TASS-a u godinama atentata na Papu, suđenja Ağci, te otmica Emanuele Orlandi i Mirelle Gregori.

---

image

Prosvjed ne Trgu svetog Petra

 

Filippo Monteforte/Afp
---

Od srpnja 1983 do veljače 1985 Papi su stizala mnoga ucjenjivačka pisma u kojima se zahtijeva oslobađanje Ağce, Çelebija (njegova turskog prijatelja), Bagcija i Antonova (navodnog šefa "bugarske veze"). Imposimato je naveo da mu je 2001 i 2002 u Berlinu bivši StaSijev pukovnik Günther Bohnsack priznao je da je većinu tih pisama izmislio sam, a i potpisane organizacije, uključujući i fantomsku Frontu Turkesh. Najvažniji je – i najdvojbeniji – Imposimatov zaključak da je otmica Emanuele Orlandi usporila Papinu međunarodnu aktivnost i da je tako na nekoliko godina odgođen pad sovjetskog imperija. Politolozi smatraju da se SSSR raspao ne zbog Papinih akcija, nego uslijed ekonomske nesposobnosti da prati novu, svemirsku fazu utrke u naoružavanju, a krah je ubrzao gubitnički ruski rat u Afganistanu.

Po svemu sudeći, i StaSi i Ağca su naprosto ulučili priliku da zamute vodu i pokušaju izvući atentatora. Ağca je na sva usta tvrdio da su njegov atentat na Papu i otmica vatikanske cure bili povezani – ali nije rekao kako. Uz to je dodao i "nestanak" sovjetskog novinara Olega Bitova u Veneziji (koji se, nakon godine dana obreo u Moskvi, tvrdeći da ga je otela i mučila britanska špijunaža). A i da je Ağca to i rekao, to ne bi bio dokaz, jer taj je lagao netom bi zinuo, a laže i danas. Pošto je pušten iz Italije, Ağca se pohvalio da je istražiteljima kroz godine pružio pedeset različitih verzija o atentatu na sv. Ivana Pavla II.

Profilirane su još dvije pretpostavke: ucjenjivanje Svete Stolice da nadoknadi štetu koju je IOR nanio mafiji, odnosno maloljetnička prostitucija uz pomoć droge, koja je pošla po zlu, pa je trebalo krišom ukloniti tijela.

Poznato je da je IOR, dok ga je vodio litavoamerički nadbiskup Paul Casimir Marcinkus, "prao" novac onima koji su se bojali da bi im kapital u talijanskim (ili drugim) bankama mogao navući na vrat poreznike, a možda i druge organe, zainteresirane za porijeklo novca. Marcinkus je u Manili spasio život sv. Pavlu VI u atentatu, zaradivši papinsku doživotnu zahvalnost. Sigurno je da mu nije sv. Pavao VI odobrio da "pere" novac i mafijaškoj Cosi nostri. I vatikanski novac je propao u krahu Ambrozijanske banke.

---

image
Andreas Solaro/Afp
---

IOR je sebe službeno proglasio žrtvom a ne vinovnikom kraha Ambrozijanske banke, u kojoj su stradali brojni sitni štediše, privučeni kuloarski razglašenom crkvenom solidnošću te milanske ustanove. Ipak, Vatikan je radije izabrao da plati 240 milijuna dolara odštete Ambrozijanskoj banci, umjesto da sam traži odštetu.

Cosa nostra je zato ubila predsjednika Ambrozijanske banke Roberta Calvija i mrtvoga ga objesila o londonski Most crnih fratara. Nije joj bilo dosta što je uzela život žmugleru, htjela je uzeti i novac, milijarde dolara, krvavo zarađene (naime na krvi svojih žrtava). Vjerovala je, navodno, da novac nije nestao, nego da ga je papa sv. Wojtyła poslao u rodnu Poljsku, kao pomoć antikomunističkom sindikatu Solidarność, kojemu je baš on nadjenuo taj naziv dok je bio kardinal nadbiskup u Krakówu.

Po toj verziji, otmica je poslužila za ucjenu. Povjerena je rimskoj područnoj mafijaškoj Bandi s Magliane koju je vodio Enrico De Pedis, zvan "Renatino". On je ubijen 1990 i sahranjen, poput sveca, pod oltarom u rimskoj Bazilici sv. Apolinarija.

