StoryEditorOCM
PanoramaKOJA BIZARNOST

Požalila se na bolove, a kad su liječnici vidjeli snimku ostali su u šoku: ‘Bilo je u njoj 56 godina‘. Umrla je ubrzo!

Piše Lucija Špralja/JL
21. ožujka 2024. - 15:16

Daniela Almeida Vera (81) preminula je u Brazilu nakon operacije kojom je uklonjeno vrlo rijetko ‘kameno dijete‘, odnosno kalcificirani fetus kojeg je nosila u sebi 56 godina.

Umirovljenica je preminula je u bolnici nakon operacije u regionalnoj bolnici Ponta Rora u zapadnoj državi Mato Grosso do Sul. Nakon što se Daniela požalila na bolove, liječnici su na snimci uočili kalcificirani fetus zvan Lithopedion. Snimka je napravljena nakon što je žurno odvezena u bolnicu Ponta Rora s općom infekcijom. Prvotno je boravila u obližnjoj bolnici zbog urinarne infekcije.

Nosila je mrtvo dijete više od pet desetljeća

Prije šokantnog saznanja za ‘kamenu bebu‘ stručnjaci su sumnjali na rak. Zaključili su da je Daniela nosila mrtvi fetus u svom tijelu od posljednje trudnoće koja je stara više od pet desetljeća, piše Jutarnji list.

Daniela, pripadnica domorodačkog plemena iz naselja u blizini brazilske granice s Paragvajem, iza sebe je ostavila sedmero djece i 40 unučadi. Operacija se odvila 14. ožujka, a preminula je za vrijeme intenzivne njege sljedećeg dana.

"Ona je ostarjela, a mi smo domoroci. Nije voljela ići doktoru i bojala se opreme koju su koristili za testove", rekla je jedna od šestero kćeri, 21-godišnja Rosely Almeida lokalnim novinarima.

Poručila je i da je njezin majka vjerojatno nosila ‘kameno dijete‘ duže od 56 godina zbog bolova koje je proživljavala još od prve trudnoće, za koje se žalila obitelji da ‘osjeća kao da se u njenom trbuhu kreće dijete‘.

"Nije otišla doktorima jer se pribojavala da se radi o tumoru. Uzimala je lijekove da bol nestane", dodao je njezin jedini sin Vanderlei Avalo Almeida.

Daljnji testovi su naručeni kako bi se saznalo više o kalcificiranom fetusu.

"Svi smo šoku i velikoj tuzi. Bila je naša majka koja je jedina štitila ljude, a sada je otišla i izgubili smo ju", rekla je Rosely.

Odbila je operaciju zbog uvjerenja da ju je netko prokleo

Prošle godine pokazalo se da je žena umrla od teške pothranjenosti u Sjedinjenim Državama nakon što joj je Lithopedion devet godina blokirao crijeva. 50-godišnja žena iz Konga stigla je u SAD kao izbjeglica i posjetila bolnicu zbog grčeva u želucu, probavnih smetnji i osjećaja krkljanja nakon jela.

Doktor je u svom izvješću napisao da je pacijentica bila uvjerena kako se radi o prokletstvu koji je netko iz Tanzanije bacio na nju. Umrla je nakon odbijanja operacije.

Nevjerojatne fotografije prikazuju trenutak iz 2021. kada su doktori pronašli ‘kamenu bebu‘ u utrobi starije gospođe iz Algeria.

Izvješća iz tog vremena ukazuju na to da je 73-godišnja nosila fetus, težine 2 kilograma i starosti sedam mjeseci, više od 35 godina. Tvrdila je kako je živjela kvalitetan život i nije pretrpjela ozljede koje bi naštetile nerođenom djetetu.

Ovaj rijetki fenomen pojavljuje se uglavnom u slučajevima kad fetus umre za vrijeme trudnoće, a preveliko je da bi ga tijelo probavilo pa se izvana kalcificira kao strano tijelo, štiteći pritom majčino tijelo od infekcija mrtvog tkiva.

Dokument iz 1996. pokazuje da je samo 290 slučajeva lithopedion bilo zabilježeno od strane medicinske literature. Najraniji Lithopedion pronađen je u arheološkom iskapanju u Bering Sinkholeu, na visoravni Edwards u okrugu Kerr, Texas, a datira iz 1100. prije Krista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:05