Odobrenje da De Pedis bude zakopan u Svetom Apolinariju dao je osobno tadašnji kardinal vikar Ugo Poletti, papinski namjesnik u Nadbiskupiji rimskoj, istodobno i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, obrazloživši to dobročinstvima koje je "Renatino" učinio mladima i Crkvi. Nikada nije precizirano koje je to usluge učinio zloglasni mafijaš.

---

image

Pietro Orlandi, brat Emanuele  Orlandi i odvjetnica

Andreas Solaro/Afp
---

Antonio Mancini, De Pedisov pobočnik koji je poslije kao "pokajnik" surađivao s istražnim organima, tvrdio je da je De Pedis posredovao da mafije prestanu proganjati Svetu Stolicu koja je potajno isplatila Cosi nostri samo dio novca koji je izgubila u Ambrozijanskoj banci, a da mu je zauzvrat obećano nekoliko usluga – među njima i ukop u bazilici.

Postoji i dodatna verzija. Razvikani vatikanski egzorcist o. Gabriele Amorth tvrdio je 2012. da je Emanuela Orlandi drogirana i umrla u Vatikanu u pedofilskoj orgiji u kojoj su sudjelovali prelati, neki žandar zadužen za novačenje curica, te dužnosnici nekog veleposlanstva pri Svetoj Stolici. Navodno mu je to rekao monsinjor Simeone Duca, iz zadarskih Arbanasa, u svoje doba glavni vatikanski naftaš.

Mafijaš Simone Calcara, "pokajani" suradnik talijanskih istražnih organa, rekao je 2014. da je u orgiji kada je umrla Emanuela Orlandi sudjelovao i monsinjor Marcinkus. U Netflixovoj dokuseriji je žena zakrivena lica, predstavljena kao Emanuelina razredna kolegica, rekla da joj je Emanuela, sedam dana prije nestanka, povjerila da ju je u Vatikanskim vrtovima napastovao "neki kardinal". Zašto to nije prijavila? "Bile smo samo curice, tko bi nam vjerovao", rekla je ta naknadna svjedokinja.

Je li moguće da je Banda s Magliane u tom slučaju slušala nekoga moćnoga u Vatikanu a ne Cosu nostru? Bilo kako bilo, u umijašanost De Pedisove bande nema sumnje.

---

image

Pietro Orlandi

Andreas Solaro/Afp
---

Još 2008. se oglasila svojedobna De Pedisova ljubavnica Sabrina Minardi, rekavši da je sama u jednoj prilici De Pedisovim sivim BMW-om prevezla otetu djevojku, da je ona držana u zatočeništvu u podrumu neke zgrade blizu Bolnice sv. Camilla Forlaninija. Da je očito bila drogirana, da ju je na vatikanskoj benzinskoj crpki predala osobi koja je po svemu sličila na svećenika, te da je kasnije vraćena, pa ubijena i bačena u neku betonirku u Torvajanici. Po njezinim riječima, ubojstvo je naručio nadbiskup Marcinkus.

Sabrina Minardi sama je priznala da je kokainoman, da ima "rupe u pamćenju", a njezinoj neuvjerljivosti pridonijela je i tvrdnja da je zajedno s Emanuelom Orlandi u betonirku bačeno tijelo dječaka Domenica Nicitre, mafijaševa sina, koji je otet deset godina poslije Emanuele Orlandi i tri godine po De Pedisovoj smrti.

Tek prije dva mjeseca je rimska la Repubblica objavila da je još 2008. Salvatore Sarnataro, blizak de Pedisov suradnik, priznao u zapisnik da mu je njegov sin Marco Sarnataro, umro 2007., rekao da je sudjelovao u otmici Emanuele Orlandi. Iskoristio je priliku dok su obojica bili u rimskom zatvoru Regini Coeli, ispripovijedao da su 15-godišnjakinju prethodno danima slijedili on, Ciletto (Angelo Cassani) i Giggetto (Gianfranco Cerboni).

---

image

Vatikanska policija s kostima nađene na Tetuonskom groblju

Ho/Afp
---

Dvojica Emanuelinih prijatelja, koji su u istrazi kazali da ih je opsesivno slijedio neki muškarac, koga nisu nikad više vidjeli poslije otmice, na fotografijama su identificirali Sarnatara kao tog uhodu. Za taj posao Sarnataro ml. je od De Pedisa dobio na dar suzuki 1100.

U garaži kraj Ville Borghese je novinar Antonio Parisi 2008 našao sivi BMW za koji je Minardi tvrdila da je korišten pri otmici Emanuele Orlandi. Taj je auto prethodno pripadao mešetaru Flaviju Carboneu, okrivljenome pa oslobođenome u više sudskih afera, Berlusconijevu poslovnom partneru, Gellijevu pobočniku, prijatelju mafijaškog bossa "Pippa" Calòa i njegovu posredniku pri Calviju, asistentu velikog meštra Talijanskoga Velikog Orijenta masona Armanda Corone i sve takvih znamenitih likova.

Je li to priznanje bilo lažno? Vrag će ga znati. Lažnih tragova nije manjkalo svih ovih godina.

---

image
Ho/Afp
---

I tako dalje. U ova četiri desetljeća čulo se pet-šest malo vjerojatnih "svjedočenja", izneseno je još desetak hipoteza, većina vjerojatno baš zato da zamute vodu i dodatno zabašure tragove. Kopaju novinari i televizijske produkcije. Od svega toga nikakve sudske koristi, osim nekima zarade.

---

image

Emanuela Orlandi, tinejdžerica oteta 1983. godine 

Filippo Monteforte/Afp
---

---

Uzaludna pretraga po tuđim grobnicama

Policiji i glasilima anonimno je dojavljeno 2006 da je u De Pedisovoj grobnici ukopana i Emanuela Orlandi. Grobnica je otvorena tek 2012. U njoj su zaista našli De Pedisa i nikoga više, nipošto Emanuelu Orlandi.

Mafijaš je bio uspješno sasušen, tako da su mu mogli uzeti otiske prstiju i ustanoviti identitet (koji je potvrdila i provjera dezoksiribonukleinske kiseline). Naime, mrtvaci ukopani u suhe grobnice, dobro zatvoreni, bez mikroorganizama, dugo čuvaju svoj lik, pa je onda lakše lakovjernima objasniti da je nadnaravna sila očuvala njihovo tijelo kao znak nebeske milosti. Treba ipak biti ciničan pa povjerovati da bi razbojnik i ubojica poput De Pedisa mogao biti svetac na ičijim nebesima, osim na eventualnima Sotoninima.

Zašto grobnica nije otvorena odmah poslije dojave 2006., iako je nekoliko dana nakon nje nadležno rimsko tužilaštvo dalo nalog za to? Nije dopustio Opus Dei, dovoljno snažan da se šest godina opire ne samo Talijanskoj Republici, nego i Svetoj Stolici, odakle su ubrzo javno rekli da nemaju ništa protiv ekshumacije, ali se nisu baš pretrgli da je omoguće. Naime, Bazilika sv. Apolinarija je od 1992. u posjedu Opusa Dei, organizacije koja djeluje kao osobna Papinska prelatura izvan dijecezanske nadležnosti. Bazilika je uklopljena u kompleks u kojemu je Papinsko sveučilište Svetog Križa koje vodi Opus Dei. Stoga se ta organizacija, bez ikakve pravne osnove i bez ikakve veze s istinom, pozivala na navodnu eksteritorijalnost svoga kompleksa. Trebalo je nekoliko godina dokazivanja da su Lateranski ugovori 1928 precizno odredili što je u Rimu teritorij Države Vatikanskog Grada, da Italija nikada nije ustupila prostor Sv. Apolinarija susjednoj i prijateljskoj državi Vatikanu, pa da Sveta Stolica napokon u početku 2012 potpiše da je ta bazilika ipak u Italiji.

Emanuelu Orlandi su po tuđim grobovima ponovo tražili 2019. Tada su, ne u Italiji nego u Vatikanu, na Teutonskome groblju, otvorena oba groba na koja je upućivala anonimna dojava kao na mjesta gdje bi mogli biti skriveni posmrtni ostaci nesretne djevojke.

 

To otvaranje grobova pokazalo se potpunim hicem u prazno, u najdoslovnijem značenju te riječi. Iako su bili spremni za eventualno prepoznavanje žrtve brat Pietro Orlandi, te stručnjaci za rekogniciju, dočekalo ih je potpuno iznenađenje: ni u jednoj od dviju grobnica nije bilo ama baš ničega – ni tijela, ni kostiju, ni ljesova, ni urni, niti ičega inoga.

Prva grobnica, na kojoj je navedena princeza Sophie von Hohenlohe, umrla 1836, pokazala se potpuno praznom. U prostoru od otprilike 4 metra za 3,70 nije bilo ničega.

U drugoj grobnici, gdje je imala biti princeza Charlotte Frederica von Mecklenburg, umrla 1840, također nije bio nikakvih ljudskih ostataka.

Alessandro Gisotti, obnašatelj dužnosti ravnatelja Ureda za novinstvo Svete Stolice, obznanio je novinarima da je započeta dokumentarna pretraga kako bi se razjasnilo što se dogodilo sa sadržajem tih dviju grobnica. On je podsjetio da su bile "dvije strukturalne intervencije na području Teutonskoga groblja", jedna potkraj pretprošlog stoljeća, a druga na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine prošlog stoljeća.

To bi moglo objasniti što se dogodilo s posmrtnim ostacima dviju pruskih princeza, svojedobno ukopanih ondje, te je li tu bilo ikakvih drugih ukopa. Iz jučerašnje izjave može se zaključiti da ta dva groba nisu dirana prethodnih pedesetak godina, barem ne službeno.

Laura Sgrò, odvjetnica obitelji Orlandi, rekla je da je ispod jedne od grobnica otkrivena neka vrsta tajne komore u armiranom betonu, "prilično recentna, u potpunom neskladu s grobom iz XIX stoljeća". I ona je onamo sišla i nije našla ništa. Pitanje je bi li pretrage ondje pokazale tragove DNK, i čije.

O tim grobovima se u javnosti govori već nekoliko mjeseci ranije. Bilo je dovoljno vremena da netko – ako je htio i mogao – skloni odatle bilo što.

---

---

image

Otvaranje grobnica

Handout/Afp
--- ---
image

Michele Sindona

/Leemage Via Afp
---

---

Lažni masoni i pravi novci

Dijelom novca mafijaške organizacije Cose nostre manipulirala je, u svrhu "pranja", paramasonska loža Propaganda 2 (P2), koju je vodio Licio Gelli, u ta doba savjetnik više diktatorskih (a za Washington i Vatikan: antikomunističkih) režima po Latinskoj Americi. Ta je "loža" planirala i izmjenu sustava u Italiji (dio njenih planova ostvario je kasnije njezin član Silvio Berlusconi; on je nijekao da je prve velike svoje poslove počeo tim novcem mafije, ali nikada nije objasnio odakle mu je stigao).

Gelli je počeo karijeru kao fašist i vojni obavještajac. Prvi znatniji pothvat mu je bio da je u Kotoru 1941 oteo veći dio zlatnih rezervi Narodne banke Jugoslavije koje su tako, umjesto u Kairo za kraljem Petrom II i premijerom generalom Dušanom Simovićem, otišle u Rim, a vjerojatno je barem dio završio u Gellijevim rukama. I to je bio dio ratne štete koji je Italija morala platiti Jugoslaviji, pa je demokršćanski premijer De Gasperi 1949 uvjerio jugoslavenskog premijera maršala Tita da dio naplati imutkom talijanskih državljana koji su napustili Jugoslaviju. Gelli je kasnije održavao izvanredne veze i s Miloševićevim režimom u Srbiji, gdje su mu tiskana i pjesnička djela.

Parlamentarna istraga koju je vodila demokršćanska partizanka Tina Anselmi utvrdila je da je Gellijeva loža bila urotnička i da joj je svrha bila preuzeti vlast, sudjelujući u stvaranju klime nesigurnosti pomoću terorističkih akata.

Popis članova P2 otkriven je 1981, a nekoliko mjeseci kasnije se dočulo da se Ambrozijanska banka našla pred stečajem, jer su iz nje "isparile" milijarde dolara. Taj je skandal 1982. otkrio i udio IOR-a u tome, iako on nikada nije do kraja razjašnjen. Marcinkus je do smrti tvrdio da je on bio namagarčen, da je njegova jedina greška bila što je vjerovao Robertu Calviju, predsjedniku Ambrozijanske banke. Calvi nije mogao suprotstaviti svoje argumente - nestao je iz Milana i nakon nekoliko dana nađen je obješen ispod londonskog Mosta crnih fratara, što su mnogi protumačili kao mafijaški kodificiranu poruku ubojica. Utvrđeno je da se nije ubio, nego su ga ondje objesili već ubijenoga.

Na saslušanju 1982 (čiji je zapisnik 2005. objavila rimska la Repubblica) Gelli je tvrdio da nije on naručio ubojstvo bankara Calvija, nego da naručitelje "treba tražiti u Poljskoj". Evo što je rekao Gelli: "Neke sam večeri bio na večeri s Calvijem, bio je mračan u licu, rekao mi je da sljedeći dan mora u Vatikan kod ‘Presvetoga‘ da bi dobio 80 milijuna dolara za račune vezane uz Poljsku i da će sve razbucati." Tko je "Presveti"? Navodno Paul Marcinkus. A poslovi u Poljskoj? Opet se ne kaže ništa, ali tko pamti ta doba ne može se ne sjetiti da je IOR novac za Solidarność davao preko kardinala Romana Gulbinowicza (Poljaka iz Litve, odakle se iselio Marcinkusov otac Mykulas).

Iz Italije je utekao i Michele Sindona, mešetar koji je uživao povjerenje i Vatikana i demokršćanskih političara. Tek poslije nekoliko godina je pronađen, izručen Italiji i, prije nego što je stigao reći išta konkretno, otrovan je 1986 cijankalijem u najčuvanijoj i najizoliranijoj zatvorskoj ćeliji Italije. Ni do danas nije objavljeno kako je taj cijankalij dospio u Sindoninu prethodno provjerenu kavu, skuhanu u zatvoru.

---

---

image

Silvio Berlusconi,

Baris Seckin/Anadolu Agency Via Afp
---

---

image

Michele Sindona

/Leemage Via Afp
---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Filippo Monteforte/Afp /Leemage Via Afp Baris Seckin/Anadolu Agency Via Afp Mustafa Ozer/Afp Filippo Monteforte/Afp /Leemage Via Afp Andreas Solaro/Afp Handout/Afp Handout/Afp Andreas Solaro/Afp Andreas Solaro/Afp Ho/Afp Ho/Afp Filippo Monteforte/Afp
/Leemage Via Afp

Michele Sindona

Mustafa Ozer/Afp

Mehmet Ali Agca

Filippo Monteforte/Afp

Prosvjed ne Trgu svetog Petra

 

Handout/Afp

Otvaranje grobnica

Handout/Afp

Otvaranje grobnica

Andreas Solaro/Afp

Pietro Orlandi, brat Emanuele  Orlandi i odvjetnica

Andreas Solaro/Afp

Pietro Orlandi

Ho/Afp

Vatikanska policija s kostima nađene na Tetuonskom groblju

Filippo Monteforte/Afp

Emanuela Orlandi, tinejdžerica oteta 1983. godine 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/prica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv-1235363 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=78f3efdade0a5b135acd9ea7068d6a4aa4f02925 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pri%C4%8Da+o+njenoj+otmici+je+najve%C4%87i+misterij+Vatikana%21+Emanuela+%2815%29+vra%C4%87ala+se+s+lekcije+flaute%2C+a+ku%C4%87i+nikada+nije+stigla%3B+spominju+se+orgije%2C+sve%C4%87enici%2C+mafija.+Tko+je+kriv%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv-1235363 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fprica-o-njenoj-otmici-je-najveci-misterij-vatikana-emanuela-15-vracala-se-s-lekcije-flaute-a-kuci-nikada-nije-stigla-spominju-se-orgije-svecenici-mafija-tko-je-kriv-1235363 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NIKADA PRONAĐENA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaNIKADA PRONAĐENA

Priča o njenoj otmici je najveći misterij Vatikana! Emanuela (15) vraćala se s lekcije flaute, a kući nikada nije stigla; spominju se orgije, svećenici, mafija. Tko je kriv?

Piše Inoslav Bešker
25. listopada 2022. - 13:23

Netflixova dokuserija "Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi" (Vatikanska cura: nestanak Emanuele Orlandi), emitirana do kraja 20 listopada, ponovo je pokušala odići neproziran pokrov s tajne neriješene dulje od 39 godina.

Emanuela Orlandi iščezla je u lipnju 1983, kada je imala 15 godina. Vraćala se s lekcije flaute u Rimu, kući u Vatikan nije došla. Do danas nije nađena ni živa ni mrtva. Bila je vatikanska državljanka, po ocu koji je radio kao papinski činovnik u "vatikanskoj banci": Zavodu za vjerska djela (IOR). Mjesec i pô ranije nestala je također 15-godišnja Mirella Gregori, talijanska srednjoškolka, koja se družila s vatikanskim žandarom Raoulom Bonarellijem. Ni ona nije nikada nađena. Istraga o njihovu nestanku vođena je u Italiji kao...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:37